:

Vad är skillnaden mellan ISK och kapitalförsäkring?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är skillnaden mellan ISK och kapitalförsäkring?
  2. Varför kapitalförsäkring istället för ISK?
  3. När lönar det sig inte med ISK?
  4. Vad är nackdelen med ISK?
  5. Vad är bäst investeringssparkonto eller kapitalförsäkring?
  6. När slutar ISK vara lönsamt?
  7. När blir ISK skattefritt?
  8. Varför ska man inte ha pengar på ISK konto?
  9. Är ISK bra 2023?
  10. När lönar det sig med kapitalförsäkring?
  11. Hur många har en miljon på ISK?
  12. Vad händer med ISK konto 2023?
  13. Hur mycket skatt på 100 000 ISK?
  14. Hur mycket skatt på 100 000 ISK 2023?
  15. Vad händer med ISK 2023?

Vad är skillnaden mellan ISK och kapitalförsäkring?

Kapitalförsäkring och ISK har mycket gemensamt. Båda sparformerna låter dig investera i fonder och aktier på ett enkelt sätt. Och du schablonbeskattas på båda två, vilket innebär att du inte behöver betala skatt varje gång du säljer med vinst.

Men det finns några viktiga skillnader som är bra att hålla koll på innan du börjar spara.

I tabellen ser du skillnaderna mellan ISK och kapitalförsäkring. Klicka på länkarna i tabellen för mer detaljerad information om vad som skiljer sparformerna åt.

Med en kapitalförsäkring kan du själv bestämma hur, och i vilken takt, dina pengar ska betalas ut. Du kan till exempel välja att få dina pengar utbetalade som ett extra tillskott till pensionen varje månad. Eller bestämma att ditt barn ska få en utbetalning när hen fyller exempelvis 18, 25 och 30 år.

Sparar du i ett ISK behöver du istället aktivt sälja av hela, eller delar av, ditt innehav om du vill få ut pengarna.

Varför kapitalförsäkring istället för ISK?

De depåer för aktiesparande som är bäst på lång sikt är generellt kapitalförsäkring (KF) och investeringssparkonto (ISK). Detta särskilt om du får gott om utdelningar.

Fördelen med dessa så kallade schablonbeskattade depåer är att du betalar en skatt på ditt kapitalunderlag. Inte direkt på dina vinster eller på dina utdelningar, vilket å andra sidan innebär att det inte finns några avdragsgilla förluster i ISK eller i KF. Skatten räknas lite förenklat på kapitalunderlaget oavsett om det stiger eller sjunker i värde under året.

När lönar det sig inte med ISK?

Investeringssparkontot (ISK) gjorde entré med buller och bång i januari 2012 och firar i år 10 år. Aktiespararna var initiativtagare till ISK. Ambitionen var att stimulera till ökat sparande genom att göra det enklare och billigare att spara långsiktigt.

I stället för en fast skatt på realiserade vinster kunde man nu utgå från en fast schablon som är baserad på kontots genomsnittliga värde.

Vad är nackdelen med ISK?

  • Billig sparform om du väljer fonder med låg avgift. Själva ISK-kontot är vanligtvis kostnadsfritt, men du får betala andra avgifter beroende på vilket sparande du väljer att ha på ditt ISK-konto.
  • Fonder och aktier kan säljas och bytas utan att du behöver betala skatt på vinsten. I stället betalar du varje år en skatt på värdet av ditt sparande, en så kallad schablonskatt. Skatten som ska betalas ordnar din bank med, det står alltså förtryckt i din deklaration.
  • Ett ISK sparande kan vara ett bättre alternativ för långsiktigt sparande än att spara direkt i fonder och aktier på grund av en lägre förväntad skatt.
  • Försäljningar av värdepapper behöver inte deklareras.
  • Värdepapper och pengar som du har på investeringssparkontot omfattas av investerarskyddet och insättningsgarantin.

Vad är bäst investeringssparkonto eller kapitalförsäkring?

De depåer för aktiesparande som är bäst på lång sikt är generellt kapitalförsäkring (KF) och investeringssparkonto (ISK). Detta särskilt om du får gott om utdelningar.

Fördelen med dessa så kallade schablonbeskattade depåer är att du betalar en skatt på ditt kapitalunderlag. Inte direkt på dina vinster eller på dina utdelningar, vilket å andra sidan innebär att det inte finns några avdragsgilla förluster i ISK eller i KF. Skatten räknas lite förenklat på kapitalunderlaget oavsett om det stiger eller sjunker i värde under året.

När slutar ISK vara lönsamt?

Investeringssparkontot (ISK) gjorde entré med buller och bång i januari 2012 och firar i år 10 år. Aktiespararna var initiativtagare till ISK. Ambitionen var att stimulera till ökat sparande genom att göra det enklare och billigare att spara långsiktigt.

I stället för en fast skatt på realiserade vinster kunde man nu utgå från en fast schablon som är baserad på kontots genomsnittliga värde.

När blir ISK skattefritt?

