:

Är en bil skattad?

Innehållsförteckning:

 1. Är en bil skattad?
 2. Kan man se om skatten är betald på en bil?
 3. När är en bil skattebefriad?
 4. Måste man skatta bilen?
 5. Vad händer om man inte betalar skatt på bilen?
 6. Hur ser man skatteskuld på bil?
 7. Vad händer om man köper en bil med skatteskuld?
 8. Vilka nya bilar har låg skatt?
 9. Varför blir bilar skattefria?
 10. Vad blir skatten på bilen efter 3 år?
 11. Kan man se om någon har skatteskuld?
 12. Kan man se om en bil har skulder?
 13. Vad händer om man inte betalar skatten på bilen?
 14. Vilka bilar är dyrast att äga?
 15. Varför har vissa bilar så hög skatt?

Är en bil skattad?

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA: Jag sålde den 9 november min bil till en vän utan tanke på vem som skulle skatta för bilen nästa år. Den 12 november får jag ett inbetalningskort på 2 145 kronor i ”koldioxidskatt” för december 2012–november 2013. Jag kommer inte att köra bilen en mil under den aktuella tidsperioden och ej heller äga densamma, men får enligt Transportstyrelsen ändå betala för tolv månader.

Kan man se om skatten är betald på en bil?

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA: Jag sålde den 9 november min bil till en vän utan tanke på vem som skulle skatta för bilen nästa år. Den 12 november får jag ett inbetalningskort på 2 145 kronor i ”koldioxidskatt” för december 2012–november 2013. Jag kommer inte att köra bilen en mil under den aktuella tidsperioden och ej heller äga densamma, men får enligt Transportstyrelsen ändå betala för tolv månader.

När är en bil skattebefriad?

Hur gammal måste en bil vara för att bli skattefri?

Långt ifrån säker på detta, men jag har hört att den ska vara minst 30 år eller äldre när det gäller personbilar. Samt att det ska framgå enligt vägtrafikregistret att den är så pass gammal, men som sagt är jag lite osäker på att jag har rätt nu

Måste man skatta bilen?

Sista siffran i fordonets registreringsnummer bestämmer i vilken månad fordonsskatten ska betalas. Skatten ska vara bokförd som betald på Transportstyrelsens konto för fordonsskatt den sista dagen i den månaden. Om den sista infaller på en helgdag, ska betalningen vara bokförd som betald senast den nästföljande vardagen.

Om det sista tecknet på skylten är en bokstav är det näst sista tecknet som avgör, och det är alltid en siffra.

Vad händer om man inte betalar skatt på bilen?

Sista siffran i fordonets registreringsnummer bestämmer i vilken månad fordonsskatten ska betalas. Skatten ska vara bokförd som betald på Transportstyrelsens konto för fordonsskatt den sista dagen i den månaden. Om den sista infaller på en helgdag, ska betalningen vara bokförd som betald senast den nästföljande vardagen.

Om det sista tecknet på skylten är en bokstav är det näst sista tecknet som avgör, och det är alltid en siffra.

Hur ser man skatteskuld på bil?

Den kändes som ett fynd, bilen du precis köpt och kört hem men nu dagen efter när du går in i Transportstyrelsens app på din telefon ser du något märkligt. Det är en röd ram kring registreringsnumret – den har en obetald skuld som gått till Kronofogden. Du kollade bilens ägaruppgifter innan köpet och i registreringsbeviset kunde du också se att det inte fanns något lån på bilen då den inte hade en så kallad kreditspärr. Men vid en enkel koll av ägaruppgifter syns det inte om bilen har skatte- eller avgiftsskulder. Det kräver lite mer arbete för att få reda på.

Det var fenomenet med bilmålvakter som tvingade fram den nuvarande lagstiftningen. Personer som på pappret kunde äga tusentals bilar gjorde att den riktiga brukaren av bilen kunde strunta i parkeringsavgifter och fordonsskatt. Men från första juli 2014 trädde en ny lag i kraft som bland annat innebär att ett fordon kan tas i beslag för en tidigare ägares fordonsrelaterade skulder. Det kan vara fordonsskatt, felparkeringsavgifter, trängselskatt och infrastrukturavgifter. Dessutom så följer också förseningsavgifter och Kronofogdens avgifter med. Så en obetald broavgift på fem kronor vid Motalabron kan ha vuxit till 2 000 kronor om den inte betalats. Det är pengar som den nuvarande ägaren måste betala. Skulden finns bara hos bilen och smittar inte din övriga privatekonomi men om den inte betalas kan Kronofogden till slut mäta ut bilen.

Vad händer om man köper en bil med skatteskuld?

För dig som köpare av en skuldbelagd bil innebär det att du  riskerar att bli av med bilen för att den ska säljas i syfte att täcka fordonsrelaterade skulder. Om de obetalda skulderna och förrättningskostnaderna hos Kronofogden betalas, t.ex. av dig, faller Kronofogdens beslut om att ta fordonet i anspråk. Du får då behålla bilen, men det riskerar kosta mer än det smakar. På grund av detta är det viktigt att du kontrollerar om det finns några obetalda fordonsrelaterade skulder.

