:

Hur gör man Momsrapport Fortnox?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man en momsdeklaration?
  2. Vad är skillnaden mellan konto 2640 och 2641?
  3. Vad händer om man gör fel i momsdeklaration?
  4. Hur redovisar man moms bokföring?
  5. Hur ska moms redovisas?
  6. Hur fylla i momsregistrering?
  7. Vad händer om man inte lämnar in momsdeklaration?
  8. När används konto 4545?
  9. Hur långt tillbaka i tiden kan man rätta moms?
  10. Vad händer om man inte redovisar moms i tid?
  11. Hur bokföra moms på inköp?
  12. Hur bokför man Momsdeklarationen?

Hur gör man en momsdeklaration?

En momsdeklaration är på sätt och vis samma sak som en vanlig deklaration som man gör som privatperson. Den stora skillnaden är att man deklarerar momsen för ett företag. Alla företag som antingen säljer eller köper momspliktiga varor alternativt tjänster till företaget ska ha en momsregistrering. Det är de företagen som har det som behöver deklarera moms. 

En momsdeklaration ska göras olika ofta beroende på hur ett företag är registrerat. Det kan vara möjligt att ändra hur ofta man gör en momsdeklaration, och de alternativ man har beror på hur pass stor omsättning företaget i fråga har. Alternativen på frekvens för momsdeklarationen är följande:

  • Företag som har en omsättning på som mest 1 miljon kronor kan deklarera moms månatligen, en gång i kvartalet eller en gång per år
  • Företag som har en omsättning på som mest 40 miljoner kronor kan deklarera moms en gång varje månad eller en gång per kvartal
  • Företag som har en omsättning på mera än 40 miljoner ska redovisa moms varje månad

När man köper eller säljer varor och tjänster betalar eller fakturerar man moms. Det är en form av skatt som läggs på alla köp och försäljningar som görs. De momsbelopp som ett företag antingen har betalat eller fått in via fakturor är det som ska redovisas i momsdeklarationen. 

Uppgifterna som anges i momsdeklarationen bestämmer om ett företag ska betala in mera moms, eller om man ska få tillbaka moms. Det finns både utgående och ingående moms. Utgående moms är moms som läggs till på det ett företag sålt och ingående moms är sådant som företaget har köpt in till verksamheten och betalat moms för. Skillnaden mellan utgående och ingående moms är det som bestämmer om ett företag ska betala in mer eller få tillbaka pengar. 

Vad är skillnaden mellan konto 2640 och 2641?

En redovisningsenhet som är momsregistrerad måste regelbundet lämna en momsredovisning till skatteverket över momspliktig försäljning, momspliktiga inköp, momsfri försäljning, utgående moms och ingående moms.

En redovisningsenhet måste vara momsregistrerad om den omsätter momspliktiga varor eller tjänster i en yrkesmässig verksamhet i Sverige. En verksamhet anses vara yrkesmässig om den räknas som näringsverksamhet enligt inkomstskattelagen och även annan ekonomisk verksamhet kan anses som yrkesmässig om omsättningen överstiger 30 000 SEK. En redovisningsenhet registrerar sig för moms i en skatte- och avgiftsanmälan.

Vad händer om man gör fel i momsdeklaration?

Många små- eller egenföretagare tror ofta att skatteverket till exempel är ute efter att sätta dit dig som företagare, att du hamnar i fängelse för bokföringsbrott om du missar en momsredovisning eller att bokföring i sig självt är övermäktigt och supersvårt. Vi frågade några av våra medarbetare som också driver eget företag om deras största rädslor innan de visste vad som gäller.

En rent allmän, men ack så otrevlig känsla som många egenföretagare upplever. Skatteverket har ett oförtjänt dåligt rykte tidvis. Deras sida kan ibland upplevas som svårnavigerad, speciellt om du inte vet exakt vad det är du letar efter. På senare år har den gått åt det bättre hållet. Det är dock fortfarande mycket information på ett och samma ställe.

Hur redovisar man moms bokföring?

Ingående moms bokförs på konto 2640 och utgående moms bokförs på konto 2610, 2620 och 2630, beroende på momssats.

Ett företag som är momspliktigt måste momsregistreras samt deklarera och betala moms. Moms är en mervärdesskatt som betalas vid köp av varor och tjänster. Olika varor och tjänster har olika momssatser. I de flesta fall gäller 25 procent moms. En del varor har 12 procent moms, till exempel livsmedel, restaurang- och cateringtjänster och camping, medan t.ex. tidningar, kultur och idrott har 6 procent moms. 

