:

Är aktier ett värdepapper?

Innehållsförteckning:

 1. Är aktier ett värdepapper?
 2. Vad är handel med värdepapper?
 3. Måste man deklarera köp av aktier?
 4. Är det bättre att spara i aktier eller fonder?
 5. Är aktier lönsamt?
 6. När ska man betala skatt på aktier?
 7. Hur köper man värdepapper?
 8. Hur deklarerar jag värdepapper?
 9. Hur mycket bör man spara i aktier?
 10. Hur kommer börsen se ut 2023?
 11. Hur får jag 10 000 kr att växa snabbt?
 12. Måste man deklarera aktier om man inte sålt?

Är aktier ett värdepapper?

Värdepapper är ett samlingsbegrepp för fysiska eller digitala dokument med ett värde. Ofta används begreppet för instrument som aktier, fonder, derivat och obligationer som handlas på en börs även om långt ifrån alla värdepapper är noterade. 

Vad är handel med värdepapper?

Krav för yrkesmässig värdepappershandel enligt SKV:s arbetsgrupp

Omsättning – minst 6 miljoner kronorAntal transaktioner – fler än 50Omsättningshastighet – minst 3 gånger

Måste man deklarera köp av aktier?

Hur dina aktier beskattas beror på vilket konto du har dina aktier i. På ett aktie- & fondkonto betalar du 30 % i skatt varje gång du säljer med vinst eller vid utdelningar (kapitalvinstskatt), medan på ISK och kapitalförsäkring betalar du en procentsats per år som är baserad på kontots värde (schablonskatt), det vill säga inte vid varje försäljning du gör.

Läs om beskattning för respektive konto i följande avsnitt:

 • 1 Beskattning för VP-konto, depå och aktie- och fondkonto
 • 2 Beskattning för ISK
 • 3 Beskattning för kapitalförsäkring

Är det bättre att spara i aktier eller fonder?

En aktie är en ägarandel i ett bolag. Det räcker att du äger en enda aktie i ett företag för att vara delägare i det. Att vara aktieägare i ett företag ger dig rätt att delta och rösta på dess bolagsstämma. En bolagsstämma är företagets högsta beslutande organ. Ger företaget aktieutdelning får du utdelning efter hur många aktier du äger. 

Tycker du det är intressant att följa företag är aktier något för dig. Oroa dig inte för att det är svårt att analysera ett företag eller att det är stor risk. 

Du kommer att lära dig mer allt eftersom du håller på med aktier. Det finns bra knep för att både lära sig analysera bolag och hantera risk.

Fonder är ett mycket bra alternativ till att investera i aktier. Fonder passar alla. Även om du själv vill investera direkt i aktier kan fonder vara ett bra komplement. Har du inte tid eller lust att spara direkt i aktier är fonder det absolut bästa alternativet. 

 • Du vill lägga tid på annat i livet än ditt sparande
 • Är aktier lönsamt?

  Du har sparat ihop ditt första kapital och vill nu få avkastning på dina pengar genom att börja investera i aktier – men hur kommer man igång och vad bör man tänka på? Nedan guidar vi dig som är nybörjare till hur du kommer igång med att börja köpa aktier, användbara begrepp att känna till samt ger tips på aktier som kan utgöra en bra grund i din aktieportfölj! Häng med!

  Läser du den här guiden är du förmodligen redan intresserad av att börja med aktier. Men kanske känner du dig fortfarande tveksam över om det är värt att lära dig mer? I så fall börjar vi med att lista några bra anledningar till varför du kan tjäna på att komma igång med aktier:

  • Du har kontroll över dina investeringar. Du väljer själv vilka olika branscher och företag som du vill köpa aktier i, till exempel hållbarhet, fastigheter eller gaming.
  • Låga kostnader jämfört med till exempel vissa fonder.
  • Du har möjlighet att lära dig mer om olika branscher och intressanta bolag.
  • Du får utdelningar, som du dessutom kan återinvestera för att uppnå ränta-på-ränta effekt.
  • Att spara i aktier är oftast ett av de mest lönsamma sätten att investera dina pengar på lång sikt. Sprider du ut dina innehav och har en längre tidshorisont har du god chans till att se pengarna växa!

  Vilka är de bästa aktierna för nybörjare? Och hur gör man för att investera i aktier? När du ska köpa dina första aktier kan marknaden verka som en djungel. Men att köpa aktier i bolag är egentligen inte så krångligt!

  Genom att investera dina pengar på börsen har du möjlighet till bättre avkastning än många andra sparformer. Lär dig mer om aktier genom att läsa vidare i guiden. Du får tips på olika bolag att investera i och i slutet hittar du svar på många vanliga frågor för nybörjare till aktier.

  Vi startar denna guide med att kika på de senaste årets svenska "vinnaraktier". “Behåll vinnarna och sälj förlorarna” eller “Vattna blommorna och rensa ogräset” är deviser som man ofta stöter på inom börsens värld.

  Det finns givetvis undantag till varje regel, men generellt sett kan det vara värt att fokusera på de aktier som belönas av aktiemarknaden då det oftast rör sig om bolag vars underliggande verksamhet presterar. Som nybörjare är det oftast en bättre idé att fortsätta addera till vinnarna, snarare än att “snitta ner sig” i förloraraktierna.

