Vad behöver jag för att göra en bouppteckning?
Innehållsförteckning:
- Vad behöver jag för att göra en bouppteckning?
- Hur mycket kostar en enkel bouppteckning?
- Hur lång tid tar det att göra en bouppteckning?
- Får man röra dödsbo innan bouppteckning?
- Måste man ange lösöre i bouppteckning?
- Vad händer om man inte gör en bouppteckning?
- Måste alla arvingar vara med på bouppteckning?
- Måste man ta upp lösöre i bouppteckning?
- Vilka problem kan uppstå vid bouppteckning?
- Får man slänga kläder innan bouppteckning?
- Vad sätter man för värde på bohag vid bouppteckning?
Vad behöver jag för att göra en bouppteckning?
En bouppteckning kan göras privat. Då ska en av er efterlevande som bäst känner till dödsboets egendom utses till bouppgivare och lämna uppgifter om dödsboet.
Bouppgivaren ska också utse två utomstående förrättningsmän. Det är två personer som inte på grund av lag eller testamente har rätt till att ärva den avlidna. Förrättningsmännen intygar att allt har blivit riktigt antecknat och att tillgångarna har värderats efter bästa förstånd.
Om ni har bett någon utomstående förvalta dödsboet, exempelvis en boutredningsman eller en testamentsexekutor kan inte samma person agera som förrättningsman.
Hur mycket kostar en enkel bouppteckning?
En bouppteckning måste inte göras av dyra jurister. Enkla fall klarar du lätt själv – och sparar tusenlappar på köpet.
En person kan ha flera roller i en bouppteckning. Ett barn till den avlidna kan till exempel vara både bouppgivare, dödsbodelägare och ingivare.
Bouppgivare: Den som bäst känner till dödsboet, det vill säga vilka skulder och tillgångar som finns.
Dödsbodelägare: De som ärver direkt från dödsboet.
Hur lång tid tar det att göra en bouppteckning?
En bouppteckning är ett dokument som förklarar vilka skulder och tillgångar den avlidne hade och vem eller vilka som ska ärva dem. Bouppteckningen är viktig för att allt ska gå rätt till för er som arvtagare men också för att Skatteverket ska kunna kontrollera att den avlidnes egendom blir redovisad som den ska.
Att göra bouppteckning innebär dels att sammanställa uppgifterna som krävs, och dels att presentera bouppteckning vid ett förrättningsmöte. Två förrättningsmän ska sedan granska och skriva under innan du kan skicka den till Skatteverket för registrering.
Hur lång tid det tar beror helt på dig eller den som gör bouppteckningen. Ibland kan du också behöva extra tid för att exempelvis låta mäklare värdera ett hus. Är det fler än en dödsbodelägare behöver du också ge tid för att de andra arvingarna ska hinna komma till förrättningsmötet.
Bouppteckningen ska vara avslutad senast tre månader efter dödsdagen. Bouppteckningen är avslutad när den förrättats, alltså när deltagarna på bouppteckningsmötet godkänt innehållet.
Det finns ingen formell tidsfrist för när ni måste börja med bouppteckningen. Det är dock en bra idé att starta så snart ni har möjlighet om något oväntat skulle dyka upp.
💡 Om du behöver en tidigare bouppteckning kan du beställa en kopia hos Skatteverket.
Får man röra dödsbo innan bouppteckning?
Från det att ett dödsfall inträffat brukar det ta åtminstone 3 månader att göra en bouppteckning – men ofta tar det längre tid än så.
Senast 3 månader efter dödsdagen ska bouppteckningsförrättningen hållas. Detta är ett möte där alla som ärver den avlidne har rätt att närvara tillsammans med två förrättningsmän. Inom en månad efter förrättningen ska bouppteckningen lämnas in till Skatteverket. Alltså ska den lämnas in senast 4 månader efter dödsdagen.
