:

Hur mycket kan man sälja innan man måste betala skatt?

Innehållsförteckning:

 1. Hur mycket kan man sälja innan man måste betala skatt?
 2. Hur mycket får man tjäna privat utan att betala skatt?
 3. Är det moms på försäljning av skrot?
 4. Vad får jag betalt för metallskrot?
 5. Hur mycket skrot får man sälja utan att betala skatt?
 6. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
 7. Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?
 8. Hur bokföra försäljning av skrot?
 9. Vad får man för ett bilbatteri på skroten?
 10. Hur mycket får man för Blandskrot?
 11. Hur man undviker skatt lagligt?
 12. Kan man betala 50% skatt?
 13. När kollar Skatteverket Swish?
 14. Kan någon ta ut pengar från mitt bankkonto?
 15. Hur långt bak i tiden kan Skatteverket granska?

Hur mycket kan man sälja innan man måste betala skatt?

Om du säljer varor vid något enstaka tillfälle så ska den eventuella vinsten som överstiger 50 000 kronor beskattas med 30 procent.

Vinsten är skillnaden mellan ditt inköpspris för varan och det pris du sedan säljer varan för. Om du har fått eller ärvt det du säljer så är det den förre ägarens inköpspris du ska räkna på. Vet du inte inköpspriset kan du använda dig av ett schablonvärde som är 25 procent av ditt försäljningspris.

Om du säljer varor regelbundet så ska du redovisa inkomsten i din deklaration oavsett hur mycket du tjänat på försäljningen. Du redovisar då inkomsten antingen som hobbyverksamhet eller som näringsverksamhet beroende på verksamhetens syfte och hur stor omfattning den har.

Hur mycket får man tjäna privat utan att betala skatt?

ska du ansöka om att bli godkänd för F-skatt. Driver du ett företag av säsongskaraktär betalar du F-skatt bara under de månader som du har en inkomst. I tjänsten kan du också registrera företaget för moms och som arbetsgivare.

Om du ska sälja varor eller tjänster i ditt företag behöver du anmäla dig för momsregistrering. Det gör du på samma sida som du ansöker om att bli godkänd för F-skatt.

Är det moms på försäljning av skrot?

Vid handel med skrot mellan företag används omvänd beskattning. Skälet till omvänd skrotmoms är omfattande momsbedrägerier främst i ledet före uppköparna. Omvänd beskattning innebär att köparen i stället för säljaren redovisar momsen. Säljaren debiterar inte moms i fakturan utan överlåter i vissa fall på köparen att redovisa momsen. Se vidare ordet omvänd lokal beskattning.

Vad får jag betalt för metallskrot?

Som du snart kommer lägga märke till så varierar våra priser – ofta på en daglig basis – och anledningen till detta förklarar vi i detalj på följande sida. Det finns nämligen en mycket bra anledning till att världens skrotpriser varierar så mycket.

Nedan kan du också läsa mer om hur vi sätter våra priser, när vi uppdaterar dem och alla de faktorer som påverkar priserna. Allt för att du ska kunna bilda dig en uppfattning om hur mycket du kan tänkas tjäna på ditt metallskrot.

Hur mycket skrot får man sälja utan att betala skatt?

Blocket, köp- och säljgrupper på Facebook eller mer nischade säljsajter. Idag finns en uppsjö möjligheter att sälja begagnade saker. Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera, ger sina bästa tips på hur man bäst tjänar pengar.

Om man vill sälja av saker för att tjäna pengar, vad ska man tänka på? Tänk utifrån säsong. Sälj barnens urvuxna vinteroveraller och din skidjacka på vintern. Vänta med sommarklänningarna och trädgårdsprylarna tills det börjar bli säsong för det. Sen kan man sälja fler saker än man tror. Märkeskläder i gott skick, läsplattor, mobiltelefoner, böcker, sticklingar och kamerautrustning säljer bra. Och glas, porslin och inredning är jättepopulärt. Men även verktyg, leksaker och samlarsaker som kan vara allt från mynt och frimärken till barbiedockor, smurfar och vinylskivor.

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

Swish som betalningsmedel är enligt Skatteverket att räkna som kontant betalning. Om Swish-betalningarna tillsammans med kortbetalningar och betalning med sedlar och mynt överstiger 4 prisbasbelopp (motsvarar 190 400 kr för inkomståret 2021) måste företaget normalt ha ett certifierat kassaregister. 

Enligt Bokföringslagen ska det finnas en verifikation för varje affärshändelse. Vid försäljning mot kontant betalning får inbetalningar under en dags försäljning normalt dokumenteras med en gemensam verifikation. Det innebär att verifikationen kan bestå av en kassarapport från en kassaapparat. Vid försäljning via kassaregister ska det på kvittot tydligt framgå om betalningen har gjorts med Swish. Det gäller alltså att ha olika knappar i sitt kassaregister, en för kontant, en för kontokort och en för Swish.

Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?

När du har ett mottagande bankkonto registrerat, oavsett om det är ett svenskt eller utländskt bankkonto, kan du alltid begära utbetalning i e-tjänsten Skattekonto. Du kan även kontakta Skatteupplysningen eller ett Servicekontor för att begära utbetalning av överskottet. Tänk på att samtidigt be om hjälp av Skatteupplysningen eller Servicekontoret att anmäla ett mottagande konto, så att du får dina pengar direkt på kontot nästa år.

