:

När får man tillbaka på skatten 2023?

Innehållsförteckning:

 1. När får man tillbaka på skatten 2023?
 2. Får man göra avdrag för bussresor?
 3. Får man göra avdrag för månadskort?
 4. Kan man få ersättning för busskort?
 5. Varför har jag inte fått skatteåterbäringen 2023?
 6. Kan man se hur mycket man får tillbaka på skatten?
 7. Hur mycket får man i milersättning 2023?
 8. Hur långt måste man ha till jobbet för att få ersättning?
 9. Hur mycket kostar månadskort vuxen?
 10. Hur mycket kostar reducerad månadskort?
 11. När får man gratis busskort?
 12. Vilka diagnoser ger rätt till ersättning?
 13. Varför står det 0 kr på mitt skattekonto?
 14. Vad händer om man blir granskad av Skatteverket?
 15. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
 16. What does Västtrafik do?
 17. What happened to the Västtrafik card?
 18. How many vehicles does Västtrafik have?
 19. Who owns Västtrafik branded trains?

När får man tillbaka på skatten 2023?

Sista dagen för att göra en extra skattebetalning om du räknar med kvarskatt på mer än 30 000 kronor och vill undvika kostnadsränta.

Den 5 mars är sista dagen att skaffa digital brevlåda för att få deklarationen digitalt.

Du som har en digital brevlåda får din deklaration som pdf-fil dit.

Du som har en e-legitimation kan logga in på skatteverket.se och se din deklaration.

Får man göra avdrag för bussresor?

Många svenskar gör avdrag för resor till och från jobbet men närmare hälften av dessa blir fel. Här får du tips på hur du enkelt gör rätt reseavdrag i din deklaration.

Många utnyttjar rättigheten att göra avdrag för resor till och från jobbet. Avdraget är populärt men blir ofta fel. Så många som hälften av alla reseavdrag bedöms som felaktiga enligt Skatteverket.

Får man göra avdrag för månadskort?

Här kan du som gör avdrag för resor till och från arbetet läsa mer om vad som gäller för dig.

Om du begär ett avdrag i din deklaration är det du som ska visa att du har rätt att göra avdraget. Det innebär att om du begär avdrag för resor till och från arbetet så ska du kunna visa att du faktiskt har gjort det antal resor som du begär avdrag för. Det kan du till exempel visa med kvitton och biljetter.

Kan man få ersättning för busskort?

På forsakringskassan.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.Vi använder också kakor för webbanalys för att göra webbplatsen bättre.

Så här använder Försäkringskassan kakor

Varför har jag inte fått skatteåterbäringen 2023?

Nu är det snart dags att deklarera för dina inkomster och eventuella avdrag under 2022. Innan du sätter igång kan det vara bra att ha koll på vilka datum som gäller, bland annat för när du ska lämna in fastighetsdeklaration och när du ska betala in kvarskatt.

Senast den 2 maj 2023 måste din inkomstdeklaration finnas hos Skatteverket, men ett gott råd är att inte vänta för länge med att göra din deklaration. Du kanske behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid. Det är också bra att tidigt beräkna om du kommer få kvarskatt. För belopp över 30 000 kronor börjar nämligen en kostnadsränta på 1,25 procent att räknas från och med den 13 februari.

Om du sålt en bostad under året ska du deklarera för vinsten eller förlusten. Vi förklarar allt om hur det går till. 

Kan man se hur mycket man får tillbaka på skatten?

Skatteåterbäring är den summa pengar som man får tillbaka på skatten om man under föregående år betalat in för mycket i skatt. Både privatpersoner och företag kan få skatteåterbäring.

Hur mycket får man i milersättning 2023?

Äntligen har de skattefria beloppen för milersättningen höjts! Beloppen har legat på samma nivå sedan 2009 (18,50 kronor per mil), trots att drivmedelspriserna har gått upp mycket sedan dess. De höjda drivmedelspriserna har gjort användningen av egen bil i jobbet till en förlustaffär. Att beloppet för milersättning inte hängt med i utvecklingen har förstås varit ett problem, och många har engagerat sig för att snabba på höjningen av beloppen. 

Nivåerna för ersättningsbeloppen ser olika ut beroende på om tjänstebil eller egen bil används.

 • För tjänsteresor med egen bil kan arbetsgivare betala ut ett skattefritt schablonbelopp på 25 kronor per mil.
 • För tjänsteresor med tjänstebil där medarbetaren betalar drivmedlet privat, kan arbetsgivare betala ut ett skattefritt schablonbelopp på 12 kronor per mil (diesel, bensin eller etanol). 
 • Ingen förändring har skett vad gäller avdragsrätten för förmånsfordon som drivs med el. Beloppet står kvar vid 9,50 kronor per mil.
 • Egenföretagare kan ta ut ovan nämnda skattefria schablonbelopp som privat ersättning.

Hur långt måste man ha till jobbet för att få ersättning?

 • Skriv in dig på Arbetsförmedlingen första dagen du är arbetslös och ange att du vill söka ersättning från a-kassan.
 • Logga in på din a-kassas webbplats och ansök om ersättning. Där ser du vilka uppgifter du ska lämna för att få besked om du har rätt till ersättning.
 • Om du inte är medlem i en a-kassa kan du ansöka om medlemskap i samband med att du blir arbetslös. Det gör du på a-kassans webbplats. Om du inte vill bli medlem i en a-kassa kan du ansöka om ersättning hos Alfa-kassan.

  För att få ersättning från en a-kassa ska du vara inskriven som arbetslös på Arbetsförmedlingen. Du ska kunna och vilja ta ett jobb direkt. Det får inte finnas något som hindrar dig från att söka och ta ett jobb. Om du har barn ska du ha barnomsorg ordnad. I normalfallet ska du också befinna dig i Sverige och ha avslutat eventuella studier. Kontakta din a-kassa för mer information om vad som gäller i just din situation.

