:

Kan man ta ut sina pensionspengar i förtid?

Innehållsförteckning:

 1. Kan man ta ut sina pensionspengar i förtid?
 2. Kan man ta ut pensionspengar i förskott?
 3. Kan man ta ut sin pensionssparande?
 4. Kan man ta ut hela tjänstepensionen på en gång?
 5. Vilka pensionspengar kan man ta ut?
 6. Vilken pension kan man ta ut först?
 7. Kan man ta ut pensionen i en klumpsumma?
 8. Är det bra att ta ut tjänstepensionen på 5 år?
 9. Kan man ta ut allmän pension i en klumpsumma?
 10. Kan man ta ut sina pensionspengar Swedbank?
 11. Vilken pension kan man ta ut tidigare?
 12. Vilken del av pensionen ska man ta ut först?
 13. När är det bäst att ta ut tjänstepensionen?
 14. Hur gör jag för att ta ut min pension?
 15. Är det smart att ta ut tjänstepensionen på 5 år?
 16. Kan du göra en pensionsprognos på mina sidor?
 17. Vad är en utbetalning från ett pensionssparande?
 18. Hur länge ska utbetalningarna göras från en pensionsförsäkring eller pensionssparkonto?
 19. Vad är ett pensionssparande i en pensionsförsäkring?
 20. Kan du göra en pensionsprognos på mina sidor?
 21. Vad är en utbetalning från ett pensionssparande?
 22. Hur länge ska utbetalningarna göras från en pensionsförsäkring eller pensionssparkonto?
 23. Vad är ett pensionssparande i en pensionsförsäkring?

Kan man ta ut sina pensionspengar i förtid?

Nya regler gör att du nu kan plocka ut ditt pensionssparande som tidigare har varit låst tills du fyllt 55 år. Men endast vid summor under 44 300 kronor.

Har du sparat privat i ett individuellt pensionssparande (IPS) eller i en pensionsförsäkring där summan är under 44 300 kronor kan du alltså nu ta ut detta i förtid. Tidigare var sparande låst till 55 års ålder.

Kan man ta ut pensionspengar i förskott?

När ska du börja plocka ut pensionen? Hur länge tänker du dig att du behöver pension? När man pratar om pensionen hamnar man ofrånkomligen i krassa frågor om livets slutskede, men uttaget av pensionen är även klurigt rent matematiskt – och därför så intressant! Innan vi går in på tjänstepensionen ska vi lägga fast vad som gäller för den allmänna pensionen. De hänger nämligen ihop.

Den mest grundläggande insikten när man planerar sitt allmänna pensionsuttag är detta: Ju längre man väntar, desto mer får man ut, per månad.

Om du tittar på en pensionsprognos, till exempel på MinPension.se, ser du att för varje ytterligare år som du skjuter upp uttaget av pensionen ökar storleken på månadsutbetalningarna märkbart. Det beror på att två faktorer samverkar och förstärker varandra: Dels jobbar du längre och tillför mer kapital till pensionen. Dels förkortar du din tid som pensionär och minskar antalet utbetalningar som den insparade pensionen ska räcka till. Du kan i dag tidigast ta ut din allmänna pension från 62 års ålder, eller 63 år om du är född efter 1960. Från 2026 införs en riktålder som visar vid vilken ålder du kan ta ut allmän pension.

Till skillnaden från den allmänna pensionen kan du själv bestämma om du vill ta ut dina tjänstepensioner livsvarigt eller under en begränsad tid. När valet en gång är gjort kan det inte ändras. Livsvarigt uttag innebär att du får ett visst belopp varje månad så länge du lever. Med en bestämd uttagstid (ofta 10 eller 20 år) betalas hela din tjänstepension ut under uttagstiden. Observera att det är vanligt att en person har flera olika tjänstepensioner från olika arbetsgivare vilket innebär att du kan ta ut en viss tjänstepension tidsbestämt och en annan tjänstepension livsvarigt.

