:

Hur mycket kostar snus 2023?

Innehållsförteckning:

 1. Hur mycket kostar snus 2023?
 2. Hur mycket skatt är de på snus?
 3. När går snus upp i pris?
 4. Hur mycket dyrare blir snus?
 5. Vad kostar en dosa Ettan lös 2023?
 6. Hur mycket kostar 1 dosa snus?
 7. Måste man deklarera snus?
 8. Varför får bara Sverige sälja snus?
 9. När försvinner suget efter snus?
 10. När slutar man tänka på snus?
 11. Vilka skatter höjs 2023?
 12. Vad kostade snus på 70 talet?
 13. Var är det billigast att köpa snus?
 14. Var är snus billigast?
 15. Hur många snus på en dag?

Hur mycket kostar snus 2023?

Det är inte alla som vet om att priset för en dosa snus faktiskt skiljer sig mellan fysisk butik och online. Men hur stor är egentligen skillnaden? Med hjälp av Norstat AB har vi gjort en prisjämförelse av 15 olika snussorter. Priset är avrundat till hela kronor och vidare innebär ”Fanns ej” att varan inte fanns i återförsäljarens sortiment vid undersökningen. 

Hur mycket skatt är de på snus?

I propositionen ”Höjd skatt på alkohol och tobak” 2021/22:245 föreslår regeringen att skatten på cigaretter, cigarrer, cigariller, röktobak, snus, tuggtobak och övrig tobak höjs med cirka 3 procent utöver omräkningen med hänsyn till förändringen i konsumentprisindex från och med den 1 januari 2023, och med ytterligare cirka 1 procent utöver omräkningen från och med den 1 januari 2024.
 Vidare föreslås att skatten på e-vätskor och andra nikotinhaltiga produkter höjs med cirka 1 procent fr.o.m. den 1 januari 2024.

I Sverige idag kostar en dosa vitt nikotinsnus cirka 29,80 kr. Många är prisnedsatta på nätet så med till exempel salmiaksmak kostar en dosa 20 kr. I Norge kostar samma dosa runt 50-60 kr. I Danmark kostar den 40-50 kr. (I Danmark är det olagligt att sälja snus, men det går att runda lagen genom att sälja nikotinpåsar för eget bruk) 2023 höjs skatten i Sverige med 3 procent. 2024 höjs den med 1 procent.

När går snus upp i pris?

Tobaksskatt är en så kallad punktskatt. Punktskatter ger staten inkomster, men används också för att styra konsumtionen i en för samhället önskvärd riktning.

Tobaksskatten följer konsumentprisindex och omräknas varje år. Skatten för 2021 kommer att framgå i en förordning i november i år och beräknas ge statskassan 12,62 miljarder kronor 2021. Från 1 juli 2021 föreslås även att det införs en skatt på tobak som idag inte beskattas (övrig tobak) och att den ska vara samma som för röktobak.

Hur mycket dyrare blir snus?

Då var det dags igen för den årliga höjningen av tobaksskatten, något som påverkar priset på samtliga tobaksprodukter inklusive ditt favoritsnus. 

Innan vi går in på den exakta höjningen på snuset för 2019, låt oss kika närmare på bakgrund och historia kring tobaksskatten i vårt avlånga land.

Vad kostar en dosa Ettan lös 2023?

Den traditionella tobakssmaken är något mildare i sin karaktär, vilket gör att de rökiga aromerna lyser igenom. Du anar även inslag av torkat gräs, tjära och malt. En hint av mörk choklad kan också lysa igenom.

Hur mycket kostar 1 dosa snus?

Att snuspriser skiljer sig från försäljare till försäljare är välkänt. Men hur stor är skillnaden? Och hur mycket skiljer det sig mellan fysiska butiker och onlineförsäljning? Med hjälp av Norstat har vi jämfört priserna på 30 olika snussorter. Priserna i genomgången nedan är lägstapriser per fysisk butik och faktiska priser i onlinebutiker. Priset är avrundat till närmaste antal hela kronor. ”Fanns ej” indikerar att varan inte fanns i återförsäljarens sortiment vid kontrolltillfället.

Läs mer om undersökningen och Norstat Sverige AB här!

Måste man deklarera snus?

 • Snusa på semestern – Kan jag resa med snus?
 • Snus inför resan – vad ska jag tänka på?
 • Förläng snusets hållbarhet innan resan
 • Snus i handbagage eller resväska
 • Hur mycket snus får jag ta med utomlands?
 • I vilka länder är snus förbjudet att ta med snus?
 • Hur mycket snus och nikotinpåsar får man ta med till Spanien samt andra EU-länder?
 • Hur mycket snus får man ta med sig till England och andra länder utanför EU?
 • Särskilda regler för att ta med snus till Australien och USA
 • Hur mycket väger snuset egentligen?

Innan taxin till Arlanda står utanför dörren en tidig morgon, är det vanligt att dubbelkolla att du har med dig pass, telefon och nycklar. Men, nu ska ju även snuset med och då behöver du tänka på några ytterligare saker. Innan du bokar biljetter, kan det först och främst vara bra att besvara följande frågor. Det kan hjälpa dig definiera vart du ska åka, och hur du bör tänka inför resan.

Det är många som förvarar sitt snus i kylen eller frysen för att förlänga hållbarheten. Ponera att du planerar att vara utomlands under en längre period, och inte har en färsk stock inför resan. Då kan det vara bra att frysa snuset i förväg för att försäkra dig om att ditt snus inte går ut under tiden. Glöm dock inte att förvara dosorna i en tätt omsluten påse och en bit från väggen för att undvika eventuella frostskador.

