:

Hur bokför man inbetalning från Skatteverket?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bokför man inbetalning från Skatteverket?
  2. Hur bokför man 1630?
  3. Hur bokför man skattedeklaration?
  4. Vad bokförs på konto 2510?
  5. Kan man betala in till skattekonto?
  6. Vad är 1630 för konto?
  7. När används konto 2650?
  8. Vad bokförs på 6991?
  9. Vad bokförs på konto 1210?
  10. När används konto 3001?
  11. Hur sätter man in pengar på skattekontot?
  12. Kan man sätta in pengar på skattekontot i förväg?
  13. Vad är 3010 för konto?
  14. Vad är konto 1580?

Hur bokför man inbetalning från Skatteverket?

Jo, det är ett konto hos Skatteverket som används för att hantera skatter och avgifter. Bokföring på skattekontot fungerar egentligen som bokföringen på ett vanligt tillgångskonto t ex företagskontot. När pengar flyttas till kontot debiteras det och när pengar dras från kontot krediteras det. Vem har ett skattekonto? Skattekonto är något alla som betalar skatt i Sverige har,  både företag och privatpersoner.  

På skattekontot registreras avgifter och skatter som du ska betala eller få tillbaka av Skatteverket. Precis som på ett vanligt bankkonto så har du ett kontoutdrag för skattekontot och detta kontoutdrag hittar du när du är inloggad på Skatteverkets hemsida. Skattekontot stäms av varje månad och om det saknas pengar på kontot så skickar Skatteverket ut en betalningsuppmaning till dig. På verksamt.se finns filmen Skattekonto som tar upp vanliga frågor som Skatteverket får gällande skattekontot. 

När du flyttar pengar från ditt företagskonto till skattekontot

Hur bokför man 1630?

Ett företag ska löpande under året betala in preliminär skatt till Skatteverket. Detta kallas debiterad preliminärskatt. Den preliminära skatten ska så nära som möjligt motsvara vad den slutliga skatten kommer att bli. Företaget lämnar underlag till Skatteverket om hur stort resultatet förväntas bli (när företaget registreras eller i en preliminär deklaration), och utifrån detta beslutar Skatteverket hur mycket preliminärskatt som ska betalas varje månad. Det beslutade beloppet kommer att dras från företagets skattekonto varje månad (oftast runt den 12:e i månaden). Det är upp till dig som företagare att betala in skatten till skattekontot.

När preliminärskatten dras från skattekontot bokförs detta som en minskning av skatteskuld, på konto 2518 (vissa använder gruppkontot 2510 istället, men vi rekommenderar 2518 så att preliminärskatten hålls separat). Motkonto är 1630.

En detalj som kan vara lite förvirrande är att den debiterade preliminärskatten betalas i efterskott. Skatten som avser januari dras från skattekontot i februari. Detta gör att preliminärskatten för räkenskapsårets sista månad dras först under nästa räkenskapsår. Mer om detta lite längre ner.

Hur bokför man skattedeklaration?

I Sverige har alla ett skattekonto hos Skatteverket. Det är till skattekontot du betalar in skatt, moms och sociala avgifter. 

Här kan du läsa om hur du kan bokföra skattekontot, skatt och moms i de olika bolagsformerna. Klicka på den bolagsform du vill läsa mer om. 

Vad bokförs på konto 2510?

Det är ganska så vanligt att företaget har skatteskuld ett år och skattefordran året efter och då vill man att det visar rätt i balansräkningen, bilagor och årsredovisningen. Då finns det olika alternativ att få detta rätt i bokslutet och det kan vara på följande sätt.

Vill du lägga till en debet- och kreditkoppling gör du det genom att markera det konto du vill placera i balansräkningsmall och väljer Ändra. Bocka i Baskonto beroende på debet- eller kreditsaldo och välj ett baskonto vid debetsaldo och ett baskonto vid kreditsaldo. Längst ner i rutan ser du under vilken rubrik respektive baskonto är placerat i din balansräkningsmall.

Kan man betala in till skattekonto?

Du som inte gör någon extra inbetalning till skattekontot betalar en låg kostnadsränta fram till det datum då du senast måste betala kvarskatten (förfallodag). Förfallodagen är cirka 90 dagar efter att du har fått ditt slutskattebesked. För de flesta är förfallodagen den 12 september. Den låga kostnadsräntan är 3,75 procent fram till den 31 juli 2023, därefter 5 procent. Räntan beräknas dag för dag.

Irene ska betala 70 000 kronor i kvarskatt. Hon gör ingen extra inbetalning utan väntar med att betala kvarskatten till förfallodagen, som i hennes fall är den 12 september. Hon betalar kvarskatten med Swish den 12 september.

Vad är 1630 för konto?

