:

Kan man göra ett nytt efternamn?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man göra ett nytt efternamn?
  2. När får man sitt nya efternamn?
  3. Kan mannen ta kvinnans efternamn?
  4. Kan man välja vilket efternamn man vill?
  5. Hur mycket kostar det att byta efternamn?
  6. Vilka efternamn får man inte byta till?
  7. Måste man skaffa nytt pass om man byter efternamn?
  8. Kan man gifta sig utan att byta efternamn?
  9. Vilka namn får man inte byta till?
  10. Är det gratis att byta efternamn?
  11. Hur kan jag bevisa att jag bytt efternamn?
  12. Hur mycket kostar det att ändra sitt efternamn?
  13. Måste man byta bankkort vid namnbyte?
  14. Vad är det värsta namnet?
  15. Hur kan du byta efternamn?
  16. Vad är efternamn i Sverige?
  17. Hur kan du ändra ditt efternamn på Skatteverket?
  18. Hur mycket kostar en ansökan om att byta efternamn?

Kan man göra ett nytt efternamn?

Har ni funderingar på att byta efternamn men vet inte vilket namn ni ska ta? Vi kan hjälpa er med inspiration och kanske till och med att hitta på ett nytt efternamn!

Vår generator skapar nya efternamn genom att sätta ihop ett förled med ett slutled. Du kan själv fylla i vad efternamnet ska börja eller sluta på. Endast efternamn som inte bärs av någon person i Sverige, och alltså borde gå att ta som nytt efternamn, visas. Önskar du byta till ett befintligt efternamn går det bra så länge som minst 2000 personer bär namnet. Du kan läsa mer om detta hos Skatteverket. Hur många som bär ett visst efternamn kan du se genom att söka på namnet här på Allt om Namn.

När får man sitt nya efternamn?

När man ska gifta sig kommer oundvikligen efternamnsfrågan på tal. Ska man behålla sitt gamla namn? Välja den enas? Eller kanske ta ett helt nytt namn? Här reder vi ut lite vad som gäller med efternamn.

Då skickar ni in en ansökan till Skatteverket som godkänner er namnansökan. En ansökan om at byta efternamn är helt avgiftsfri och kan göras här.

Det finns två olika typer av ansökan ni kan göra för att byta efternamn hos Skatteverket. Den ena är avgiftsfri och den andra är med en avgift. För avgiftsfria efternamn tar det mellan 8-12 veckor att få namnet registrerat hos Skatteverket om ni väljer den ena partnerns efternamn. Ifall ni skulle välja ett efternamn med avgift, till exempel ett helt nybildat efternamn eller ett efternamn som funnits i släkten tar det 4-8 veckor att få namnet registrerat hos Skatteverket.

Kan mannen ta kvinnans efternamn?

Gällande namnlag, som trädde i kraft 1985, gav dem som ingår äktenskap likadana möjligheter i valet av efternamn. Har lagen haft någon betydelse i praktiken? Vems namn är av större vikt då namnet väljs?

Enligt namnlagen kan ett par som planerar att gifta sig tillsammans besluta om det eller de efternamn som ska användas i familjen. Alternativen är att båda behåller sina egna efternamn, att båda bär den ena partens namn eller att den ena kombinerar sitt eget namn med makens eller makans namn. Kvinnan är således inte längre tvungen att välja makens namn, även om det fortfarande är det alternativ ett nygift par vanligen väljer. Detta val motiveras ofta med att paret följer den allmänna seden, med romantik eller med en önskan om att hela familjen ska ha ett gemensamt efternamn. En rådande uppfattning är också att bruket att ta mannens efternamn i äktenskapet i hög grad är ”en uråldrig tradition”.

Finlands första namnlag trädde i kraft år 1920. Den föreskrev att var och en skulle ha ett fast efternamn. Den som vid den här tidpunkten inte hade något efternamn var tvungen att anta ett namn innan årets slut. I den första namnlagen stadgades inget annat om giftasnamn än att hustrun hade rätt till sin makes efternamn. Detta gällde även i händelse av skilsmässa, om hustrun var barnens vårdnadshavare eller om paret gemensamt hade kommit överens om saken.

Giftasnamnen behandlades däremot i äktenskapslagen som trädde i kraft år 1929. Då bestämdes att hustrun ska ta makens efternamn, antingen ensamt eller i ett dubbelnamn förenat med det egna efternamnet. I Finland var, och är fortfarande, ett dubbelnamn ett namn som består av två efternamn förenade med bindestreck, såsom exempelvis af Hällström-Reijonen. Ett dubbelnamn ärvs inte av barnen.

Kan man välja vilket efternamn man vill?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För din fråga är lag om personnamn (PNL) tillämplig lag. Det finns även konkret information om namn och namnbyte på Skatteverkets hemsida.

Hur mycket kostar det att byta efternamn?

Ja, efter skils­mäs­sa kan man välja att byta till­ba­ka till sitt ti­di­ga­re namn. Namn­by­tet sker dock inte direkt i sam­band med skils­mäs­san.

Det namn du haft som gift be­hål­ler du au­to­ma­tiskt. Om du vill byta namn ska en sär­skild an­sö­kan skic­kas in till Skat­te­ver­ket.

Läs mer om skils­mäs­so­an­sö­kan och snabb skils­mäs­sa

Nej, det är inte möj­ligt att tvinga den andra att byta ef­ter­namn efter en skils­mäs­sa. Du kan alltså välja att be­hål­la det ef­ter­namn du tog när du gifte dig trots att din före detta mot­sät­ter sig.