  För att ha rätt till ersättning måste du också ha jobbat tidigare. Du behöver uppfylla ett av följande villkor:

  • Du har det senaste året jobbat minst 6 månader med minst 60 timmar i varje kalendermånad.
  • Du har det senaste året jobbat minst 420 timmar under 6 sammanhängande månader, med minst 40 timmar i varje kalendermånad.

  Hur mycket kostar månadskort vuxen?

  Wireless network or cellular data may be turned off You may have activated flight mode There may be no Internet connection in your area

  Hur mycket kostar reducerad månadskort?

  Priset för ett årskort hos SL är 10 210 kronor inklusive plastkort men istället för att betala hela summan på en gång så betalar du månadsvis i tolv månader via nettolöneavdrag. Månadskostnaden blir därmed 851 kronor, det vill säga 10 210/12, cirka 851 kr. Priset blir lägre per månad om du jämför med att köpa månadskort direkt hos SL som kostar 970 kronor.

  Möjligheten att köpa SL-årskort via nettolöneavdrag gäller för dig som är anställd i Nacka kommun och som har en tillsvidareanställning eller har en månadsavlönad tidsbegränsad anställning på minst 13 månader vid beställningstillfället.

  Från den månad man har fyllt 65 år kan man beställa subventionerade årskort till reducerat pris. Priset för ett årskort är då 6 850 kronor vilket innebär en månadskostnad på 571 kronor per månad.

  Observera att årskortet gäller i 365 dagar och att du i samband med att kortet går ut måste beställa ny årsbiljett för nästa år. Detta sker inte automatiskt.

  Nytt kort beställer du som vanligt via vanliga beställningsformuläret:

  När får man gratis busskort?

  Hos SL är det alltid helg från fredag klockan 12.00 till söndag klockan 24.00.

  Då får sex barn som fyllt 7 men inte 12 år fritt följa med en vuxen som fyllt 18 år. (Gäller även när den som har med barnen reser på en biljett till rabatterat pris eller reser med barnvagn på buss.)

  Vilka diagnoser ger rätt till ersättning?

  • Alzheimers sjukdom
  • Andra demenssjukdomar
  • Elakartad cancer (exklusive vissa hudtumörer och sekundära tumörer)
  • Hjärnhinneinflammation
  • Hjärtinfarkt
  • Multipel skleros
  • Muskeloskeletala sjukdomar
  • Sjukdomar i njurar
  • Parkinsons sjukdom
  • Psoriasisartrit
  • Reumatoid artrit
  • Schizofreni
  • Sjukdomar i hjärnans kärl
  • Virussjukdomar i centrala nervsystemet

  Varför står det 0 kr på mitt skattekonto?

  Det som främst avgör när skatteåterbäringen betalas ut är hur deklarationen har lämnats in samt om du gjort några ändringar i den eller inte. Efter att deklarationen har lämnats in granskas och registreras den av Skatteverket varpå ett besked skickas ut som påvisar slutgiltig skatt. Därefter betalas pengarna ut.

  Med skatteåterbäring menas att en person har betalat in för mycket skatt under året, vilket visas på inkomstdeklarationen, och att Skatteverket därmed kommer att återbetala överstigande belopp. Personer som kommer att ”få tillbaka på skatten” kommer alltså att få skatteåterbäring.

  Vad händer om man blir granskad av Skatteverket?

  Skatteverket ska också göra extra kontroller av hyresinkomster, som ökade stort 2020, och de nya RUT-tjänsterna som omfattar viss tvätt (ej kemtvätt), montering av möbler, transport av möbler för återbruk och enklare tillsyn av bostad. Även det nya avdraget för grön teknik kommer att granskas – ett avdrag som gäller för installation av solceller, lagring av egenproducerad energi och laddningspunkter för elfordon.

  De vanligaste felen som små och medelstora företag gör är att dra av för privata kostnader som inte rör verksamheten och att man inte redovisar förmåner eller inkomster som bör beskattas. Enligt Skatteverket gör 4 av 10 företag dessa skattefel, som motsvarar cirka 8 miljarder kronor om året.

  Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

 • Logga in i vår app och klicka på Swishloggan på översiktsfliken. I nätbankenÖppnas i nytt fönster klickar du på Betalningar – Hantera Swish.
 • Anslut ditt mobilnummer till ditt kontonummer. Du behöver en smartphone och Mobilt BankID.
 • Att swisha är precis lika säkert som att använda nät- eller mobilbanken. Här är några anledningar till att du kan känna dig trygg.

  What does Västtrafik do?

  Västtrafik is the agency responsible for public transport services involving buses, ferries, trains, and the Gothenburg tram network in the county of Västra Götaland, Sweden (plus Kungsbacka Municipality ). It was established with the Västra Götaland County on 1 January 1998.

  What happened to the Västtrafik card?

  The system was phased in during the early nineties, and as of Janu, the former paper coupons were no longer sold. The Västtrafik card was introduced together with the associated blue card reader, which read the cards from a distance. A few years later, they were gradually replaced with yellow card readers with more features.

  How many vehicles does Västtrafik have?

  The fleet consists of approximately 1900 vehicles. Västtrafik is the brand name which is printed on tickets and vehicles. Västtrafik has the responsibility, but the actual operation of traffic, including employment of staff and ownership of vehicles is done by separate operators.

  Who owns Västtrafik branded trains?

  Västtrafik has the responsibility, but the actual operation of traffic, including employment of staff and ownership of vehicles is done by separate operators. An exception is that Västtrafik for practical reasons (such as long delivery times for new vehicles) owns Västtrafik branded trains.