:

Hur använder man ett ISK konto?

Innehållsförteckning:

  1. Hur använder man ett ISK konto?
  2. Vad är nackdelen med ISK?
  3. När lönar det sig att ha ISK?
  4. Hur mycket pengar får man ha på ett ISK?
  5. Är ISK bra 2023?
  6. Hur många har en miljon på ISK?
  7. När blir ISK skattefritt?
  8. När slutar ISK vara lönsamt?
  9. Hur mycket skatt på 100 000 ISK?
  10. Vad händer med min ISK om jag dör?
  11. Hur mycket är skattefritt på ISK?
  12. Hur mycket skatt på 100 000 ISK 2023?
  13. Vilken bank är bäst för ISK?
  14. Kan man förlora alla pengar på ISK?
  15. När ska man inte spara på ISK?

Hur använder man ett ISK konto?

Från och med årsskiftet 2011/2012 lanserades en ny sparform i Sverige, investeringssparkontot (ISK). Tanken med investeringssparkontot är att förenkla för dig som sparare att köpa aktier och fonder med mera utan att behöva slita håret i stycken när det är dags att deklarera affärerna.

Tanken är också att främja sparande genom att göra det möjligt att byta värdepapper utan att behöva utlösa reavinstskatt. Lagstiftaren ville även erbjuda ett alternativ till kapitalförsäkringarna som blivit mycket populära och liknar ISK i sin utformning.

Vad är nackdelen med ISK?

Syftet med investeringssparkontot är enligt Riksdagen att stimulera privatpersoner att spara i aktier. Anledningen till det är för att det hjälper Sveriges företag att växa sina intäkter och vinster, vilket ökar skatteintäkter och antalet jobb. Regeringen jobbar just nu på att höja skatten något på ISK, eftersom skatten ansågs vara för fördelaktig för privatpersoner.

När lönar det sig att ha ISK?

Det populära investeringssparkontot har inte mer än åtta år på nacken. Det gör att det fortfarande finns mycket aktier och fonder kvar på vanliga depåer, där vinstskatten är 30 procent.

Många gånger finns där en hög ackumulerad vinst efter många år av sparande och därmed en skatt som kanske inte känns jättekul att betala. Men åren går och vinsten blir ännu högre – och att ha dina aktier och fonder på ett ISK skulle kanske egentligen vara mer ekonomiskt.

Hur mycket pengar får man ha på ett ISK?

När du öppnar ett investeringssparkonto i app eller internetbank ansluts också en värdepapperstjänst och ett fondkonto. Sedan kan du enkelt samla ditt sparande i aktier, fonder och andra värdepapper utan att deklarera varje enskild affär.

Värdepapperstjänst ISK

Är ISK bra 2023?

Beräkningen av skatten på ISK görs i två steg.

Steg 1: Schablonintäkten beräknas. Den räknas fram genom att kapitalunderlaget (genomsnittligt innehav på kontot under året) multipliceras med statslåneräntan den 30 november föregående år plus en procentenhet, procentsatsen kan dock aldrig bli lägre än 1,25%.

Steg 2: Nu kan skatten beräknas. Den får vi genom att multiplicera schablonintäkten med 30%.

Hur många har en miljon på ISK?

Investeringssparkonto (ISK) har sedan införandet 2012 seglat upp till att bli den mest populära kontoformen för att investera i fonder och aktier. Över 3,3 miljoner svenskar har valt kontoformen som förenklat sparande och sänkt inträdesbarriärer. Nu riskerar skatten att höjas rejält medan beskattningen ser ut att minska tack vare ett grundavdrag på 300 000 kr. Låt oss spana in!

Det är redan 10 år sedan ISK infördes och gjorde det betydligt enklare för de många att spara på börsen och därigenom gå en tryggare ekonomisk framtid till mötes. Resan har dock kantats av försämringar och en livlig debatt om huruvida skatten är alldeles för låg – vilket i min mening helt saknar fog.

När blir ISK skattefritt?

Investeringssparkontot, ISK, infördes i Sverige den 1 januari 2012. Sparformen erbjöds till privatpersoner och skulle stimulera sparande i aktier och fonder. Med ett ISK sköts deklarationen automatiskt, och framför allt har skatten på investeringssparkontot varit väsentligt lägre än för en traditionell aktiedepå. 

Sedan införandet av ISK har sparformen seglat upp i popularitet bland spararna. Hela hälften av alla svenskar sparar på ISK, och framför allt är det för det långsiktiga pensionssparandet. 