Varje år betalar man som ISK-sparare en schablonskatt på det totala värdet av ens sparande. Tidigare har den varit på 0.375 %, men nu höjs den rejält – till 0.88 %. Det innebär att alla de 3 miljoner svenskar som i dag sparar på ett ISK kommer att få betala betydligt mer nästa år.

Det var under förra året som frågan om ISK-skatt verkligen blev glödhet i den svenska politiken. Det på grund av att Socialdemokraterna tog fram en rapport för att se över villkoren för ISK. Då diskuterade man en skattehöjning, vilket skapade stora protester bland Sveriges småsparare.

Varför ska man inte ha pengar på ISK konto?

Rent matematiskt finns en enkel tumregel att gå efter. Om du placerat i tillgångar som du tror kommer ge högre avkastning än statslåneräntan plus påslaget så har du med fördel tillgångarna på ISK/KF. Det vill säga, om du tror att din portfölj kommer att avkasta mer än 2,94 procent (statslåneräntran + 1 procentenhet) så lönar det sig att ha dina värdepapper på ISK. Det gäller ju även om du investerar i aktier som ligger stilla men där utdelningen överstiger 2,94 procent.

Det gör att ISK inte lämpar sig för tillgångar och värdepapper som förväntas avkasta mindre än så, som korta räntefonder. De passar bättre att ha på en vanlig depå. Där får du dessutom kvitta vinst mot förlust i deklarationen, och sedan skatta 30 procent på det som blir kvar efter kvittning.

Till saken ska dock tilläggas att ISK ju är en bra sparform fortfarande, framför allt för dess enkelhet. Du slipper deklarationskrångel. Men den högre skatten kräver att vi tänker till allt mer kring lågrisksparande.

Är ISK bra 2023?

Den som säljer aktier eller fonder behöver normalt sett betala 30 procent av vinsten i skatt. Med ett ISK slipper du det, eftersom du istället skattar en liten procentsats varje år. Hur hög procent du får betala i skatt beror på statslåneräntan, som länge varit låg – vilket varit fördelaktigt för ISK-spararen. I år har statslåneräntan skjutit i höjden, vilket gör att ISK-skatten nästa år kommer göra detsamma. 

– Systemet med statslåneräntan skapar en märklig situation. När ekonomin går bra, räntorna går ner och börsen är uppumpad, då blir skatten på ISK väldigt låg. När det sen vänder, ekonomin går dåligt och räntorna stiger, då blir skatten på ISK högre, säger Kalle Sundin, utredare på den fackliga tankesmedjan Katalys.

När lönar det sig med kapitalförsäkring?

Att spara i en kapitalförsäkring innebär enkla regler för deklaration och beskattning, och utdelningar från svenska aktiebolag är skattefria.

Granska alltid de exakta villkoren innan du skaffar en kapitalförsäkring, för de skiljer sig åt rejält mellan olika kapitalförsäkringar. Det är också bra att jämföra med andra möjliga former för sparande och investeringar, till exempel sparande i investerarsparkontot (ISK) eller att köpa aktier och förvara i aktiedepå.

Hur låst sparandet är beror på villkoren för kapitalförsäkringen. Ett vanligt upplägg är att kapitalet är helt låst under en initial period (till exempel första året). Därefter går det att göra uttag, men om man gör uttag innan försäkringstiden är över måste man betala en straffavgift för det – en så kallad återköpsavgift. Kapitalförsäkring passar alltså bäst om man vill att kapitalet ska vara semi-låst och vill ge sig själv en anledning till att inte tulla på det i förväg.

Hur många har en miljon på ISK?

Den som placerade sina sparpengar på ISK-konto för tio år sedan har dragit en skattemässig vinstlott. Och det är många förmögna svenskar som hittat dit – över 200.000 sparare har över en miljon kronor på kontot.

I dagarna firar det skattegynnade sparandet tio år.

Vad händer med ISK konto 2023?

06 dec 2022

Skatt på ISK för 2023 – hur ser det ut? När investeringssparkontot (ISK) lanserades som sparform i Sverige i början av 2012 blev det snabbt populärt, då själva syftet med ISK är att göra det både enklare och billigare att spara långsiktigt i aktier och fonder.

Hur mycket skatt på 100 000 ISK?

Den schablonbeskattade sparformen har länge varit det mest överlägsna alternativet för personer som föredrar:

  • Låg skatt på sitt sparande
  • Inte behöva bry sig om en krånglig deklaration
  • En sparform utan inlåsningar som ej är dubbelbeskattad
  • Enkel lösning för sitt privata pensionssparande

Enkelt sammanfattat så har det varit oslagbart att använda detta till förmån för det gamla sparandet som kallas IPS (Individuellt Pensionssparande). Efter att nya reformer bestämdes för den typen av sparande då man blev dubbelbeskattad, gick majoriteten över till ett investeringssparkonto för sitt pensionssparande.

Hur mycket skatt på 100 000 ISK 2023?