  När ska man betala skatt på aktier?

  Juridik vid dödsfall

  Hej Har en kvinnlig vän som förlorade sin make 2016. Hon har sålt Volvo-aktier som hon ärvde efter sin make. Nu har hon fått en kvarskatt på 13.000.-. Är hon skyldig att betala denna ?

  Hur köper man värdepapper?

  Hur handlar du aktier och vad ska du tänka på

  När du köper en aktiefond investerar fonden dina pengar i aktier. Om du vill köpa aktier direkt behöver du en aktiedepå eller ett investeringssparkonto. Aktier handlas på en börs. Det finns två börser i Sverige, NASDAQ (Stockholmsbörsen) och Nordic Growth Market (NGM). Det finns också så kallade handelsplattformar där mindre företag handlas, till exempel Aktietorget eller First North. När du handlar aktier väder du dig till en mäklare, till exempel Handelsbanken. Hos oss kan du handla aktier och värdepapper i internetbanken, appen eller via ditt bankkontor.

  Hur deklarerar jag värdepapper?

  I aktieguiden får du svar på hur du deklarerar dina marknadsnoterade aktier. Det gäller både dig som har sålt aktier, löst in aktier och dig som har ägt aktier i ett bolag som gått i konkurs.

  Hur mycket bör man spara i aktier?

  Aktiesparande, buffertsparande, eller bara sparande. Intresset för sparande och investeringar ökar och det pratas om mer och mer om det på nätet, i TV-soffan och i hemmet. Ofta hör man att sparande är något ”alla borde göra”, men det är inte alltid det lättaste att veta hur man ska börja.

  Här får du hjälp att kickstarta ditt sparande så att du kommer igång – en gång för alla. Och vad är då skillnaden på att spara och investera? Begreppet ”spara” används ofta för att beskriva samma sak - alltså att spara pengar som man vill ska växa. För vissa är det att föra över en slant varje månad till ett bankkonto. För andra går tankarna till aktiesparande eller fonder.

  Enklast är att börja med ett mål. Eller en anledning till varför du vill spara. Det ger dig en fingervisning över hur mycket du behöver spara och hur lång tid det kan tänkas ta. Exempel på mål är en resa, en lägenhetsinsats, en buffert osv. När man har fastställt vilket mål man har med sparandet vet man också ungefär hur länge man behöver spara. En lägenhetsinsats tar exempelvis mycket längre tid att spara ihop till än den där weekenden man ska åka på om ett halvår.

  Hur kommer börsen se ut 2023?

  I slutet av januari publicerade Söderberg & Partners årets första strategirapport. Rapporten visar på fortsatt osäkerhet samtidigt som vi kan se en del ljusglimtar vid horisonten. Vad tror egentligen experterna om börsens utveckling under 2023? Söderberg & Partners investeringsstrateg, Marcus Tengvall, ger oss sin syn på den närmaste framtiden.

  Inledningen av året har bjudit på en mycket stark börsuppgång. Stockholmsbörsen steg med hela 7,9 procent under bara januari. Det innebär att många som har valt att minska andelen aktier i portföljen under 2022, har missat en del av uppgången. Så frågan är om det innebär att det är hög tid att öka andelen aktier nu?

  Hur får jag 10 000 kr att växa snabbt?

  Det viktiga är att du sparar och börjar göra det tidigt. Med tiden växer nämligen ränta på ränta-effekten, vilket gör att pengarna växer snabbare. Så, att spara lite men tidigt är bättre än att inte spara något alls. Gå igenom vad du kan dra in på för att kunna spara mer. 

  Investeringssparkontot är fortfarande den absolut bästa sparformen. Den årliga schablonbeskattningen gör att du fritt kan byta aktier och fonder utan skattekonsekvenser. Koppla en automatisk överföring från ditt lönekonto till ditt investeringssparkonto, som du öppnar hos banken. Avanza eller Nordnet har bra utbud av fonder och aktier.

  FRIDA BRATT: Gör så här med sparandet i det politiska dödläget

  Måste man deklarera aktier om man inte sålt?

  När du säljer aktier får du i regel försäljningsvinst, det vill säga överlåtelsevinst, eller försäljningsförlust, det vill säga överlåtelseförlust. När du beräknar storleken på vinsten eller förlusten ska du från försäljningspriset dra av

  det inköpspris som du betalt på aktierna och överlåtelseskatten

  utgifterna för vinstens förvärvande, såsom förmedlingsarvode och leveransavgift.

  När du beräknar vinst- eller förlustbeloppet kan du från försäljningspriset dra av den presumtiva anskaffningsutgiften i stället för att från priset dra av inköpspriset och utgiften för vinstens förvärvande eller beskattningsvärdet vid arvs- eller gåvobeskattningen.

  • Om du har ägt de sålda aktierna under 10 år är den presumtiva anskaffningsutgiften 20 % av försäljningspriset på aktierna.
  • Om du har ägt de sålda aktierna minst 10 år är den presumtiva anskaffningsutgiften 40 % av försäljningspriset på aktierna.

  Mer information om den presumtiva anskaffningsutgiften i den detaljerade skatteanvisningen Beskattning av överlåtelse av värdepapper i punkt 4.2.2 Presumtiv anskaffningsutgift och ägartid.