:

Kan en arbetsgivare ta tillbaka lön?

Innehållsförteckning:

 1. Kan en arbetsgivare ta tillbaka lön?
 2. Kan man bli återbetalningsskyldig av lön?
 3. Hur betalar man tillbaka Löneskuld?
 4. Vad händer om arbetsgivaren betalar ut för mycket lön?
 5. Vad händer om man får för lite lön?
 6. Får arbetsgivare ändra lön?
 7. När blir man återbetalningsskyldig?
 8. När blir jag återbetalningsskyldig?
 9. Får inte min återbetalning?
 10. Hur fungerar Löneskuld?
 11. Hur kan man få Löneskuld?
 12. Har arbetsgivaren rätt att hålla inne lön?
 13. Vad anses vara en låg lön?
 14. Vad är en låg lön i Sverige?
 15. Har min chef rätt att sänka min lön?

Kan en arbetsgivare ta tillbaka lön?

Vad ska jag göra när arbetsgivaren vill ha tillbaka både bruttolön och avdragen skatt på en felaktig löneutbetalning? Ledarnas chefsrådgivare Madelene Lillsund Queckfeldt svarar på frågan.

Madelene Lillsund Queckfeldt, chefsrådgivare hos Ledarna.

Kan man bli återbetalningsskyldig av lön?

Vad ska jag göra när arbetsgivaren vill ha tillbaka både bruttolön och avdragen skatt på en felaktig löneutbetalning? Ledarnas chefsrådgivare Madelene Lillsund Queckfeldt svarar på frågan.

Madelene Lillsund Queckfeldt, chefsrådgivare hos Ledarna.

Hur betalar man tillbaka Löneskuld?

Övrigt/annat

Jag har fått lite för mycket i lön sa min chef till mig igår. Hon och lönekontoret hade räknat fel med mina jobb-procent. Eftersom jag blev sjuk i våras när jag bara jobbade 60% men nu i höst skulle gått upp till 75% så när jag hade semester v44 så fick jag lön efter 75% när jag egentligen skulle ha lön efter 60% säger chefen och lönekontoret nu. Så de säger att jag har en skuld till lönekontoret och måste betala tillbaka mellanskillnaden. Jag trodde ju att det var rätt. Måste jag betala tillbaka? Vet inte än hur mycket för lönekontoret ska räkna på det.  (Jag är fortfarande lite sjukskriven men har börjat jobba 25% av 60%.) Tack

Vad händer om arbetsgivaren betalar ut för mycket lön?

Fråga:

Jag fick för sju månader sedan, av misstag, lönen utbetald två gånger. Ett fel som bankgirot gjorde. Min arbetsgivare hade alltså inget med detta att göra. Min sambo sköter betalning av räkningar o.dyl, vilket resulterade i att ingen av oss märkte felet, utan använde pengarna i tron att de var min lön.

Vad händer om man får för lite lön?

Om förfallodatumet har passerat, och du är helt säker på att lönen inte har betalats ut, finns det ingen anledning att vänta. Börja med att kontakta chefen och berätta att du inte fått din lön utbetald. Frågan även om varför. Om svaret är att arbetsgivaren har dålig ekonomi är det viktigt att agera fort. 

Om du ringer till arbetsgivaren, eller har ett muntligt möte, är det bra att även skicka ett mejl, så att du har ett skriftligt bevis på att du har informerat chefen.

Det händer att facket kommer i kontakt med anställda som velat vara snälla mot sina arbetsgivare genom att avvakta. Risken med att vänta med att kräva ut din lön är att du kan gå miste om vissa ersättningar, till exempel  om företaget går i konkurs. 

Om du trots det vill ge chefen en sista chans, till exempel för att det har skett ett mänskligt misstag, räcker det med en eller två dagar för att arbetsgivaren ska hinna åtgärda det. 

Får arbetsgivare ändra lön?

Hej! Tack för att du ställer din fråga till Lawline. Lagen som är aktuell för att besvara din fråga är lagen om anställningsskydd (LAS).

Arbetsgivaren kan inte ensidigt ändra lönen i anställningsavtalet

När blir man återbetalningsskyldig?

Övrigt/annat

Jag sa upp mig i från mitt arbete i november och jobbade halva december. Jag fick en lönespecifikation som vanligt i december och hade ingen anledning att tro att lönen inte stämde. Så jag tog emot pengarna i god tro då jag även hade arbetat extra och tagit på mig extra ansvar som skulle generera i extra betalt. Nu i januari får jag ytterligare en lönespecifikation, men denna vet jag inte stämmer. Jag ringer därför lönekontoret och frågar vad som hänt, varpå de säger att de inte hade någon aning om att jag slutat och att min chef aldrig hört av sig och gett dem den informationen. Nu har de därför kommit fram till att jag fick för mycket lön i december och blir återbetalningsskyldig både för december och januari. 10400kr för januari och 3800kr för december. Vad har jag för rättigheter?

