:

Kan man skicka faktura till privatperson?

Innehållsförteckning:

 1. Kan man skicka faktura till privatperson?
 2. Hur fakturerar man någon privatperson?
 3. Hur lång tid har man på sig att skicka faktura till privatperson?
 4. Kan man fakturera utan att ha företag?
 5. Får man skicka faktura via mail?
 6. Kan man använda faktura som kvitto?
 7. Kan man skicka faktura utan F-skatt?
 8. När ska man fakturera utan moms?
 9. Hur långt efter kan man skicka en faktura?
 10. Kan en privatperson fakturera en annan privatperson?
 11. Hur skickar jag en faktura?
 12. Hur kan man skicka faktura?
 13. Vad är skillnaden mellan kvitto och faktura?
 14. Vad händer om jag fakturerar utan F-skatt?
 15. Kan man skicka en faktura till vem som helst?

Kan man skicka faktura till privatperson?

Fakturering är någon som ofta förknippas med företag. Men nu för tiden kan faktiskt även du som privatperson fakturera! Lösningen kallas för egenanställning och fungerar som så att du blir anställd på ett så kallat egenanställningsföretag, som i sin tur fakturerar din kund. Egenanställningsföretaget tar ut en viss administrativ avgift, drar av skatter och sociala avgifter och betalar sedan ut resten av pengara till dig i form av lön. Både simpelt och smart!

Låter det för bra för att vara sant? Det är det faktiskt inte! På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om hur det fungerar, och försäkra dig om att allting är fullt lagligt. Klicka här för att komma till bra länkar på området. Så, har du någon hobby som du skulle kunna tjäna pengar på? Är du duktig på att fotografera? Kan du skapa fantastiskt snygga hemsidor? Är du kanske en fena på att klippa häckar? Eller har du en dröm att spela som DJ på olika events? Ja men vad väntar du på då? Sätt igång och fakturera som privatperson redan idag! På länken ovan kan du läsa om vilka olika företag som erbjuder sådana tjänster. Hitta ett som passar dig och skapa ett konto, så kan du sätta igång och fakturera på en gång. Företagen tar aldrig ut några fasta kostnader, utan drar bara av en viss procent av ditt fakturerade belopp.

Hur fakturerar man någon privatperson?

Har du hittat din grej och vill kunna ta betalt? Då kan egenanställning vara ett alternativ för dig. Frilans Finans erbjuder dig som privatperson ett enkelt alternativ till att starta eget företag. Genom egenanställning får du möjlighet att fakturera utan företag och enkelt ta betalt för dina tjänster.

För oss är det viktigt att du snabbt och enkelt kan skicka en faktura för att kunna fokusera på din verksamhet och det du vill göra. Frilans Finans tar hand om allt det krångliga som bokföring, moms, redovisning och inkasso. Med några enkla steg gör vi det möjligt för dig att komma igång och ta betalt utan att starta eget företag.

Skapa ett konto helt kostnadsfritt och utan bindningstid. När du hittar ett uppdrag du vill fakturera för registrerar du ditt uppdrag hos oss. Det är först när du väljer att skapa en faktura som det dras en avgift på 6% av fakturabeloppet.

Kom ihåg att meddela kunden att du fakturerar genom Frilans Finans så de förstår var fakturan kommer från.

Hur lång tid har man på sig att skicka faktura till privatperson?

Spelreglerna i den här linjedragningen är allmänna och berör ursprungligen all betalningstrafik, där konsumenten betalar ett företag eller ett företag debiterar konsumenten. Vi rekommenderar att principen också tillämpas på fakturor eller betalningar av kommuner eller övriga offentliga samfund. Linjedragningen grundar sig på lagstiftning, konsumentombudsmannens ställningstaganden och konsumenttvistenämndens beslut.

Det finns bland annat separata förordningar om betalningar och fakturor som gäller tele-, el- och försäkringsbolag. Betalning av kredit kännetecknas också av egna särdrag. God indrivningssed, följderna av försenade betalningar och dröjsmål beskrivs i konsumentombudsmannens linjedragning  ”God sed vid indrivning av konsumentfördringar”. Dröjsmålsräntan behandlas i stället i den här anvisningen.

Kan man fakturera utan att ha företag?

Anställningsformen kallas att vara egenanställd, vilket innebär att du som privatperson betalar en viss procent till ett egenanställningsföretag som sköter fakturering och administration åt dig. Du kan på så sätt fokusera på din verksamhet, utan att själv ha ett registrerat bolag.

Att fakturera utan företag är framförallt ett alternativ för dig som är i uppstartsfasen av exempelvis en egen frilans- eller konsultverksamhet. Kärnan i affärsidén är den så kallade administrativa avgiften eller serviceavgiften. Det är den avgift som dras av på beloppet du fakturerar dina kunder och går till att exempelvis täcka:

 • Sociala avgifter
 • Skatter & moms
 • Försäkringar
 • Bokföring & revision
 • Inkasso

Får man skicka faktura via mail?

