:

Vad är reglerna för rotavdrag?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är reglerna för rotavdrag?
  2. Vad gäller för rot avdrag 2023?
  3. Hur stor inkomst måste man ha för att få rot avdrag?
  4. Hur mycket rotavdrag får man göra på ett år?
  5. Kan hantverkare vägra rotavdrag?
  6. Vad ingår inte i rotavdrag?
  7. Vem har inte rätt till ROT avdrag?
  8. Vad ingår inte i ROT avdrag?
  9. Har man rätt till rotavdrag som pensionär?
  10. Hur påverkar rotavdrag min deklaration?
  11. Varför kan jag inte utnyttja hela rotavdraget?
  12. Måste man bo i huset för att få rotavdrag?
  13. Vilka arbeten ger rätt till rotavdrag?
  14. Kan man ansöka om rot i efterhand?
  15. Måste man vara skriven på adressen för att få rotavdrag?

Vad är reglerna för rotavdrag?

Rot- och rutavdrag är skattelättnader som gör det billigare att anlita arbetskraft för hantverk eller hushållsnära tjänster. Rot står för Reparation, Ombyggnad, Tillbyggnad och Rut står för Rengöring, Underhåll, Tvätt.

Skattelättnaderna är generösa och generella. Till exempel ryms trädgårdsarbete, snöskottning och flytthjälp i rutavdraget och de flesta sorters renoveringar i rotavdraget. Skattelättnaderna gäller arbetskostnaden, inte resor eller material.

Den som utför tjänsten är den som ansvarar för att ansöka om avdraget. Som beställare betalar man sin faktura som vanligt, där är avdraget redan inräknat. Det enda man behöver göra som beställare är att hålla lite koll på hur mycket rot- och rutavdrag man har gjort under året.

  • Rutavdraget är maximalt 75 000 kronor och rotavdraget är maximalt 50 000 kronor under 2023.
  • Sammanlagt får man inte göra rut- och rotavdrag över 75 000 kronor, men avdragen är personliga.
  • Om en i hushållet har utnyttjat sina avdrag kan man låta den andra personen i hushållet betala kommande fakturor och därmed kan hushållet fortsätta få avdrag.
  • Avdraget gäller bara arbetskostnaden. Man får som maximalt dra av 30 procent av arbetskostnaden på rotavdraget.

Rutavdraget är mer generöst, här kan man dra av upp till 50 procent på arbetskostnaden. Man behöver inte själv hålla koll på de procentuella gränserna, det ordnar företaget som utför jobbet. Självklart kan du göra rut- och rotavdrag när du anlitar Veterankraft.

Du kan göra avdragen så ofta du vill så länge den sammanlagda summan av rutavdrag och rotavdrag inte överstiger 75 000 kronor. Där kan maximalt 50 000 kronor vara för rotavdraget medan 75 000 kronor gäller för rutavdraget. Du måste också betala in skatt som täcker avdraget som du vill göra eftersom det är från skatten avdraget görs.

I normalfallet betalar man in tillräcklig skatt för att täcka avdragen, men är man osäker kan man höra av sig till Skatteverkets kundtjänst eller utnyttja deras e-tjänster för att räkna ut sin skatt. Har man fått rutavdrag eller rotavdrag man inte är berättigad till betalar man tillbaka det till Skatteverket före eller i samband med deklarationen.

Vad gäller för rot avdrag 2023?

I januari 2020 la regeringen fram som förslag att rutavdraget skulle utvidgas med fyra tjänster. Dessa tjänster listades som:

  • Tvätt vid tvättinrättning. Det inkluderar transport av tvätten. Observera att detta inte gäller kemtvätt.
  • Möblering av bostad samt montering av nya möbler. Observera att du inte kan använda rut om du köper inredningstjänster.  
  • Transport av bohag till andrahandsbutiker, loppmarknader ochliknande där bohaget kan komma till återanvändning samt till ochfrån magasinering.
  • Enklare tillsyn av bostad, exempelvis ett fritidshus.

Hur stor inkomst måste man ha för att få rot avdrag?

En vanlig fråga många har om ROT-avdraget 2012 är vilken inkomst som krävs för att göra fullt ROT-avdrag. Maxbeloppet för ROT-avdrag per person och kalenderår är 50 000 kr. Det betyder enkelt uttryckt att den som vill göra fullt avdrag ska ha tjänat in minst 50 000 kr i skatt för att kunna göra avdraget (läs här om inkomstregler för ROT-avdraget 2013). Vill man göra ett mindre ROT-avdrag räcker det givetvis med att ha betalat in mindre skatt.

Vill du diskutera och ställa frågor om detta ämne? Få dina svar på detta forum för ROT-avdrag.