Det vanligaste är att du kan börja ta ut tjänstepension tidigast vid 55 år, men du bör undersöka vad som gäller för just dina insamlade tjänstepensioner då det kan variera.

Att ta ut hela tjänstepensionen under en begränsad tid har en nackdel jämfört med livsvarigt uttag, i så måtto att pensionen på det senare sättet aldrig tar slut. Men begränsad uttagstid har också en fördel, nämligen att du på så vis hinner få ut hela beloppet och hinner använda pengarna innan det är för sent. Kalkylen för livsvarigt uttag leder ofta till att det finns en slant kvar när du är borta. Det ingår i kalkylen. Dock kan du se till att din innestående tjänstepension går i arv till dina anhöriga, så att kvarstående belopp inte går ”förlorat”.

Kan man ta ut sin pensionssparande?

Du kan logga in på Mina sidor för att få en snabb och enkel överblick över alla delar i din framtida pension. Då blir det lättare att ta ställning till om du vill eller behöver spara extra till pensionen. Där får du flera tips på hur du kan påverka din framtida pension. 

 • Investeringssparkonto (ISK) innebär att du sparar i aktier eller fonder och det du har på kontot ägs direkt av dig. 
 • Kapitalförsäkringen innehåller nästan alltid någon typ av försäkring. De aktier eller fonder du har där ägs inte av dig, utan av ett försäkringsbolag.
 • Amortera på bolån kan vara ett alternativ i kombination med eget sparande.

Kan man ta ut hela tjänstepensionen på en gång?

 • Börja planera din pension i god tid så att du hinner fundera och göra de val och anpassningar som passar dig. Ansök tre månader innan du vill ha din första utbetalning.
 • Gör en pensionsprognos då och då för att bilda dig en uppfattning om hur mycket pension du kommer att få. Gör en prognos på Mina sidor
 • Tänker du ta ut din pension i närtid? Då är det bra att göra en plan för hur du vill ta ut din pension. Du gör det enkelt i verkyget Uttagsplaneraren på minPension. Gör en plan i Uttagsplaneraren
 • Tänk på att fler år i arbete ger högre pension per månad hela livet ut. Ett års extra arbete efter 66 års ålder kan ge dig som har en genomsnittlig månadslön och som snart ska ta ut din pension mellan 1 600 till 2 200 kronor mer i pension per månad före skatt, hela livet ut. Det beror bland annat på att pengarna betalas ut under en kortare tid. Om du har lägre eller högre inkomst så kan pensionen bli lägre eller högre än vad exemplet visar.

  Logga in med din e-legitimation för att enkelt se din pensionsprognos och se hur din pension påverkas av vid vilken ålder du väljer att ta ut den. Du får reda på vad det blir per månad efter skatt.

  Planera hur länge du vill jobba. Du har rätt att arbeta fram tills du fyllt 69 år. I vissa fall kan du arbeta längre om du och din arbetsgivare kommit överens om det. 

  Har du ersättning från Försäkringskassan eller från a-kassa? Tänk på att ålder för när ersättningarna upphör har ändrats till 66 år. Höjd pensionsålder påverkar ersättningar från Försäkringskassan (Länk till annan webbplats)

  Du kan välja själv när du ska ta ut allmän pension men det finns en lägsta ålder beroende på när du är född. Tidigaste uttagsålder för allmän pension är 63 år. Om du är född 1960 gäller istället 62 år. Från 2026 införs en riktålder som kommer att visa när du tidigast kan ta ut allmän pension eller få garantipension, inkomstpensionstillägg eller bostadstillägg. Pensionsåldrar och riktålder

  Vilka pensionspengar kan man ta ut?

  Innan du bestämmer dig för att börja ta ut din tjänste­pension, finns det några saker du behöver känna till.

  Du kan tidigast ta ut din Avtals­pension SAF-LO från och med månaden efter att du fyllt 55 år.

  Vilken pension kan man ta ut först?

 • Skaffa dig överblick Börja med att skaffa dig en överblick över din pension med hjälp av verktyget Minpension. Kanske kommer du att få pengar från olika håll och kan ta ut delar av pensionen vid olika tidpunkter.

