:

Hur skaffar man sig ett organisationsnummer?

Innehållsförteckning:

  1. Hur skaffar man sig ett organisationsnummer?
  2. Hur snabbt får man organisationsnummer?
  3. Vad kostar det att få ett organisationsnummer?
  4. Måste ett företag ha organisationsnummer?
  5. Kan man använda sitt personnummer som organisationsnummer?
  6. När behövs organisationsnummer?
  7. Hur lång tid tar det innan mitt företag är registrerat?
  8. Hur lång tid tar det att få organisationsnummer Skatteverket?
  9. Kan man använda personnummer som organisationsnummer?
  10. Hur mycket kostar det att registrera ett företag?
  11. Hur gör man för att registrera ett företag?
  12. Hur man startar ett företag?
  13. Hur mycket kan man tjäna utan att registrera företag?
  14. Är organisationsnummer samma som personnummer?
  15. Vad har Skatteverket för organisationsnummer?

Hur skaffar man sig ett organisationsnummer?

Sidan blev senast uppdaterad: 2022-02-18

När ni startar en ideell förening behöver ni inte registrera den. Men om ni vill att föreningen ska ha ett organisationsnummer ska ni anmäla den till Skatteverket.

Hur snabbt får man organisationsnummer?

Sidan blev senast uppdaterad: 2022-02-18

När ni startar en ideell förening behöver ni inte registrera den. Men om ni vill att föreningen ska ha ett organisationsnummer ska ni anmäla den till Skatteverket.

Vad kostar det att få ett organisationsnummer?

  • namn på föreningen
  • information om vilken gemensamhetsanläggning som föreningen tar hand om (förvaltar)
  • gemensamhetsanläggningens ändamål
  • styrelsens sammansättning
  • firmatecknare
  • stadgar
  • postadress
  • organisationsnummer

Om du ännu inte har bildat en samfällighetsförening så kan du läsa mer på sidan Bilda en samfällighetsförening.

Din samfällighetsförening ska vara momsregistrerad om den uppför och förvaltar en gemensamhetsanläggning mot att medlemmarna betalar sin andel av kostnaderna för anläggningen.

Läs om moms i en samfällighetsförening på Skatteverkets webbplats (nytt fönster).

Måste ett företag ha organisationsnummer?

Ett organisationsnummer är en unik identitetsbeteckning som tilldelas juridiska personer, exempelvis företag och ideella organisationer. Följande organisationer ska ha ett organisationsnummer enligt 1 § lag (1974:174) om identitetsbeteckning för juridiska personer m.fl.:

  • aktiebolag, europabolag och europakooperativ med säte i Sverige, handelsbolag, ekonomiska föreningar och samfällighetsföreningar
  • ömsesidiga försäkringsbolag, ömsesidiga tjänstepensionsbolag, försäkringsföreningar och tjänste pensionsföreningar
  • erkända arbetslöshetskassor och andra inrättningar som enligt lag eller annan författning står under offentlig tillsyn
  • kommuner, regioner, kommunalförbund och andra organ för samverkan mellan kommuner
  • registrerade trossamfund och deras organisatoriska delar
  • stiftelser.

Även andra juridiska personer ska tilldelas organisationsnummer, t.ex. ideella föreningar, om den juridiska personen eller en statlig myndighet begär det. Detta gäller även enkla bolag, partrederier och utländska företags filialer i Sverige, enligt 2 § lag (1974:174) om identitetsbeteckning för juridiska personer m.fl.

Kan man använda sitt personnummer som organisationsnummer?

  • för juridisk person: 16 + företagets tilldelade organisationsnummer (10 siffror)
  • för fysisk person: sekelsiffror 18, 19 eller 20 + personnummer eller samordningsnummer (10 siffror).

Den sista siffran, kontrollsiffran, beräknas enligt Luhn-algoritmen baserat på det tiosiffriga numret.

När behövs organisationsnummer?

Organisationsnummer fungerar som ett personnummer, fast för en juridisk person dvs. myndigheter, företag, organisationer mm. Organisationsnummer infördes år 1975 och är en svensk företeelse. Även företagens momsregistreringsnummer, eller VAT-numret bygger till stor del på momsnumret.