Hur mycket rotavdrag får man göra på ett år?

Likt rotavdraget är rutavdraget en skattereduktion och innebär att du kan göra ett avdrag på arbetskostnaden när du anlitar företag för att utföra tjänster i ditt hem. RUT står för rengöring, underhåll och tvätt. Rutavdraget täcker, som du säkert genom förkortningen redan listat ut, arbeten inom just rengöring, underhåll och tvätt.  

Exempel på tjänster som du kan använda rutavdraget vid är hushållstjänster som flyttstädning, läxhjälp och trädgårdsarbete. Du kan också använda dig av rutavdraget när du:

  • Anlitar barnvakt
  • Anlitar hjälp för snöskottning samt vid installation
  • Underhåll eller reparation av fiber 

Kan hantverkare vägra rotavdrag?

Det är inget roligt besked från byggfirman att meddela att det inte finns något ROT-avdrag kvar. Men om det inte står i avtalet att du kan bli skyldig att betala en annan summa om ROT inte godkänns av Skatteverket, är Villaägarnas bedömning att du inte är tvungen att betala det högre priset. Byggfirman står för risken att avdraget inte betalas ut, men om beställaren har agerat på ett sätt som kan anses belasta denne, till exempel uppgett felaktiga uppgifter, blir det en bedömningsfråga. 

- Svaret beror med andra ord helt och hållet på vad som är avtalat mellan dig och din hantverkare, säger Aurora Svallbring. 

Vad ingår inte i rotavdrag?

Arturo Arques är privatekonom på Swedbank och sparbankerna. Vi låter honom svara på de vanligaste frågorna om rut och rot.

Det pratas om rot och rut i lite olika sammanhang – men vad står de för egentligen? – Rot är en förkortning för reparation, ombyggnad och tillbyggnad. Rut stod en gång i tiden för "rengöring, underhåll och tvätt". Idag omfattar ju avdraget betydligt mer än så, men de är båda skatteavdrag som man kan få göra för tjänster som utförs i eller i nära anslutning till hemmet.

Vem har inte rätt till ROT avdrag?

Reglerna om ROT-avdrag är en del av systemet med skattereduktion för HUS-arbete (HUS-avdrag). Den andra delen av systemet är skattereduktion för hushållstjänster – även kallat RUT-avdrag.

Skattereduktionen motsvarar 30% av arbetskostnaden (inkl moms) för de åtgärder som omfattas, dock högst 50 000 kr/person och beskattningsår.

Vad ingår inte i ROT avdrag?

ALTAN - SMÅHUS Ombyggnad och reparation av en altan som är sammanbyggd med bostadshuset ger rätt till skattereduktion. Även tillbyggnad av altan till befintligt småhus ger rätt till skattereduktion.  

ALTAN - BOSTADSRÄTT Skattereduktion medges inte för ombyggnad och reparation av en altan som hör till en bostadsrätt. Detta gäller även om bostadsrättsinnehavaren är ansvarig för reparation och underhåll av altanen.

ANLÄGGNINGSARBETE Anläggning och reparation av trädgård, uppfart, gångar och murar ger inte rätt till skattereduktion.

BADRUM Renovering och ombyggnad av badrum ger rätt till rotavdrag.

CARPORT Nybyggnad av fristående carport ger inte rätt till skattereduktion. Carport som är ihopbyggd med befintligt hus är att jämställa med tillbyggnad och ger rätt till skattereduktion. En carport får anses vara ihopbyggd med huset om det finns en dörr mellan det befintliga huset och carporten eller om någon av carportens väggar till minst 75% sitter ihop med den befintliga byggnadens yttervägg. 

DRÄNERING Grävning och dränering av grund ger rätt till skattereduktion. Även arbetskostnaden för att återställa marken efter det att dräneringsarbetet är utfört ger rätt till skattereduktion förutsatt att återställningsarbetet sker i direkt anslutning till rotarbetet. Observera att kostnad för maskiner inte räknas till arbetskostnad.

DÖDSBO Ett dödsbo kan endast få skattereduktion för arbeten som utförts före dödsfallet. Flyttstädning i samband med avveckling av boet ger dock inte rätt till skattereduktion.

DÖRRAR I SMÅHUS Byte av dörrar i småhus ger rätt till skattereduktion. Tillverkning av måttbeställda dörrar som sker i företagets lokaler ger däremot inte rätt till skattereduktion. Inte heller lackning eller målning av dörrar som sker i företagets lokaler ger rätt till skattereduktion. 

EKONOMIBYGGNAD Reparation, underhåll samt om- och tillbyggnad på en byggnad som är taxerad som ekonomibyggnad ger inte rätt till skattereduktion.

