:

Vad är rot och rutarbete?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är rot och rutarbete?
  2. Hur mycket RUT och rot?
  3. Vad räknas som RUT?
  4. Hur fungerar ROT och RUT?
  5. Vilka arbeten ingår i ROT?
  6. Vem har rätt till rut?
  7. Vilka tjänster ingår i rut?
  8. Hur fungerar rot och rut?
  9. Vad ingår inte i rut?
  10. Vem har rätt till RUT och rot?
  11. Vem har rätt till RUT?
  12. Vem har rätt till rot och rutavdrag?
  13. Vem har rätt till Rut?
  14. Vad ingår inte i rotavdrag?

Vad är rot och rutarbete?

Rutavdrag är en form av skatteavdrag som är ämnat för privatpersoner. Rutavdraget innebär att man berättigas skattereducering för diverse tjänster och arbeten som sker i sin bostad.

Rutavdraget kan många gånger framstå som något komplicerat. I själva verket är det helt tvärtom.

Hur mycket RUT och rot?

Arturo Arques är privatekonom på Swedbank och sparbankerna. Vi låter honom svara på de vanligaste frågorna om rut och rot.

Det pratas om rot och rut i lite olika sammanhang – men vad står de för egentligen? – Rot är en förkortning för reparation, ombyggnad och tillbyggnad. Rut stod en gång i tiden för "rengöring, underhåll och tvätt". Idag omfattar ju avdraget betydligt mer än så, men de är båda skatteavdrag som man kan få göra för tjänster som utförs i eller i nära anslutning till hemmet.

Vad räknas som RUT?

Husarbete är ett sammanfattande begrepp för hushållsarbete, RUT (Rengöring, Underhåll och Tvätt) och ROT (Reparation, Ombyggnad och Tillbyggnad) där köparen kan få skattereduktion för arbetskostnaden.

För att man skall kunna få rutavdrag måste arbetet vara utfört i eller i nära anslutning till beställarens bostad. Rot- eller rutavdrag får man även för arbete utfört i föräldrars bostad.

Hur fungerar ROT och RUT?

Ett småhus är en byggnad med en eller två bostäder, exempelvis en villa, ett radhus eller ett fritidshus. Det kan även vara en kolonistuga eller byggnad på arrenderad mark som är inredd och utrustad för boende. Komplementhus som garage, förråd och andra mindre byggnader kan höra till småhuset.

Krav för rotavdrag i småhus:

Vilka arbeten ingår i ROT?

Ett småhus är en byggnad med en eller två bostäder, exempelvis en villa, ett radhus eller ett fritidshus. Det kan även vara en kolonistuga eller byggnad på arrenderad mark som är inredd och utrustad för boende. Komplementhus som garage, förråd och andra mindre byggnader kan höra till småhuset.

Krav för rotavdrag i småhus:

Vem har rätt till rut?

Företagarna förklarar vad RUT- och ROT-avdrag innebär.

Den som äger småhus eller har en bostadsrätts-/ägarlägenhet kan få en skatterabatt med upp till 50 000 kronor per person och år. Skatterabatten är 30 procent av arbetskostnaden inklusive moms.

Vilka tjänster ingår i rut?

Alla personer som uppfyller villkoren kan få upp till 50 000 kronor* i skattereduktion för utförda ROT-tjänster (Reparation, Ombyggnad, Tillbyggnad). Skattereduktionen kan du endast få för själva arbetskostnaden och gäller till exempel inte material. Du kan få skattereduktion för 30 procent av arbetskostnaden och max 50 000 kronor totalt per år. Det innebär att någon som nyttjat ROT-avdraget fullt ut, och alltså får skattereduktion med 50 000 kronor, har köpt ROT-tjänster för totalt 166 666 kronor innan skatteavdrag.

Hur fungerar rot och rut?

ROT-avdrag ger dig en skattereduktion på arbetskostnader på 30 procent. Du kan som mest göra ett avdrag på 50 000 kronor per år och endast för en bostad. Hantverkaren som utför arbetet specificerar på sin faktura vad som är arbetskostnad och vad som är materialkostnad. Om du till exempel anlitar en mattläggare för att lägga nytt golv i köket får du tillbaka 30 procent av den kostnad som mattläggaren har debiterat dig för att utföra arbetet.

