:

Vilka regler gäller för reseavdrag?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka regler gäller för reseavdrag?
  2. Vad blir reseavdraget 2023?
  3. När får man göra avdrag för resor?
  4. Hur mycket får man behålla av reseavdraget?
  5. Har jag rätt till milersättning?
  6. Har alla rätt till milersättning?
  7. När höjs milersättning 2023?
  8. Vad är rimligt att fakturera i milersättning 2023?
  9. Hur räknar Skatteverket ut reseavdrag?
  10. Hur länge får man göra avdrag för hemresor?
  11. Hur fungerar det nya reseavdraget?
  12. Hur långt måste man ha till jobbet för att få milersättning?
  13. Kan man få milersättning till och från jobbet?
  14. Hur fungerar milersättning 2023?
  15. När ska arbetsgivaren betala milersättning?

Vilka regler gäller för reseavdrag?

För ett par år sedan infördes det så kallade gröna avdraget, vilket innebär skattereduktion (både material och arbete) för privatpersoner vid installation av nätanslutna solcellssystem, system för laddning av egenproducerad elenergi och laddboxar för elfordon. Nyheten för i år är att avdraget för installation av solceller höjs från 15 till 20 procent från och med 1 januari 2023, medan avdraget för laddbox och batteri förblir oförändrat.

Vad blir reseavdraget 2023?

Dagens kostnadsbaserade reseavdrag gäller året ut, alltså även för år 2022.

  • Du kan få avdrag för arbetsresor om arbetsplatsen ligger så långt från din bostad att du behöver använda ett transportmedel (12 kap. 26 § IL)
    • … men bara till den del dina kostnader överstiger 11 000 kr/år (12 kap. 2 § IL)
    • … och om allmänna transportmedel saknas (12 kap. 28 § IL)
    • Men om allmänna transportmedel finns (12 kap. 27 § IL)
      • Ska arbetsplatsen ligga minst 5 km från hemmet
      • Och du ska vinna minst 2 timmar på att använda egen bil i stället för allmänna transportmedel (minst 2 timmar ”per dag” enligt Skatteverkets hemsida)
    • Avdrag medges för trängselskatt, väg-, bro- och färjeavgifter samt driftkostnader (12 kap. 27 § IL)
      • Driftkostnader, egen bil (12 kap. 27 § IL): 18:50/mil
      • Driftkostnader, förmånsbil (12 kap. 29 § IL): 6:50/mil (diesel) eller 9:50/mil (övriga drivmedel)

Det finns ytterligare regler om när egen bil används även i tjänsten (12 kap. 27 §), för personer som behöver använda bil på grund av ålder, sjukdom eller funktionshinder (12 kap. 30 § IL), samt för andra typer av fordon och drivmedel (Skatteverkets hemsida).

När får man göra avdrag för resor?

För att du ska kunna göra avdrag för resor i kollektivtrafiken krävs att du har minst två kilometer till jobbet.

Du kan bara göra avdrag för det billigaste färdsättet. Om det finns två sätt för dig att färdas till jobbet – till exempel tåg eller buss – kan du alltså bara få avdrag för det billigare alternativet.

Det går bara att göra avdrag för resekostnader som överstiger 11 000 kronor per år. Det är också bara summan som överstiger 11 000 kronor som är avdragsgill. Det gäller även för andra färdsätt, som bil.

Hur mycket får man behålla av reseavdraget?

Reseavdraget är ett skatteavdrag du kan göra för resor till och från arbetet och för resor i tjänsten. För att ha rätt till reseavdraget 2023 krävs att dina resekostnader överstiger 11 000 kronor per år och att sträckan du reser till och från jobbet är minst fem kilometer.

Reseavdraget är en skattereduktion för resor till, från och i jobbet och finns i ett flertal länder. Hur reseavdraget är utformat skiljer sig mellan olika länder. Det svenska reseavdraget gäller resor till och från arbetet och för tjänsteresor och kan göras om den totala kostnaden för resorna överstiger 11 000 kronor per år. Du ansöker om avdrag för resor i samband med din årliga inkomstdeklaration till Skatteverket.

Har jag rätt till milersättning?

Om du har gjort resor i tjänsten och fått ersättning för dina resekostnader behöver du inte deklarera ersättningen om den gäller resor med allmänna kommunikationer, taxi eller hyrbil. Du får då inte heller göra avdrag för dessa kostnader.

Om du har använt egen bil för tjänsteresor kan arbetsgivaren betala en skattefri bilersättning enligt schablon. Har du fått en högre ersättning ska du deklarera det överskjutande beloppet som lön.

Har alla rätt till milersättning?

Eftersom kostnaden per körd mil anses vara högre än 25 kronor kan det vara värt att fakturera kunden för bilkostnaderna i ett specifikt uppdrag. Att köra en ny bil kan kosta uppemot 80 kronor per mil när man även räknar in kostnader för skatt, försäkring, reparationer och värdeminskning. Av dessa 80 kronor kan du fortfarande ta ut 25 kronor från ditt företag som en skattefri milersättning om du kör med egen privat bil. Nettot, det vill säga övriga 55 kronor, räknas som en intäkt i företaget. 

När höjs milersättning 2023?