Ett enhetligt system för identifiering av juridiska personer behövs bl.a. för att underlätta det allt större informationsutbytet mellan olika företag och mellan företag och myndigheter.

För att kunna ingå ett bindande avtal måste en juridisk person ha ett organisationsnummer. Detta krav finns inte för en enskild firma då den juridiska skiljelinjen mellan verksamheten (firman) och innehavaren saknas. För enskilda firmor gäller därför näringsidkarens personnummer som organisationsnummer.

Hur lång tid tar det innan mitt företag är registrerat?

En enskild firma – eller enskild näringsverksamhet – är en företagsform där en privatperson startar och driver ett företag på egen hand. Vem som helst kan starta en enskild firma så länge de har en giltig F- eller F/A-skattsedel, vilket är kostnadsfritt att ansöka om.

Det som skiljer en enskild firma från ett aktiebolag eller handelsbolag är att den enskilda näringsverksamheten inte är en juridisk person. Firmans organisationsnummer är detsamma som ditt personnummer, vilket innebär att du som företagare har ett personligt ansvar för bolagets skulder.

En enskild firma – eller enskild näringsverksamhet – är en företagsform där en privatperson startar och driver ett företag på egen hand. Vem som helst kan starta en enskild firma så länge de har en giltig F- eller F/A-skattsedel, vilket är kostnadsfritt att ansöka om.

Det som skiljer en enskild firma från ett aktiebolag eller handelsbolag är att den enskilda näringsverksamheten inte är en juridisk person. Firmans organisationsnummer är detsamma som ditt personnummer, vilket innebär att du som företagare har ett personligt ansvar för bolagets skulder.

Som enskild näringsidkare kan du ha anställda, men innan du anställer personal måste du registrera dig som arbetsgivare. Detta gör du hos Skatteverket. Du kan även driva flera olika verksamheter i samma företag och redovisa samt beskatta dessa separat.

Hur lång tid tar det att få organisationsnummer Skatteverket?

Arbetsgivaravgift: utöver lön betalar arbetsgivare en arbetsgivaravgift till staten. Avgiften används till det grundläggande sociala försäkringsskyddet, exempelvis ålderspension, sjukvård och social omsorg.

Beskattningsunderlag: belopp på vilket moms beräknas.

Kan man använda personnummer som organisationsnummer?

Organisationsnummer fungerar som identitetsbeteckning för juridiska personer (företag, bolag, föreningar och vissa andra organisationer), på motsvarande sätt om personnumret fungerar som identitetsbeteckning för fysiska personer.

Med enskilda firma använder sig av innehavarens (den fysiska personens) personnummer som organisationsnummer i och med att innehavaren är personligt ansvarig för företagets åtaganden och skulder. Företagets organisationsnummer måste alltid framgå på fakturor eftersom det används för att identifiera en juridisk person av svenska myndigheter och andra organisationer.

Organisationsnumret är unikt för vare bolag och består av 10 siffror och ett skiljetecken enligt formatet ÅÅMMDD-XXXX. Den sista siffran är en kontrollsiffra som används för att kontrollera person- eller organisationsnumrets giltighet.

Hur mycket kostar det att registrera ett företag?

Genom Skatteverkets e-tjänst hos Verksamt eller via en blankett hos Skatteverket, registrerar du företaget för F-skatt och registrerar dig för moms. Du lämnar även uppgifter om preliminärskatt och gör arbetsgivarregistrering, även om det bara är du i företaget.

Hur gör man för att registrera ett företag?

 för att starta ett privat aktiebolag. Betala in aktiekapitalet till banken. Be banken om ett bankintyg som visar att aktiekapitalet är inbetalt. Skicka in det intyget till Bolagsverket tillsammans med anmälan, stiftelseurkund och bolagsordning. 

Du ska skicka in din anmälan om att registrera aktiebolaget till Bolagsverket. Använd e-tjänsten Mina sidor om du har en e-legitimation

.  Bolagsverket godkänner företagsnamnet och registrerar företaget. Du får ett registreringsbevis med företagets namn och organisationsnummer. Ett aktiebolag får skydd för sitt namn i hela landet. 

