:

Får man göra avdrag för elcykel?

Innehållsförteckning:

 1. Får man göra avdrag för elcykel?
 2. Hur gör man avdrag för cykel i deklarationen?
 3. Kan man göra avdrag för cykel?
 4. Kan man använda friskvårdsbidrag till elcykel?
 5. Vad gäller för elcyklar?
 6. Vad är en elcykel värd efter 3 år?
 7. Vad är Cykelbidrag?
 8. Kan man köpa cykel på Friskvårdsbidraget?
 9. Hur fungerar Bruttolöneavdrag cykel?
 10. Får man bidrag för elcykel 2023?
 11. Måste man registrera en elcykel?
 12. Får man åka elcykel utan hjälm?
 13. Hur lång livslängd har en elcykel?
 14. Hur fungerar Cykelförmån?
 15. Är det lönsamt med förmåns cykel?

Får man göra avdrag för elcykel?

20 mars öppnar Skatteverket appen och e-tjänsten för deklaration. Men ha inte för bråttom med att godkänna deklarationen. Vi har listat nio smarta saker du kan göra avdrag för och spara tusenlappar!

Skippa stressen och var smart när du deklarerar – det kan verkligen löna sig. Läs på om vilka avdrag på deklarationen du har rätt till. Här listar vi nio tips på vägen mot skatteåterbäring:

Hur gör man avdrag för cykel i deklarationen?

Advokat- och rättegångskostnader

 Om det är en nödvändig kostnad för att bibehålla en inkomst, till exempel tvist om uppsägning, lönefordran eller avgångsvederlag. Tvisten ska vara berättigad och kostnaden ska kunna styrkas.

Kan man göra avdrag för cykel?

Om du har använt moped för resor mellan din bostad och din arbetsplats får du göra avdrag för dina utgifter. Du kan få avdrag med 4,50 kronor per mil.

Har du använt moped för en del av sträckan mellan bostaden och arbetsplatsen får du avdrag för den sträckan. Du kan endast få avdrag om dina totala kostnader för resor till och från arbetet under året överstiger 11 000 kronor. 

Om du har använt cykel för resor mellan din bostad och din arbetsplats får du göra avdrag för dina utgifter. Du kan få avdrag med 350 kronor per år.

Har du använt cykel för en del av sträckan mellan bostaden och arbetsplatsen får du avdrag för den sträckan. Du kan endast få avdrag om dina totala kostnader för resor till och från arbetet under året överstiger 11 000 kronor. 

Kan man använda friskvårdsbidrag till elcykel?

Cykelfabrik, cykelgym och cykling som kärlek och filosofi. Tobias Adolfsson, grundare av cykelbutiken And the Revolution, missionerar cykling dygnet runt. Och har hittat ett sätt att nyttja cykling som friskvård.

Den sämsta frågan att ställa till Tobias Adolfsson måste vara: varför cykling? 

Vad gäller för elcyklar?

Hur skyddar jag min cykel mot stöld?

Det är tyvärr mycket vanligt med cykelstölder särskilt nu när det finns dyra elcyklar på marknaden. De flesta cykelstölder sker när det är mörkt ute. Därför ska man undvika att parkera cykeln ute på gatan eller på offentliga platser. De flesta låser cykeln med vajerlås och det är väldigt lätt att klippa upp och är inte heller godkänt cykellås vilket kan innebära att försäkringsbolaget gör avdrag utöver självrisken. Så därför blir rådet att köpet ett bygellås av solid metall eller kätting för att låsa cykeln. Då minskar risken för stöld men det finns fortfarande risk för stöld. Det finns verktyg som kan skära och klippa sönder alla typer av lås, har vi sett bevis på. Därför rekommenderar vi att du kompletterar med GPS spårning med hjälp av Bikefinder eller Apple air tag eller motsvarande lösning för Android telefonen dvs en liten diskret spårningsenhet som du kan placera i styret, under sadeln eller annan lämplig plats.

Vad är en elcykel värd efter 3 år?

Fråga om förmånscykel

Halloj.. Jag har möjlighet att ha en förmånscykel via jobbet (Region Örebro län), och de använder Eco Change för detta. Då jag just nu är relativt lågavlönad, men ändå anser att jag behöver en "ok" cykel, så behöver jag veta för -och nackdelar med en sådan här deal. (Har dock ingen möjlighet att köpa cykeln kontant.)

Vad är Cykelbidrag?

I många av Göteborgs Stads verksamheter har du flexibel arbetstid. Detta ger dig möjlighet att påverka din arbetstid om det fungerar med hänsyn till verksamhetens behov.

Som anställd i Göteborgs Stad kan du hyra en cykel mot ett månatligt nettolöneavdrag. Du får också ett cykelbidrag på 500 kronor vid köp av cykel, cykelservice, årskort på hyrcykelsystemet Styr & Ställ och andra cykelrelaterade inköp.

Kan man köpa cykel på Friskvårdsbidraget?

Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande.

Hur fungerar Bruttolöneavdrag cykel?

