:

Hur registrerar man eget företag?

Innehållsförteckning:

  1. Hur registrerar man eget företag?
  2. Är det gratis att registrera ett företag?
  3. Hur mycket kostar det att registrera ett företag?
  4. Är mitt företag registrerat?
  5. Hur mycket kan man tjäna utan att registrera företag?
  6. Vad händer om man inte registrerar sitt företag?
  7. Kan man driva företag utan F-skatt?
  8. Vad är bäst enskild firma eller aktiebolag?
  9. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
  10. Hur mycket svarta pengar får man tjäna?
  11. Kan man ha företag utan F-skatt?
  12. Hur mycket får ett företag tjäna utan att betala skatt?
  13. Vad är nackdelar med enskild firma?
  14. Får man ta ut pengar från enskild firma?
  15. Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?

Hur registrerar man eget företag?

Att driva företag innebär nya saker ekonomiskt och administrativt jämfört med att vara anställd. Läs vår samlade information för dig som vill starta företag.

Är det gratis att registrera ett företag?

Hur fungerar det att registrera ett nytt bolag och vad är en firmatecknare? I denna artikel reder vi ut begreppen.

Det finns olika regler för huruvida du är tvungen att registrera ditt företag eller inte, beroende på vilken typ av företag du tänkt starta.

Hur mycket kostar det att registrera ett företag?

De flesta som vill driva egen verksamhet väljer att starta ett aktiebolag. Det är den vanligaste företagsformen av många anledningar, bland annat för att man som aktieägare inte är personligt ansvarig för företagets skulder. Det betyder att du som driver företaget inte behöver ta av dina egna besparingar för att betala tillbaka skulder om aktiebolaget skulle gå i konkurs. 

Med andra ord är det en stor trygghet att driva sin verksamhet i ett aktiebolag. För andra företagsformer ser det annorlunda ut. Om du driver din verksamhet i handelsbolag eller enskild firma är företagets ekonomi nära sammankopplad med din egen privatekonomi. Om du vill läsa mer om fördelar och nackdelar med andra bolagsformer kan du klicka här. 

Är mitt företag registrerat?

Verksamt.se är en samling av e-tjänster från olika myndigheter, bland andra Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Försäkringskassan, Skatteverket och Tillväxtverket, som kan komma till användning för dig som vill starta eget företag eller som redan är företagare.

Här finns också mängder av information, så som tips, råd, intervjuer, checklistor och en riktigt matig databas med svar på vanliga frågor.

Men viktigast av allt och antagligen varför du ens har klickat fram den här artikeln från första början: Det är hit du vänder dig för att registrera företag!

För att göra guiden så lättförståelig som möjligt har vi tagit hjälp av ett äkta Verksamt-proffs som har spenderat otaliga timmar i processen! Längs vägen kommer hon att flika in med sina tips kring hur du ska tänka.

– Jag är egen företagare sedan 20 år tillbaka och arbetar med verksamhets- och affärsutveckling samt som rådgivare på NyföretagarCentrum Jönköping. Jag är civilekonom och har arbetat med ekonomi och som controller men gillar att även få arbeta med människor och hjälpa dem utveckla sina idéer och sitt företagande.

Hur mycket kan man tjäna utan att registrera företag?

Att man får tjäna 30 000 kr innan man behöver börja skatta syftar på att det ska ses som hobbyverksamhet innan man når den gränsen. Det är dock ett påstående som inte har någon anknytning till lagtext eller gällande praxis. Det som avgör om något är hobby eller näring är nämligen syftet med själva arbetet som görs. Är syftet att det du gör ska generera vinst, ja då är det näringsverksamhet oavsett vad du gör och det ska finnas ett företag från första kronan du säljer något. Så skatteplikten träder in direkt om syftet är att du ska generera vinst med det du gör. Är syftet istället för att du gör något du tycker är roligt på fritiden, exempelvis kanske sticka. Ja då skulle du kunna sälja din halsduk för en symbolisk summa utan att det anses som näringsverksamhet. Observera dock här att om du hävdar att du tycker det är roligt att driva en e-handel på nätet lite på din fritid så räknas det inte till hobby. Ett exempel som e-handel räknas alltid som att det har ett vinstsyfte i denna typ av fall, så du kan inte avgöra syftet själv. Det finns vissa grunder att faktiskt hålla sig till.

