:

Hur kan jag kolla upp ett företag?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kan jag kolla upp ett företag?
  2. Var hittar jag mitt registreringsbevis företag?
  3. Hur ser man om ett företag är aktivt?
  4. Var kan man se företags omsättning?
  5. Hur vet man om ett företag är seriöst?
  6. Hur kan man se vem som äger ett aktiebolag?
  7. Kan man se registreringsbevis online?
  8. Kan man ladda ner registreringsbevis?
  9. Är mitt företag aktivt?
  10. Är mitt företag registrerat hos Bolagsverket?
  11. Vem är ägare till företaget?
  12. Hur kan man se om någon har f skatt?
  13. Hur kollar man ett företags kreditvärdighet?
  14. Vad är rimligt att betala för ett företag?
  15. Vem som äger ett företag?

Hur kan jag kolla upp ett företag?

Dels kan man använda sig av all den gratisinformationen som finns på allabolag.se där man enkelt får upp årsredovisningar, bokslut och resultat.

Men för att vara på den säkra sidan så kan det även vara bra att ta kreditupplysning på företaget som du ska anlita, något som du enkelt kan göra direkt på företagets sida på allabolag.se. I kreditupplysningen får en översikt över företagets förmåga att betala fakturor, eventuella betalningsanmärkningar eller skulder som ger en bra indikation på om det är en pålitlig partner. Företaget som du gör upplysningen på får inte veta att du tagit en upplysning.

Var hittar jag mitt registreringsbevis företag?

Ett registreringsbevis är en säkrad uppgift på vad som är registrerat för ett bolag ett givet datum, till exempel vem som sitter i styrelsen eller vem som har rätt att teckna företaget. Du kan beställa ett registreringsbevis för din egen firma eller en potentiell avtalspart.

  • Företagets namn
  • Verksamhet, adress
  • F-skatt- och momsregistrering
  • Aktiekapital, inteckningar
  • Firmatecknare och styrelse

Hur ser man om ett företag är aktivt?

Om företaget bedriver affärsverksamhet genom försäljning av varor eller tjänster är företaget i regel momsskyldigt och ska anmäla sig till momsregistret. I vissa fall är det frivilligt att anmäla sig till momsregistret exempelvis då det är fråga om företag med liten omsättning. Dessutom finns det verksamhet som inte omfattas av momsbeskattningen. Företaget kan inte registrera sig i momsregistret för sådan verksamhet. 

  • Företag med liten omsättning 
  • Verksamhet som inte omfattas av momsbeskanttingen.

Registret över momsskyldiga är Skatteförvaltningens register. Där finns uppgifter samlade om momsskyldiga företag.

Var kan man se företags omsättning?

Vill du bli Proff-kund nu, eller vill du veta mer om vad vi kan göra för ditt företag? Vi kontaktar dig för ett förutsättningslöst samtal.

Hur vet man om ett företag är seriöst?

  • Sök på nätet och läs vad andra skriver om företaget.      

  • Kontrollera att det finns ordentliga kontaktuppgifter till företaget. 

  • Kolla upp totalpris, leveransvillkor och betalningsvillkor innan du handlar.      

  • Var alltid försiktig innan du lämnar ut dina kortuppgifter. 

  • Tänk på att du inte alltid har ångerrätt om du handlar utanför EU.

Hur kan man se vem som äger ett aktiebolag?

Det finns inga offentliga aktieägarregister i Sverige. Istället ska varje aktiebolag ha en aktiebok där det bland annat står vem som äger vilka aktier. När ett aktiebolag blir registrerat hos Bolagsverket, uppges stiftarna och hur många aktier de äger. Däremot sker det ingen ändring där om de säljer aktierna utan det ska bli antecknat i aktieboken istället. På Bolagsverket går det dock att ändra firmatecknare, VD, antal aktier i företaget och höja/minska aktiekapitalet m.m. 

