:

Vad gäller vid fakturering till Norge?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gäller vid fakturering till Norge?
  2. Är det moms på försäljning till Norge?
  3. Vad krävs för export till Norge?
  4. Är det moms på fakturor till Norge?
  5. När ska man fakturera utan moms?
  6. Är Norge ett EU land?
  7. Hur bokför man försäljning av tjänst till Norge?
  8. Hur bokför man försäljning till Norge?
  9. Är det tull mellan Norge och Sverige?
  10. Vem betalar tull vid export?
  11. Får man dra moms utan kvitto?
  12. Vad är momsfri försäljning i Sverige?
  13. Vilket land är bättre Sverige eller Norge?
  14. Vad importerar Norge mest av?
  15. Kan företag sälja utan moms?

Vad gäller vid fakturering till Norge?

Norge ingår i EU:s inre marknad där fri rörlighet ska råda för varor, tjänster, personer och kapital. Detta trots att Norge inte är EU-medlem. Landet har istället ett handelsavtal med EU. Men vilka skillnader är det för ett svenskt företag att handla med Norge jämfört med ett EU-land? Det reder vi ut här.

Den inre marknaden omfattar utöver EU:s 27 medlemsländer även Norge, Island och Liechtenstein. De tre länderna har ett handelsavtal (EES) med EU, som innebär att fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital, med vissa undantag, även omfattar de tre länderna trots att de inte är EU-medlemmar.

Är det moms på försäljning till Norge?

Tidigare har utländska säljares omsättning av varor till norska privatpersoner varit undantagen från moms i Norge om varuvärdet understigit 350 NOK (varor av mindre värde). Sedan den 1 april 2020 har dock undantaget avskaffats, vilket innebär att moms ska betalas i Norge oavsett varuvärde. Särskilda regler infördes dessutom redan den 1 januari 2020 för leveranser av livsmedel och punktskattepliktiga varor, vilka inte kommer att beröras närmare här.

Försäljare och förmedlande marknadsplatser som saknar etablering i Norge, men som tillhandahåller elektroniska tjänster till norska konsumenter, har sedan tidigare kunnat använda det s k VOES-systemet (”VAT On Electronic Services”) istället för att rapportera försäljningen i en traditionell momsdeklaration. Detta är en förenkling som syftar till att förenkla skatteuppbörden när den skattskyldige är en utländsk person. 

Vad krävs för export till Norge?

Tack vare Norges geografiska närhet och våra länders likheter väljer många svenska företag att starta sin internationalisering med just Export till Norge. Men då landet inte är med i EU räknas handel mellan länderna som exportförsäljning vilket medför administration som export- och importdeklarationer, betalning av moms och i vissa fall tull.

Tull och moms är två faktorer som du som företagare måste ha koll på. Varugrupper som är tullbelagda är Livsmedel, Textilier och Kläder men dubbelkolla alltid om det krävs tull på just dina produkter. Vid direkt export till Norge är det vanligen mottagaren/importören som står för tullavgift och införselmoms. Fakturera därför dina produkter utan moms. Din kund i Norge är sedan skyldig att rapportera momsen och betala till det norska skatteverket. På Norska tullmyndigheten kan du läsa mer om vad som gäller för just dina produkter.

Är det moms på fakturor till Norge?

På den faktura som gör att er omsättning i Norge överstiger 50 000 kronor på det året, ska moms beräknas och faktureras på HELA fakturavärdet efter att momsregistrering gjorts.

Exempel 1: Om er första faktura, nr 00001, är på 50 000 kronor exklusive moms ska ingen moms beräknas. Till faktura nr 00002 ska företaget vara momsregistrerat och på den ska moms beräknas på hela värdet av efterföljande fakturor.

När ska man fakturera utan moms?

Prenumerera

Hej, precis fått min enskilda firma registrerad och börjar i sommar jobba lite vid sidan om inom idrott/hälsa (har en annan fast anställning på 80%). Valt att inte registera mig för moms än då jag inte kommer tjäna mer än 15-20 000 i år.

Är Norge ett EU land?

Norge ingår i EU:s inre marknad där fri rörlighet ska råda för varor, tjänster, personer och kapital. Detta trots att Norge inte är EU-medlem. Landet har istället ett handelsavtal med EU. Men vilka skillnader är det för ett svenskt företag att handla med Norge jämfört med ett EU-land? Det reder vi ut här.

Den inre marknaden omfattar utöver EU:s 27 medlemsländer även Norge, Island och Liechtenstein. De tre länderna har ett handelsavtal (EES) med EU, som innebär att fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital, med vissa undantag, även omfattar de tre länderna trots att de inte är EU-medlemmar.

Hur bokför man försäljning av tjänst till Norge?