Vad händer om man inte registrerar sitt företag?

Om företaget bedriver affärsverksamhet genom försäljning av varor eller tjänster är företaget i regel momsskyldigt och ska anmäla sig till momsregistret. I vissa fall är det frivilligt att anmäla sig till momsregistret exempelvis då det är fråga om företag med liten omsättning. Dessutom finns det verksamhet som inte omfattas av momsbeskattningen. Företaget kan inte registrera sig i momsregistret för sådan verksamhet. 

  • Företag med liten omsättning 
  • Verksamhet som inte omfattas av momsbeskanttingen.

Registret över momsskyldiga är Skatteförvaltningens register. Där finns uppgifter samlade om momsskyldiga företag.

Kan man driva företag utan F-skatt?

F-skatt står för företagsskatt. I Sverige behöver man registrera sig och betala företagsskatt för att bedriva egen verksamhet i eget företag. Som bevis för att man betalar F-skatt har man sitt F-skattebevis, eller F-skattsedel som det också kallas. 

Här har vi sammanställt en lista med information om och saker att tänka på vid F-skatt:

  • F-skatt står för företagsskatt och den behöver ansökas om och bli godkänd av Skatteverket. Det är kostnadsfritt att ansöka.
  • När F-skatten är godkänd har du en F-skattsedel.
  • F-skatt är en preliminärskatt som ska vara på samma belopp varje månad. Om inkomsterna av någon anledning ändras under året ska det rapporteras till Skatteverket.
  • Om du har blivit godkänd för F-skatt betalar du in dina egna skatter på de inkomster du har inom näringsverksamheten månadsvis. Exempelvis betalar du in din preliminärskatt och dina sociala avgifter på egen hand.
  • Om du har en F-skattsedel betyder det alltså att den som anlitar dig inte betalar in dessa avgifter för dig, det gör du själv och redovisar det genom att ange det på alla dina fakturor.
  • En F-skattsedel kan bli återkallad om avgifter inte betalas, redovisas eller om du inte inkomstdeklarerar.
  • Det finns registrerat att du har en godkänd F-skattsedel hos Skatteverket.

Om man ska bedriva verksamhet i Sverige måste man betala företagsskatt och ha en så kallad F-skattsedel. Men genom att vara egenanställd går man under Cool Companys F-skatt och kan därmed fakturera som privatperson utan F-skatt.

Många väljer att vara egenanställda när de ska testa en affärsidé under en tid, eller prova vattnet som frilansare. Men det är också många som väljer att driva sin verksamhet som egenanställd i många år då man slipper hantera det administrativa som t.ex. att betala in skatter och sociala avgifter själv.

Om du blir egenanställd kan du driva din konsult- eller frilansverksamhet som om du hade ett eget företag genom att du fakturerar genom Cool Companys F-skattsedel.

Vad är bäst enskild firma eller aktiebolag?

  • Aktiebolaget är en egen juridisk person vilket gör det lättare, jämfört med enskild firma, att skilja på företagets ekonom och den privata ekonomin.
  • Om man inte åtar sig personligt ansvar genom borgensåtaganden för lån eller exempelvis missar skatteinbetalningar (eller andra skyldigheter som företaget har) riskerar man som regel enbart insatt aktiekapital och inte andra personliga egendomar såsom den egna villan eller bilen etc.
  • En annan fördel är att vissa kunder och leverantörer (t ex kommun, landsting, staten) kan kräva att du har ett aktiebolag.
  • Ett aktiebolags namn har skydd i hela Sverige. Enskilda firmans namn har endast skydd i länet.
  • Vinstuttag ur rörelsen i ett aktiebolag kan göras till lägre skatt än för enskild firma med exempelvis schablonbelopp för aktieutdelning.

