:

Kan man köpa skor för Friskvårdsbidraget?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man köpa skor för Friskvårdsbidraget?
  2. Kan man använda friskvårdsbidrag till gym?
  3. Är medlemsskap friskvård?
  4. Vad ingår inte i Friskvårdsbidraget?
  5. Är fotvård friskvård?
  6. Kan man köpa träningsredskap för Friskvårdsbidraget?
  7. Vad ska stå på kvittot för friskvård?
  8. Kan man köpa träningsredskap på friskvårdsbidrag?
  9. Kan man köpa liftkort för friskvårdsbidrag?
  10. Kan man använda friskvårdsbidrag till cykel?
  11. Vilka aktiviteter räknas som friskvård?
  12. Är thaimassage friskvård?
  13. Kan man köpa en cykel med friskvårdsbidrag?
  14. Kan man använda friskvårdsbidrag till elcykel?
  15. Vad klassas som giltigt kvitto?

Kan man köpa skor för Friskvårdsbidraget?

Friskvårdsbidrag 2022, motion och att vara aktiv gynnar både personal och företag. Så det är positivt att fler och fler aktiviteter accepteras som friskvård. Exempellistan som Skatteverket har haft på sin hemsida slopas då den inte går att uppdatera i takt med att nya aktiviteter godkänns och kan inte hållas komplett. Reglerna är desamma men listan uppdateras inte längre och har tagits bort helt 2022.

Nu kan du även använda ditt friskvårdsbidrag för fritidsaktiviteter med ett mindre inslag av motion samt för avancerade kurser.  Personliga startavgifter i tävlingar och motionslopp kan man också använda friskvårdsbidraget till.

Så länge man utför en aktivitet som ger motion, så får deltagaren använda bidraget för att träna sina färdigheter. Att det krävs särskild utrustning anses inte heller vara ett hinder, så länge utrustningen går att låna eller ingår i paketet.

Kan man använda friskvårdsbidrag till gym?

Kolla upp hur friskvårdsbidraget ser ut på din arbetsplats så hjälper vi dig hitta en variant som passar dig. Du kan använda friskvårdsbidraget till att helt eller delvis betala för din träning hos oss på STC.

Är du redan medlem och vill ha kvitto att lämna in till din arbetsgivare kan du enkelt göra det genom att logga in på dina sidor på www.stc.se. Klicka på din profil, scrolla ner till ”Hantera” för att se dina betalningsintyg. Tänk på att du även kan använda ditt bidrag till personlig träning, kostrådgivning, sjukgymnastik, etc.

Vill du delbetala ett medlemskap eller använda ditt bidrag till personlig träning så hjälper vi dig på en bemannad klubb eller via vår kundsupport. Kontakta oss här

Är medlemsskap friskvård?

För att du skall få information om vad som gäller och svar på de vanligaste frågorna efter det efterlängtade beslutet att golfspel nu är godkänt som skattefri friskvårdsförmån kan du klicka på länken:

Vad ingår inte i Friskvårdsbidraget?

En djupdykning i 2019 års statistik kring det populära friskvårdsbidraget gav en hel del intressanta insikter, som till exempel:

  • Genomsnittet för den summa som erbjöds i friskvårdsbidrag 2019 var 3 001 kr.
  • Ca 55% av de anställda nyttjade sitt friskvårdsbidrag.
  • De som nyttjade sitt bidrag använde i snitt 84% av summan.

Den bransch som har det högsta friskvårdsbidraget är bank & försäkring med i genomsnitt 3 461 kr, medan offentlig sektor hamnar i botten med 2 216 kr. Högre belopp ger generellt ett ökat nyttjande. Den magiska summan där mer än hälften av medarbetarna tycker att det är värt att nyttja sitt friskvårdsbidrag verkar ligga på 3000 kr.

Förutom att höja friskvårdsbidraget, vad kan man som arbetsgivare göra för att få fler anställda att använda sitt friskvårdsbidrag? Såhär säger Johanna Helinder, Area Manager Health & Wellness på Benify:

– Kommunikation är A och O. Efter ett mejl eller en push där de anställda påminns om att de har friskvårdsbidrag kvar att nyttja märker vi direkt att fler loggar in och beställer friskvårdstjänster i våra portaler. Det är också viktigt att lyfta fram att bidraget inte bara kan användas till att träna på gym, utan även till exempel massage eller kostrådgivning.

Att fysiskt aktivitet har positiva effekter på hälsan är ingen hemlighet. Träning kan också vara bra på fler sätt, säger Johanna:

Är fotvård friskvård?

Reglerna säger att friskvårdspengarna ska användas till ”aktiviteter med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet”. Men vad är det? Här kommer några förtydliganden på vad du inte får göra. Vill du läsa om allt du får göra (mycket roligare), läs gärna här!

Kan man köpa träningsredskap för Friskvårdsbidraget?

Friskvårdsbidrag är en skattefri förmån som arbetsgivare kan erbjuda sina anställda. Maxgränsen för vad friskvårdsbidraget får vara under ett år är 5000 kr per anställd. Det är upp till arbetsgivaren att bestämma om han/hon vill erbjuda sina anställda friskvårdsbidrag och i så fall hur mycket. Det är aldrig möjligt som anställd att kräva detta bidrag från sin arbetsgivare även om det är en förmån som vi tycker borde finnas för alla anställda för att bidra till en mer välmående arbetsplats och bättre hälsa.

Vad ska stå på kvittot för friskvård?

Både friskvårdsbidrag och förmån av fri motion och friskvård (naturaförmån) blir skattepliktiga om någon anställd, till exempel en vikarie eller en provanställd, utestängs från möjligheten att motionera på samma villkor under den period han eller hon är anställd. Det årliga friskvårdsbidraget för dessa tillfälligt anställda personer kan proportioneras utifrån anställningstiden.

