:

När måste man skatta på Tradera?

Innehållsförteckning:

 1. När måste man skatta på Tradera?
 2. Måste man skatta på saker man säljer?
 3. Hur mycket får man tjäna på en hobby utan att betala skatt?
 4. Hur ser Skatteverket på försäljning via Tradera och Blocket?
 5. Hur mycket får man sälja på Tradera utan att betala skatt?
 6. Hur mycket får jag sälja skattefritt?
 7. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
 8. Hur mycket får man tjäna på sin hobby?
 9. Hur mycket pengar får man tjäna svart?
 10. När kollar Skatteverket Swish?
 11. Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?
 12. Kan man tjäna mycket pengar på Tradera?
 13. Hur mycket Swish utan att skatta?

När måste man skatta på Tradera?

Vi tar en provisionsavgift som är 10% på sålda varor, för osålda annonser så betalar du endast för tillval och eventuell osåltavgift om du publicerat mer än 100 varor på en månad. Priserna kan variera om du har butik, tar del av en aktiv kampanj etc. 

Måste man skatta på saker man säljer?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vid försäljning av personliga tillgångar vid enstaka tillfällen måste all vinst som överstiger 50 000 kr beskattas, vilket framgår av 52 kap. 2 § inkomstskattelagen. Vinsten är skillnaden mellan inköpspriset för varan och det pris som du säljer den för. Om du har ärvt eller fått sakerna så är det den förra ägarens inköpspris som ska användas som utgångspunkt. Men om du inte vet vad inköpspriset är, vilket ofta är fallet om det gått lång tid sedan sakerna införskaffades, kan du använda dig av ett schablonvärde som är 25 % av försäljningspriset.

Hur mycket får man tjäna på en hobby utan att betala skatt?

Om du har flera hobbyverksamheter beskattas dessa var för sig. De kan alltså inte kvittas mot varandra. Hobbyverksamhet kan inte heller kvittas mot näringsverksamhet. Det är dock ovanligt att någon har både hobby- och näringsverksamhet samtidigt. I så fall måste de vara inom skilda områden, exempelvis biodling och hästverksamhet.

Om din hobbyverksamhet ger överskott ska du betala egenavgifter på nettovinsten (intäkter minus kostnader).

Hur ser Skatteverket på försäljning via Tradera och Blocket?

 • När du har nått 30 transaktioner
 • När du har fått mer än 2 000 euro i ersättning under ett kalenderår

Blocket måste inte rapportera dina försäljningen från första affären. Först när du har nått 30 transaktioner eller sålt varor till ett värde av 2 000 euro (som du har fått av köparna i ersättning) så kommer rapportering att ske till Skatteverket.

Rapporteringen sker årsvis och den första rapporten ska vara tillhanda myndigheten senast den 31 januari 2024. Du kan alltså räkna med att eventuella eftergifter visas på 2023 års deklaration.

Hur mycket får man sälja på Tradera utan att betala skatt?

Vi tar en provisionsavgift som är 10% på sålda varor, för osålda annonser så betalar du endast för tillval och eventuell osåltavgift om du publicerat mer än 100 varor på en månad. Priserna kan variera om du har butik, tar del av en aktiv kampanj etc. 

Hur mycket får jag sälja skattefritt?

Om du säljer varor vid något enstaka tillfälle så ska den eventuella vinsten som överstiger 50 000 kronor beskattas med 30 procent.

Vinsten är skillnaden mellan ditt inköpspris för varan och det pris du sedan säljer varan för. Om du har fått eller ärvt det du säljer så är det den förre ägarens inköpspris du ska räkna på. Vet du inte inköpspriset kan du använda dig av ett schablonvärde som är 25 procent av ditt försäljningspris.

Om du säljer varor regelbundet så ska du redovisa inkomsten i din deklaration oavsett hur mycket du tjänat på försäljningen. Du redovisar då inkomsten antingen som hobbyverksamhet eller som näringsverksamhet beroende på verksamhetens syfte och hur stor omfattning den har.