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

Swish som betalningsmedel är enligt Skatteverket att räkna som kontant betalning. Om Swish-betalningarna tillsammans med kortbetalningar och betalning med sedlar och mynt överstiger 4 prisbasbelopp (motsvarar 190 400 kr för inkomståret 2021) måste företaget normalt ha ett certifierat kassaregister. 

Enligt Bokföringslagen ska det finnas en verifikation för varje affärshändelse. Vid försäljning mot kontant betalning får inbetalningar under en dags försäljning normalt dokumenteras med en gemensam verifikation. Det innebär att verifikationen kan bestå av en kassarapport från en kassaapparat. Vid försäljning via kassaregister ska det på kvittot tydligt framgå om betalningen har gjorts med Swish. Det gäller alltså att ha olika knappar i sitt kassaregister, en för kontant, en för kontokort och en för Swish.

Hur mycket svarta pengar får man tjäna?

  • Om du får överskott från din hobbyverksamhet, det vill säga att du tjänar pengar på den, ska du betala skatt. Du ska då också betala egenavgifter på överskottet.
  • Du behöver inte deklarera en hobbyverksamhet som gått med underskott (förlust) men du måste spara alla underlag för verksamheten.
  • Om du inte får någon vinst och det blir underskott ett år får du spara det och dra av det från eventuellt kommande överskott av samma hobbyverksamhet de fem följande åren.
  • Du får bara göra avdrag för de utgifter som hör till hobbyverksamheten och som du har betalat under inkomståret.

Skattereglerna om hobbyverksamhet kan bara användas om verksamheten inte ska beskattas i inkomstslaget näringsverksamhet eller i inkomstslaget kapital.

Kan man ha företag utan F-skatt?

Om du inte deklarerar eller betalar dina skatter kan ditt godkännande för F-skatt återkallas. Det kan innebära problem för dig att få nya uppdrag. Många företag anlitar bara uppdragstagare med F-skatt. Även kreditgivare kan kolla F-skatten i samband med låneansökningar eftersom den visar att man skött sina skattebetalningar.

När det gäller verksamhet som bedrivs av en fysisk person

ska tre villkor vara uppfyllda för att det ska vara näringsverksamhet. Villkoren är självständighet, vinstsyfte och varaktighet. Om något av dessa villkor inte är uppfyllt är det i stället fråga om inkomst av tjänst i form av uppdragsinkomster eller hobby.

Hur mycket får ett företag tjäna utan att betala skatt?

  • Något du gör på din fritid. Det är inte din huvudsakliga försörjning, utan något du gör på sidan av till exempel arbete eller studier.
  • Du utför inte arbete på uppdrag av eller anlitad av någon annan.
  • Drivs utan vinstsyfte.

Vad är nackdelar med enskild firma?

Svar: Nackdelarna med enskild firma är att du får ansvaret för företagets ekonomi även privat till skillnad från ett aktiebolag som är en egen s.k juridisk person. En annan nackdel kan vara att aktiebolag får en större trovärdighet om man jämför med en enskild firma. Det svåra med att ha en enskild firma är att det är lätt att blanda ihop företagets ekonomi med den privata och få obehagliga överraskningar när skatter och avgifter ska betalas.

Sveriges populäraste bok för företagare som vill hitta nya kunder

Får man ta ut pengar från enskild firma?

Eget uttag finns i aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag, ekonomisk förening och enskild firma. Det fungerar på lite olika sätt beroende på vilken företagsform det handlar om. Generellt kan man säga att när något förflyttas från företagets tillgångar till privat bruk så kallas det för eget uttag.

Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Din fråga handlar om en överföring från utlandet. Överföringen i sig utlöser ingen skattskyldighet, däremot har din bank en skyldighet att lämna en kontrolluppgift till Skatteverket om att pengar har förts in. Kontrolluppgiftsskyldigheten möjliggör för Skatteverket att kontrollera om de införda pengarna borde ha beskattats i mottagarlandet. Om Skatteverket begär in underlag kommer de nog specificera vad de vill ha in. Det är nog möjligt att begära avräkning för den utländska skatten i din svenska inkomstdeklaration.