:

Vem skickar ut kallelse till bouppteckning?

Innehållsförteckning:

  1. Vem skickar ut kallelse till bouppteckning?
  2. Måste alla Dödsbodelägare skriva på bouppteckning?
  3. Vem ska kallas till en bouppteckning?
  4. Måste Efterarvingar kallas till bouppteckningen?
  5. Vem får inte vara Förrättningsman vid bouppteckning?
  6. Vilka ska kallas till förrättning?
  7. Måste man ha Förrättningsman vid bouppteckning?
  8. Måste Bouppgivare närvara vid bouppteckning?
  9. Måste alla arvingar vara med på bouppteckning?
  10. Får en arvinge göra bouppteckning?
  11. Måste man ha Förrättningsmän vid bouppteckning?
  12. Måste man ha Bouppteckningsförrättning?
  13. Vem kan vara Förrättningsman vid en bouppteckning?
  14. Vem kan vara Förrättningsman i en bouppteckning?
  15. Kan Bouppgivare och Förrättningsman vara samma person?

Vem skickar ut kallelse till bouppteckning?

När du har gått igenom den av­lid­nes till­gång­ar och skul­der i döds­bo­et ska du bjuda in till ett boupp­teck­nings­mö­te. Det kallas också för för­rätt­nings­mö­te eller boupp­teck­nings­för­rätt­ning. 

Ett boupp­teck­nings­mö­te är ett möte där man går igenom själva boupp­teck­ning­en. Syftet är att alla be­rör­da ska vara över­ens om att vad som står däri fak­tiskt stäm­mer.

Är alla över­ens skri­ver bo­upp­gi­va­re och två för­rätt­nings­män under boupp­teck­ning­en. Döds­bo­de­lä­ga­re kan också skriva under, men detta är inte ett krav. 

Till mötet ska tre grup­per av per­so­ner kallas. Du ska skicka kal­lel­se till boupp­teck­ning till:

Måste alla Dödsbodelägare skriva på bouppteckning?

Om en uppgift inte kan lämnas ska det antecknas i bouppteckningen (20 kap. 3 § första stycket ÄB).

Om en uppgift saknas i bouppteckningen kan Skatteverket inte utan vidare registrera bouppteckningen. Skatteverket kan behöva kontakta ingivaren för kompletterande uppgifter.

Vem ska kallas till en bouppteckning?

När en person går bort lämnar han eller hon saker efter sig. Det kan exempelvis vara ett hus, möbler eller pengar på ett bankkonto. Sådana saker kallas för kvarlåtenskap.

Vanligtvis delar den avlidnes anhöriga upp kvarlåtenskapen mellan sig. Men innan arvet kan delas ut behöver tillgångar och skulder kartläggas.

Det kallas för bouppteckning. Och en bouppteckning är alltså en kartläggning av vad en person hade för tillgångar och skulder vid sin bortgång. Samt vilka som ska ärva personen.

  • Det hela startar med ett frivilligt möte där alla arvtagare kan delta. Under mötet listas den avlidnes tillgångar och skulder. Dessutom fastställer man vilka som har rätt att ärva och vem som ska företräda dödsboet.
  • Den som företräder dödsboet kallas för bouppgivare. Det är bouppgivarens ansvar att alla tillgångar och skulder listas på ett korrekt sätt. Så att kvarlåtenskapen efter den avlidne blir korrekt fördelad när bouppteckningen är registrerad och klar.
  • När allt är klart skickas bouppteckningen in till Skatteverket tillsammans med övriga relevanta dokument. Det måste göras inom fyra månader från dödsdagen.
  • Ja, en bouppteckning måste upprättas senaste fyra månader efter dödsfallet.

    I undantagsfall kan däremot socialförvaltningen bestämma att en så kallad dödsboanmälan ska genomföras. Men det förutsätter att den som avlidit har mycket små tillgångar.

    En bouppteckning innehåller många delar som är reglerade i lag.

    Exempelvis måste arvtagare kallas till bouppteckningsmöte. Dessutom är det bra om två vittnen är med som intygar att allt gått rätt till. Vittnena måste vara oberoende och kallas för förrättningsmän.

    Eftersom själva bouppteckningen är en genomgång av skulder och tillgångar är det även viktigt att ha med så mycket information som möjligt. Det kan vara en fastighetsbeteckning, uppgifter om bankkonton och aktieinnehav.

    Måste Efterarvingar kallas till bouppteckningen?

    Juridik vid dödsfall

    Det är så att jag såg dödsannons att min farfar Som avlidit 28 maj i år. Med tanke på att det gått en tid och jag inte blivit kontaktad av någon undrar jag därför hur det fungerar. Om jag förstått det rätt är jag arvinge då min far inte är i livet. Han är gift men har inga nya barn. Blir jag automatiskt kontaktad vid bodelning eller hur fungerar det. Jag har alltså ingen kontakt med hans fru så jag räknar inte med att hon kontaktar mig. Hur skall jag gå tillväga elle sköts all automatiskt?

    Vem får inte vara Förrättningsman vid bouppteckning?

    En bouppteckning ska förrättas av två kunniga och trovärdiga gode män (20 kap. 2 § första stycket ÄB). De kallas förrättningsmän.

    Förrättningsmännens uppgift är att anteckna allt av faktisk eller rättslig betydelse som förekommer vid förrättningen. Förrättningsmännen ska t.ex. anteckna om det finns äktenskapsförord eller testamenten, samt vilka som varit närvarande vid förrättningen. Förrättningsmännen har också ansvar för att tillgångarna värderats riktigt.