Om du har försäljning till utlandet eller köper in tjänster eller produkter från ett annat land behöver det redovisas enligt Skatteverkets regler i din momsrapport. I e-bokföringen gör programmet det automatiskt så länge du bokför med korrekt momskod. I den här instruktionen går vi igenom vad du behöver tänka på för att redovisa din handel med länder utanför EU.

Inköp från företag utanför EU ▾

Hur bokför man försäljning till Norge?

Du måste veta om du handlar med varor eller tjänster för att göra rätt när det gäller moms och tull. Varor är vanligen saker man kan ta på. Till varor räknas även fastigheter, gas, kyla och el. Tjänster är allt annat som kan säljas. Frågan om det är en vara eller en tjänst som omsätts har betydelse för bland annat bedömningen av beskattningsland, skatteplikt och skattesats.

Är det tull mellan Norge och Sverige?

Producenter av timmer och trävirke har länge upplevt problem med tullproceduren. Företagen upplever att tulladministration, export- och importhandlingar är krångliga. Bristen på information har blivit ett gränshinder och har även påverkat köerna vid bland annat gränspassagen i Svinesund.

Lösningen

Vem betalar tull vid export?

Det är mycket att tänka på om du vill börja exportera varor till länder utanför EU. Här får du reda på hur processen ser ut, hur du får tillgång till våra webbtjänster, vad du behöver tänka på och hur du ansöker om olika tillstånd som krävs för att börja exportera.

När du ska exportera en vara behöver du alltid först deklarera den till Tullverket. Det gör du med en exportdeklaration som du lämnar själv eller med hjälp av ett ombud.

Får man dra moms utan kvitto?

info

Den här artikeln är publicerad för mer än ett år sedanVar uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum. För att vara säker på att du alltid har korrekt och uppdaterad information tillgänglig rekommenderar vi att du abonnerar på något av våra Expertstöd. Jag vill ta steget mot en enklare arbetsvardag!

Vad är momsfri försäljning i Sverige?

Redan vid fakturering och bokföring måste momsen hanteras korrekt för att momsdeklarationerna i slutänden ska bli korrekta. Ska moms läggas på eller inte, vilken momssats ska användas, får den ingående momsen lyftas eller inte, vilken redovisningsperiod hör transaktionen till, vilka rader i momsdeklarationen ska användas – man ställs hela tiden inför dessa och liknande frågor. Att göra fel kan bli kostsamt i form av kostnadsränta, förseningsavgifter och skattetillägg.

Momsdeklarationen är uppdelad i nio avsnitt:A. Momspliktig försäljning eller uttag exklusive moms – ruta 05–08B. Utgående moms (moms på inkomster) på försäljning eller uttag (i ruta 05–08) – ruta 10–12C. Momspliktiga inköp där köparen är momsskyldig (omvänd skattskyldighet) – ruta 20–24D. Utgående moms (moms på utgifter) på inköp (i ruta 20–24) – ruta 30–32E. Försäljning mm som är undantagen från moms – ruta 35–42F. Ingående moms – ruta 48G. Moms att betala eller få tillbaka – ruta 49H Beskattningsunderlag vid importI Utgående moms på import i ruta 50

Vilket land är bättre Sverige eller Norge?

Reputation institute publicerade i går sin årliga rapport över de länder i världen som har bäst anseende. Sverige toppar återigen listan över de 55 länderna och har stärkt sina poäng.

Vad importerar Norge mest av?

Som vi såg i avsnittet om export är EU en mycket viktig exportpartner för Norge. Det gäller även Norges import: runt 70 % av varuimporten kommer från olika EU-länder. Norge kanske är en stark råvaruexportör, men när det gäller import är det bland annat bilar från Tyskland, mediciner från Nederländerna och Storbritannien, möbler från Danmark och trävaror från Sverige som är i ropet. Livsmedel är också en viktig importvara. Minns smörkrisen som rasade i Norge under 2011: ett kilo insmugglat smör kunde kosta 1 000 kronor på svarta marknaden. Norge är ett viktigt exportland för oss svenskar. 2011 exporterade vi för 105 miljarder SEK till Norge. Norge är alltså ett land som det lönar sig att titta en gång extra på för svenska företag som vill etablera sig utomlands.

Detta är information om Norge som GLOBALscandinavia uppdaterar löpande. Kom gärna med synpunkter på innehåll och upplägg.

Kan företag sälja utan moms?

För att avgöra om en tjänst ska beskattas i Sverige eller ett annat land ska du ta ställning till följande:

  • Är köparen en beskattningsbar person (till exempel ett företag) eller en icke beskattningsbar person (till exempel en privatperson)?
  • Vad är det för typ av tjänst?