:

Vad innebär det att spärra personnummer?

Innehållsförteckning:

 1. Vad innebär det att spärra personnummer?
 2. Vad ska man göra om man blivit id kapad?
 3. Hur stor är risken att bli id kapad?
 4. Hur tar man bort UC spärr?
 5. Vad kan någon göra med hela mitt personnummer?
 6. Kan någon ta lån med mitt personnummer?
 7. Kan hackare komma åt BankID?
 8. Kan någon stjäla mitt BankID?
 9. Hur kan någon kapa mitt bankid?
 10. Hur lång tid tar det för UC att försvinna?
 11. Kan man spärra sig från kreditupplysning?
 12. Kan man bli id kapad?
 13. Hur kan någon kapa mitt BankID?
 14. Är id-skydd värt?
 15. Kan BankID kapas?

Vad innebär det att spärra personnummer?

 • Se till att inga obehöriga kommer åt din post, exempelvis genom att ha låst brevlåda.
 • Exponera inte dina personuppgifter i onödan och lämna inte ut ditt personnummer eller kontouppgifter på nätet, i e-post eller via telefon utan att veta vad det ska användas till.
 • Släng inte post med personlig information i soporna eller pappersinsamlingen.
 • Om du tappat bort en identitetshandling, som ditt körkort eller id-kort, anmäl det omgående till polisen och till de olika kreditupplysningsföretagen.
 • Öppna inte e-post eller länkar som är okända för dig. Risken finns att du får in virus i din dator som till exempel kopierar dina inloggningsuppgifter.
 • Använd inte ett för enkelt eller samma lösenord till olika tjänster.
 • Ha ett uppdaterat virusskydd på din dator och mobil.
 • Ladda inte ned nya appar utan att ha kontrollerat om de funnits ett längre tag och fått positiva recensioner och betyg.
 • Använd tjänster som ger dig information direkt i mobilen eller via e-post om någon tagit en kreditupplysning på dig. Då har du möjlighet att agera snabbt genom att kontakta aktuellt kreditbolag och stoppa krediten eller lånet från att beviljas.
 • Lämna inte ut alltför detaljerad information om dig själv på Facebook och liknande sociala nätverk.

Vad ska man göra om man blivit id kapad?

10 tecken på att du kan ha blivit ID-kapad:

Hur funkar UC ID-Skydd?Med UC ID-Skydd får du ett sms eller epost direkt när en kreditupplysning görs via UC. Ändras andra uppgifter i din kreditupplysning får du reda på det inom 24 timmar. Det betyder att du snabbt kan agera om någon tex försöker ta ett lån eller handla på kredit i ditt namn. Tjänsten varnar också om någon försöker ändra din folkbokföringsadress, vilket är ett vanligt första steg i en ID-kapning.

Hur stor är risken att bli id kapad?

Bedragare kan komma åt dina uppgifter (tex ditt fulla personnummer via Skatteverket) - men gör det inte enklare för dem. Det är vanligt att ID-kapare hör av sig när de låtsas vara någon annan för att be om dina personuppgifter. Det kan till exempel vara en ID-kapare som utger sig för att vara en myndighet eller bank och begära ditt kontokortsnummer över telefon. Några enkla regler att tänka på är: 

 • Säg aldrig dina personuppgifter högt bland folk
 • Skicka inte person- eller inloggningsuppgifter via telefon, brev eller e-post, utan att säkerställa att myndigheten eller organisationen verkligen har begärt detta

Hur tar man bort UC spärr?

Har aldrig hört talas om detta, visste inte ens att det gick.

Har aldrig hört talas om detta, visste inte ens att det gick.

Vad kan någon göra med hela mitt personnummer?

En identitetstjuv som har ditt personnummer och annan personlig information kan göra ett antal saker med det, inklusive:

 • Öppna nya kreditkort, till exempel kreditkort eller billån, i ditt namn

 • Begära skatteåterbäring som med rätta tillhör dig

 • Skapa en falsk identitet för att få jobb, lägenhet eller andra tjänster

 • Få falska arbetslöshetsförmåner i ditt namn

 • Få förmåner som sjukvård medan du låtsas vara du

 • Skapa en falsk identitet för att bedraga andra personer eller begå andra brott i ditt namn

Även känd som en "Initial säkerhetsvarning" detta berättar för de stora kreditbyråerna att du är ett offer för identitetsstöld. Om ett företag försöker kontrollera din kredit meddelas de om att en bedrägerivarning har placerats på kontot och att de bör verifiera identiteten på alla som försöker öppna ett konto eller få kredit med ditt personnummer.