Ditt ef­ter­namn är ditt eget. Du kan be­hål­la det också om du väljer att gifta om dig och din nya make kan också ta namnet.

Vilka efternamn får man inte byta till?

Med den nya namnlagen ska det överlag bli enklare och billigare att byta namn. Fram tills idag har den som har velat byta efternamn varit tvungen att fråga alla som redan bär på namnet om det är okej att ta det.

Det vanligaste efternamnet i dag är Andersson (238 843 personer), tätt följt av Johansson (238 259 personer).

Att vara en ”Svensson” är inte alls lika vanligt. Namnet hamnar först på 9:e plats på 100 i topp-listan och placerar sig därmed efter såväl Karlsson, Nilsson och Eriksson som Larsson, Olsson och Persson.

LÄS MER: SCB:s lista över de 100 populäraste efternamnen

Måste man skaffa nytt pass om man byter efternamn?

Från och med den 1 juli 2017 har vi en ny lag om personnamn i Sverige. Den nya lagen har moderniserat och förenklat möjligheterna att välja och byta namn. Det finns heller inga hinder för upprepade byten av förnamn eller efternamn.

Hos Skatteverket kan du ansöka om att få byta förnam eller efternam och du kan också ansöka om namn för nyfödda barn. Det finns olika blanketter för de olika namnändringsansökningarna.

Kan man gifta sig utan att byta efternamn?

Övrigt/annat

Hej, jag vill byta efternamn min sambo vill inte gifta sig men jag vill heta hans efternamn i alla fall. Går det?

Vilka namn får man inte byta till?

Finns det några namn som man inte får heta eller döpa sitt barn till i Sverige? Ja det gör det och här kan du se en lång lista på just sådana namn.

I Sverige är det hos Skatteverket som en ansöker om namn för ett nyfött barn eller om en i vuxen ålder vill byta förnamn. Det finns dock vissa regler om vilka förnamn som är okej att ta. Skatteverket skriver på sin webbplats:

Är det gratis att byta efternamn?

Övrigt/annat

Jag har ansökt om att få ändra namn till min mormors morfars mors efternamn men fått avslag med motiveringen att det är ett namn 5 generationer tillbaka och inte 4 generationer som lagen föreskriver. Men så som det formuleras på Skatteverkets hemsida ska generationerna vara "räknat från dina föräldrar". Gör man det så blir avståndet från min mor och bakåt 4 generationer, då är lagkravet uppfyllt i mitt fall... Hade varit mycket tacksam för er hjälp att klarlägga vilken räknevariant som gäller i detta fall.

Hur kan jag bevisa att jag bytt efternamn?

Du kan ändra ditt efternamn i Finland i följande situationer:  

  • Du bor i Finland och dina uppgifter har antecknats i det finländska befolkningsdatasystemet. 
  • Du är finsk medborgare och bor utomlands utanför Norge, Sverige eller Danmark. Om du bor i Norge, Sverige eller Danmark och vill byta namn, kontakta myndigheterna i ditt bosättningsland. 

Om ditt efternamn har ändrats genom beslut av en utländsk myndighet behöver du inte göra en ansökan om namnändring hos oss. Istället kan du be oss spara ditt nya namn utan kostnad.  

Så här anmäler du ett namn som ändrats utomlands

Om du vill ändra ditt efternamn när du gifter dig ska du inte göra en ansökan om ändring av efternamn utan följa anvisningarna på sidan Efternamn vid ingående av äktenskap. 

Hur mycket kostar det att ändra sitt efternamn?

Du kan ansöka om att byta till ett nybildat efternamn, alltså ett efternamn som inte redan används.

Fem kriterier för att byta till ett nybildat efternamn:

Måste man byta bankkort vid namnbyte?

  • Förnamn, två månader
  • Efternamn utan avgift, tre till fyra månader
  • Efternamn med avgift, tre till fyra månader
  • Nybildade efternamn, tre till fyra månader

För närvarande är handläggningstiderna olika beroende av vilken typ av namnändring du vill göra, och kan även vara kortare. Ska du ut och resa snart rekommenderar vi därför att boka resan i det namn som står i ditt pass och göra ett nytt pass efter resan när namnändringen är klar. Du kan också vänta med att skicka in namnansökan till efter resan.

Eftersom handläggningstiderna är ganska långa rekommenderar vi att du gör så här:

Vad är det värsta namnet?

  • 1 pojke heter Potatis
  • 1 flicka heter Svamp
  • 2 pojkar heter Pucko
  • 2 flickor heter Penna
  • 1 pojke heter Balle
  • 3 flickor heter Bärs
  • 4 pojkar heter Porsche
  • 2 flickor heter Anus
  • 1 pojke heter Kossa
  • 6 pojkar heter Pung

Hur kan du byta efternamn?

  • Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel kan du byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. Du kan byta efternamn flera gånger.

Vad är efternamn i Sverige?

  • Efternamn, familjenamn eller släktnamn är den del av en persons namn som anger till vilken familj hon eller han hör. Efternamn kan i Sverige också vara patronymika eller metronymika och visa vad personens fader eller moder heter i förnamn . I Sverige finns reglerna om hur man får använda efternamn i 1982 års namnlag ( SFS 1982:670).

Hur kan du ändra ditt efternamn på Skatteverket?

  • Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) ... Du betalar in avgiften för ett namnbyte till bankgiro .

Hur mycket kostar en ansökan om att byta efternamn?

  • En ansökan om att byta till ett efternamn som du tidigare har haft kostar 1 800 kronor. Vanligtvis har Skatteverket dina tidigare namn registrerade. Om namnet däremot inte finns registrerat hos Skatteverket måste du visa att du har burit namnet tidigare.