När blir jag återbetalningsskyldig?

Det kan hända att en mottagare under innevarande år blir skyldig att betala tillbaka ersättning som felaktigt har betalats ut. Det kan t.ex. avse för mycket utbetalad lön. I samband med återkravet ska utbetalaren rätta arbetsgivardeklarationen (individuppgiften) för den eller de månader som återkravet avser (26 kap. 40 § SFL). Detta innebär att personen får korrekta uppgifter förifyllda i sin deklaration som sedan ligger till grund för personens beskattning.

Får inte min återbetalning?

Hur dina rättigheter ser ut beror på vilken typ av kort du betalade köpet med.

Du har ett starkare skydd när du betalar med ett kreditkort. Ett kreditkort är ett kort där du i slutet av månaden får en räkning på alla köp du har gjort med kortet.

Hur fungerar Löneskuld?

Hur hanterar man löneskuld?

En anställd som har varit föräldraledig sedan augusti 2014 kommer nu att avsluta sin anställning. Varje månad under ledigheten har det lagts upp en månadslön för innevarande månad och avdrag har gjorts för ledighet föregående månad. Min fråga är hur detta ska hanteras nu när anställningen avslutas? När avdraget för ledigheten sista månaden ska göras så finns det ju ingen månadslön att dra detta från. Det kommer finnas några få semesterdagar att utbetala men inte så att det täcker en hel månadslön. Under år 2015 har ingen lön utbetalts till den anställde. Hur blir det då om hen blir skyldig och ska återbetala lön?

Hur kan man få Löneskuld?

Det finns bestämmelser som bland annat anger att utbetald lön är preliminär och i de flesta fall kan rättelse göras inom fyra månader. För äldre felaktigheter och felaktigt utbetald lön sker korrigering enligt särskilt regelverk. För alla inblandade parter är det bäst om en löneskuld prioriteras och hanteras så fort som möjligt.

När det uppstår en löneskuld eller en tvist om en löneskuld är det aktuell arbetsgivare som är motparten. Om medarbetaren vill förhandla om löneskulden kontaktar du ditt HR-stöd.

Har arbetsgivaren rätt att hålla inne lön?

– Det ska vara väldigt klart och rent att man har ett samtycke, säger Olov Östensson.

En anställd som har accepterat att avdraget ska göras kan när som helst, tills pengarna är dragna, ändra sig.

– Du kan lämna medgivande ena dagen och nästa dag dra tillbaka det. Bevisbördan för att ett medgivande har givits är på arbetsgivaren.

Vad anses vara en låg lön?

I det ingår exempelvis att gå igenom lönestatistik, som de marknadslöner som går att se på Unionens webbplats. Om det finns en Unionenklubb på arbetsplatsen kan den också ha intern lönestatistik.

– Sätt sedan upp en målbild för hur hög lön du bör ha och bestäm vad du minst ska ha för att känna dig nöjd, säger Molly Adler Bergman.

Viktigt inför lönesamtalet är också att tänka igenom vad du kan lyfta fram när det gäller dina prestationer, erfarenheter och kompetenser och hur det ska presenteras för chefen. Liksom att du har väl grundade argument för varför du bör premieras med en högre lön, så att du kan visa att du är bra på det du gör och vad du har bidragit med.

Vad är en låg lön i Sverige?

Vad som räknas som en låg respektive medel eller hög inkomst beror på vilket lands befolkning man mäter eftersom lönenivåerna skiljer sig kraftigt mellan olika länder. En låg inkomst i Sverige innebär att personen inte tjänar mer än ca 10 000 kr efter skatt. En medelinkomst ligger någonstans mellan 20 000 - 40 000 kr och en hög inkomst räknas som allt över det, men det finns nivåer av hög inkomst också där skatten ökar ytterligare vid en viss gräns. Ju högre inkomst du har desto mer betalar du i skatt varje månad.

Har du en hög inkomst blir det ofta lättare att låna pengar från en bank - så länge din kreditvärdighet är intakt. Men det går även alldeles utmärkt att ansöka om ett litet lån med låg inkomst från oss på saldo. Vi gör en individuell bedömning på varje ansökan genom vårt automatiska ansökningssystem och ger dig ett besked direkt. Pengarna betalas ut samma dag du blivit beviljad.

Har min chef rätt att sänka min lön?

Om ditt företag inte är kopplat till ett kollektivavtal kan du avbryta det gällande anställningsavtalet för att därpå erbjuda ett nytt. Det skriver Lag&Avtals experter Dan Holke, Pia Attoff och Lars Bäckström.

Om den anställde inte godtar erbjudandet är arbetsgivaren skyldig att betala den aktuella lönen under uppsägningstiden, varpå anställningen upphör.