Det är gratis att placera en tillfällig bedrägerivarning på ditt konto, det påverkar inte din kreditpoäng och den tillfälliga bedrägerivarningen förfaller automatiskt om 1 år, men du kan avbryta den tidigare om du vill.

Du vill göra detta direkt, för att minska tjuvarnas möjlighet att öppna nya konton i ditt namn.

Kan någon ta lån med mitt personnummer?

Eftersom ditt personnummer kan användas till många olika saker bör du vara försiktig men vem du lämnar ut ditt personnummer till. Även om det krävs mer än bara ditt personnummer för att orsaka stor skada så är ändå personnumret det första du bör skydda.

Om någon använder dina uppgifter kan det handla om ID-kapning. Det kan vara en person som använder ditt namn, adress eller personnummer för att beställa varor. Dessa hämtar personen sedan ut varan med ett falskt eller stulet ID. ID-kapning kan även handla om saker som att beställa betalkort, ta lån, använda speltjänster eller handla varor på kredit. Det kan även vara så att personen får information som är känslig och som ingen annan än du bör ha tillgång till.

På polisens hemsida kan du läsa mer om identitetsintrång och vad du kan göra för att förhindra och försvåra för andra att få tillgång till dina uppgifter. Om du vill begränsa dina möjligheter att ta lån eller för andra att kapa din identitet ska du se till att spärra ditt personnummer för lån. Vi har samlat all information du behöver.

Kan hackare komma åt BankID?

TV4 gick i december 2016 ut med att bedragare kan komma åt ens bankkonton och andra privata uppgifter genom Mobilt Bank-id genom att det finns en ett säkerhetshål i det som gör säkerheten sämre. Experten Jan Olsson som kommer ifrån Bedrägericentrum har efter att anonymt tips gått ut med att olika bedragare kan lyckas komma in på ett antal olika konton med hjälp av mobilt bank-id. Några av dessa konton är bankkonton, försäkringskassan och skatteverket. Detta är på grund av att det finns brister i koden som Mobilt Bank-id använder samtidigt som utvecklingen inom teknik går framåt och så kallade ”hackers” lär sig allt mer om hur man ska kunna hacka sig in på nätet.

Kan någon stjäla mitt BankID?

Nätfiske, falska lotterivinster och ID-kapning – tillvägagångssätten som bedragare idag har att lura sina medmänniskor är många. Dagligen kan vi ta del av berättelser från drabbade där man trott sig ha hjälpt en vän i nöd eller att man trott sig ha pratat med både polis eller bank, fast det var någon helt okänd man lämnade sina inloggningsuppgifter till.

Gemensamt för de flesta bedragare är att de spelar på vår känsla av att vi litar på andra, vår glädje av att ha fått ett oväntat ekonomiskt tillskott eller vår oro att bli utsatt för ett brott.

Hur kan någon kapa mitt bankid?

BankID är en personlig e-legitimation och är jämförbar med t ex pass och körkort. Du behöver därför behandla ditt BankID på ett säkert sätt.

Någon ringer och uppger sig vara från bankens säkerhetsavdelning eller support. Samtalet kan vara under förevändningen att du är utsatt för bedrägeri eller att du av någon annan anledning behöver identifiera dig. Samtalet kan också se ut som att det kommer från bankens telefonnummer fast så inte är fallet. Det slutar ofta med att bedragaren ber om koder från din bankdosa eller ber dig logga in med ditt BankID. Bedragaren blir då inloggad och försöker sedan stjäla pengar eller aktivera ett BankID i ditt namn till sin dator eller telefon. Om du känner dig osäker så be att få kontakta banken på ett nummer som du själv hittar på t.ex. deras hemsida.

Hur lång tid tar det för UC att försvinna?

