:

Hur skaffar jag e leg?

Innehållsförteckning:

 1. Hur skaffar man digitalt ID?
 2. Var söker man e-legitimation?
 3. Vad är det för skillnad på e-legitimation och BankID?
 4. Vilka e-legitimationer finns för privatpersoner?
 5. Kan man ha leg på mobilen?
 6. Kan man göra id-kort online?
 7. Vilka e legitimationer finns för privatpersoner?
 8. Måste jag ha e-legitimation?
 9. Hur får man e-legitimation från Swedbank?
 10. Hur kan jag identifiera mig utan ID?
 11. Kan jag identifiera mig med BankID?
 12. Kan man skaffa id-kort på mobilen?
 13. Hur lång tid tar det att få EU legitimation?
 14. Vad kostar e-legitimation?

Hur skaffar man digitalt ID?

Det digitala id-kortet kan användas istället för ett fysiskt id-kort, till exempel för att hämta ut ett paket. Foto: Bank-id/TT

LEGITIMATION

Var söker man e-legitimation?

För att få en e-legitimation måste du ha ett svenskt personnummer och ha uppnått en viss ålder. Vilka åldersgränser som gäller framgår av e-legitimationsutfärdarnas webbplatser.

Här kan du läsa mer om de olika typerna av e-legitimationer som du kan använda för att logga in i Skatteverkets tjänster och hur du skaffar dem.

Mobilt bank-id är en e-legitimation för mobiltelefoner och surfplattor. Du kan använda Mobilt bank-id både när du surfar från den enhet där du har Mobilt bank-id installerat och när du vill nå e-tjänster från en dator. Det enda som krävs är att du har med dig den telefon eller surfplatta där du har Mobilt bank-id installerat och att den har åtkomst till internet.

Vad är det för skillnad på e-legitimation och BankID?

Detta är fortfarande en av de vanligaste frågorna vi får. Andra vanliga frågor är “Vilken ska jag välja?” och “Kan jag ha båda?”. Här får du svar!

Under många år var Sverige helt beroende av en e-legitimation, BankID. Men i takt med att allt fler i samhället började använda e-legitimering kom initiativ från regeringen att uppmuntra fler alternativ och så föddes Freja.

Vilka e-legitimationer finns för privatpersoner?

När en person använder sin e-legitimation för att visa vem hen är kallas det för e-legitimering. Under e-legitimeringen behöver flera olika funktioner och system samarbeta för att identifiera personen. Här kan du läsa mer om hur det fungerar.

Kan man ha leg på mobilen?

För att kunna skaffa ett digitalt id-kort i mobilen krävs ett giltigt svenskt pass eller ett nationellt id-kort utfärdat av polisen. Aktivering sker genom Bankid-appen, via den nya ikonen för ”id-kort”. Efter legitimering behöver id-handlingen fotograferas och läsas av med NFC. Mer instruktioner hur du aktiverar kortet följer längre ned.

På kortet visas: Ansiktsbild, namn, personnummer och ålder, säkerhetsdetaljer samt rörlig QR-kod för validering av id-kort.

Kan man göra id-kort online?

De som är kund hos gällande bank kan göra en ansökan om ID kort på plats på kontoret. Det enda man måste ha med sig är ett giltigt foto samt giltig legitimation för att kunna identifiera sig. 

Om man för närvarande har skyddad identitet, har bytt namn, är skriven i utlandet eller blivit svensk medborgare relativt nyss bör man även ha med sig ett personbevis. Detta får då maximalt vara en månad gammalt.

Det man bör komma ihåg är att det förkommer vissa skillnader mellan bankkontoren. Det betyder att man för säkerhetsskull kan kontakta det bankkontor man har tänkt besöka för att höra vad man bör ha med sig och tänka på inför att ansökan lämnas in.

I de fall som en förälder vill ansöka om ID kort för sitt barn måste både barnet och föräldern komma till bankkontoret.  Detta för att banken ska kunna utföra ett intygsförfarande. Med det menas att de kontrollerar att föräldern är förmyndare för barnet.  Föräldern måste i detta fall ha med sig en giltig legitimation.

Om det finns två (eller fler) vårdnadshavare räcker det med att en av dem är med vid ansökan. Däremot ska fullmakt då finnas från de övriga vårdnadshavarna. Fullmakt går att få på bankkontoret eller ladda ner via bankens hemsida.

Ett barn eller ungdom som inte har någon identifikationshandling ska i detta fall styrka sin identitet med personbevis. På detta ska det framgå vilka som är vårdnadshavare. Detta får maximal vara en månad gammalt.

Vilka e legitimationer finns för privatpersoner?

Det är vanligt att bedragare utger sig för att ringa från en myndighet, bank eller ett företag för att försöka komma åt din e-legitimation. Personen kan vara socialt skicklig och kan ha tagit reda på personlig information om dig för att stärka sin trovärdighet.

Var uppmärksam när någon med okänt nummer ringer och vaksam på beteenden som kan vara tecken på att någon försöker bedra dig.

Behandla din e-legitimation som du skulle behandla ditt pass och använd aldrig e-legitimationen på uppmaning av någon annan. Myndigheter, banker eller seriösa företag ber dig aldrig om det.

Måste jag ha e-legitimation?

Följande frågor och svar finns:

Tyvärr stöds just nu bara ett fåtal av alla våra e-tjänster av Mobilt Bank-ID.  Vi arbetar för att införa detta på alla e-tjänster som stödjer e-legitimation.  Arbetet innebär vissa anpassningar i våra verksamhetssystem

Hur får man e-legitimation från Swedbank?

2022-12-14

Nu lanseras ett sätt att skaffa BankID på distans med pass eller nationellt ID-kort. Först att erbjuda möjligheten är Swedbank.

Hur kan jag identifiera mig utan ID?

Banker är skyldiga att kontrollera identiteten hos alla sina kunder. Kravet finns för att rätt person ska ha tillgång till rätt konton och andra tillgångar, men också för att banken måste känna sin kund enligt penningtvättsreglerna.

Banken ska kontrollera identiteten av en kund i två steg och enligt så kallade riskbaserade rutiner:

Kan jag identifiera mig med BankID?

 • Tryck på Körkort eller ID-kort och välj sedan din stat. (Om din stat inte listas kanske den ännu inte medverkar.)

 • Välj om du vill lägga till körkort eller ID-kort endast på iPhone eller på både iPhone och en parkopplad Apple Watch.

 • Kan man skaffa id-kort på mobilen?

 • Tryck på Körkort eller ID-kort och välj sedan din stat. (Om din stat inte listas kanske den ännu inte medverkar.)

 • Välj om du vill lägga till körkort eller ID-kort endast på iPhone eller på både iPhone och en parkopplad Apple Watch.

 • Hur lång tid tar det att få EU legitimation?

  Som EU-medborgare har du rätt att resa fritt i de 27 EU-länderna samt i Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz (som är med i Schengenområdet ) om du har med dig ett giltigt pass eller nationellt id-kort. Resehandlingarna måste vara giltiga på resdagen. Barn måste ha ett eget pass eller id-kort, och ibland ett särskilt tillstånd – läs mer om resehandlingar för minderåriga. Om du ska resa med anhöriga som inte är EU-medborgare bör du kontrollera vilka regler som gäller för dem.

  Vad kostar e-legitimation?

  Med en e-legitimation kan du legitimera dig online på ett smidigt och säkert sätt. Vi har flera olika BankID för mobilen och datorn, där Mobilt BankID och BankID på fil är kostnadsfria. Ta del av den aktuella prislistan på olika legitimationer. Ett fysiskt ID-kort skaffar du hos Skatteverket.