 • Räkna på vad pengarna räcker till Fundera på vad du vill att pensionen i första hand ska räcka till. Gör gärna en budget och se hur långt pengarna kan räcka. Tänk efter om du behöver skydd till efterlevande eller inte.

 • Bestäm när du vill gå i pension Fatta beslut om när du vill gå i pension och hur utbetalningarna ska göras över tiden.

 • Kan man ta ut pensionen i en klumpsumma?

  Hej och välkommen till Lawline med din fråga!

  IPS är en sparform som innebär att man från och med en viss ålder får ta ut sina sparade pengar under en utbetalningsplan. Man gör då en s.k. utbetalningsplan där man får utbetalning på en viss summa varje månad. Den kortaste tiden för en utbetalningsplan är precis som du säger 5 år. Man kan ta ut summan som en klumpsumma, ett s.k. förtida uttag, men då måste ett villkor uppfyllas. Villkoret är att den totala sparade summan inte får överstiga ett prisbasbelopp ( vilket är 47 300 kr år 2020). Det låter på din fråga som att din IPS överstiger denna summa, vilket resulterar i att förtida uttag inte blir ett alternativ för dig.

  Är det bra att ta ut tjänstepensionen på 5 år?

 • Skaffa dig överblick Börja med att skaffa dig en överblick över din pension med hjälp av verktyget Minpension. Kanske kommer du att få pengar från olika håll och kan ta ut delar av pensionen vid olika tidpunkter.

 • Räkna på vad pengarna räcker till Fundera på vad du vill att pensionen i första hand ska räcka till. Gör gärna en budget och se hur långt pengarna kan räcka. Tänk efter om du behöver skydd till efterlevande eller inte.

 • Bestäm när du vill gå i pension Fatta beslut om när du vill gå i pension och hur utbetalningarna ska göras över tiden.

 • Kan man ta ut allmän pension i en klumpsumma?

  FRÅGA: Är 61 år och har varit sjukskriven ett år nu för obotlig cancer. Min ekonomi har så klart blivit sämre under detta året men jag har i alla fall runt 50 000 kronor sparande i ISK hos Länsförsäkringar. Min sjukpenning sänks nu och andra försäkringar går ut efter ett års sjukskrivning. Jag funderar nu på att ta ut från min pension. Har tagit ut lite småsparande från pensioner. Sammanlagt blir det ca 4000 kronor i månaden men jag tänker lite framåt. Jag lär ju inte leva tills jag blir 101 och funderar nu på att ta ut de pensioner jag kan under fem år för att leva någorlunda bra innan jag blir riktigt sjuk och ändå inte kan göra av med några pengar. Eventuellt överskott under dessa år tänkte jag då spara i ISK. Jag har också en bostadsrätt som jag betalar 900 kronor på i bottenlån och det är inte aktuellt att sälja den för att få ut pengar därifrån. Men min fråga är vad säger ni om att just ta ut så mycket som möjligt under fem år för att investera det i annat. Detta med tanke på hur lång livslängd jag förmodligen har kvar. Jag gissar tio år högst. Jag vet också att det är någon tjänsteförsäkring man inte ska nalla på förrän man är äldre än 62 och någon månad. Vilken är det? Med ovanstående information vad tycker ni är det bästa för mig att göra rent ekonomiskt?

  SVAR: Vi får börja med att beklaga cancern. Det är trots allt ett betydligt trevligare problem att få pengarna att räcka till ett långt liv än att vara i din situation. Givet din sjukdom tycker vi att du gör helt rätt som tar ut pensionen på kortare tid. Frågan är hur kort tid och vad som går att ta ut i din situation.

  Kan man ta ut sina pensionspengar Swedbank?

  Har swedbank och ca 14 000 kr på nått ip pensionsspar

  Du missförstår lite. Se till att få ner värdet under 44300 genom att välja fonder man tror kommer rasa i värde

  Vilken pension kan man ta ut tidigare?

