:

När ska man skicka in jämkning?

Innehållsförteckning:

  1. När ska man skicka in jämkning?
  2. Vad krävs för att få jämkning?
  3. Hur går jämkning till?
  4. Hur länge gäller jämkning?
  5. Hur mycket får man tillbaka på jämkning?
  6. Måste man ansöka om jämkning?
  7. Hur ansöker man om jämkning?
  8. Hur mycket får man tillbaka vid jämkning?
  9. När får man tillbaka jämkning?
  10. Får man tillbaka skatt på engångsbelopp?
  11. Hur mycket skatt på avgångsvederlag?
  12. Måste jag betala skatt om jag blir utköpt?
  13. Hur mycket kan man få i avgångsvederlag?
  14. Vem betalar avgångsvederlag?
  15. Hur mycket får man om man blir utköpt?

När ska man skicka in jämkning?

Om du brukar få stora belopp tillbaka i skatteåterbäring kan du ansöka om jämkning via Skatteverket. Rent konkret betyder det att din arbetsgivare drar mindre skatt på din månadslön, så du får en större summa in på kontot varje månad. Hur mycket mer pengar du får ut är väldigt individuellt och beror mycket på dina inkomster, bidrag, kapitalvinster, räntekostnader och allt däremellan.

För att se vad som gäller för just dig är det enklast att gå igenom ansökningsstegen via Skatteverkets e-tjänst, se till att ha din deklaration och senaste lönespecifikation nära till hands.

Vad krävs för att få jämkning?

Visste du att...

Har du bolån, flera arbetsgivare eller arbetar deltid? Då kan det vara värt att skattejämka för att slippa restskatt eller att dina pengar sitter låsta på ditt skattekonto helt utan ränta. Men hur fungerar skattejämkning egentligen?

Hur går jämkning till?

Att skattejämka innebär helt enkelt att du justerar ditt skatteavdrag under året och betalar mindre i skatt varje månad under det aktuella inkomståret, i stället för att deklarera skatteavdraget efterföljande inkomstår. Jämkningen påverkar med andra ord egentligen inte hur mycket avdrag du får, utan snarare när du får det.  

Tänk på att inte skattejämka för stora belopp. Då kan du nämligen få kvarskatt, vilket innebär att du måste betala tillbaka det du har jämkat för.

Hur länge gäller jämkning?

En bröstarvinge som vill få ut sin laglott måste begära jämkning av testamentet.

Begäran om jämkning innebär helt enkelt att man säger till testamentstagaren att man vill få ut sin laglott (det krävs inte att man väcker talan om jämkning). Man måste säga till inom sex månader från det att man blivit delgiven testamentet, annars har rättigheten gått förlorad (7 kapitlet 3 § 3 stycket ärvdabalken).

Hur mycket får man tillbaka på jämkning?

  • När du har bolån kan du få avdrag på räntan
  • Ränteavdrag på bolån betalas ut i samband med skatteåterbäringen varje år
  • Om du skattejämkar får du istället avdraget utportionerat månadsvis under året
  • Att jämka skatten kan alltså leda till minskade månadsutgifter
  • Du skattejämkar enkelt via en blankett hos Skatteverket
  • Du måste skattejämka varje år, senast den 30 november
  • Skattejämkning handlar bara om när du får skatteavdrag, inte hur mycket du får

Att skattejämka innebär att du som privatperson får en skattereduktion och betalar mindre i skatt varje månad. Enkelt förklarat innebär det att den skatt du betalar på din lön justeras så att din arbetsgivare drar det rätta beloppet redan från början.

Måste man ansöka om jämkning?

Jämkning betyder att din arbetsgivare gör ett lägre eller högre avdrag för skatt än vad som framgår av skattetabellen. För att det preliminära skatteavdraget enligt skattetabell ska stämma med den slutliga skatten krävs att din inkomst är lika stor hela året, att du endast får lön från en arbetsgivare och att du inte har några avdrag utöver grundavdraget.