När någon blir aktieägare blir det alltså inte registrerat i något offentligt register. Däremot ska aktieägare som äger mer än 25 % av de totala rösterna i ett bolag, anmäla det till Bolagsverket och är då en så kallad ”verklig huvudman”. Huvudregeln är att en aktiebok är offentlig och ska hållas tillgänglig för allmänheten hos aktiebolaget. Det är styrelsen som ansvarar för upprättande av aktieboken samt uppdatering av den. Exempelvis ska en aktiebok genast bli uppdaterad i samband med att aktieägare förändrar sitt aktieinnehav eller om nya aktieägare inträder som delägare.

Kan man se registreringsbevis online?

  • för juridisk person: 16 + företagets tilldelade organisationsnummer (10 siffror)
  • för fysisk person: sekelsiffror 18, 19 eller 20 + personnummer eller samordningsnummer (10 siffror).

Den sista siffran, kontrollsiffran, beräknas enligt Luhn-algoritmen baserat på det tiosiffriga numret.

Kan man ladda ner registreringsbevis?

Nu lanserar Bolagsverket en app där företagare får tillgång till sina företagsuppgifter direkt i mobilen, helt kostnadsfritt.

I appen kan företagare se aktuella uppgifter om sitt företag, följa sina senaste ärenden hos Bolagsverket och ladda ner sitt registreringsbevis eller sin årsredovisning gratis.

Är mitt företag aktivt?

. Socialavgifterna administreras av Skatteverket och ger ett grundskydd i form av till exempel sjukpenning och pension, och är avdragsgilla i deklarationen. De är avdragsgilla i deklarationen. Egenavgifterna nedan gäller vid 7 karensdagar.

Är mitt företag registrerat hos Bolagsverket?

, handelsbolag, kommanditbolag, ekonomisk förening och bostadsrättsförening måste registreras hos Bolagsverket. För enskild näringsverksamhet gäller att man kan registrera sig hos Bolagsverket om man vill skydda företagsnamnet. Registreringsavgiften ska alltid betalas till Bolagsverket samtidigt som anmälan skickas in. Avgiftens storlek beror på företagsformen.

Om ett ärende inte registreras på grund av att det avskrivs eller avslås är registreringsavgiften förbrukad. Registreringsavgiften återbetalas inte om du återkallar ditt ärende efter det att handläggningen har påbörjats. Du kan i dessa fall överklaga Bolagsverkets slutliga beslut till Förvaltningsrätten i Härnösand.

Vem är ägare till företaget?

Aktiebolag är en av de vanligaste företagsformerna i Sverige. I Sverige finns det drygt 600 000 aktiebolag och siffran har hittills (mars 2020) ökat för varje år. Ett aktiebolag ägs av dess aktieägare vilka finns registrerade i aktieboken som innehas av varje företag. Vem som äger ett aktiebolag registreras inte av någon myndighet men för att få en överblick kan man i företagsrapporten i Bolagsfakta få information om vem som är verklig huvudman för företaget. Den verklige huvudmannen är den eller de personer som har kontroll eller äger företaget eller organisationen. Man är verklig huvudman om man äger mer än 25% av rösterna eller rätt att avsätta eller utse fler än hälften av styrelseledamöterna.

Hur kan man se om någon har f skatt?

F-skatt, företagsskatt eller F-skattesedel, utfärdas av Skatteverket för den som på egen ansökan eller efter bedömning av Skatteverket bedriver eller planerar att bedriva näringsverksamhet. Den praktiska innebörden kring F-skatt är att man själv ansvarar för inbetalning av inkomstskatt och eventuella sociala avgifter. Man kan se det som en sorts motpol till anställning där det är arbetsgivaren som istället hanterar skattefrågorna via A-skatt. Förekomsten av F-skatt ska generellt sett framgå senast i samband med fakturering.

Är du på gång att starta eget? Hitta rådgivare vid bolagsbildning

F-skatten är något lägre än den skatt du betalar som anställd och därför får du ut lite mer av din lön. Dessutom kan du göra avdrag för utgifter som är kopplade till företaget, exempelvis kontorsmaterial eller resor. För att få avdrag måste alla kvitton sparas och redovisas i deklarationen.