Under ISKs tioåriga liv har flertalet förändringar gjort att beräkningsunderlaget för skattenivån ändrats. Det har resulterat i att trots att statslåneräntan inte är på en rekordnivå landar ändock ISK-skattenivån för 2023 rekordhögt. Mer om detta kan du läsa här. 

När slutar ISK vara lönsamt?

En aktiedepå och ett ISK har gemensamt att det är investeraren som står som ägare för depån/kontot, till skillnad från en kapitalförsäkring, där man enbart är förmånstagare. Däremot har å andra sidan ett ISK och en kapitalförsäkring gemensamt hur de beskattas och detta är var dessa kontotyper skiljer sig ifrån aktiedepån.

Skillnaden i beskattningen är att i en depå, beskattas alla utdelningar och vinster vid försäljning av innehav med 30 procent. För ett ISK, å andra sidan, beräknas en schablonvinst per år, vilken beskattas med 30 procent. Denna schablonvinsten beräknas som statslåneräntan + 1 procentenhet, vilket för 2019 är 1,51 procent.

Skatten på ett ISK för 2019 är således 30 % * 1,51 % * genomsnittligt värde på kontot.

Hur mycket skatt på 100 000 ISK?

Hur mycket skatt du behöver betala på ditt ISK grundar sig därför på två delar: värdet på ditt kapital (vilket kallas kapitalunderlag) och statslåneräntan som skattesatsen grundar sig på.

Skatten på ett ISK dras inte någonstans ifrån utan dyker upp förtryckt i din vanliga inkomstdeklaration som en intäkt under inkomst av kapital.

Du behöver alltså bara invänta deklarationen (som brukar komma i mars/april) och sedan kontrollera så det din bank skickat in stämmer. Om du behöver betala någon skatt beror sedan på alla annan skatt du betalt, ex. räntekostnader eller andra kostnader.

TIPS! Om du ska öppna en ISK och sätta in en större summa pengar kan det vara värt att vänta in årsskiftet så att man inte behöver skatta ett extra år. Skatten blir relativt liten oavsett, men det är onödigt att betala mer än nödvändigt.

Vad händer med min ISK om jag dör?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vad är ett ISK-sparande?

Hur mycket är skattefritt på ISK?

I Tidöavtalet hade regeringen och Sverigedemokraterna kommit överens om att skatten på ISK, investeringssparkonton skulle sänkas. Detta skulle innebära att de första 300 000 kronorna på ISK-konton skulle bli skattefria. Men det fanns inte med i förslagen när regeringen presenterade sin budget i tisdags. En besvikelse för många sparare. Däremot står det att regeringen kommer föreslå detta under mandatperioden men alltså inte just nu. ”Det är viktigt att vara återhållsam i ett väldigt tufft läge för att inte blåsa på inflationen”, säger Svantesson till TT.

Hur mycket skatt på 100 000 ISK 2023?

Investeringssparkontot, ISK, infördes i Sverige den 1 januari 2012. Sparformen erbjöds till privatpersoner och skulle stimulera sparande i aktier och fonder. Med ett ISK sköts deklarationen automatiskt, och framför allt har skatten på investeringssparkontot varit väsentligt lägre än för en traditionell aktiedepå.

Sedan införandet av ISK har sparformen seglat upp i popularitet bland spararna. Hela hälften av alla svenskar sparar på ISK, och framför allt är det för det långsiktiga pensionssparandet.

Under ISKs tioåriga liv har flertalet förändringar gjort att beräkningsunderlaget för skattenivån ändrats. Det har resulterat i att trots att statslåneräntan inte är på en rekordnivå landar ändock ISK-skattenivån för 2023 rekordhögt.

En enkel tumregel är att ISK är bäst om årsavkastningen är högre än statslåneräntan plus en procentenhet. Med dagens statslåneränta på 1,94% innebär detta att avkastningen behöver vara högre än 2,94%.

Alternativet är att ha sina värdepapper på ett vanligt depåkonto där skatt på 30% utgår på vinster och utdelningar samtidigt som vinster kan kvittas mot förluster. Skillnaden är att vid ett ISK tas skatten ut år efter år, oavsett om marknaden går upp eller ned, medan skatten på en depå regleras först vid försäljning. De senaste åren har detta inte påverkat ISK-sparare, men med årens rekordräntehöjningar och urusla börs får vi helt plötsligt skatta på våra innehav trots att de inte genererat någon avkastning.

Men med detta sagt är majoriteten av sparandet i ett ISK långsiktigt, och det är även så vi måste tänka när vi illustrerar kontoformens för- och nackdelar. Att börsen kommer gå både upp och ned med åren är säkert.

