:

När kommer taxeringsvärdet 2023?

Innehållsförteckning:

  1. När kommer taxeringsvärdet 2023?
  2. Hur mycket är fastighetsskatten 2023?
  3. När är nästa fastighetstaxering för småhus?
  4. Kan man sänka taxeringsvärdet?
  5. När kommer nytt taxeringsvärde?
  6. När får man nytt taxeringsvärde?
  7. Är fastighetsskatten på väg tillbaka?
  8. När tog man bort fastighetsskatten?
  9. När gäller det nya taxeringsvärdet?
  10. När kommer det nya taxeringsvärdet?
  11. Är det bra att ha ett högt taxeringsvärde?
  12. Vad händer om man säljer under taxeringsvärdet?
  13. Kan taxeringsvärdet sjunka?
  14. Hur mycket kan taxeringsvärdet öka?
  15. Hur länge kan man skjuta upp fastighetsskatten?

När kommer taxeringsvärdet 2023?

I början av februari skickas fastighetsdeklarationer ut till de fastighetsägare (exklusive lantbruksägare) vars fastighet har genomgått eller genomgår en väsentlig förändring per 1 januari 2023. Fastighetsdeklarationen ska senast skickas in till Skatteverket den 6 mars 2023 och kommer att innebära ett nytt taxeringsvärde och ny fastighetsskatt från och med år 2023. Exempel på väsentlig förändring är:

Listan är inte uttömmande men utgör de vanligaste exemplen på en särskild fastighetstaxering. 

Hur mycket är fastighetsskatten 2023?

Fastighetsskatten heter idag kommunal fastighetsavgift. Det är den skatt man betalar till staten eller kommunen varje år när man äger en fastighet. Fastighetsavgiften betalas till kommunen. Du behöver inte göra någon inbetalning av din fastighetsavgift, den är förtryckt i din deklaration.

Det är andra förutsättningar än de vi nämner ovan för till exempel jordbruksfastigheter och hyresfastigheter och obebyggda fastigheter. Den typ av fastigheter kommer vi inte gå igenom här. I denna artikel är det endast vanliga hus som behandlas.

När är nästa fastighetstaxering för småhus?

Om du har anslutit dig till en digital brevlåda får du inte någon deklarationsblankett med posten. Du får ett meddelande från Skatteverket och hittar din deklaration i e-tjänsten.

Kan man sänka taxeringsvärdet?

Det har skett en kraftig uppgång av huspriserna över tid, framför allt under pandemin. Efter Rysslands invasion av Ukraina förra året började huspriserna sjunka under 2022. Sedan har nedgången fortsatt i år. Men den prisnedgång som sker 2023 kommer inte att påverka taxeringsvärdena nästa år utan slår igenom först vid den fastighetstaxering som görs 2027.

Det beror på att det finns en eftersläpning i systemet. Taxeringsvärdena 2024 ska spegla den genomsnittliga prisnivån två år före taxeringsåret, alltså prisnivån för bostäder år 2022. Det betyder att nedgången under 2022 delvis kommer att slå igenom, men den prisnedgång som sker i år kommer inte att påverka taxeringsvärdena överhuvudtaget.

- Det gör att den kommunala fastighetsavgiften för de som ligger under taket kommer att beräknas på ett taxeringsvärde som är ”för högt”, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarna.

När kommer nytt taxeringsvärde?

I dag den 12 september öppnar fastighetstaxeringen. Från och med 2023 får närmare 360 000 lantbruksfastigheter nya taxeringsvärden. Sedan 2020 års taxering beräknas taxeringsvärdena öka med i snitt 24 procent, med stora variationer mellan fastigheter och mellan olika delar av landet.

– De förändrade taxeringsvärdena speglar de tre senaste årens prisutveckling. Genomsnittligt ökar värdena mest i Stockholm med 29 procent, medan de ökar minst i Kalmar med 17 procent. Värdet på skog stiger med 18 procent och värdet på jordbruk ökar med 21 procent. Samtidigt ökar värdet på bostadsbyggnader med 31 procent, säger Jan Berghök, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

När får man nytt taxeringsvärde?

Den 12 september öppnar fastighetstaxeringen. Från och med 2023 får närmare 360 000 lantbruksfastigheter nya taxeringsvärden. Sedan 2020 års taxering beräknas taxeringsvärdena öka med i snitt 24 procent, med stora variationer mellan fastigheter och mellan olika delar av landet.