    Vilka ska kallas till förrättning?

    Den person som vårdar den avlidnas egendom, eller i övrigt bäst känner till dödsboets egendom, utses till bouppgivare. Bouppgivaren ska lämna uppgifter om dödsboet inför bouppteckningen.

    Bouppgivaren ska även utse två utomstående förrättningsmän. Förrättningsmännen ska vara personer som inte på grund av lag eller testamente har rätt att ärva den avlidne. Förrättningsmännen ska intyga att det som har antecknats i bouppteckningen är riktigt och att tillgångarna har värderats efter bästa förstånd.

    En boutredningsman eller en testamentsexekutor kan inte vara förrättningsman.

    Måste man ha Förrättningsman vid bouppteckning?

    Den person som gör bouppteckningen kallas förrättningsman. Under bouppteckningsförrättningen behövs enligt svensk lag två förrättningsmän. Bara den ena av dem behöver vara på plats under själva förrättningsmötet. Dock ska bägge förrättningsmännen skriva under bouppteckningen och därmed intyga att allt gått rätt och riktigt till.

    Det är vanligt att man låter jurister förrätta bouppteckningen, och detta för att det är viktigt att det hela sköts på ett juridiskt korrekt sätt. Privatpersoner kan däremot vara just förrättningsmän. Då ska man inte vara dödsbodelägare, det vill säga direkt arvtagare eller efterarvinge till kvarlåtenskapen.

    Måste Bouppgivare närvara vid bouppteckning?

    När någon har avlidit måste man göra en bouppteckning. Nedan finner du 10 av de mest grundläggande sakerna du bör känna till om bouppteckningsarbetet.

    Den person som har mest insyn över den avlidnes ekonomi – vanligtvis efterlevande make/maka/partner eller sambo – har ansvaret att bouppteckningen blir utförd. Om det är oklart vem som är närmast anhörig, så är det dödsbodelägarna tillsammans som har ansvaret för att bouppteckningen utförs.

    Måste alla arvingar vara med på bouppteckning?

  • En bouppteckningsförrättning ska hållas inom tre månader efter inträffat dödsfall.
  • Syftet och avsikten med bouppteckningsförrättningen är att gå igenom dödsboets tillgångar och skulder. Det görs för att de närvarande ska få information av vad som ingår i den avlidnes dödsbo.
  • En förutsättning för att bouppteckningsförrättning ska kunna ske är att en kallelse skickas inom god tid innan tillfället för bouppteckningsförrättningen.
  • Får en arvinge göra bouppteckning?

    Dödsbodelägarna ska gemensamt förvalta den dödes egendom, göra en boutredning och förrätta bouppteckning som ska dokumenteras i det som vanligen kallas bouppteckning.

    Bouppteckningen ska göras senast tre månader efter dödsfallet. Delägarna ska skicka handlingen till Skatteverket inom en månad efter att den upprättats.

    Måste man ha Förrättningsmän vid bouppteckning?

  • En bouppteckningsförrättning ska hållas inom tre månader efter inträffat dödsfall.
  • Syftet och avsikten med bouppteckningsförrättningen är att gå igenom dödsboets tillgångar och skulder. Det görs för att de närvarande ska få information av vad som ingår i den avlidnes dödsbo.
  • En förutsättning för att bouppteckningsförrättning ska kunna ske är att en kallelse skickas inom god tid innan tillfället för bouppteckningsförrättningen.
  • Måste man ha Bouppteckningsförrättning?

    När någon går bort brukar en del tillgångar och skulder lämnas kvar. En bouppteckning är en lista över dessa tillgångar och skulder. Den ska skapas inom tre månader från dödsfallet och sedan skickas in till Skatteverket inom en månad från skapandet.

    Bouppteckningen görs under ett tillfälle där dödsbodelägarna och minst en förrättningsman (någon som ska intyga att bouppteckningen gått rätt till) samlas. Det mötet kallas för bouppteckningsförrättning, och det är den man kallas till om man är delägare i ett dödsbo eller efterarvinge. 

    Vem kan vara Förrättningsman vid en bouppteckning?

  • En bouppteckningsförrättning ska hållas inom tre månader efter inträffat dödsfall.
  • Syftet och avsikten med bouppteckningsförrättningen är att gå igenom dödsboets tillgångar och skulder. Det görs för att de närvarande ska få information av vad som ingår i den avlidnes dödsbo.
  • En förutsättning för att bouppteckningsförrättning ska kunna ske är att en kallelse skickas inom god tid innan tillfället för bouppteckningsförrättningen.
  • Vem kan vara Förrättningsman i en bouppteckning?

    En bouppteckning måste inte göras av dyra jurister. Enkla fall klarar du lätt själv – och sparar tusenlappar på köpet.

     En person kan ha flera roller i en bouppteckning. Ett barn till den avlidna kan till exempel vara både bouppgivare, döds­bodelägare och ingivare.

    Bouppgivare: Den som bäst känner till dödsboet, det vill säga vilka skulder och tillgångar som finns.

    Dödsbodelägare: De som ärver direkt från dödsboet.

    Kan Bouppgivare och Förrättningsman vara samma person?

    En bouppgivares roll vid bouppteckningsförrättningen är att lämna uppgifter om dödsboet. Bouppgivaren ska lämna uppgifter om den avlidnas tillgångar och skulder, testamenten, äktenskapsförord, släktförhållanden o.s.v.