Vilka nya bilar har låg skatt?

Holmgrens Bil är en av Sveriges största privata bilhandlare och vi fokuserar på ditt liv med bilen. På våra anläggningar hittar du ett stort sortiment av både nya och begagnade bilar och vi hjälper dig att hitta din nya bil som passar dina behov. Idag finns Holmgrens bil på 13 orter och vi säljer BMW, Ford, Hyundai, Nissan, MG och MINI.

Varför blir bilar skattefria?

Att besiktiga bilen kan vara både läskigt och spännande. Vissa är inte alls oroliga medan andra alltid är nervösa innan det är dags för bilen att granskas på besiktningen.

En av de vanligaste frågorna kring entusiastbilar, hobbybilar eller veteranbilar är när de ska besiktigas. I den här artikeln reder vi ut begreppen.

Vad blir skatten på bilen efter 3 år?

Fordonsskatt betalas för skattepliktiga fordon, det vill säga de flesta fordon som inte är avställda eller tillfälligt registrerade.

Kan man se om någon har skatteskuld?

Du som vill ta del av allmänna handlingar från Skatteverket kan göra det på sidan Ta del av allmänna handlingar eller uppgifter.

Kan man se om en bil har skulder?

Har du bestämt dig för att köpa ett begagnat fordon finns det fler saker att tänka på än försäljningspriset eller hur många mil den kört. Det är också viktigt att kontrollera om fordonet har någon obetald skuld. När du köper ett fordon begagnat kan det ha trängselskatt, fordonsskatt eller till och med felparkeringsavgift som inte är betalade. Över 57 % av de fordon som kontrolleras hos oss har en aktuell skuld, varav nästan vart tredje fordon har en förfallen skuld. Dessa skulder försvinner inte när fordonet får en ny ägare utan följer med som ett slags arv. Det är alltså du som får ta över dessa obetalda kostnader och därför är det viktigt att kontrollera dessa noga innan du gör ett köp. Hos oss är dessa uppgifter endast ett par klick bort. Sök fram det aktuella fordonet du vill kontrollera och fyll i ditt telefonnummer i rutan för Swish betalning för att få fram all skuld på ett fordon samt om skulden börjat gå till indrivning av Kronofogden. Tjänsten finns tillgänglig när som helst på dygnet och du behöver alltså inte förhålla dig till särskilda öppettider. De flesta köp av fordon görs på kvällar eller helger och då vill vi så klart finnas tillgängliga för dig så att du kan göra en bra affär.

Biluppgifters skuldkontroll har uppmärksammats i media flera gånger och hjälper dig inför ett köp.

Vad händer om man inte betalar skatten på bilen?

Exempel, för en bil med slutsiffra 3, fordonsskatten betalas i Juni.

 • Om ägarbyte görs sista Maj (eller tidigare) är nya ägaren skyldig att betala skatten
 • Om ägarbyte görs första Juni (eller senare) är tidigare ägaren skyldig att betala skatten, tidigare ägaren kommer att få en räkning på skatten även om han/hon inte längre står som ägare

Bilskatten ska vara betald (transportstyrelsen tillhanda) senast sista dagen i betalningsmånaden.

Vilka bilar är dyrast att äga?

För att kunna få en bättre bild över vad bilen kommer att kosta att äga kan du göra en uträkning av bilens milkostnader. I denna beräkning tas alla kostnader för bilen in och slås ut på hur mycket det kommer kosta dig per mil. Detta är ett dynamiskt sätt att räkna ut hur mycket bilen kommer att kosta dig under tiden den är i din ägo. Kör du väldigt sällan blir naturligtvis milkostnaden hög. I sådana fall kan du fundera på ifall du faktiskt måste äga en bil, eller tjänar mer på att hyra eller använda bilpool vid behov. 

Bara för att inköpspriset är lågt betyder det inte att bilägandet kommer att bli billigt. Har bilen gått väldigt långt kan du vara så gott som säker på att den snart kommer att behöva service.  

Precis som med allting annat så får man den bil man betalar för. Kolla alltid antal tidigare ägare och skadehistoriken innan du slår till. 

Varför har vissa bilar så hög skatt?

Det är endast nya bilar som registreras efter årsskiftet, det vill säga från och med den 1 januari 2020, som berörs av den nya skatten. Nya bilar som registreras innan detta datum berörs inte. Bilar som redan är registrerade berörs inte heller.

Den 1 januari 2020 är det dags för nya fordonsskatter – igen. Själva beräkningsmallen är densamma som tidigare, i stället är det beräkningssättet för bilars koldioxidutsläpp som påverkar hur mycket en bilägare ska betala i skatt. Hittills har fordonsskatten grundat sig på bilarnas koldioxidutsläpp enligt NEDC-mätmetoden som snart är helt utfasad i och med övergången till WLTP-mätmetoden som bättre påminner om verklig körning. Det resulterar i högre koldioxidutsläpp för väldigt många bensin- och dieseldrivna bilar, dock inte laddhybriderna (med några undantag, exempelvis Volvos Twin Engine-modeller).