Räkneexemplet gör det tydligt att vid en genomsnittlig avkastning på 10% så är ISK fortfarande lönsamt under en sparperiod på 20 år med en skatt på 1%, jämfört med en fonddepå.

Detta innebär att så länge den genomsnittliga avkastningen på dina investeringar håller sig hög behöver du troligtvis inte oroa dig alltför mycket över vilken kontoform som är fortsatt lönsam för dig att använda (det är skillnad om du är en kortsiktig investerare som köper och säljer ofta, då kan du å ena sidan kvitta vinster och förluster i en fonddepå, å andra sidan kan du parera tidpunkter av dålig utveckling genom att styra om i portföljen).

Ja. Som jag nämnde ovan är en bra tumregel att årsavkastningen bör vara högre än statslåneräntan plus 1 procentenhet. Därför gör vi samma räkneexempel med en genomsnittlig årlig avkastning om 3%.

Nu är det tydligt att en skatt på 1% slår mot ISK. För den som har en genomsnittlig avkastning om 3% per år under 20 år kommer behöva betala 117.000 kronor i skatt via sitt ISK, medan en fonddepå resulterar i 113.000 kronor i skatt. Summan som du får kvar i handen är även nästan 40.000 mer i en fonddepå än i ett ISK utifrån dessa förutsättningar.

Den genomsnittliga avkastningen för Morningstar Sweden indexet de senaste 20 åren är 11%. För Morningstar Global landar samma avkastning på 9,2% i kronor. Under dessa 20 år har vi gått igenom flera kriser och börsfall. Om du investerar i aktier eller aktiefonder är det således rätt låg sannolikhet att din genomsnittliga avkastning under en längre period kommer vara så pass låg att ISK inte lönar sig (utifrån dagens skatteregler). Men självfallet kan detta visa sig vara fel vid investeringar i mer nischade branscher/länder som av någon anledning leder till betydligt lägre avkastning, eller om du investerar i lågavkastande räntefonder.

Så länge du väljer att placera rätt produkter på ditt ISK och är långsiktig bör du därmed inte oroa dig alltför mycket över den höjda skatten. Nu får vi bara hoppas att politikerna ser på kontoformen lika långsiktigt som du och jag gör med vår sparhorisont. Stabilitet och förutsägbarhet för ISK är minst lika viktigt som avkastning för en långsiktig sparare.

Vilken bank är bäst för ISK?

Ett investeringssparkonto (ISK) är ett slags skal där du kan göra placeringar i olika sparprodukter. Själva investeringssparkontot är avgiftsfritt men bolagen tar ut olika avgifter beroende på vilka sparprodukter du väljer att ha på ditt ISK. I jämförelsen kan du bland annat se vilka sparprodukter bolagen erbjuder och vilka avgifter de tar ut. Läs mer om ISK.

Ett investeringssparkonto (ISK) är ett slags skal där du kan göra placeringar i olika sparprodukter. Själva investeringssparkontot är avgiftsfritt men bolagen tar ut olika avgifter beroende på vilka sparprodukter du väljer att ha på ditt ISK. I jämförelsen kan du bland annat se vilka sparprodukter bolagen erbjuder och vilka avgifter de tar ut. Läs mer om ISK.

Kan man förlora alla pengar på ISK?

På ett investeringssparkonto (ISK) kan du kombinera olika sparprodukter, exempelvis fonder, aktier och obligationer.

Sparandet på ett ISK är inte bundet. Det innebär att du kan sälja eller byta sparprodukt, utan att det utlöser någon skatt. Däremot betalar du en årlig skatt på värdet av sparandet. 

När ska man inte spara på ISK?

En aktiedepå och ett ISK har gemensamt att det är investeraren som står som ägare för depån/kontot, till skillnad från en kapitalförsäkring, där man enbart är förmånstagare. Däremot har å andra sidan ett ISK och en kapitalförsäkring gemensamt hur de beskattas och detta är var dessa kontotyper skiljer sig ifrån aktiedepån.

Skillnaden i beskattningen är att i en depå, beskattas alla utdelningar och vinster vid försäljning av innehav med 30 procent. För ett ISK, å andra sidan, beräknas en schablonvinst per år, vilken beskattas med 30 procent. Denna schablonvinsten beräknas som statslåneräntan + 1 procentenhet, vilket för 2019 är 1,51 procent.

Skatten på ett ISK för 2019 är således 30 % * 1,51 % * genomsnittligt värde på kontot.