I princip alla som bedriver näringsverksamhet, oavsett om det sker i formen av enskild näringsverksamhet, aktiebolag eller annan företagsform, ska ansöka om f-skatt. Det är Skatteverket som avgör huruvida man tilldelas F-skatt, men efter godkännande så ansvarar man själv, eller i egenskap av företagsansvarig, för inbetalning av preliminärskatt och eventuella sociala avgifter. Vid fakturering, offert eller anbud ska det även framgår huruvida man är registrerad för F-skatt. Detta är för att mottagaren ska veta att ansvaret för skattefrågor ligger hos innehavaren av F-skatt.

  • Som arbetstagare, det vill säga när du arbetar för en arbetsgivare, kallas den skatt du betalar för A-skatt.
  • När du som löntagare bedriver näringsverksamhet vid sidan av ska du godkännas för både A-skatt och F-skatt eftersom F-skatten inte får användas i en anställning.
  • När du som egen företagare kan visa att du är godkänd för F-skatt, till exempel när du skickar en faktura, innebär det att den som ska betala fakturan inte betalar skatt eller sociala avgifter.
  • Det finns inte någon arbetsgivare som betalar skatter eller sociala avgifter utan det ska du själv göra varje månad.

För att kunna ansöka om F-skatt ska du bedriva näringslivsverksamhet, det vill säga driva ett företag självständigt och med vinstsyfte, exempelvis enskild firma eller som representant för någon av de vanligaste bolagsformerna så som aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag, ekonomisk förening eller bostadsförening. För att få F-skatt krävs också att du lämnat in deklareraration samt betalat skatter och avgifter.

Hur kollar man ett företags kreditvärdighet?

Dels kan man använda sig av all den gratisinformationen som finns på allabolag.se där man enkelt får upp årsredovisningar, bokslut och resultat.

Men för att vara på den säkra sidan så kan det även vara bra att ta kreditupplysning på företaget som du ska anlita, något som du enkelt kan göra direkt på företagets sida på allabolag.se. I kreditupplysningen får en översikt över företagets förmåga att betala fakturor, eventuella betalningsanmärkningar eller skulder som ger en bra indikation på om det är en pålitlig partner. Företaget som du gör upplysningen på får inte veta att du tagit en upplysning.

Vad är rimligt att betala för ett företag?

Vanligt är att du som köpare först lämnar ett indikativt bud för bolaget. Accepteras detta går du vidare i processen och får sedan lämna ett bindande bud. Värt att komma ihåg är att så kallade "skambud" sällan är en bra idé då det istället riskerar att du som potentiell köpare inte går vidare efter omgången för indikativa bud.

Att veta hur mycket du ska betala för ett företag kommer vara en viktig del i hur framgångsrik du blir i ditt företagande. Om du betalar för mycket kanske du inte har pengar för att investera i företaget för att få det att växa och stiga i värde. Om du lägger ett för lågt bud kanske du inte får genomföra affären. Så hur bestämmer man ett rimligt pris?

Lyckligtvis är det inte så svårt som man kan tro. Det finns egentligen bara en fråga du behöver svara på; vad är verksamheten värd för dig? Om det stämmer överens med vad säljaren kan tänka sig släppa företaget – Grattis! Om inte, så kommer det fler möjligheter!

Vem som äger ett företag?

Verklig huvudman handlar om vem som har den verkliga kontrollen eller stort inflytande över ett företag. Om en person till exempel äger aktier i ett företag A och det företaget äger ett annat företag B så är personen verklig huvudman till båda företagen. (Se fler exempel under rubriken “Vem är verklig huvudman”). En verklig huvudman kan också vara en eller flera personer som tjänar på att någon annan agerar åt dem.

Den eller de personer som ytterst äger eller kontrollerar ett företag eller en förening är verklig huvudman. Det finns olika sätt för en person att ha kontroll, till exempel genom att ha mer än 25 procent av rösterna eller genom att ha rätt att utse eller avsätta mer än hälften av styrelsen eller motsvarande. Det kan även finnas avtal eller text i till exempel bolagsordningen eller stadgarna som gör en person till verklig huvudman.