:

Hur beskattas utdelning på utländska aktier?

Innehållsförteckning:

  1. Hur beskattas utdelning på utländska aktier?
  2. Vad är det för skatt på aktieutdelning?
  3. Hur får man tillbaka utländsk källskatt?
  4. Är utdelning på ISK skattefritt?
  5. Måste man deklarera utländska aktier?
  6. Hur undviker man skatt på aktier?
  7. Hur mycket utdelning till 20% skatt?
  8. Hur beskattas utländska aktier i ISK?
  9. Varför ska man inte ha utländska aktier på ISK?
  10. Hur mycket skatt på 100 000 ISK?
  11. Vad ska man tänka på när man köper utländska aktier?
  12. Hur deklarera utländska aktier?
  13. Får man ge bort aktier gratis?
  14. Är utdelning bättre än lön?
  15. Hur mycket kan jag ta ut i utdelning 2023?

Hur beskattas utdelning på utländska aktier?

När det gäller utdelning på utländska värdepapper innehålls ofta viss skatt i utlandet (utländsk källskatt). Uttag av preliminärskatt i Sverige ska då göras med så mycket att den sammanlagda skatten blir 30%. Det schablonmässiga uttaget av preliminärskatt kan ibland leda till ett för lågt skatteuttag, eftersom den utländska källskatten kan få avräknas fullt ut.

Om du äger utländska aktier eller svenska depåbevis (SDB, utländska aktier som är börsnoterade i Sverige), måste du oftast betala utländsk källskatt på den utdelning du fått. Den utländska källskatten uppgår ofta till 15% av utdelat belopp, men både större och mindre skatteuttag förekommer. Beloppets storlek bestäms av det skatteavtal som Sverige har med det land varifrån utdelningen kommer.

Vad är det för skatt på aktieutdelning?

Själva aktiebolaget betalar skatt på vinsten från verksamheten. Från 2021 är bolagsskatten 20,6%. På den lön eller utdelning som du som delägare tar ut från bolaget blir det lönebeskattning/utdelningsbeskattning.

Aktiebolaget är ett självständigt skattesubjekt. Det betyder bland annat att bolaget självt skattar för sin vinst och lämnar en egen deklaration (inkomstdeklaration 2).

Hur får man tillbaka utländsk källskatt?

Nordnet är registrerad förvarare gentemot finska skatteverket. Detta innebär att Nordnet kan ge nedsatt källskatt (15%) på utdelningar från finska bolag i de allra flesta fallen. Undantaget, där du själv behöver kräva tillbaka skatten som dragits för mycket, gäller enbart finska utdelningar som erhållits från aktier som handlas på en ickefinsk lista. Som exempel: Nordea som handlas på Nasdaq Helsinki kommer endast belastas med 15% utländsk källskatt medan Nordea som handlas på Nasdaq Stockholm kommer belastas med 35% utländsk källskatt. Nedan information gäller om det dragits för mycket skatt, d.v.s. 35% istället för 15%.

Om du äger aktier på ett aktie- och fondkonto, ISK eller IPS  Då har du möjlighet att från det finska Skatteverket begära tillbaka de extra 20 % som dras i skatt på utdelningarna. Nordnet har inte möjlighet att begära tillbaka skatten för din räkning.

Är utdelning på ISK skattefritt?

Eftersom kontot är schablonbeskattat ingår värdet på utdelningarna i skatteunderlaget, men du betalar inte 30 % direkt på utdelningen, som du hade gjort på ett Aktie- & fondkonto.

Om du får utdelning från ett utländskt bolag kommer utländsk källskatt att dras direkt vid utdelningstillfället. Beroende på vilket beskattningsavtal Sverige har med olika länder kommer procentsatsen för utländsk källskatt att variera, men vanligtvis är det 15 %.

Måste man deklarera utländska aktier?

Så här på våren brukar den stora utdelningssäsongen vara i gång. Kommer utdelningen från en svensk aktie har det för skatten betydelse på vilken sorts konto aktien sparas. Är det en vanlig depå så betalas 70 % av utdelning in på kontot och 30 procent i skatteavdrag. Den slutliga skatten fastställs sedan efter att inkomstdeklarationen granskats året efter, då Skatteverket ger besked om att det finns över- eller underskott på deklarantens skattekonto. Sparas aktien däremot på ett ISK betalas utdelningens bruttobelopp till investeringssparkontot vilket sedan beskattas enligt schablon.

Så här långt brukar de flesta tycka att beräkningen av skatt är relativt enkelt och hanterbart. Men det räcker med att lägga till en utländsk aktie för att även den som är mer erfaren inom skatter behöver stanna upp och tänka efter vad nettobehållningen av utdelningen blir för aktieägaren.