Om din organisation inte använder några integrationer med ekonomisystem eller elektronisk fakturering, kan du överväga att skicka fakturor via e-post direkt från Visma.net Project Management.

Du hittar alternativet Bifoga till e-post under menyn Fler åtgärder på fakturan. När du klickar på fälten Skicka till, Kopia till och Hemlig kopia öppnas en lista med tillgängliga mottagare. Listan innehåller kundkontakter och användare från din egen organisation. Låsikonen ovanpå en kontaktperson anger att det inte finns någon e-postadress för den personen. Du kan också lägga till nya mottagare i den här vyn genom att skriva e-postadressen och välja Lägg till e-post "".

Kan man använda faktura som kvitto?

I takt med utvecklingen av skanning, mobila appar och andra digitala funktioner har vi fått många frågor om företaget är skyldigt att arkivera det originalkvitto som en anställd får i samband med utlägg för företagets räkning. Tidigare har vi skrivit om momsproblem vid t ex handel på nätet och tjänsteresor. 

För att ha rätt att lyfta moms i en momspliktig verksamhet krävs att inköpet gjorts från en beskattningsbar person och att du kan styrka köpet med en faktura. En faktura kan förklaras som ett dokument eller meddelande i pappersform eller i elektronisk form (t ex ett kvitto) som uppfyller momslagens krav för fakturor.

Kan man skicka faktura utan F-skatt?

Det som styr om du ska dra av skatt och betala arbetsgivaravgifter är om betalningsmottagaren är godkänd för F-skatt eller inte.

Om betalningsmottagaren är en juridisk person, till exempel ett aktie-, handels- eller kommanditbolag som inte är godkänd för F-skatt, ska du dra av 30 procent skatt från ersättningen för arbetet (exklusive moms). Du ska inte betala arbetsgivaravgifter eller särskild löneskatt för juridiska personer.

När ska man fakturera utan moms?

På sidan om fakturering beskrivs de svenska reglerna. Utgångspunkten är att reglerna gäller för svenska beskattningsbara personers försäljningar. I vissa situationer kan det bli aktuellt för svenska beskattningsbara personer att använda utländska faktureringsregler och i vissa situationer kan det bli aktuellt för utländska företag att använda svenska faktureringsregler.

Oavsett vilket belopp du säljer för måste du utfärda en faktura när du säljer varor eller tjänster till beskattningsbara personer och juridiska personer som inte är beskattningsbara personer. Faktureringsskyldigheten gäller även för betalningar i förskott och a conto.

Även om du inte är skyldig att fakturera enligt momslagen måste du alltid ha ett underlag för din bokföring. Det innebär att du ska ha en verifikation för varje affärshändelse.

Hur långt efter kan man skicka en faktura?

För det första måste (i princip, utom varuautomater typ) alla krav på betalning vara skriftliga. Dvs leverantören måste utfärda en faktura. Ett muntligt krav på betalning mellan företag för en levererad tjänst vet jag inte hur det skulle kunna vara giltigt, utan kvitto eller faktura.

Om ni inte har avtalat något annat så gäller räntelagen och inkassolagen som tillsammans ger att du för det första börjar räkna betalningstiden från den dag du erhållit fakturan, dvs INTE när leverantören UTFÄRDAT fakturan (som många felaktigt tror).

Kan en privatperson fakturera en annan privatperson?

En privatperson kan inte skicka en faktura. För att kunna fakturera måste man antingen starta ett eget företag eller göra det som kallas för att fakturera utan företag. Att starta egen firma är enkelt, speciellt om man väljer bolagsformen enskild firma. Då behövs det inte något eget kapital för att få igång verksamheten. Det enda man behöver göra är att registrera sig för F- eller FA-skatt samt att momsregistrera sig om man ska handla med momsbelagda tjänster eller varor. 

Att starta eget företag innebär att man får ett VAT-nummer, organisationsnummer och att man helt enkelt blir registrerad för att själv betala in skatter och egenavgifter för sådant som faktureras. Man behöver ett organisationsnummer för att ha rätt att fakturera. 

Om man inte vill starta eget kan man istället välja att fakturera utan företag. Det betyder att man låter någon annan fakturera för sådana uppdrag man tar sig an, utan att man själv registrerar ett företag. Det finns flera aktörer som erbjuder den här typen av tjänster. Om man vill att någon annan ska fakturera åt en så behöver man ändå ingå ett avtal med uppdragsgivaren där det framkommer vad man ska få för ersättning och vad som ska göras. Sedan ger man de uppgifter som faktureringsbolaget behöver till dem, och så skickar de iväg fakturan. För det här arbetet betalar man antingen en klumpsumma eller en procent av det totala beloppet som faktureras.

Hur skickar jag en faktura?

