:

Hur mycket får man dra av för renovering vid försäljning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket får man dra av för renovering vid försäljning?
  2. Hur räknar man ut realisationsresultat?
  3. Vad blir vinsten vid försäljning av Villa?
  4. Får man dra av mäklararvodet på vinstskatten?
  5. Vilka renoveringar är avdragsgilla?
  6. Vad är en realisationsvinst?
  7. Får man dra av Mäklararvodet på vinstskatten?
  8. Hur undviker man vinstskatt?
  9. Vad händer om mäklaren inte lyckas sälja huset?
  10. Får man dra av flyttstädning vid försäljning?
  11. Vilka renoveringar lönar sig?

Hur mycket får man dra av för renovering vid försäljning?

Arbeten som du gör på din bostad kan delas in i två kategorier. Den ena kategorin är grundförbättringar. Den andra kategorin är reparationer och underhåll. Det är olika regler för dessa två kategorier: grundförbättringar ger avdrag för hela utgiften, och förbättrande reparationer och underhåll kan ge avdrag för en del av utgiften.

Hur räknar man ut realisationsresultat?

Bostadsmarknaden går för högvarv år efter år och bostadspriserna fortsätter att stiga. De flesta som säljer sin bostad idag kan därför räkna med att göra en vinst på affären.

Om affären slutar på plus ska du som vi sett betala reavinstskatt, ofta ett rejält belopp. I många fall är det dock möjligt att göra flera avdrag och på så sätt göra reavinstskatten betydligt mindre kännbar.

Vad blir vinsten vid försäljning av Villa?

Det första du behöver räkna på är hur stor vinst du har gjort. Det gör du genom att ta försäljningspriset minus anskaffningsvärdet (för småhus ingår lagfarten i anskaffningsvärdet). Från den summan får du sedan dra mäklararvode och kostnader för renovering som skett de senaste fem åren. Summan som blir kvar är den vinst du måste skatta för.

– För vinst vid försäljning av privatbostäder gäller i dagsläget att man skattar 22 procent av vinsten. Den som vill kan dock begära uppskov med skatten, säger Arturo Arques.

Får man dra av mäklararvodet på vinstskatten?

När du säljer en privatbostad betalar du 22 procent skatt på vinsten.

Hur mycket skatt du ska betala beror på resultatet av din bostadsförsäljning, det vill säga hur stor vinsten eller förlusten blir. Det räknas ut på olika sätt beroende på vilken typ av privatbostad du sålt: antingen bostadsrätt eller hus/villa/tomt/ägarlägenhet.

Att räkna ut vinstskatten på försäljningen av en bostadsrätt är lite speciellt, eftersom en bostadsrätt innebär att äga en andel av en förening, snarare än att äga en fastighet.

För att räkna ut resultatet tar du försäljningspriset minus följande summor:

  • Ditt inköpspris.
  • Försäljningskostnader och förbättringskostnader. (Läs mer längre ner om vilka avdrag du får göra på vinstskatten!)
  • Det kapitaltillskott som du betalat till bostadsrättsföreningen. Det betyder specifikt de pengar som gått till amorteringen av föreningens lån.
  • Din andel av föreningens inre reparationsfond.

Vilka renoveringar är avdragsgilla?

Utgifter för reparationer och underhåll får bara dras av om du har haft dem under året du säljer eller de fem föregående åren. 

Vad är en realisationsvinst?

Bostadsmarknaden går för högvarv år efter år och bostadspriserna fortsätter att stiga. De flesta som säljer sin bostad idag kan därför räkna med att göra en vinst på affären.

Om affären slutar på plus ska du som vi sett betala reavinstskatt, ofta ett rejält belopp. I många fall är det dock möjligt att göra flera avdrag och på så sätt göra reavinstskatten betydligt mindre kännbar.

Får man dra av Mäklararvodet på vinstskatten?

Vid ett villaköp tillkommer ofta stora kostnader i form av pantbrev och lagfart. Glöm inte bort att såväl lagfartskostnad som pantbrev är avdragsgillt. Bara detta kan spara dig många tusenlappar.

Hur undviker man vinstskatt?

Annons: Behöver du hjälp? Prova Småspararguiden Rådgivning!

FRÅGA: Jag har mina besparingar i aktier och fonder i depå. Behöver få loss 100 000 kr till ett vägbygge. Finns det något alternativ till att sälja och betala 30 % i skatt? Gå över till ISKkonto före försäljning?

Vad händer om mäklaren inte lyckas sälja huset?

Tyvärr är det uppriktiga svaret att mäklaren inte kan göra särskilt mycket. Vid det här laget har mäklaren redan tömt sin säck med potentiella spekulanter och hoppas egentligen bara på att någon skall dyka upp från tomma intet, dvs från Hemnet, och lägga bud på bostaden.

Mäklaren har egentligen bara två stycken vettiga alternativ. Antingen låter man annonsen ligga kvar och harva eller så tar man bort den från Hemnet. Om en normal bostad har legat på Hemnet i över 8 veckor så är det definitivt dags att ta ner annonsen.

Som bostadssäljare har du två val, förnya annonsen och ge din mäklare en chans till, eller byta mäklare.

En ny mäklare kanske har kundkontakter som kan vara intresserade av din bostad men som inte har sett att den legat till salu. Det kan vara spekulanter som varit utomlands eller ett äldre par som ej följer Hemnet.

Den nya mäklaren kan alltså tillföra en hel del nytt till försäljningen. Mäklare nummer ett har ju redan fått chansen och misslyckats.

Får man dra av flyttstädning vid försäljning?

Ja, om du anlitar oss för flyttstädning har du rätt till RUT-avdrag. RUT står för rengöring, underhåll och tvätt. Det är ett avdrag för hushållsnära tjänster. RUT-avdraget dras av direkt på din faktura. 

Vilka renoveringar lönar sig?

Att renovera sin bostad inför en försäljning kan vara ett sätt att öka värdet på bostaden. Men alla uppgraderingar är inte värda pengarna. Vi har listan över vilka renoveringar som du ska satsa på – och vilka du helst ska undvika.  

8 av 10 svenskar kan tänka sig att betala mer för en renoverad bostad. Det visar en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Bjurfors.