  • 1 Kontoklass
  • 2 Kontogrupp
  • 3 1630 Avräkning för skatter och avgifter (skattekonto)
  • 4 Bokföringsmässig effekt
  • 5 Bokföringsmässig sammanställning

Tillgångskonto ökar alltid på debet och minskar på kredit(se nedan). Konton inom denna klass är att anse som balanskonton.

När används konto 2650?

En momsrapport utgör underlag för momsredovisningen och när momsrapporten bokförs per sista dagen i redovisningsperioden uppstår det en momsskuld eller momsfordran i en momsregistrerad redovisningsenhet.

En redovisningsenhet som är momsregistrerad måste regelbundet lämna en momsredovisning till skatteverket över momspliktig försäljning, momspliktiga inköp, momsfri försäljning, utgående moms och ingående moms.

Vad bokförs på 6991?

    konto 6990,6991,6992 2009-11-08 13:13 hade lagt upp diverse kostnader i konto 6990 externa kostnader, såg sedan att det fanns konto 6991 -II- -II- avdragsgilla, samt 6992 -II- -II- ej avdragsgilla

flyttade då mina kostnader till konto 6991, för att känna mig säker på att det är avdragsgillt ,

Vad bokförs på konto 1210?

Utgifter för inköp av maskiner och inventarier debiteras t.ex. konto 1210 Maskiner och andra tekniska anläggningar (BAS 2023) eller annat lämpligt konto i kontogrupp 12 beroende på vilken slags tillgång det gäller. Om den ingående momsen inte är avdragsgill läggs den till anskaffningsvärdet, ingående moms. Inköpet bokförs normalt när fakturan ankommer till företaget.

När används konto 3001?

Ladda ner din gratis bokföringsguide och lär dig grunderna för att kunna göra din egen bokföring!

Hur sätter man in pengar på skattekontot?

Vid ett underskott på skattekontot beräknas en kostnadsränta efter två olika nivåer, antingen med låg eller hög ränta beroende på hur underskottet uppstått. Den låga räntan uppgår till basräntan (2,5 procent fram till 31 januari 2023 och därefter 3,75 procent) medan den höga räntan är basränta plus 15 procentenheter. 

Låg ränta beräknas bland annat på belopp som: 

  • uppkommer på grund av underskott av slutlig skatt fram till förfallodag
  • Skatteverket har gett anstånd med att betala
  • uppkommit genom omprövningsbeslut av Skatteverket eller beslut av domstol (fram till förfallodagen) 
  • överlämnats till Kronofogden för indrivning.

Kan man sätta in pengar på skattekontot i förväg?

Du som är företagare betalar din skatt genom att betala in preliminärskatt varje månad till Skatteverket. När du ansöker om att bli godkänd för F-skatt

räknar Skatteverket ut hur mycket du ska betala i skatt varje månad och du får besked om detta. Därefter får du i början av varje år ett beslut av Skatteverket på hur mycket du ska betala in varje månad för nästa år.

Vad är 3010 för konto?

Mattecentrum och våra samarbets­partners sparar information på din enhet för att kunna erbjuda anpassad funktionalitet och samla in besöks­statistik. Du väljer vilka typer av cookies som du accepterar utöver de nödvändiga som behövs för att webbplatsen ska fungera.

Besöksstatistik

Vad är konto 1580?

För dig som ännu inte startat bolag, kan det vara en bra idé att be om rådgivning hos banken för att ta reda på vad du faktiskt behöver. Ofta skaffar man ett företagskonto, men ett alternativ är också att använda sitt privata bankkonto. Det är en mer kostnadseffektiv lösning men däremot kanske inte riktigt lika bra på längre sikt. Risken finns att det blir svårt att skilja på vilka utgifter och inkomster som hör till företaget respektive är privata.

Har du satt upp ett företagskonto på banken så kan du bokföra alla intäkter och utgifter där detta används på bokföringskonto 1930 (Företagskonto). Skulle du använda ett privat bankkonto, får du istället bokföra på ett skuldkonto (se stycket om "Privata pengar").

Genom att kontinuerligt stämma av saldot på 1930 med det faktiska saldot på banken, får du en bra kontroll på att bokföringen stämmer. Har du inget fysiskt företagskonto, utan enbart ett privat, men ändå bokför på 1930 så kommer saldot på bokföringskontot aldrig kunna stämma med bankkontots faktiska saldo. Det här kan bli lite problematiskt, samtidigt som Skatteverket ej godkänner bokföring på ett företagskonto som inte existerar.

Utöver ett företagskonto på banken, kan man också ha ett kreditkort (som hör till företaget) för att betala utgifter i verksamheten. Har du gjort ett inköp med kreditkort så har det då affärshändelsen ägde rum, inte dragits några pengar direkt från banken. Däremot har du skapat dig en skuld till kreditkortsinstitutet. Detta hanteras på olika sätt beroende på om du använder kontant- eller fakturametoden. Är du osäker så kan du logga in på Verksamt.se för att se vilken metod du har i ditt bolag.