Men innan vi fördjupar oss i utländsk källskatt, skatteavtal, avräkning, restitution, CRS och TRACE, med mera, ska sägas att för svensk kapitalförsäkring och pensionsförsäkring är detta frågor som inte hanteras i innehavarens deklaration – i stället är det försäkringsbolaget som tillhandahåller försäkringen som får hantera detta.

Hur undviker man skatt på aktier?

De finns tre grundläggande civilrättsliga förutsättningar för att aktierna du ger bort ska anses vara en gåva:

  • Förmögenhetsöverföring – givarens förmögenhet ska minska och gåvotagarens öka.
  • Frivillighet – någon motprestation får inte finnas. Det innebär att gåvan inte kan ersätta betalning för utfört arbete.
  • Vid gåvor i aktier träder gåvomottagaren in i givarens (dvs den tidigare aktieägarens) skattemässiga situation, enligt den så kallade kontinuitetsprincipen. Vid gåva av kvalificerade aktier i fåmansföretag tar gåvomottagen därmed över givarens omkostnadsbelopp och sparade utdelningsutrymme (gränsbelopp) på aktierna.

    Hur mycket utdelning till 20% skatt?

    Oavsett om du tar ut lön eller inte har du möjlighet att varje år tillgodoräkna dig ett gränsbelopp på 2,75 inkomstbasbelopp enligt den så kallade schablonregeln. 2023 kan du, baserat på nämnda schablonregel, ta en utdelning på 195 250 kronor till 20 procents skatt. Så länge du äger alla aktier i företaget kan du tillgodoräkna dig hela schablonbeloppet, i annat fall får du ta del av schablonen i proportion till hur många aktier du äger. Kom ihåg att schablonbeloppet bara kan användas på aktierna i ett företag som du äger.

    Om du tar ut lön ur företaget och dessutom kanske har några anställda lönar det sig antagligen att istället tillämpa den så kallade löneregeln för att bestämma storleken på ditt gränsbelopp. Enligt denna regel kan du tillgodogöra dig 50 procent av totalt utbetalda löner som underlag för utdelningsbeskattning på 20 procent. För att få använda löneregeln räcker det inte med de anställdas löner, du måste också ta ut lön själv. För att kunna tillämpa löneregeln för utdelningar under 2023 måste du som ägare under året innan, alltså 2022, ha tagit ut en lön om minst det lägsta av 6 inkomstbasbelopp (426 000 kronor) med tillägg för 5 procent av totala löner eller 9,6 inkomstbasbelopp (681 600 kronor). Det är alltid löner per kalenderår som ska beaktas vid beräkningen och även en närstående kan uppfylla löneuttagskravet.

    Läs också: Lön eller utdelning - så ska du tänka!

    Tänk så här; om du vill ta en utdelning år 2024 så är det lönerna år 2023 som du ska räkna på. Skulle du missa att ta ut den lön som krävs tappar du helt möjligheten till att använda dig av löneregeln det året. Det är därför viktigt att du verkligen stämmer av innan årsskiftet att du ligger rätt i lön – och tänk på att lönen måste vara utbetald under 2023.

    Hur beskattas utländska aktier i ISK?

    Oavsett om du har investeringssparkonto eller kapitalförsäkring så betalar du ingen skatt på utdelningar eftersom ditt konto istället schablonbeskattas. Detta fungerar enkelt och automatiskt när det gäller svenska aktier och utdelning från dem. När du däremot får utdelning på utländska aktier så dras en källskatt direkt när utdelningen sker.

    Varför ska man inte ha utländska aktier på ISK?

    För att förtydliga så kan vi ta ett exempel; Vill du köpa Apple-aktier så växlas dina SEK till USD, för att sedan köpa Apple Inc.När du i framtiden skall sälja dina Apple-aktier så kommer du då också växla USD tillbaka till SEK. Har aktierna stigit i pris så har du gjort en vinst, men om valutakursen mellan USD/SEK har fallit så kommer det påverka vad din avkastning blir i slutändan.

    Så här kan det se ut rent praktiskt. Säg att du köpte Apple-aktier för 3år sedan, då har aktien stigit ca 148% i USD. Men, dollarn har stärkts mot kronan, så översatt i svenska kronor har du faktiskt fått ca 182% avkastning. Du har med andra ord fått en “extra” avkastning då den svenska kronan har försvagats under denna tiden. Om svenska kronan istället stiger i värde mot den valutan som du investerar i så kommer det bli motsatt effekt.

    När du får en utdelning från utländska aktier så kommer du betala en källskatt till det land som du köper aktierna ifrån. Källskatten är en procent (%) av utdelningen och betalas när utdelningen trillar in på kontot.

    Exempel:Det kommer en utdelning från dina Appleaktier. På amerikanska aktier är källskatten 15%, vilket innebär att du kommer få ut 85% av utdelningsbeloppet och 15% kommer gå till källskatt.

    Har du aktier på en Aktie- och fonddepå så är det alltid 30% utdelningsskatt, där är källskatten inbakad i denna skattesats. (Skulle källskatten vara högre än 30% så blir det en skillnad för dig)

    Hur mycket skatt på 100 000 ISK?