  Du bestämmer själv när din tjänstepension ska börja betalas ut. Gör du inget eget val börjar den att betalas ut automatiskt vid en viss ålder. 

  Vid vilken ålder utbetalningen startar automatiskt beror på vilket avtalsområde du tillhör, vissa tjänstepensioner startar automatiskt vid 65 år, andra senare. Om du vill kan du välja att ta ut din pension tidigare eller senare. Längre ner på sidan kan du läsa om vad som gäller för ditt avtalsområde.

  Om du vill ta ut pensionspengarna vid en annan tidpunkt är det viktigt att du gör ditt val i god tid innan utbetalningen startar, eftersom det inte går att ändra efteråt.

  Vilken del av pensionen ska man ta ut först?

  I den allmänna pensionen, som du ansöker om hos Pensionsmyndigheten, finns inget som hindrar att du arbetar hur mycket du vill samtidigt som du är pensionär. Du kan också ångra dig. I båda fallen fyller du i formuläret där du ansöker om pension, men om du vill att pensionen ska upphöra kryssar du i "inget uttag”. Logga in på Pensionsmyndighetens hemsida för att ansöka om din allmänna pension. 

  Kolla på jobbet vad som gäller för din tjänstepension. I en del avtal kan det finnas bestämmelser som gör att du bara får jobba en begränsad del om du tar ut tjänstepensionen. Ibland kan du inte heller välja att bara ta ut en del av tjänstepensionen. Det är hela eller inget som gäller. Tänk också på att om du börjar ta ut tjänstepensionen så kan du inte ändra dig och ta ut mindre pension senare.

  När du jobbar vidare är det inte heller säkert att du får nya inbetalningar till din tjänstepension. Det finns åldersgränser som varierar mellan kollektivavtalen. I bland är det 65 år, ibland får du fortsatta inbetalningar även om du är äldre. Det går förstås också att avtala med arbetsgivaren om fortsatt inbetalning till tjänstepensionen. 

  När är det bäst att ta ut tjänstepensionen?

  I den allmänna pensionen, som du ansöker om hos Pensionsmyndigheten, finns inget som hindrar att du arbetar hur mycket du vill samtidigt som du är pensionär. Du kan också ångra dig. I båda fallen fyller du i formuläret där du ansöker om pension, men om du vill att pensionen ska upphöra kryssar du i "inget uttag”. Logga in på Pensionsmyndighetens hemsida för att ansöka om din allmänna pension. 

  Kolla på jobbet vad som gäller för din tjänstepension. I en del avtal kan det finnas bestämmelser som gör att du bara får jobba en begränsad del om du tar ut tjänstepensionen. Ibland kan du inte heller välja att bara ta ut en del av tjänstepensionen. Det är hela eller inget som gäller. Tänk också på att om du börjar ta ut tjänstepensionen så kan du inte ändra dig och ta ut mindre pension senare.

  När du jobbar vidare är det inte heller säkert att du får nya inbetalningar till din tjänstepension. Det finns åldersgränser som varierar mellan kollektivavtalen. I bland är det 65 år, ibland får du fortsatta inbetalningar även om du är äldre. Det går förstås också att avtala med arbetsgivaren om fortsatt inbetalning till tjänstepensionen. 

  Hur gör jag för att ta ut min pension?

  När du fyllt i ansökan får du en preliminär beräkning av din pension. Du loggar in med din e-legitimation.

  • Ansök helst tre månader innan du vill ha din första utbetalning. Det är för att det kan behövas kompletterande uppgifter. 
  • Du kan ansöka om pension som tidigast från och med den månad din ansökan kommer in till oss. Du kan inte ansöka om pension retroaktivt.
  • Väljer du att arbeta vidare och väntar med att ansöka om pension, behöver du inte höra av dig till Pensionsmyndigheten om det. Du väljer själv hur sent du vill börja ta ut din pension.
  • Det är viktigt att du svarar på samtliga frågor och skriver under din ansökan. Om ansökan behöver kompletteras kan det förlänga handläggningstiden. 
  • Du behöver ta ställning till hur mycket du vill ta ut varje månad. Vill du ta ut 100 procent eller 75, 50 eller 25 procent.
  • Tänk på att om du har sjukersättning från Försäkringskassan och är född 1958 eller 1959, får du behålla din sjukersättning tills du ska fylla 66 år.