Hur ska moms redovisas?

Moms, eller mervärdesskatt, är en statlig skatt på varor och tjänster. Alla företagare behöver deklarera och betala moms.

Ingående moms baseras på allt du köper in, och denna moms har du rätt att få tillbaka. Utgående moms baseras på de varor och tjänster som du säljer, och denna måste du redovisa till Skatteverket. Mellanskillnaden på ingående och utgående moms är det du ska betala eller få tillbaka från Skatteverket.

Hur fylla i momsregistrering?

Redan vid fakturering och bokföring måste momsen hanteras korrekt för att momsdeklarationerna i slutänden ska bli korrekta. Ska moms läggas på eller inte, vilken momssats ska användas, får den ingående momsen lyftas eller inte, vilken redovisningsperiod hör transaktionen till, vilka rader i momsdeklarationen ska användas – man ställs hela tiden inför dessa och liknande frågor. Att göra fel kan bli kostsamt i form av kostnadsränta, förseningsavgifter och skattetillägg.

Momsdeklarationen är uppdelad i nio avsnitt:A. Momspliktig försäljning eller uttag exklusive moms – ruta 05–08B. Utgående moms (moms på inkomster) på försäljning eller uttag (i ruta 05–08) – ruta 10–12C. Momspliktiga inköp där köparen är momsskyldig (omvänd skattskyldighet) – ruta 20–24D. Utgående moms (moms på utgifter) på inköp (i ruta 20–24) – ruta 30–32E. Försäljning mm som är undantagen från moms – ruta 35–42F. Ingående moms – ruta 48G. Moms att betala eller få tillbaka – ruta 49H Beskattningsunderlag vid importI Utgående moms på import i ruta 50

Vad händer om man inte lämnar in momsdeklaration?

För både privatpersoner och företag finns datum då deklarationen måste vara inlämnad. Vad händer om man glömmer att lämna in deklarationen för enskild firma?

Det är mycket att hålla reda på för dig som driver enskild firma, bland annat att lämna in deklarationen i tid. Här presenteras vad som händer och hur du bör agera om du inser att deklarationen är försenad.

När används konto 4545?

Har du ett momsregistrerat företag och importerar varor från länder utanför EU? Då kommer du i fortsättningen att redovisa och betala momsen till Skatteverket istället för till Tullverket. Från och med 1 januari 2015 har nämligen Skatteverket tagit över hanteringen av importmoms. Observera att de nya reglerna även gäller om du importerar varor ifrån områden inom EU men som ligger utanför mervärdesskatteområdet, t.ex. Åland. 

Nya konton för utgående moms vid importReglerna innebär att BAS-kontogruppen tagit fram nya konton som kan användas för utgående moms vid varuimport.

Hur långt tillbaka i tiden kan man rätta moms?

Du rättar enklast en momsdeklaration genom att logga in och göra en ny deklaration. Du ska göra om hela deklarationen, inte bara de uppgifter som har ändrats.

Tjänsten "Lämna momsdeklaration" kommer att vara otillgänglig mellan 13 september klockan 19.45 och 14 september klockan 15.00.

Vad händer om man inte redovisar moms i tid?

För både privatpersoner och företag finns datum då deklarationen måste vara inlämnad. Vad händer om man glömmer att lämna in deklarationen för enskild firma?

Det är mycket att hålla reda på för dig som driver enskild firma, bland annat att lämna in deklarationen i tid. Här presenteras vad som händer och hur du bör agera om du inser att deklarationen är försenad.

Hur bokföra moms på inköp?

På företagets inköp och försäljningar ingår det normalt moms som du ska bokföra. Här följer exempel på hur momsen ska konteras på olika inköp och försäljningar samt i samband med momsdeklarationen. Du kan läsa mer om hur du bokför moms och andra transaktioner i vår kompletta bok Bokföring – praktisk handbok med konteringsexempel.

En vara köps med betalkort kopplat till företagskontot för 1 000 kr [1930]. ­Ingående moms [2640] ingår med 200 kr. Nettoutgiften för varuinköp [4000] är alltså 800 kr.

Hur bokför man Momsdeklarationen?

För att hjälpa dig med din momsredovisning har vi satt ihop en checklista som steg för steg beskriver hur det går till.

Blev du hjälpt av informationen på den här sidan? Behöver du hjälp i programmet, vänligen kontakta vår support.Läs hur vi hanterar personuppgifter