ELANSLUTNING Nedgrävning av ledningar för elektricitet ger rätt till skattereduktion förutsatt att arbetet utförs på tomten där bostaden är belägen och att elektriciteten är avsedd att tillföras bostaden. Observera att kostnad för maskiner inte räknas till arbetskostnad.

EL-ARBETEN — SMÅHUS El-arbeten som utförs i eller i nära anslutning till bostaden ger rätt till skattereduktion. Exempel på el-arbeten som ger rätt till skattereduktion är installation, byte och komplettering av el-central (proppskåp), modernisering av el, och extra vägguttag. 

Har man rätt till rotavdrag som pensionär?

Alla personer som uppfyller villkoren kan få upp till 50 000 kronor* i skattereduktion för utförda ROT-tjänster (Reparation, Ombyggnad, Tillbyggnad). Skattereduktionen kan du endast få för själva arbetskostnaden och gäller till exempel inte material. Du kan få skattereduktion för 30 procent av arbetskostnaden och max 50 000 kronor totalt per år. Det innebär att någon som nyttjat ROT-avdraget fullt ut, och alltså får skattereduktion med 50 000 kronor, har köpt ROT-tjänster för totalt 166 666 kronor innan skatteavdrag.

Hur påverkar rotavdrag min deklaration?

Hejsan Alla

Jag har en liten allmän fråga. Har i fjor använt ca 16000:- i rotavdrag. 11000:- på mig och 5000:- på min fru. Normalt brukar jag få tbx ca 2-6000:-

Varför kan jag inte utnyttja hela rotavdraget?

Vilken lön behövs för att göra ROT-avdrag? Det är en vanlig fråga för den som vill göra skatteavdrag för renovering, tillbyggnad eller ombyggnad, eftersom din inkomst styr hur stort avdrag du kan göra.

Låt säga att du renoverar ditt hus för 300 000 kronor och arbetskostnaden är 170 000 kronor. Då får du göra det maximala ROT-avdraget på 50 000 kronor. Men för att göra ett sådant skatteavdrag krävs att du har betalat in tillräckligt med skatt för att avdraget ska kunna göras, eftersom ROT-avdraget är just en skattereduktion och inte ett bidrag eller en subvention.

Måste man bo i huset för att få rotavdrag?

Regel nummer ett är enkel - du måste helt eller delvis äga den fastighet (bostadsrätt, villa, radhus, fritidshus) som du köper hantverkartjänster till, för att få göra ROT-avdrag enligt konstens alla regler. det göra att du alltså inte kan göra skatteavdraget om du bor i hyresrätt, i andrahand eller liknande.

Är ni två personer som äger en bostad tillsammans kan ni om ni vill dela upp ROT-avdraget mellan er eller låta den ena parten stå för hela avdraget. Om den ena t.ex. saknar inkomst är det klokt att låta den som har inkomst göra hela avdraget. Rent praktiskt innebär detta att ni pratar ihop er med företaget ni anlitar och ber de ställa fakturan till antingen en av er på hela beloppet, eller att de delar upp det i två fakturor, en till var och en av er.

Tips! Ställ egna frågor och få hjälp från proffs på vårt ROT-forum.

Vilka arbeten ger rätt till rotavdrag?

En vanlig fråga runt markarbeten är huruvida de ger rätt till ROT-avdrag eller inte. Här är listan över vilka markrelaterade bygg- eller renoveringsarbeten som omfattas av ROT-avdraget och vilka som inte gör det.

I korthet fungerar ROT-avdraget som så att det rabatterar arbetskostnaden (inte materialkostnader eller avgifter för utrustning) med 30 procent. Så om du anlitar en hantverkare får du i praktiken halvera dennes debitering för själva arbetet, upp till takbeloppet på 50 000 kronor.

Kan man ansöka om rot i efterhand?

Senast 31 januari ska ansökan vara inne hos Skatteverket. Det är vad som gäller om man har utfört rot- eller rut-tjänster under 2020 och kunden har betalat före årsskiftet. Det här behöver du veta.

Det som gäller är att ansökan om utbetalning ska ha kommit in till Skatteverket senast 31 januari året efter att kunden betalade för arbetet. Man skickar in ansökan i tid via Skatteverkets e-tjänst.

Måste man vara skriven på adressen för att få rotavdrag?

Rotavdraget är ett skatteavdrag på 30 procent av arbetskostnaden till privatpersoner för reparationer och underhåll. "Rot" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och infördes officiellt i december 2008. Rotavdraget testades egentligen första gången den 15 februari 1993 för att stimulera byggindustrin. 2008 permanentades rotavdraget för att göra om svartjobb till vita jobb, samt att ge privatpersoner ökade möjligheter att bygga om och renovera sina bostäder.