Milersättning är en ekonomisk ersättning som man har rätt till för att täcka bilkostnader i samband med tjänsteresor. Den baseras vanligtvis på antalet körda mil och ett fast pris per mil. Vanligast är att arbetsgivaren betalar ut milersättningen löpande, men man kan alltid också göra avdrag på 25 kr per körd mil i sin inkomstdeklaration för att få tillbaka pengarna för resekostnaderna i efterhand. När man är på tjänsteresa har man dessutom ofta rätt till skattefria traktamenten.

Vad är rimligt att fakturera i milersättning 2023?

Skatteverket har meddelat att milersättningen för 2023 är 25 kronor per mil; 2,5 kronor per kilometer.

Milersättningen för 2023 är den du behöver använda för att beräkna din arbetsgivares återbetalning av skatteavdrag från januari 2023 för din företagsrelaterade körning.

Hur räknar Skatteverket ut reseavdrag?

Jag kör bil till mitt arbete. Vilket avdrag kan jag få?

Om du reser till och från ditt arbete med bil kan du få avdrag om:

Hur länge får man göra avdrag för hemresor?

En hemresa är den resa en person gör till hemorten, när hen på grund av sitt arbete under viss tid bor på en annan ort än den där hen har sin bostad. Hemresor kan bli aktuella när personen är på tjänsteresa, har tagit ett tillfälligt arbete eller vid dubbel bosättning. Hemresor kan även bli aktuella när familjen flyttar till en ny bostadsort och familjebostaden därigenom flyttas men personen bor kvar på arbetsorten.

Kostnaden för hemresor är egentligen en privat levnadskostnad och avdrag borde därför inte medges. Av sociala skäl och för att främja rörligheten på arbetsmarknaden medges ändå avdrag för hemresor under vissa förutsättningar (12 kap. 24 § IL).

För att få avdrag för utgiften för hemresan krävs följande (12 kap. 24 § första stycket IL):

  • Avståndet mellan arbetsorten och hemorten är längre än 50 km.
  • Personen gör resan mellan två platser inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) eller Schweiz.
  • Personen gör resan högst en gång per vecka.

Avståndet på 50 km ska avse närmaste färdväg.

Hur fungerar det nya reseavdraget?

Tanken är att det ska bli enklare att göra själva avdraget, eller att få skattereduktion som det nu istället handlar om. Samt att personer i glesbygd ska kunna få ta del av avdraget i större omfattning gentemot personer i storstadsområden.

Vi vill att fler ska kunna ta del av subventionen för arbetsresor. Med vårt förslag får också butiksbiträdet som bor i Sävar och tar bussen till Umeå eller undersköterskan som tar pendeltåget från Nynäshamn till Södersjukhuset en skattereduktion.

Förändringen innebär alltså att fler pendlare ska få en skattelättnad jämfört med dagens system. Beräkningar visar att ungefär 260 000 fler pendlare som kommer att kunna få avdrag om förslaget genomförs fullt ut i sin nuvarande form.

Den stora förändringen är att det det bara baseras på hur långt du har till jobbet och hur många resor du gör. Ditt färdmedel och faktiska pendlingskostnad spelar alltså ingen roll.

Villkoret om tidsvinst på 2 timmar med bil tas också bort. Dessutom försvinner tröskeln om att bara utgifter över 11.000 kr får räknas.

Det låter ju rätt enkelt att förstå men lite krångligare blir det dock…

Hur långt måste man ha till jobbet för att få milersättning?

Jag kör bil till mitt arbete. Vilket avdrag kan jag få?

Om du reser till och från ditt arbete med bil kan du få avdrag om:

Kan man få milersättning till och från jobbet?

Äntligen har de skattefria beloppen för milersättningen höjts! Beloppen har legat på samma nivå sedan 2009 (18,50 kronor per mil), trots att drivmedelspriserna har gått upp mycket sedan dess. De höjda drivmedelspriserna har gjort användningen av egen bil i jobbet till en förlustaffär. Att beloppet för milersättning inte hängt med i utvecklingen har förstås varit ett problem, och många har engagerat sig för att snabba på höjningen av beloppen. 

Nivåerna för ersättningsbeloppen ser olika ut beroende på om tjänstebil eller egen bil används.

  • För tjänsteresor med egen bil kan arbetsgivare betala ut ett skattefritt schablonbelopp på 25 kronor per mil.
  • För tjänsteresor med tjänstebil där medarbetaren betalar drivmedlet privat, kan arbetsgivare betala ut ett skattefritt schablonbelopp på 12 kronor per mil (diesel, bensin eller etanol). 
  • Ingen förändring har skett vad gäller avdragsrätten för förmånsfordon som drivs med el. Beloppet står kvar vid 9,50 kronor per mil.
  • Egenföretagare kan ta ut ovan nämnda skattefria schablonbelopp som privat ersättning.

Hur fungerar milersättning 2023?

Milersättning är en ekonomisk ersättning som man har rätt till för att täcka bilkostnader i samband med tjänsteresor. Den baseras vanligtvis på antalet körda mil och ett fast pris per mil. Vanligast är att arbetsgivaren betalar ut milersättningen löpande, men man kan alltid också göra avdrag på 25 kr per körd mil i sin inkomstdeklaration för att få tillbaka pengarna för resekostnaderna i efterhand. När man är på tjänsteresa har man dessutom ofta rätt till skattefria traktamenten.

När ska arbetsgivaren betala milersättning?

Inte så vitt vi vet, men vi rekommenderar att du kollar med en juridisk rådgivare eller revisor för att vara på den säkra sidan. Dina anställda kan få ersättning om du inte betalar dem för deras bilresor.