    Schablonintäkten baseras på det sammanlagda värdet av dina tillgångar och är det som ligger till grund för hur mycket skatt du ska betala för ditt investeringssparkonto varje år. Schablonintäkten framgår av kontrolluppgiften som investeringsföretaget (din bank exempelvis) lämnar och är förifylld i din deklaration. Den skatt du ska betala är 30 procent av schablonintäkten.

    Du betalar med andra ord inte skatt på enskilda vinster, utdelning, ränta eller annan avkastning som du får från tillgångarna du har på kontot. Du kan också ta ut pengar från kontot utan att behöva betala skatt för det uttagna beloppet.

    Du får inte göra avdrag för förluster som du gör på ditt investeringssparkonto. Fondavgifter, depåavgifter och andra utgifter som är kopplade till tillgångarna på ditt investeringssparkonto är inte heller avdragsgilla.

    Vad ska man tänka på när man köper utländska aktier?

    Svenska aktier i all ära men det finns ett helt smörgåsbord av uppemot 70 000 aktier globalt. Behöver man investera i utländska aktier och vad bör man i så fall tänka på? Vi reder ut de vanligaste frågorna.

    Det klassiska ordspråket ”Gå inte över ån efter vatten” är ganska representativt för sparare i Sverige då en stor del av våra aktier i portföljen återfinns på hemmaplan. Tre av fyra kunder hos oss som har aktier i portföljen nöjer sig med enbart svenska aktier. Fenomenet brukar kallas för Home Bias och menar på att investerare generellt har en tendens att favorisera aktier på hemmaplan, alltså svenska börsen. Det kan bero på att vi är mer bekanta med bolagen, har dem runtomkring oss, är anställd på bolagen eller har vänner och bekanta på bolagen och läser om dem i tidning, radio och tv. Så frågan är ju, varför ska man då gå över ån efter vatten?

    Hur deklarera utländska aktier?

    Deklarationsdags! Här får du svar på de fem vanligaste frågorna om deklarationen från andra avanzianer. Hittar du inte det du funderar över? Inga problem – här har vi samlat fler smarta tips och viktiga datum inför deklarationen.

    ISK är ett så kallat schablonbeskattat konto, vilket innebär att du betalar en viss procentsats i skatt per år. Procentsatsen är baserad på kontots värde istället för på de vinster du gör, som för ett aktie- & fondkonto.

    Får man ge bort aktier gratis?

    Skattehuset hjälper redovisningskonsulter och företagare med skatteexpertis och delägaren Jan-Åke Jernhem förser regelbundet Visma Spcs kunder med aktuell skatteinformation. 

    – Aktiebolagslagen styr vad ett aktiebolag får göra och inte göra i olika situationer. Trots det råder stor oklarhet hos många om vad som gäller för gåvor. När kan egentligen ett aktiebolag ge bort pengar eller andra tillgångar till olika mottagare utan att få något tillbaka? Det här krävs för att något skattetekniskt ska få kallas gåva:

    Är utdelning bättre än lön?

    Som ny egenföretagare kan det vara svårt att veta vad som är en rimlig lön att ta ut från ditt aktiebolag. Eftersom du är både din arbetsgivare och arbetstagare finns det inget större behov att skriva ett anställningsavtal som fastställer din lön. Därför är det du själv som bestämmer hur mycket du får i lön baserat företagets inkomster.

    Överskottet som finns kvar när alla aktiebolagets utgifter är betalda ligger till grund för din lön. Baserat på hur stor företagets vinst blir varje månad finns det alltså möjlighet att ta ut olika stor lön från månad till månad.

    Tänk på att din lön inte är samma sak som lönekostnad, vilket är den kostnad det innebär för aktiebolaget att betala din lön. I lönekostnaden ingår bland annat arbetsgivaravgifter och sociala avgifter, och innan lönen landar på ditt privata konto beskattas summan med ytterligare drygt 30 procent. Om du har en ett överskott på 50 000 kronor kan du räkna med att få ut ungefär 28 000 kronor i din plånbok.

    Allt du behöver veta om skatter och avdrag som egenföretagare.

    Hur mycket kan jag ta ut i utdelning 2023?

    Fråga: Hur mycket lön måste jag ta ut 2022 för att kunna maxa mina möjligheter att ta ut utdelning med 20 procent i skatt från mitt fåmansföretag år 2023?

    Svar från juristen: Enligt förenklingsregeln är gränsbeloppet 195 250 kronor för utdelningen för samtliga aktier i bolaget för utdelningar som görs år 2023. Om du i stället vill räkna enligt huvudregeln och kunna räkna på löneunderlaget i bolaget måste du eller närstående ha tagit ut en viss minsta lön. Har du flera fåmansföretag får du bara använda förenklingsregeln i ett av dem.