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

 • Logga in i vår app och klicka på Swishloggan på översiktsfliken. I nätbankenÖppnas i nytt fönster klickar du på Betalningar – Hantera Swish.
 • Anslut ditt mobilnummer till ditt kontonummer. Du behöver en smartphone och Mobilt BankID.
 • Att swisha är precis lika säkert som att använda nät- eller mobilbanken. Här är några anledningar till att du kan känna dig trygg.

  Hur mycket får man tjäna på sin hobby?

  är att den utövas på fritiden av hobbyidkaren själv och att vinstsyfte saknas.

  Hemslöjd, biodling, trädgårdsodling, djuruppfödning, jakt, fiske, hästsport och kulturell verksamhet är exempel på möjliga hobbyverksamheter. Det handlar om något som

  Hur mycket pengar får man tjäna svart?

  Om du bara säljer tjänster mot ersättning ett fåtal gånger per år ska du inte redovisa mervärdesskatt, moms. Om du regelbundet säljer tjänster mot ersättning kan du bli skyldig att redovisa moms om ersättningen exklusive moms överstiger 80 000 kronor.

  Skattesatsen är oftast 25 procent. Då är momsen 20 procent av det pris som kunden betalar. Vissa branscher är undantagna från moms och vissa branscher har lägre skattesats.

  När kollar Skatteverket Swish?

  För att Skatteverket ska ha koll på Swish måste de veta vem som gör transaktionerna och hur mycket pengar som överförs.

  – Vi ska titta över lagstiftningen när det gäller kassaregister. När man köper något och får ett kvitto så står det att betalningen skett med kort eller kontant men Swish är ju varken eller. Här måste det bli tydligare så att det framgår på kvittot hur varan eller tjänsten har betalats, säger Conny Svensson.

  Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?

  Har du någon som sköter din ekonomi? I e-tjänsten Ombud och behörigheter kan du enkelt lägga till en person som ombud för att lämna dina deklarationer och hantera ditt skattekonto. Observera att du har automatiskt behörighet att använda många av Skatteverkets e-tjänster för ditt företags räkning om du är registrerad hos Bolagsverket som vd eller ensam firmatecknare.

  Kan man tjäna mycket pengar på Tradera?

  Blocket, köp- och säljgrupper på Facebook eller mer nischade säljsajter. Idag finns en uppsjö möjligheter att sälja begagnade saker. Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera, ger sina bästa tips på hur man bäst tjänar pengar.

  Om man vill sälja av saker för att tjäna pengar, vad ska man tänka på? Tänk utifrån säsong. Sälj barnens urvuxna vinteroveraller och din skidjacka på vintern. Vänta med sommarklänningarna och trädgårdsprylarna tills det börjar bli säsong för det. Sen kan man sälja fler saker än man tror. Märkeskläder i gott skick, läsplattor, mobiltelefoner, böcker, sticklingar och kamerautrustning säljer bra. Och glas, porslin och inredning är jättepopulärt. Men även verktyg, leksaker och samlarsaker som kan vara allt från mynt och frimärken till barbiedockor, smurfar och vinylskivor.

  Hur mycket Swish utan att skatta?

  Du ska betala skatten inom 90 dagar från att du får ditt slutskattebesked. Datumet står på slutskattebeskedet. De flesta som har skatt att betala ska göra det senast den 12 september 2023. Om vi ändrar något i din deklaration får du ditt slutskattebesked tillsammans med ändringsbeslutet.

  Skatteverket drar pengarna från ditt skattekonto på förfallodagen, om vi inte gjorde det vid uttaget av ditt slutskattebesked. Du kan välja att betala skatten innan. Fördelen är att du blir färdig med din deklaration och du kan också undvika att behöva betala kostnadsränta på skatten.

  Den 1 augusti 2023 höjdes den låga kostnadsräntan från 3,75 procent till 5 procent. Samtidigt höjdes den höga kostnadsräntan från 18,75 procent till 20 procent.