Schablonintäkten baseras på det sammanlagda värdet av dina tillgångar och är det som ligger till grund för hur mycket skatt du ska betala för ditt investeringssparkonto varje år. Schablonintäkten framgår av kontrolluppgiften som investeringsföretaget (din bank exempelvis) lämnar och är förifylld i din deklaration. Den skatt du ska betala är 30 procent av schablonintäkten.

Du betalar med andra ord inte skatt på enskilda vinster, utdelning, ränta eller annan avkastning som du får från tillgångarna du har på kontot. Du kan också ta ut pengar från kontot utan att behöva betala skatt för det uttagna beloppet.

Du får inte göra avdrag för förluster som du gör på ditt investeringssparkonto. Fondavgifter, depåavgifter och andra utgifter som är kopplade till tillgångarna på ditt investeringssparkonto är inte heller avdragsgilla.

Vad händer med ISK 2023?

Investeringssparkontot, ISK, infördes i Sverige den 1 januari 2012. Sparformen erbjöds till privatpersoner och skulle stimulera sparande i aktier och fonder. Med ett ISK sköts deklarationen automatiskt, och framför allt har skatten på investeringssparkontot varit väsentligt lägre än för en traditionell aktiedepå.

Sedan införandet av ISK har sparformen seglat upp i popularitet bland spararna. Hela hälften av alla svenskar sparar på ISK, och framför allt är det för det långsiktiga pensionssparandet.

Under ISKs tioåriga liv har flertalet förändringar gjort att beräkningsunderlaget för skattenivån ändrats. Det har resulterat i att trots att statslåneräntan inte är på en rekordnivå landar ändock ISK-skattenivån för 2023 rekordhögt.

En enkel tumregel är att ISK är bäst om årsavkastningen är högre än statslåneräntan plus en procentenhet. Med dagens statslåneränta på 1,94% innebär detta att avkastningen behöver vara högre än 2,94%.

Alternativet är att ha sina värdepapper på ett vanligt depåkonto där skatt på 30% utgår på vinster och utdelningar samtidigt som vinster kan kvittas mot förluster. Skillnaden är att vid ett ISK tas skatten ut år efter år, oavsett om marknaden går upp eller ned, medan skatten på en depå regleras först vid försäljning. De senaste åren har detta inte påverkat ISK-sparare, men med årens rekordräntehöjningar och urusla börs får vi helt plötsligt skatta på våra innehav trots att de inte genererat någon avkastning.

Men med detta sagt är majoriteten av sparandet i ett ISK långsiktigt, och det är även så vi måste tänka när vi illustrerar kontoformens för- och nackdelar. Att börsen kommer gå både upp och ned med åren är säkert.

Räkneexemplet gör det tydligt att vid en genomsnittlig avkastning på 10% så är ISK fortfarande lönsamt under en sparperiod på 20 år med en skatt på 1%, jämfört med en fonddepå.

Detta innebär att så länge den genomsnittliga avkastningen på dina investeringar håller sig hög behöver du troligtvis inte oroa dig alltför mycket över vilken kontoform som är fortsatt lönsam för dig att använda (det är skillnad om du är en kortsiktig investerare som köper och säljer ofta, då kan du å ena sidan kvitta vinster och förluster i en fonddepå, å andra sidan kan du parera tidpunkter av dålig utveckling genom att styra om i portföljen).

Ja. Som jag nämnde ovan är en bra tumregel att årsavkastningen bör vara högre än statslåneräntan plus 1 procentenhet. Därför gör vi samma räkneexempel med en genomsnittlig årlig avkastning om 3%.

Nu är det tydligt att en skatt på 1% slår mot ISK. För den som har en genomsnittlig avkastning om 3% per år under 20 år kommer behöva betala 117.000 kronor i skatt via sitt ISK, medan en fonddepå resulterar i 113.000 kronor i skatt. Summan som du får kvar i handen är även nästan 40.000 mer i en fonddepå än i ett ISK utifrån dessa förutsättningar.

Den genomsnittliga avkastningen för Morningstar Sweden indexet de senaste 20 åren är 11%. För Morningstar Global landar samma avkastning på 9,2% i kronor. Under dessa 20 år har vi gått igenom flera kriser och börsfall. Om du investerar i aktier eller aktiefonder är det således rätt låg sannolikhet att din genomsnittliga avkastning under en längre period kommer vara så pass låg att ISK inte lönar sig (utifrån dagens skatteregler). Men självfallet kan detta visa sig vara fel vid investeringar i mer nischade branscher/länder som av någon anledning leder till betydligt lägre avkastning, eller om du investerar i lågavkastande räntefonder.

Så länge du väljer att placera rätt produkter på ditt ISK och är långsiktig bör du därmed inte oroa dig alltför mycket över den höjda skatten. Nu får vi bara hoppas att politikerna ser på kontoformen lika långsiktigt som du och jag gör med vår sparhorisont. Stabilitet och förutsägbarhet för ISK är minst lika viktigt som avkastning för en långsiktig sparare.