Om du använder e-tjänsten Mina sidor kan du välja enkel eller detaljerad anmälan. Den enkla anmälan kan du till exempel välja om ditt aktiebolag bara har en ägare  och inte någon revisor

Hur man startar ett företag?

Allt börjar med en idé. Vi på Startia hjälper dig att utveckla din idé till en genomförbar affärsidé och planerar en profil för ditt företags verksamhet.

Startia ordnar tillsammans med Österbottens TE-byrå infotillfällen för nya företagare. Vår företagsrådgivare går igenom grunderna i hur man startar ett företag och TE-byråns expert berättar om allt du behöver veta om startpeng. Webbinarierna passar alla som är intresserade av företagande. Om startinfotiderna inte passar dig, så kan du boka tid till Startia.

Du kan bli företagare också genom att köpa ett befintligt företag. Information om företag till salu hittar du bland annat på Yrityspörssi (företagsbörs) och av våra företagsrådgivare.

Planera affärsverksamheten noga innan du inleder företagandet. Lissu är ett verktyg för uppgörande av affärsverksamhetsplan. Med hjälp av tjänsten kan du via webben kommunicera med företagsrådgivaren och med andra personer kopplade till utarbetandet av planen. Användarnamn och lösenord till Lissu får du från Startia.

När du väljer mellan företagsformerna ska du väga egenskaperna och tänka efter vilket alternativ som bäst passar dig och din situation. Läs mer om företagsformer

Hur mycket kan man tjäna utan att registrera företag?

  • Om du får överskott från din hobbyverksamhet, det vill säga att du tjänar pengar på den, ska du betala skatt. Du ska då också betala egenavgifter på överskottet.
  • Du behöver inte deklarera en hobbyverksamhet som gått med underskott (förlust) men du måste spara alla underlag för verksamheten.
  • Om du inte får någon vinst och det blir underskott ett år får du spara det och dra av det från eventuellt kommande överskott av samma hobbyverksamhet de fem följande åren.
  • Du får bara göra avdrag för de utgifter som hör till hobbyverksamheten och som du har betalat under inkomståret.

Skattereglerna om hobbyverksamhet kan bara användas om verksamheten inte ska beskattas i inkomstslaget näringsverksamhet eller i inkomstslaget kapital.

Är organisationsnummer samma som personnummer?

Organisationsnummer fungerar som identitetsbeteckning för juridiska personer (företag, bolag, föreningar och vissa andra organisationer), på motsvarande sätt om personnumret fungerar som identitetsbeteckning för fysiska personer.

Med enskilda firma använder sig av innehavarens (den fysiska personens) personnummer som organisationsnummer i och med att innehavaren är personligt ansvarig för företagets åtaganden och skulder. Företagets organisationsnummer måste alltid framgå på fakturor eftersom det används för att identifiera en juridisk person av svenska myndigheter och andra organisationer.

Organisationsnumret är unikt för vare bolag och består av 10 siffror och ett skiljetecken enligt formatet ÅÅMMDD-XXXX. Den sista siffran är en kontrollsiffra som används för att kontrollera person- eller organisationsnumrets giltighet.

Vad har Skatteverket för organisationsnummer?

  • Företagsregistret innehåller 1 674 052 företag och 1 324 079 arbetsställen. 
  • 42 procent av företagen bedrivs som enskild firma och 37 procent som aktiebolag.
  • 99,7 procent av företagen är privatägda.
  • 1 946 aktiebolag, av 617 710 aktiebolag totalt, ägs av kommuner.

Det är smart att vårda sitt register därför att varje år:

  • ändrar cirka 180 000 företag och arbetsställen adressuppgifter
  • byter cirka 15 000 företag namn
  • nyaktiveras cirka 100 000 företag (registrerade med moms, F-skatt eller som arbetsgivare)
  • avaktiveras cirka 76 000 företag (upphör med moms, F-skatt eller som arbetsgivare).