En långivare behöver bra underlag för att kunna avgöra risken vid utlåning och beviljande av krediter. Enligt Konsumentkreditlagen måste banker och långivare vidta en noggrann och omsorgsfull kreditprövning innan de beviljar lån. En kreditupplysning är till för att göra en riskbedömning om du har ekonomiska förutsättningar att betala räntor och amortering på ett eventuellt lån, vilket baseras på din personliga ekonomiska historik och nuläge.

En kreditupplysning registreras i 12 månader och innehåller information om dina:

 • Lån och aktiva krediter
 • Betalningsanmärkningar och skuldsaldon
 • Tidigare kreditupplysningar (senaste 12 månaderna)
 • Personuppgifter som namn, adress, inkomster, fastighetsinnehav samt äktenskapsförord.

Kan man spärra sig från kreditupplysning?

På UC får vi ofta in många samtal från oroliga personer som misstänker att deras identitet har använts till att ta krediter och lån, en så kallad ID-kapning. Något som är väldigt stressande för den som drabbas. Men det finns snabb hjälp att få.

Ett vanligt upplägg är att man får ett sms där det står att ett lån eller dyra varor på kredit har beviljats i ens namn. Den som får smset blir såklart skärrad då den inte har ansökt om någon kredit eller köpt några dyra varor på kredit. Smset innehåller inget företagsnamn och det finns ingen orderbekräftelse. Längre ned står ”Vill du ha hjälp ring vår Kundservice”. När personen i fråga ringer Kundservice är de samarbetsvilliga och tipsar om ett annat företag där man kan lägga en spärr på sitt personnummer mot fortsatta bedrägerier. Spärren kostar allt från några hundra upp till tusen kronor.

Kan man bli id kapad?

Om du upptäcker att någon tagit lån, tecknat abonnemang eller köpt varor eller tjänster i ditt namn bör du polisanmäla händelsen snarast möjligt och berätta att du blivit ID-kapad. Kontakta polisen genom att ringa 114 14 eller gör anmälan via Polisens hemsida. Du kan också besöka en polisstation.

Spärra ditt personnummer kostnadsfritt hos kreditupplysningsföretagen. Det finns fem olika kreditupplysningsföretag som gemensamt tagit fram en bedrägerispärr. Dessa är Creditsafe, Decidas, Syna och UC. Det räcker med att du kontaktar ett av dem för att spärra ditt personnummer hos samtliga. Spärren gör så att det inte går att ta kreditupplysningar på dig och försvårar på så sätt fortsatta bedrägerier.

Hur kan någon kapa mitt BankID?

Med id-kapning menas att någon köper varor eller tar krediter i ditt namn. Ha kontroll på dina id-handlingar och var försiktig med dina inloggningsuppgifter. Var vaksam om någon tar en kreditupplysning på dig och polisanmäl så snart som möjligt.

Id-kapning handlar om att någon använder ditt namn, personnummer och hemadress för att beställa varor på internet. Bedragaren går sedan till ett utlämningsställe, visar upp en id-handling – som kan vara falsk – och hämtar ut varan.

Id-kapning kan också handla om att dina personuppgifter används för att få ut bank- eller kreditkort, lån, speltjänster eller för att köpa varor på kredit i butiker.

Är id-skydd värt?

ID-skydd innebär att du kan få hjälp om du skulle drabbas av en ID-stöld, det vill säga när någon använder dina personuppgifter utan att du vet om det, exempelvis för att ta lån eller köpa saker i ditt namn.

Ett ID-skydd kan inte förhindra en ID-stöld, men om du har ett ID-skydd kan du få råd och juridiskt stöd om du har blir utsatt för en ID-stöld.

Kan BankID kapas?

Lyckligtvis går det att förebygga den här typen av brott. Här följer några matnyttiga tips för att stoppa ID-kapning innan skadan är skedd:

På Facebook och andra sociala medier är det enkelt att skapa en falsk identitet. Nyligen fick en privatperson kontot länsat efter att ha lämnat ut sina personuppgifter till en sida som uppgav sig för att vara Skatteverket. Bedragare har också för vana att skapa falska privatkonton, där de lurar av personens vänner känsliga uppgifter.