  Är det smart att ta ut tjänstepensionen på 5 år?

  Annons: Behöver du hjälp? Prova Småspararguiden Rådgivning!

  FRÅGA: Är det skillnader i rekommendationerna kring pensionsspar när man är närmare pension? Alltså snarare 10 år till pension än 30 år. Och när ska man börja plocka ut sin pension? Är det lönt att plocka ut pensionen tidigt, i.e. under tiden man fortfarande jobbar och förvalta dem på annat sätt? Exempelvis placera i ISK eller boende. Äger idag inte mitt boende.

  Kan du göra en pensionsprognos på mina sidor?

  Att logga in på Mina sidor och göra en pensionsprognos är ett bra sätt att få en uppfattning om din framtida pension och lära dig mer om hur olika händelser i livet påverkar den. Prognosen visar alla delar i pensionen, det vill säga din allmänna pension, tjänstepension och eventuellt eget sparande. Se hela din pension på Mina sidor

  Vad är en utbetalning från ett pensionssparande?

  En utbetalning från ett pensionssparande räknas som pension och är därmed skattepliktig. Din bank eller ditt försäkringsföretag drar av 30 procent i preliminär skatt, men den slutliga skatten kan bli högre eftersom summan läggs på dina övriga löne- och pensionsinkomster.

  Hur länge ska utbetalningarna göras från en pensionsförsäkring eller pensionssparkonto?

  Utbetalningarna från en pensionsförsäkring eller pensionssparkonto IPS får tidigast börja göras från det du fyller 55 år och utbetalningstiden ska vara minst fem år. Huvudregeln är att du inte kan återköpa din pensionsförsäkring eller avsluta ditt pensionssparkonto IPS och få ut ditt pensionssparande i förtid.

  Vad är ett pensionssparande i en pensionsförsäkring?

  Ett pensionssparande i en pensionsförsäkring eller ett pensionssparkonto IPS är ett bundet sparande. ... Din bank eller ditt försäkringsföretag drar av 30 procent i preliminär skatt, men den slutliga skatten kan bli högre eftersom summan läggs på dina övriga löne- och pensionsinkomster.

  Kan du göra en pensionsprognos på mina sidor?

  • Att logga in på Mina sidor och göra en pensionsprognos är ett bra sätt att få en uppfattning om din framtida pension och lära dig mer om hur olika händelser i livet påverkar den. Prognosen visar alla delar i pensionen, det vill säga din allmänna pension, tjänstepension och eventuellt eget sparande. Se hela din pension på Mina sidor

  Vad är en utbetalning från ett pensionssparande?

  • En utbetalning från ett pensionssparande räknas som pension och är därmed skattepliktig. Din bank eller ditt försäkringsföretag drar av 30 procent i preliminär skatt, men den slutliga skatten kan bli högre eftersom summan läggs på dina övriga löne- och pensionsinkomster.

  Hur länge ska utbetalningarna göras från en pensionsförsäkring eller pensionssparkonto?

  • Utbetalningarna från en pensionsförsäkring eller pensionssparkonto IPS får tidigast börja göras från det du fyller 55 år och utbetalningstiden ska vara minst fem år. Huvudregeln är att du inte kan återköpa din pensionsförsäkring eller avsluta ditt pensionssparkonto IPS och få ut ditt pensionssparande i förtid.

  Vad är ett pensionssparande i en pensionsförsäkring?

  • Ett pensionssparande i en pensionsförsäkring eller ett pensionssparkonto IPS är ett bundet sparande. ... Din bank eller ditt försäkringsföretag drar av 30 procent i preliminär skatt, men den slutliga skatten kan bli högre eftersom summan läggs på dina övriga löne- och pensionsinkomster.