Enligt Skatteverket måste alla som är i ”aktiv tjänst” omfattas av erbjudandet om motionen och friskvården. Det betyder att till exempel den som är tjänstledig för studier eller andra angelägenheter inte behöver erbjudas.

Kan man köpa träningsredskap på friskvårdsbidrag?

Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande.

Kan man köpa liftkort för friskvårdsbidrag?

Att vara ute och andas frisk luft samtidigt som man tränar både kondition och styrka, gör skidåkning till ett fantastiskt bra sätt att använda sitt friskvårdsbidrag. 

Hur använder jag friskvårdsbidraget?

Kan man använda friskvårdsbidrag till cykel?

Friskvård är ett samlingsbegrepp för aktiviteter som förebygger och boostar hälsan. Med detta menas enklare aktiviteter med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet. Du kan också använda det till kostrådgivning och rådgivning i samband med rökavvänjning. För aktiviteter utan inslag av motion, till exempel massage, får aktiviteten kosta maximalt 1 000 kronor per tillfälle för att vara av mindre värde och skattefritt.

Vilka aktiviteter räknas som friskvård?

Friskvård är ett samlingsbegrepp för aktiviteter som är tänkta att främja de anställdas hälsa. Det kan röra sig om motionsaktiviteter eller sportutövande – men även behandlingar som lindrar stelhet eller smärta.

Friskvårdsbidraget är ett bidrag som arbetsgivare kan välja att ge sina anställda. Det finns inget krav på att varje arbetsplats ska ha ett friskvårdsbidrag. Friskvårdsbidraget är helt skattefritt och avdragsfritt, vilket betyder att varken arbetsgivaren eller den som nyttjar bidraget behöver betala skatt på beloppet. Detta gäller om friskvårdsbidraget är mindre än 5 000 kronor, om friskvårdsbidraget skulle vara större än 5 000 kronor behöver hela beloppet beskattas (och inte bara det belopp som överstiger 5000kr).

Skatteverket anger vissa krav som behöver uppfyllas för att friskvårdsbidraget ska kunna nyttjas:

  • Vara av mindre värde (Skatteverket definierar 5000kr som mindre värde)
  • Rikta sig till hela personalen
  • Ska inte gå att byta mot pengar

Är thaimassage friskvård?

Klassisk massage kallas ofta svensk massage utomlands och går ut på att lindra muskelspänningar med hjälp av tekniker såsom knådningar, cirkulerande tryck, töjningar och tapotement (en knackanderörelse med sidan av handen).  

Förebyggande massagebehandlingar av enklare slag utförda av naprapat, fysioterapeut eller kiropraktor är godkända friskvårdsaktiviteter. Behandlingar som syftar till att rehabilitera skador är dock inte godkända.  

Akupressur kallas akupunktur utan nålar, och är en mjuk behandlingsform där akupressören trycker med fingrarna på olika punkter för att uppnå smärtlindring.  

Kan man köpa en cykel med friskvårdsbidrag?

Skatteverket har utökat friskvårdsbidraget med fler aktiviteter för att främja motion och minska den psykiska ohälsan i arbetslivet. Det innebär att din arbetsplats kan betala vissa avgifter om du vill springa ett motionslopp, åka utförsåkning eller i det här fallet; Cykla Göteborgsgirot! En väldigt glad nyhet för alla cykelälskare!

Steg 1: Börja med att prata med din arbetsgivare för att ta reda på om det erbjuds friskvårdsbidrag på din arbetsplats samt vilket belopp som gäller. Om det inte finns så kan du alltid yrka på fördelarna med friskvårdsbidraget. Det är avdragsgillt för arbetsgivaren och skattefritt för dig, och så främjar det ju hälsan. Tre väldigt goda anledningar till att erbjuda friskvårdsbidrag!

Kan man använda friskvårdsbidrag till elcykel?

Det har blivit allt vanligare att anställda får en cykel som personalförmån. Det är en skattepliktig förmån om du som arbetsgivare betalat en cykel som den anställda använder privat, exempelvis till och från jobbet. Det skriver Swedbank.

Det betyder att du som arbetsgivare ska betala arbetsgivaravgifter och skatteavdrag för förmånen.

Vad klassas som giltigt kvitto?

En djupdykning i 2019 års statistik kring det populära friskvårdsbidraget gav en hel del intressanta insikter, som till exempel:

  • Genomsnittet för den summa som erbjöds i friskvårdsbidrag 2019 var 3 001 kr.
  • Ca 55% av de anställda nyttjade sitt friskvårdsbidrag.
  • De som nyttjade sitt bidrag använde i snitt 84% av summan.

Den bransch som har det högsta friskvårdsbidraget är bank & försäkring med i genomsnitt 3 461 kr, medan offentlig sektor hamnar i botten med 2 216 kr. Högre belopp ger generellt ett ökat nyttjande. Den magiska summan där mer än hälften av medarbetarna tycker att det är värt att nyttja sitt friskvårdsbidrag verkar ligga på 3000 kr.

Förutom att höja friskvårdsbidraget, vad kan man som arbetsgivare göra för att få fler anställda att använda sitt friskvårdsbidrag? Såhär säger Johanna Helinder, Area Manager Health & Wellness på Benify:

– Kommunikation är A och O. Efter ett mejl eller en push där de anställda påminns om att de har friskvårdsbidrag kvar att nyttja märker vi direkt att fler loggar in och beställer friskvårdstjänster i våra portaler. Det är också viktigt att lyfta fram att bidraget inte bara kan användas till att träna på gym, utan även till exempel massage eller kostrådgivning.

Att fysiskt aktivitet har positiva effekter på hälsan är ingen hemlighet. Träning kan också vara bra på fler sätt, säger Johanna: