:

Är ridning avdragsgillt?

Innehållsförteckning:

 1. Är ridning avdragsgillt?
 2. Vilka sporter ingår i friskvårdsbidrag?
 3. Vilka aktiviteter räknas som friskvård?
 4. Kan man få friskvård retroaktivt?
 5. Är ridning en sport eller inte?
 6. Är ridning en stor sport?
 7. Är idrott friskvård?
 8. Är idrott alltid friskvård varför varför inte?
 9. Vad räknas inte som friskvård?
 10. Kan man använda friskvårdsbidrag till cykel?
 11. Är ridning styrketräning?
 12. Är ridning kondition?
 13. Kan man få friskvårdsbidrag för jakt?
 14. Vad ingår i friskvårdsbidrag Skatteverket?
 15. Är något inom jakt klassat som friskvård?
 16. Kan ridning räknas in som friskvårdsbidrag?
 17. När ska friskvårdsbidrag beskattas?
 18. Vad är skattefriheten för motion och friskvård?

Är ridning avdragsgillt?

 • Aktiviteter som innehåller inslag av motion eller styrketräning
 • Enklare form av friskvårdande/förebyggande behandling som till exempel är avstressande eller avslappnande
 • Kaffe, frukt och annan enklare förtäring i samband med arbetet som inte kan ses som en måltid
 • Trivselutflykter
 • Appar för träning eller registrering av träning och kost

Träningsredskap är skattepliktiga. Undantag är till exempel gåstavar om de används vid motion till och från arbetet. Undantag gäller också för anställda som på grund av funktionshinder har svårt att utföra friskvårdsaktivitet på annan plats än i hemmet samt appar för träning och registrering av träning och kost. Källa: Skatteverket

Du kan använda ditt friskvårdsbidrag till att köpa friskvårdstjänster som du själv nyttjar inom ett år.

Förutsättningen är att ditt personnummer står på presentkortet och att friskvårdstjänsterna detta betalas med nyttjas av dig. Det kan var du eller din arbetsgivare som köper presentkortet. Detta gör du upp med din arbetsgivare.

Vilka sporter ingår i friskvårdsbidrag?

Friskvårdsbidraget är ett fastställt belopp som dina anställda får spendera på motions- och friskvårdsrelaterade aktiviteter. Denna personalvårdsförmån kan du som arbetsgivare välja att erbjuda dina anställda. 

Detta betyder att dina anställda kan lämna in kvittot för bland annat gymkort, sportaktiviteter eller massage. Du som arbetsgivare betalar sedan ut en skattefri ersättning för detta.

Det är dock ingen skyldighet att erbjuda friskvårdspengar men det vanligaste är att företag erbjuder någon förmån kopplat till friskvård och hälsa.

Det allra vanligaste är att friskvårdsbidraget är skattefritt. För att det ska vara skattefritt krävs dock att vissa förutsättningar uppfylls:

 • Erbjudandet om friskvårdsbidraget ska rikta sig till alla anställda och alla ska erbjudas samma belopp,
 • Bidraget ska inte gå att byta mot pengar,
 • Friskvården eller aktiviteterna ska vara av mindre värde och enklare slag.

Notera att bidraget ska erbjudas alla anställda i aktiv tjänst. Detta innebär att föräldra- och tjänstlediga inte måste erbjudas friskvårdspengar.

Vilka aktiviteter räknas som friskvård?

Från och med 2023 gäller denna lista med godkända friskvårdsaktiviteter. Däremot kommer skatteverket inte fylla på listan under 2023. Detta då nya godkända aktiviteter tillkom i högre takt än skatteverket hade tid att ta ställning till dem. Aktiviteter som inte finns på denna listan men uppfyller regler för friskvårdsbidrag får godkännas av arbetsgivaren.

A

Kan man få friskvård retroaktivt?

Friskvårdsbidrag är inte obligatoriskt utan det är arbetsgivaren som beslutar om det ska erbjudas till de anställda. För att en individ ska kunna använda friskvårdsbidraget måste arbetsgivaren godkänna aktiviteten. Enligt Skatteverkets riktlinjer ska arbetsgivaren inte ge ut mer än 5000 kronor i skattefritt friskvårdsbidrag till en enskild anställd på årsbasis. Ytterligare ett krav som finns på friskvårdsbidraget är att det erbjuds på samma villkor till alla anställda.

Tidigare fanns det en lista med friskvårdsaktiviteter på Skatteverkets hemsida. Den kunde guida personalansvariga och ekonomer vid hantering av friskvårdsbidraget. Listan finns dessvärre inte tillgänglig från och med 1 januari 2022.

Är ridning en sport eller inte?

När man rider kan man märka att man svettas, och efteråt kan man få träningsvärk precis som när man utövar andra sporter. Men det finns inte direkt några tabeller för hur mycket energiförbrukningen ökar när man rider. Därför kan ett aktivitetsarmband vara bra att ha. Det registrerar bland annat steg och kaloriförbrukning utan att man behöver ha telefonen på sig. På så sätt kan man se hur mycket kroppen förbrukar både på hästryggen och vid övrigt arbete i stallet. Då får man också konkreta bevis på att ridning trots allt är en sport.

Är ridning en stor sport?

För andra året i rad vinner Peder Fredricson Jerringpriset på Idrottsgalan, vårt mest prestigefyllda pris inom idrotten. Det tog inte lång tid förrän kommentarerna började strömma in, fel person hade vunnit. Många anser helt enkelt att ridningen inte är någon sport. Varför skulle inte kunna vara det? Det är extremt tuff att hålla på med och är verkligen inte något för den fega.

Förra året blev det ramaskri när en ryttare fick priset. I år tog han hem det igen med 38 procent av rösterna mot Sarah Sjöströms 30 procent. Något som många påstår är helt fel efter Sjöströms prestationer i simning. Jag tycker det är helt fel att klaga över att en ryttare fick priset när man inte ens är insatt i sporten. När du inte vet hur mycket tid och energi som läggs ner varje dag, 365 dagar om året.

Är idrott friskvård?

Vi behöver bara titta på våra hundar i slow motion för att se kroppens ansträngningar när de utför normala uppgifter. Om vi ​​sedan lägger till en aktivitet som agility, lydnad, IGP eller annan hundsport som vi vanligtvis utövar med hunden och plötsligt ber vi om en enorm mängd aktivitet från hundens kropp. 

Nedan följer en slow motion-video från 2012 International Border Collie Competition.

Är idrott alltid friskvård varför varför inte?

Vi behöver bara titta på våra hundar i slow motion för att se kroppens ansträngningar när de utför normala uppgifter. Om vi ​​sedan lägger till en aktivitet som agility, lydnad, IGP eller annan hundsport som vi vanligtvis utövar med hunden och plötsligt ber vi om en enorm mängd aktivitet från hundens kropp. 

Nedan följer en slow motion-video från 2012 International Border Collie Competition.

Vad räknas inte som friskvård?

Reglerna säger att friskvårdspengarna ska användas till ”aktiviteter med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet”. Men vad är det? Här kommer några förtydliganden på vad du inte får göra. Vill du läsa om allt du får göra (mycket roligare), läs gärna här!

Kan man använda friskvårdsbidrag till cykel?

Det har blivit allt vanligare att anställda får en cykel som personalförmån. Det är en skattepliktig förmån om du som arbetsgivare betalat en cykel som den anställda använder privat, exempelvis till och från jobbet. Det skriver Swedbank.

Det betyder att du som arbetsgivare ska betala arbetsgivaravgifter och skatteavdrag för förmånen.

Är ridning styrketräning?

Carolina Gynning brinner för hoppning och styrketräning. För Baaam berättar hon om träningsvanorna och kärleken till ridsport och hästar.

Tvåbarnsmamma, konstnär och ägare till halvblodsvalacken Cardio som hon tränar hoppning med. Carolina Gynning är sjukt stark – inifrån och ut. Vi tog en ridtur med henne.

Är ridning kondition?

Idén att variera träningen startade på humansidan. Man genomförde en studie på löpare som visade att tio procent av de aktiva löparna skadade sig varje år. De löpare som satsade på att variera träningen med andra aktiviteter, till exempel cykling, tyngdlyftning, simning eller liknande, skadade sig inte alls i samma utsträckning och förbättrade dessutom sina löpresultat.

Idag är det ett utbrett träningssätt bland elitidrottare att kombinera sin specialgren med en eller två andra aktiviteter för att få en mer allsidig träning.

Hur många hästar som skadas varje år på grund av felaktig och ensidig träning är svårt att säga, men siffrorna i försäkringsbolagens statistik talar sitt tydliga språk. Säkert skulle en del skador kunna undvikas med en mer varierad och bättre planerad träning.

För att få en allsidig träning av hästen kan man använda sig av en rad olika aktiviteter, som exempelvis:

 • Longering eller tömkörning
 • Markarbete/dressyrträning
 • Hoppning
 • "Road walks"
 • Klättring
 • Galoppjobb

Specialiserar man sig på en sak, till exempel dressyr eller hoppning, är det - förutom skaderisken - risk att man bara utvecklar hästens färdigheter inom ett område. Dessutom byggs endast de muskler upp som hästen behöver för just det arbete den utför, istället för att den blir allsidigt tränad.

Kan man få friskvårdsbidrag för jakt?

Jakt kan ge både motion och avslappning, berättar Lisa Pekkari i Jägareförbundet i Kiruna. Hon bor själv i Vittangi och jagar med hund.

Vad ingår i friskvårdsbidrag Skatteverket?

Från och med 2023 gäller denna lista med godkända friskvårdsaktiviteter. Däremot kommer skatteverket inte fylla på listan under 2023. Detta då nya godkända aktiviteter tillkom i högre takt än skatteverket hade tid att ta ställning till dem. Aktiviteter som inte finns på denna listan men uppfyller regler för friskvårdsbidrag får godkännas av arbetsgivaren.

A

Är något inom jakt klassat som friskvård?

Det brukade vara Skatteverket som bestämde vad som räknas som friskvård. En lista på godkända och icke-godkända träningsformer fanns publicerad på Skatteverkets hemsida. (Du kan se hur Skatteverket brukade klassa aktiviteter längst ner på sidan.)

Listan möttes med en hel del frustration från många motionärer i Sverige då aktiviteter som till exempel ridning och golf inte klassades som friskvård. Anledningen till att dessa sporter inte räknades var för att de ansågs för dyra.

Kan ridning räknas in som friskvårdsbidrag?

Förlegad lagstiftning försvårar för friskvårdsbidraget. Nu kan dock ridning räknas in som förmån i form av friskvårdsbidrag så länge det är upp till ett mindre värde, 5 000 kronor.

När ska friskvårdsbidrag beskattas?

Sedan det nyligen kommit en dom angående friskvårdsbidrag från Högsta Förvaltningsdomstolen gäller dock enligt Skatteverket från nionde september 2019 att hela årets friskvårdsbidrag ska beskattas om det överstiger 5 000 kr för hela kalenderåret, men bara om någon del har lämnats nionde september eller senare under 2019.

Vad är skattefriheten för motion och friskvård?

Skattefriheten omfattar bara motion och friskvård av mindre värde och enklare slag. Om arbetsgivaren ersätter den anställda för kostnad för motion och friskvård som inte är av enklare slag eller mindre värde är ersättningen skatte- och avgiftspliktig. Detta gäller oavsett om arbetsgivaren har ersatt den anställda för hela eller del av kostnaden.