– De förändrade taxeringsvärdena speglar de tre senaste årens prisutveckling. Genomsnittligt ökar värdena mest i Stockholm med 29 procent, medan de ökar minst i Kalmar med 17 procent. Värdet på skog stiger med 18 procent och värdet på jordbruk ökar med 21 procent. Samtidigt ökar värdet på bostadsbyggnader med 31 procent, säger Jan Berghök, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Är fastighetsskatten på väg tillbaka?

Den kritiserade fastighetsskatten avskaffades 2007 men nu kan den vara på väg tillbaka. Denna gång kan den även inkludera bostadsrätter.

Många ekonomer vurmar för skatten och under förra året presenterades flera olika förslag på en fastighetsskatt som även skulle inkludera bostadsrätter, däribland Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, Finanspolitiska rådet och Kommunal.

När tog man bort fastighetsskatten?

Trots att de flesta vill kunna äga sin egen bostad syftar det skattepolitiska förslag som nyligen lades fram till att göra det svårare för privat ägande av bostad. Det nygamla förslaget till fastighetsskatt, som också är tänkt att omfatta bostadsrätter, skulle chockhöja boendekostnaderna för landets småhusägare och bostadsrättshavare. Det skulle få genomgripande konsekvenser för den enskilda, men också för landets bostadsmarknad i stort. Någon sådan konsekvensanalys tycks dock inte ha gjorts.

Finanspolitiska rådet motiverar sina reformförslag med att det idag är svårt för den individen att beräkna förändringen av nettoinkomsten om bruttoinkomsten förändras. (Ett enklare och effektivare skattesystem, sidan 4). Därför vill de se mer likformighet i beskattningen. Deras egna förslag är dock allt annat än begripliga. Fastighetsskatten ska exempelvis utgå ifrån ett ”tioårigt medelvärde av statslåneräntan plus två procent”. Detta multipliceras sedan med 30 procent. Därefter tar man denna summa, i år 0,97 procent, och multiplicerar den med taxeringsvärdet. Då får man fram fastighetsskatten. Inte en helt enkel beräkning, men i år skulle fastighetsskatten hamna på 9 700 kronor för ett småhus taxerat till 1 miljon. Ligger taxeringsvärdet på 5 miljoner kronor blir skatten 48 500 kronor per år, en stor förändring i en familjs privatekonomi.

När gäller det nya taxeringsvärdet?

Skatteverket har börjat skicka ut deklarationer för fastighetstaxeringen 2022. Den innebär att alla hyreshus ska taxeras. Många fastigheter kommer att få kraftigt höjda taxeringsvärden och de lokala variationerna är stora. Nytt för i år är att Skatteverket kommer att vara mer restriktiv vid bedömning för anstånd och att förseningsavgifter kommer tas ut.

Fastighetsskatten är en allt större kostnad för fastighetsägare och hyresgäster. Exempelvis kan nämnas ökade taxeringsvärden i Uppsala med +23 procent, Stockholm +15 procent och Västerås +13 procent. Det finns därför anledning att se över vilka uppgifter som ska deklareras och vilka möjligheter som finns för att sänka taxeringsvärdet.

När kommer det nya taxeringsvärdet?

Från vilken tidpunkt gäller det nya taxeringsvärdet, och hur länge gäller det?

Det nya värdet gäller från den 1 januari taxeringsåret och tre år framåt, om inte någon ny, särskild fastighetstaxering görs däremellan. För industrienheter, elproduktionsenheter och täkter gäller taxeringsvärdet sex år framåt.

Är det bra att ha ett högt taxeringsvärde?

Just nu pågår fastighetstaxeringen för Sveriges 350 000 lantbruksfastigheter.

Sedan förra taxeringen 2011 beräknas taxeringsvärdena i snitt öka med 9 procent. Bland de län som ökar mest finns Dalarna med 16 procent, medan Värmland är det enda länet i landet vars värde minskar en aning. Ett för högt taxeringsvärde kan få onödiga konsekvenser efter riksdagsvalet nästa år, varnar Martin Lindskog, VD på Areal.

Vad händer om man säljer under taxeringsvärdet?