En faktura ska innehålla viss information, klicka på bilden nedan för att se ett exempel på hur det kan se ut. När du klickar på ett nummer i fakturan får du lära dig mer om just den uppgiften.

Hur kan man skicka faktura?

En faktura ska innehålla viss information, klicka på bilden nedan för att se ett exempel på hur det kan se ut. När du klickar på ett nummer i fakturan får du lära dig mer om just den uppgiften.

Vad är skillnaden mellan kvitto och faktura?

En faktura ska innehålla viss information, klicka på bilden nedan för att se ett exempel på hur det kan se ut. När du klickar på ett nummer i fakturan får du lära dig mer om just den uppgiften.

Vad händer om jag fakturerar utan F-skatt?

F-skatt står för företagsskatt. I Sverige behöver man registrera sig och betala företagsskatt för att bedriva egen verksamhet i eget företag. Som bevis för att man betalar F-skatt har man sitt F-skattebevis, eller F-skattsedel som det också kallas. 

Här har vi sammanställt en lista med information om och saker att tänka på vid F-skatt:

 • F-skatt står för företagsskatt och den behöver ansökas om och bli godkänd av Skatteverket. Det är kostnadsfritt att ansöka.
 • När F-skatten är godkänd har du en F-skattsedel.
 • F-skatt är en preliminärskatt som ska vara på samma belopp varje månad. Om inkomsterna av någon anledning ändras under året ska det rapporteras till Skatteverket.
 • Om du har blivit godkänd för F-skatt betalar du in dina egna skatter på de inkomster du har inom näringsverksamheten månadsvis. Exempelvis betalar du in din preliminärskatt och dina sociala avgifter på egen hand.
 • Om du har en F-skattsedel betyder det alltså att den som anlitar dig inte betalar in dessa avgifter för dig, det gör du själv och redovisar det genom att ange det på alla dina fakturor.
 • En F-skattsedel kan bli återkallad om avgifter inte betalas, redovisas eller om du inte inkomstdeklarerar.
 • Det finns registrerat att du har en godkänd F-skattsedel hos Skatteverket.

Om man ska bedriva verksamhet i Sverige måste man betala företagsskatt och ha en så kallad F-skattsedel. Men genom att vara egenanställd går man under Cool Companys F-skatt och kan därmed fakturera som privatperson utan F-skatt.

Många väljer att vara egenanställda när de ska testa en affärsidé under en tid, eller prova vattnet som frilansare. Men det är också många som väljer att driva sin verksamhet som egenanställd i många år då man slipper hantera det administrativa som t.ex. att betala in skatter och sociala avgifter själv.

Om du blir egenanställd kan du driva din konsult- eller frilansverksamhet som om du hade ett eget företag genom att du fakturerar genom Cool Companys F-skattsedel.

Kan man skicka en faktura till vem som helst?

Hej, Vad krävs för att ett företag ska ha rätt att skicka en faktura med krav på betalning till en privatperson? Krävs det formellt avtal med villkor och övriga bestämmelser ? Mao, om ett företag anser att en privatperson har en skuld hos företaget, krävs det att detta är formellt avtalat innan vad kostnader/övriga villkor ser ut ? Om så är fallet, begår företag ett lagbrott om det skickar ut fakturor utan liknande avtal ingåtts innan? (försökt leta efter denna frågeställning på webbplatsen, men inte funnit något om detta).

Hej! *Det finns inga principiella krav som måste uppfyllas för att man ska få framställa krav på betalning mot någon*, muntligt eller skriftligt, t ex i form av en faktura. Att vissa villkor/situationer inte har berörts vid ett avtalsingående begränsar inte rätten att få betalt enligt avtalet. Man riskerar emellertid alltid att den man framställt kravet till inte anser sig betalningsskyldig och helt enkelt väljer att inte hörsamma kravet. Den som anser sig betalningsberättigad har då att vända sig till en domstol och yrka att den fastställer att betalningsskyldighet föreligger. Lagbrott? Det är inte att rekommendera att skicka fakturor till människor som inte är skyldig en pengar och hoppas på att någon betalar. Att vilseleda någon om att ett skuldförhållande föreligger så att denne betalar en summa pengar till en utgör bedrägeri, se 9 kap 1 § brottsbalken: https://lagen.nu/1962:700#K9P1S1 . Bedrägeri är straffbelagt redan på försöksstadiet varför brott kan föreligga även om inga pengar betalas. Lagstiftaren har även uttryckt en vilja att begränsa mängden s k "tokmål" i domstolarna. I 9 kap. 1 § rättegångsbalken föreskrivs att den som inleder rättegång mot bättre vetande ska dömas till böter, se lagtext här: https://lagen.nu/1942:740#K9P1S1 . Märk att det kraftfulla uttrycket "mot bättre vetande" tar sikte på fall där det är ganska uppenbart att t ex någon rätt till betalning inte föreligger. Hoppas jag lyckats svara på dina frågor Med vänlig hälsning