Om du har inkomster från fler än ett håll (till exempel Försäkringskassan eller ytterligare arbetsgivare), endast jobbar en del av året tex om du är student eller föräldraledig eller har lån som du får göra ränteavdrag på (eller andra avdrag såsom arbetsresor med egen bil och kapitalvinster/förluster) riskerar dina skatteinbetalningar att bli fel. Genom att jämka kan du se till att skatten som dras under året stämmer överens med den slutliga skatten. Rätt skatt dras direkt och du får varken kvarskatt eller pengar tillbaka - skatten regleras istället varje månad.

I slutändan betalar du samma summa i skatt, men jämkning kan göra att du slipper kvarskatt alternativt att låna ut pengar till staten gratis. Får du kvarskatt har du betalat för lite skatt under året, och får du tvärtom tillbaka på skatten har du betalat onödigt mycket skatt. Handlar det om stora summor är det smartare att jämka.

Om din jämkning gör att du betalar mindre skatt varje månad kan du ta hand om pengarna själv och få ränta på dem under året istället för att de sitter låsta på ditt skattekonto med noll procent i ränta. Du kan använda pengarna, placera dem på ett sparkonto med ränta, köpa aktier eller fonder, amortera på lån eller placera pengarna på något annat sätt.

Hur ansöker man om jämkning?

Att skattejämka innebär helt enkelt att du justerar ditt skatteavdrag under året och betalar mindre i skatt varje månad under det aktuella inkomståret, i stället för att deklarera skatteavdraget efterföljande inkomstår. Jämkningen påverkar med andra ord egentligen inte hur mycket avdrag du får, utan snarare när du får det.  

Tänk på att inte skattejämka för stora belopp. Då kan du nämligen få kvarskatt, vilket innebär att du måste betala tillbaka det du har jämkat för.

Hur mycket får man tillbaka vid jämkning?

22 feb 2023

När kostnaderna skenar blir skattejämkning är alltmer efterfrågat. Faktum är att om man inte jämkar, och istället får tillbaka på skatten som en klumpsumma varje år, så kan detta likställas med ett helt räntefritt lån till staten. Varför inte låta pengarna jobba för dig istället?

När får man tillbaka jämkning?

Jämkning innebär att att du justerar din preliminära inkomstskatt så att den blir högre eller lägre än din egentliga skattetabell. Syftet är att slippa betala restskatt i slutet av året eller att slippa få tillbaka på skatten (på sätt och vis). Det är lätt att förstås varför man vill slippa att betala restskatt.

Men varför i hela friden skulle man vilja slippa få tillbaka pengar på skatten kanske du undrar nu? Jo, om du får skatteåterbäring så innebär det i praktiken att du betalat in för mycket under föregående år. Det är det pengarna som du får tillbaka av skatteverket. Eftersom Skatteverket ger dig väldigt låg till ingen räntan så innebär skatteåterbäringen att du lånat ut pengar till Skatteverket under ett år utan att få någon kompensation för besväret. Genom att jämka kan du slippa du riskera att tvingas betala restskatt och att behöva låna ut dina pengar utan att få något för det.

Får man tillbaka skatt på engångsbelopp?

En justering av texten på Skatteverkets hemsida blev upprinnelsen till diskussion bland de svenska lönekonsulterna. Ska det vara engångsskatt eller är det reglerna för annan huvudarbetsgivare som gäller när en slutlön ska hanteras. Nu har Skatteverket kommit med ett ställningstagande som tydliggör vad som är gällande.