Om det är två personer som äger bostaden eller bostadsrätten kan båda ägarna göra avdrag. Hushållet kan per år göra ett avdrag på maximalt 2x 50 000 kronor. Det är viktigt att komma ihåg att avdraget inte ges parallellt med RUT-avdrag. RUT-avdrag är för hushållsnära tjänster bland annat avdrag för rengöring, underhåll och tvätt. Taket på 50 000 kronor per år gäller per person och för båda avdragen.

Vad ingår inte i rut?

Det mesta trädgårdsarbetet ligger under rut-avdraget. Det finns givetvis – som alltid – undantag. En del arbete berättigar inte till avdrag över huvudtaget och en del arbete ligger snarare under rot. De tjänster som kan bli aktuella för rot är de som är kopplade till bygge, reparation och liknande.

Exempel på detta är om du vill bygga till, bygga om eller renovera ditt växthus. En del markarbeten ligger även under rot samt om du behöver gräva ny brunn i trädgården. Det som inte berättigar till rot-avdrag är tjänster som bortforsling, staketbygge och anläggningsarbete.

Rot-avdraget är alltid på 30 procent oavsett om arbetet utförs i din trädgård eller på andra ställen. Det viktiga att hålla reda på är den totala summa du får utnyttja för avdrag för både rut och rot – 75.000 kronor. Du kan aldrig dra av mer än 50.000 kr om året per person i rot-avdrag.

Vem har rätt till RUT och rot?

Skattereduktionen för rot- och rutarbete kallas ofta för rotavdrag respektive rutavdrag men är alltså inte ett avdrag.

Rutavdrag får uppgå till max 50 procent och rotavdrag till max 30 procent av den debiterade arbetskostnaden inklusive mervärdesskatt. Skattereduktionen för rot- och rutavdrag får uppgå till sammanlagt högst 75 000 kr per person och beskattningsår, varav rotavdraget högst får uppgå till högst 50 000 kr.

Det finns tre olika sätt att få rot- och rutavdrag på:

  • fakturamodellen – när köparen anlitar en utförare med F-skatt
  • när en anställd får rot- eller rutarbete som förmån
  • när köparen anlitar en person som inte har F-skatt.

För att få rot- och rutavdrag måste något av de tre sätten användas. Det absolut vanligaste sättet är enligt fakturamodellen.

Vem har rätt till RUT?

Företagarna förklarar vad RUT- och ROT-avdrag innebär.

Den som äger småhus eller har en bostadsrätts-/ägarlägenhet kan få en skatterabatt med upp till 50 000 kronor per person och år. Skatterabatten är 30 procent av arbetskostnaden inklusive moms.

Vem har rätt till rot och rutavdrag?

Rotavdraget är ett skatteavdrag på 30 procent av arbetskostnaden till privatpersoner för reparationer och underhåll. "Rot" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och infördes officiellt i december 2008. Rotavdraget testades egentligen första gången den 15 februari 1993 för att stimulera byggindustrin. 2008 permanentades rotavdraget för att göra om svartjobb till vita jobb, samt att ge privatpersoner ökade möjligheter att bygga om och renovera sina bostäder.

Vem har rätt till Rut?

Tänker du genomföra en renovering med totalentreprenad? Rotavdraget kan erbjuda betydande ekonomiska fördelar för ditt projekt. Det är viktigt att välja rätt entreprenör, bestämma din budget, försäkra dig om att du har rätt försäkringar och att upprätta en realistisk tidsplan. Allt detta bidrar till att ditt renoveringsprojekt kan genomföras så smidigt som möjligt. Med rätt information i handen blir det enklare att genomföra ditt renoveringsprojekt på ett framgångsrikt sätt.

Vad ingår inte i rotavdrag?

ROT-avdraget är ett skatteavdrag som gäller för många typer av tillbyggen, renoveringar och andra arbeten som sker på och runt ditt hus. Att göra ROT-avdrag innebär att den del av arbetet som är arbetskostnad dras 30% av som skattereduktion, upp till ett maxavdrag på 50 000 kr per person och år.