Det är vanligt att det tar längre tid än så innan bouppteckningen kan skickas in, och i dessa fall måste anstånd begäras från Skatteverket. Att samla in alla uppgifter är ofta den mest tidskrävande delen av bouppteckningen eftersom banker, myndigheter och försäkringsbolag har olika långa hanteringstider för att skicka ut all information.
Måste man ange lösöre i bouppteckning?
En bouppteckning måste inte göras av dyra jurister. Enkla fall klarar du lätt själv – och sparar tusenlappar på köpet.
En person kan ha flera roller i en bouppteckning. Ett barn till den avlidna kan till exempel vara både bouppgivare, dödsbodelägare och ingivare.
Bouppgivare: Den som bäst känner till dödsboet, det vill säga vilka skulder och tillgångar som finns.
Dödsbodelägare: De som ärver direkt från dödsboet.
Vad händer om man inte gör en bouppteckning?
Du kan själv kontrollera vilka typer av cookies du vill acceptera genom att ta ställning nedan. Läs mer här
Måste alla arvingar vara med på bouppteckning?
Juridik vid dödsfall
Måste man skriva på och godkänna en bouppteckning samma dag som förrättningen? Eller kan man få någon form av betänketid? Ni har tidigare, till andra, gett svaret att det är viktigt att läsa och gå igenom bouppteckningen noga innan man skriver på. Jag tänker att risken annars är att man skriver på under en viss tidspress.
Måste man ta upp lösöre i bouppteckning?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline!
För att förstå vad lösöre är, är det viktigt att först veta att all egendom som inte är fast egendom betraktas som lös egendom (se 1 kap. 1 § jordabalken motsatsvis). Begreppet lös egendom har alltså en mycket vid definition. Den vida definitionen har gjort det nödvändigt att dela in lös egendom i ytterligare underkategorier: lösöre, pengar, värdepapper och andra immateriella tillgångar. Till underkategorin lösöre räknas alla lösa saker som inte är pengar, värdepapper eller andra immateriella tillgångar. Porslin räknas alltså som lösöre. Husgeråd, möbler, kläder, smycken, datorer, bilar, vapen och tavlor är andra exempel på lösören.
Vilka problem kan uppstå vid bouppteckning?
När bouppteckningen upprättas är det mycket viktigt att alla moment går rätt till, och detta för att inga konflikter eller praktiska problem ska uppstå. Bouppteckningen är också en handling som får betydelse i framtiden. Så säkerställ att den blir korrekt för att undvika framtida problem.
Fyll i formuläret så återkommer vi så snart som möjligt.
Joachim Erman är en av våra duktiga jurister som du kan komma i kontakt med.
Får man slänga kläder innan bouppteckning?
Rådfråga gärna en juridisk expert för detaljer. Det förekommer ett dödsbo töms innan bouppteckningen är klar, tänk på att dokumentera vilka saker som slängs när ni tömmer ett dödsbo. Det finns regler och förutsättningar som måste följas noggrant.
Ibland kan man tömma ett dödsbo INNAN en bouppteckning är klar, exempelvis om alla arvingar och testamentsexekutorer är överens om att tömma dödsboet innan bouppteckningen. För att undvika eventuella tvister ska detta dokumenteras skriftligt och alla parter ska skriva under.
Vad sätter man för värde på bohag vid bouppteckning?
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Vid upprättande av bouppteckning ska den dödes tillgångar och skulder tas upp till det värde som förelåg vid tidpunkten för dödsfallet (20 kap. 4 § ärvdabalken). Av lag följer inga särskilda värderingsregler vad gäller värdering utav bohag utan detta görs vanligtvis enligt schablon. Det är möjligt att ta upp hela bohaget som en post i bouppteckningen och värdera samtliga tillgångar till ett gemensamt värde. Utgångspunkten vid värdering av lös egendom är marknadsvärdet, d.v.s. det pris som egendomen hade betingat vid eventuell försäljning på marknaden.