Som arbetsgivare har företaget en skyldighet att dra skatt på den anställdes lön. Utgångspunkten är att ”Preliminär skatt ska betalas för beskattningsåret med belopp som så nära som möjligt kan antas motsvara den slutliga skatten för samma år”. Avgörande för vilken skatt som ska dras är dels huruvida utbetalaren är huvudarbetsgivare eller inte, dels om det är ett engångsbelopp eller inte. Tabellskatt är det som dras löpande, ersättningar och engångsskatt dras på det som är engångsbelopp. Det som vanligtvis benämns engångsbelopp är ersättning för arbete som inte avser en bestämd tidsperiod eller inte betalas ut regelbundet. Retroaktiv lön är ett exempel på en sådan ersättning som är engångsbelopp, en annan ersättning som specificeras hos Skatteverket är semesterersättning. Och det är vanligtvis den som till stor del och stort belopp utgör slutlönen. Samtidigt så sker utbetalning av slutlön i många fall månaden efter det att sista arbetsdagen är utförd. Vad händer då vid slutlön? Ska arbetsgivaren dra enligt huvudarbetsgivarprincipen eller är det att betrakta som en sidoinkomst? Att en anställd får ett skatteavdrag 30% i stället för det skatteavdrag som är motsvarande engångsskattetabell kan bli en stor skillnad. När väl skatten är dragen och inrapporterad via AGI så har arbetsgivaren uppfyllt sitt ansvar och möjlighet att hantera skatten. Så här kan det dröja till effekten av skatteavdraget uppkommer. Om skatteavdraget blir för litet riskeras kvarskatt. För många en överraskning som inte är så välkommen.

Hur mycket skatt på avgångsvederlag?

Hej, jag blev uppsagd och fick ett avgångsvederlag på en månad.Jag ser nu att jag fått mitt avgångsvederlag skattat med en engångsskatt högre än min inkomstskatt. Vad är det?

Måste jag betala skatt om jag blir utköpt?

Hej! Stort tack för att du valt att vända dig till Lawline med din fråga.

Eftersom ingen försäljning kommer att ske så kommer du inte behöva betala skatt för de pengarna som du får av din syster. Förmodligen kommer det se ut som följande:

Hur mycket kan man få i avgångsvederlag?

Du bör noga överväga vad du egentligen avtalar om. Hur skulle arbetsgivaren ha behövt agera om utköpsavtalet inte hade träffats? Vilka konsekvenser kan utköpsavtalet få för övriga möjligheter till ersättning? 

Vem betalar avgångsvederlag?

Underlaget för arbetsgivaravgifter är i första hand löner, arvoden, förmåner och andra ersättningar för arbete. Men också annat som ges ut med anledning av ett avtal om arbete är avgiftspliktigt (2 kap. 10 § SAL). Med uttrycket ”annat som utges med anledning av ett avtal om arbete” vill lagstiftaren markera att en ersättning inte nödvändigtvis behöver utgöra en direkt ersättning för arbete för att vara avgiftspliktig. Det är tillräckligt att ersättningen har sin grund i ett bakomliggande avtal om arbete. Avgångsvederlag och arbetsrättsliga skadestånd är exempel på sådana avgiftspliktiga ersättningar. Med avtal om arbete menas både anställningsavtal och uppdragsavtal (prop. 2000/01:8 s. 103).

Hur mycket får man om man blir utköpt?

Om ni är gifta eller om bostaden räknas som samboegendom, dvs om den är införskaffad för gemensamt boende så kan ni lösa det hela med en bodelning. Man räknar då ut hur mycket man skulle fått om man hade sålt hela bostaden, dvs man räknar ut en fiktiv försäljning.

Fördelarna med detta alternativ är att man slipper betala kostnaden för lagfart (gäller endast för fastighet och inte för bostadsrätt) och att man inte realiserar någon vinst och behöver därför inte betala någon vinstskatt.

Om ni inte vill göra bodelningen så kan ni göra ett klassiskt utköp, dvs den ena parten köper ut den andra parten för (marknadsvärdet – fiktivt mäklararvode) * ägarandelen. För utköpet använder man ett vanligt överlåtelseavtal/köpekontrakt.