Med avyttring avses försäljning, byte och liknande överlåtelser av tillgångar. Andra exempel på sådana överlåtelser är apport, expropriation, upplåtelse av nyttjanderätt på obegränsad tid och marköverföring genom fastighetsreglering om ersättning utgår i pengar (44 kap. 3 § IL, 45 kap. 5–6 §§ IL).

Gåva av fastighet mot ersättning i form av en annan fastighet kan för gåvotagare anses vara byte av fastighet och föranleder kapitalvinstbeskattning (RÅ 1991 ref. 98).

Skatteverket anser att kontinuitetsmetoden ska användas vid byte av tillgångar med olika marknadsvärden. Detta gäller vid byten där det inte finns något inslag av gåva och skillnaden i ersättning inte avser något annat, såsom t.ex. en arbetsinsats eller en utdelning etc. Marknadsvärdet (det allmänna saluvärdet) på den tillgång en person får vid bytet tas därmed upp som ersättning för den bortbytta tillgången. Detta marknadsvärde får också anses vara den förvärvade tillgångens anskaffningsutgift. Hänsyn ska även tas till eventuell kontant ersättning som ingått i bytet (Skatteverkets ställningstagande Byten av tillgångar med olika marknadsvärden utan gåvoavsikt eller inslag av något annat).

För att en gåva ska föreligga ska tre kriterier vara uppfyllda:

  • den ska bygga på frivillighet
  • det ska finnas en gåvoavsikt
  • det ska ske en förmögenhetsöverföring från givaren till gåvomottagaren.

En gåva ses som en benefik överlåtelse. En gåva utlöser inte kapitalvinstbeskattning.

Kan taxeringsvärdet sjunka?

Det har skett en kraftig uppgång av huspriserna över tid, framför allt under pandemin. Efter Rysslands invasion av Ukraina förra året började huspriserna sjunka under 2022. Sedan har nedgången fortsatt i år. Men den prisnedgång som sker 2023 kommer inte att påverka taxeringsvärdena nästa år utan slår igenom först vid den fastighetstaxering som görs 2027.

Det beror på att det finns en eftersläpning i systemet. Taxeringsvärdena 2024 ska spegla den genomsnittliga prisnivån två år före taxeringsåret, alltså prisnivån för bostäder år 2022. Det betyder att nedgången under 2022 delvis kommer att slå igenom, men den prisnedgång som sker i år kommer inte att påverka taxeringsvärdena överhuvudtaget.

- Det gör att den kommunala fastighetsavgiften för de som ligger under taket kommer att beräknas på ett taxeringsvärde som är ”för högt”, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarna.

Hur mycket kan taxeringsvärdet öka?

Byggnadsvärdet och tomtvärdet utgör tillsammans taxeringsvärdet för en fastighet. Saknas bebyggelse beräknas taxeringsvärdet endast på tomten. Taxeringsvärdet avgör hur mycket du som fastighetsägare ska betala i antingen fastighetsskatt eller fastighetsavgift. Det kan också ha stor påverkan på hur mycket du kan få i bolån när du vill köpa en fastighet.

Hur länge kan man skjuta upp fastighetsskatten?

Kalkylatorn hjälper dig att räkna ut hur stor del av din vinst du kan skjuta upp och hur mycket som måste beskattas.

Tänk på att vinst + eventuellt gammalt uppskov uppgå till minst 50 000 kr för att uppskov skall kunna göras.

Tänk även på att uppskovstaket är på 3 miljoner kr per bostad. Omden nya bostaden ägs ihop med någon annan måste du alltså ta hänsyn till att ni totalt kan göra uppskov på max 3 miljoner kr per person.

Att göra uppskov betyder att du väntar med att betala vinstskatten på försäljning av en bostad. I stället för att betala in hela skatten direkt kan du skjuta upp det till ett senare tillfälle. Du kan skjuta upp vinsten ända fram tills du dör så länge du uppfyller reglerna för uppskov. Du kan begära uppskov hos Skatteverket när du deklarerar försäljningen av en bostad, vilket alltså blir året efter att du sålt din bostad.

Att göra uppskov innebär inte att du slipper betala skatten utan att du skjuter fram betalningenEtt uppskov räknas alltså som en skatteskuld. Sedan uppskovsräntan togs bort får man dock ha den skatteskulden helt räntefritt vilket såklart är mycket fördelaktigt.