Om du innan resan vill ta med dig snus som frusits, kan det vara en bra idé att tina det innan du lägger ner det i resväskan. Är det ett fuktigare snus kan detta vara särskilt fördelaktigt då du undviker eventuella fuktskador på snuset. På så sätt undviker du även eventuell fukt i resväskan eller handbagaget.

Varför får bara Sverige sälja snus?

Sigfrids har rätt i att försäljningsförbudet inte stoppar finländare från att använda snus.

Siffror från institutet för hälsa och välfärd THL visar att nio procent av männen i åldern 20-34 snusar. Överlag ökar andelen som snusar, medan intresset för tobaksrökning minskar.

En annan fråga är om den sittande regeringen kan beskyllas för att sopa frågan om snuset under mattan.

När försvinner suget efter snus?

 • Välj ett datum när du ska sluta snusa, till exempel om en till två veckor. Då hinner du förbereda dig.
 • Skriv ner varför du vill sluta. Spara anteckningarna och datumet i mobilen eller sätt upp en lapp någonstans där du ser den ofta.
 • Berätta för dina kompisar och din familj att du vill sluta så att de kan peppa dig.
 • Börja med att välja bort några snusar under dagen.
 • Känn hur det känns att vara utan snus. Förbered dig för tillfällen när det kan vara extra svårt att stå emot suget.
 • Testa att lägga lite papper, ett tuggummi eller en bit ingefära under läppen om det är svårt. Tänk på att du också behöver bryta vanan att ha något under läppen för att sluta snusa.

Fundera på och skriv ner svaret på de här frågorna varje gång du snusar under en dag. Det hjälper dig att bli medveten om vad det betyder för dig att snusa:

 • Vad är klockan?
 • Vad gör du?
 • Vilken situation är du i?
 • Vem är du med?
 • Hur viktig känns snusen?
 • Hur känner du när du snusar, är du glad, ledsen eller stressad?

När slutar man tänka på snus?

Hur länge som man måste kämpa mot abstinensbesvären är olika för olika människor. Framför allt hänger det ihop med hur mycket och hur ofta man brukar snusa. Ju mer man snusar, desto större är sannolikheten att man upplever jobbiga abstinensbesvär när man slutar. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg, att abstinensbesvär är tillfälliga och övergående – de är en utmaning men de har ett slut!

Den första veckan efter att man slutat snusa är vanligtvis jobbigast och den period där nikotinsuget är som allra störst. Inte konstigt – din kropp har byggt upp ett beroende under lång tid och när det beroende plötsligt inte längre tillgodoses så börjar kroppen protestera.

Hur länge som man måste kämpa mot abstinensbesvären är olika för olika människor. Framför allt hänger det ihop med hur mycket och hur ofta man brukar snusa. Ju mer man snusar, desto större är sannolikheten att man upplever jobbiga abstinensbesvär när man slutar. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg, att abstinensbesvär är tillfälliga och övergående – de är en utmaning men de har ett slut!

Den första veckan efter att man slutat snusa är vanligtvis jobbigast och den period där nikotinsuget är som allra störst. Inte konstigt – din kropp har byggt upp ett beroende under lång tid och när det beroende plötsligt inte längre tillgodoses så börjar kroppen protestera.

Vilka skatter höjs 2023?

Den totala kommunala skattesatsen består av två delar: kommunal respektive regional skattesats.

Regionernas skattesatser blir samma 2023 som 2022. Trots detta ökar den genomsnittliga regionskattesatsen med nästan 0,1 öre. Det beror på att ett nytt skatteunderlag använts för att beräkna den genomsnittliga skattesatsen.

Vad kostade snus på 70 talet?

Tycker priser är lite intressant. För acceptansen på priser beror på vad vi ska köpa.

Gäller det tobak i nån form eller alkohol så köps ofta det billigaste om det är två platser med samma märke man söker, även om det kräver en liten omväg, vinsten behöver inte vara jättestor, bara man köpt billigt och inte blir lurad på pengar på andra stället. Ibland förekommer smuggel, men det spelar också ofta mindre roll, bara det iallafall ser ut som erkända märken. Billigt och *bra* brukar bli dom ord man använder. Ser det rätt ut och smakar någorlunda rätt till *rätt* pris, så spelar det ingen roll vart det kommer ifrån.

Var är det billigast att köpa snus?

En prisjämförelsetjänst som inte att kommer revolutionera ditt liv, men förhoppningsvis spara dig ett gäng hundralappar per år.

Var är snus billigast?

Minprilla.se erbjuder ett stort sortiment av nikotinpåsar och vanligt svenskt snus. Hos oss kan du smidigt handla billigt snus online, oavsett om du söker en klassiker eller vill prova en ny sort. Vårt sortiment sträcker sig från lössnus, vanligt portionssnus, white portion och helt nikotinfritt snus. I sortimentet finns klassiska varumärken såsom General, Lundgrens snus, LD, Göteborgs Rapé, Ettan, Knox, Skruf, Kaliber, ONE, Kronan, XR, Granit, Kapten, GROV, Jakobssons och Vårgårda.

Letar du efter tobaksfritt snus så hittar du under All White bland annat ZYN, Zone X, VELO, LOOP, XQS och VOLT. Vi erbjuder även andra varumärken såsom Swave, LYFT, ACE, Lundgrens, on!, GRITT, KLINT och Ström.

Hur många snus på en dag?

Cecilia Magnusson är adjungerad professor och forskare vid KI, men även chef för Centrum för epidemiologi och samhälsmedicin inom Region Stockholm. Foto: Ulf Sirborn.

Text: Viktor Karlsson, först publicerad i Medicinsk Vetenskap nummer 1, 2017.