Förmånscykel är en cykelförmån som går ut på att du som anställd smidigt och enkelt leasar valfri cykel från vårt sortiment av din arbetsgivare. Du som har tillgång till en förmånscykel får använda cykeln både till jobbrelaterade ändamål och privat. Eftersom denna leasing ses som en förmån, är den skattepliktig och du betalar genom bruttolöneavdrag.

Givetvis är förmånscykel en bra deal! Det är det absolut förmånligaste sättet att ha en cykel på. Du slipper betala hela summan av cykeln, det ingår en service per år och när leasingperioden är slut kan du välja på att lämna tillbaka cykeln, byta in den mot en ny, alternativt köpa ut den för restvärdet om du skulle vilja det.

Förmånscykel är bra för flera anledningar. Till exempel är cykel ett bra alternativ till att åka bil för att bidra till hållbart resande och bättre miljö. Genom att cykla i stället för att åka bil slipper du också betala dyra pengar på drivmedel samtidigt som du undviker bilköer, två otroliga fördelar med att låta bilen stå hemma. 

Får man bidrag för elcykel 2023?

För att förbättra förutsättningarna att pendla och transportera sig klimatvänligt avsatte regeringen 350 miljoner kronor till en elfordonpremie för köp av elcykel eller elmoped. Bidraget har efter perioden valts att inte förlängas och är således borttaget. Det är alltså inte längre möjligt att ansöka om bidrag för elcykel. Är du ändå sugen på att köpa en cykel har vi mängder av modeller med motor att kolla vidare på.

Efter regeringens satsning elcykelpremie har utfallet utvärderats. 89 396 personer beviljades premie och drygt 368 miljoner kronor betalades ut för elcyklar som köptes från september 2017 och ett år framåt. Det genomsnittliga beloppet som betalades ut var 4100 kronor vilket motsvarer ett cykelköp på cirka 16 400 kr.

Måste man registrera en elcykel?

Emma får använda sin arbetsgivares elcykel privat. Cykelns marknadsvärde (vad det skulle kosta att köpa cykeln) är 15 000 kronor inklusive batteri. Cykeln beräknas hålla i sex år medan batteriet behöver bytas vartannat år. Arbetsgivaren betalar service och reparationer under året med 600 kronor.

Vid beräkning av förmånsvärdet för en elcykel bör även batteriet vara med i beräkningen av värdeminskningen. En årlig värdeminskning som motsvarar 20 procent av cykelns marknadsvärde inklusive batteri kan användas för elcyklar.

Får man åka elcykel utan hjälm?

Enligt lag (2001:559) om vägtrafikdefinitioner definieras en cykel enligt följande:

 • Ett fordon som är avsett att drivas med tramp- eller vevanordning och inte är ett lekfordon.
  • ringklocka (det finns inga krav på hur den ska se ut eller låta)
  • broms

  Belysning och reflexer krävs bara vid färd under mörker. Cykel som leds av gående eller vid färd dagtid omfattas inte av kraven.

  Hur lång livslängd har en elcykel?

  Ditt batteri har full kapacitet vid en temperatur på 25 grader, om temperaturen sjunker gör även kapaciteten det med ungefär 1–2% per grad. Det gör att du kan cykla längre på en laddning under sommaren i jämförelse med till exempel vintern.

  Se till att däcken på cykeln har rätt tryck. Bättre tryck bidrar till att cykeln har mindre motstånd, vilket gör att batteriet inte behöver arbeta lika hårt. Ett tips kan vara att du sätter som rutin att regelbundet kontrollera däcktrycket innan du åker hemifrån.

  Allmän rengöring och skötsel av din elcykel kommer även kunna leda till att den håller längre. En smutsig elcykel är långsammare, även under kort tidsperiod samlas smuts som gör att komponenterna på cykeln kan fastna vilket tvingar batteriet till att använda mer energi.

  Hur fungerar Cykelförmån?

  Kostnaden för förmånscykeln dras alltså från lönen före skatt, som ett bruttolöneavdrag.

  Det finns olika exempel på hur stort bruttolöneavdrag som görs. Sportson, som också är leverantör av förmånscyklar, ger två exempel på sin hemsida:

  För en vanlig cykel värd 8 000 kronor blir bruttolöneavdraget 195 kronor per månad. För den som har en skattesats på 33 procent motsvarar det en nettokostnad på 131 kronor, och om man har så hög inkomst att man betalar 50 procent i skatt så motsvarar det en nettokostnad på 98 kronor.

  Är det lönsamt med förmåns cykel?

  Förmånscyklar är en alltmer populär förmån som erbjuds av arbetsgivare till sina anställda, och det finns många fördelar med detta koncept för både arbetsgivare och anställda.

  För arbetsgivare kan förmånscyklar bidra till att minska sjukfrånvaron och öka produktiviteten på arbetsplatsen genom att uppmuntra anställda att cykla till jobbet. För anställda är förmånscyklar en utmärkt förmån eftersom de kan spara pengar på transportkostnader, få mer motion och förbättra sin hälsa.