Om du vill ha utbetalat till ett bankkonto, men inte kan anmäla det som ett mottagande bankkonto, kan du begära utbetalning via brev till Skatteverket. Nedan ser du vilka handlingar du måste skicka in för att du ska få ditt överskott utbetalat till bankkontot.

Om du inte tar ut överskottet, och inget annat än ränta registreras på kontot i tio år, tillfaller beloppet staten i februari det elfte året. Registreras något på skattekontot, till exempel en ny inbetalning, startar en ny tioårsperiod efter detta datum.

Hur bokföra försäljning av skrot?

 • Lägg upp ett speciellt försäljningskonto för detta ändamål, till exempel:3612 Försäljning med skrot o. metall, omvänd skattskyldighet
 • Koppla kontot, till Utanför momslagen på raden Moms, spara nya kontot.
 • Vad får man för ett bilbatteri på skroten?

  Vill du sälja skrot till bästa pris? Skicka in en kostnadsfri förfrågan för att få exakta priser från olika skrothandlare!

  Vi hjälper företag och privatpersoner över hela Sverige. Se generella skrotpriser för 2023, nedan hittar du prislistan. Observera att priserna inte uppdateras dagligen och kan variera beroende på volym, efterfrågan och skick mellan olika skrotköpare.

  Hur mycket får man för Blandskrot?

  Alla ska vinna på att återvinna smidigt på SkrotSmart. Vi ger dig full service på plats och finns till hands för att skapa bästa pris baserat på kvalitet, volym, dagens marknadspris och övriga faktorer som påverkar. Bästa sättet att få dagens rätta pris är att ringa oss eller skapa en skrotförfrågan här - då hjälper vi dig att lokalt ge dig bästa pris beroende på materialets kvalitet, dagens marknadspris, volym och övriga faktorer som dagligen påverkar priset. Det är viktigt att förstå att marknaden för återvunnet material, liksom alla andra marknader, är utsatt för förändringar och påverkas av en mängd olika variabler. Olika metaller som koppar, järn och aluminium prisändras flera gånger varje dag. Vissa metaller är mer eller mindre populära. Vill du ha ett aktuellt pris på ditt skrot? Ring närmaste anläggning eller kontakta oss via kundservice så får du rätt pris!

  Sortera hemma och tjäna mer! Metallen i allt ditt skrot identifieras och priset baseras på vikt. För föremål som innehåller olika metaller, som trasiga vitvaror, styrs priset av vilken metall som det finns mest av. Därför kan det vara värt att demontera och sortera metaller själv innan man kommer förbi, för än bättre betalt!

  Hur man undviker skatt lagligt?

  I Sverige finns det runt 800 000 företagare som driver enskild firma, trots det är det många som inte vet vilka skatteregler som gäller för enskild firma och de flesta skatteexperter är också inriktade på aktiebolag. Urban Rydin, skattechef på skogsfastighetskonsulten Ludvig & Co, är dock specialiserad på skatter för enskild firma och svarar här på några frågor.

  Först och främst, hur uppstår ett resultat i enskild firma? Du startar din verksamhet och får intäkter för uppdrag som du fakturerar och du har även lite kostnader. Intäkterna minus kostnaderna blir ditt resultat och det är det du som utgångspunkt skattar för om du inte använder dig av de planeringsinstrument som skattereglerna fullt lagligt ger.

  Kan man betala 50% skatt?

  För inkomstår 2023 är gränsen för statlig inkomstskatt, efter att grundavdrag har räknats bort, på 598 500 kronor brutto. Denna gräns kallas skiktgräns och justeras årligen och presenteras på Skatteverkets hemsida. I korthet betalas alltså 20 % statlig inkomstskatt på den inkomst som överstiger 598 500 kronor.

  När kollar Skatteverket Swish?

  Du ska betala skatten inom 90 dagar från att du får ditt slutskattebesked. Datumet står på slutskattebeskedet. De flesta som har skatt att betala ska göra det senast den 12 september 2023. Om vi ändrar något i din deklaration får du ditt slutskattebesked tillsammans med ändringsbeslutet.

  Skatteverket drar pengarna från ditt skattekonto på förfallodagen, om vi inte gjorde det vid uttaget av ditt slutskattebesked. Du kan välja att betala skatten innan. Fördelen är att du blir färdig med din deklaration och du kan också undvika att behöva betala kostnadsränta på skatten.

  Den 1 augusti 2023 höjdes den låga kostnadsräntan från 3,75 procent till 5 procent. Samtidigt höjdes den höga kostnadsräntan från 18,75 procent till 20 procent.

  Kan någon ta ut pengar från mitt bankkonto?

  Nätfiske, falska lotterivinster och ID-kapning – tillvägagångssätten som bedragare idag har att lura sina medmänniskor är många. Dagligen kan vi ta del av berättelser från drabbade där man trott sig ha hjälpt en vän i nöd eller att man trott sig ha pratat med både polis eller bank, fast det var någon helt okänd man lämnade sina inloggningsuppgifter till.

  Gemensamt för de flesta bedragare är att de spelar på vår känsla av att vi litar på andra, vår glädje av att ha fått ett oväntat ekonomiskt tillskott eller vår oro att bli utsatt för ett brott.

  Hur långt bak i tiden kan Skatteverket granska?

  Skatteverket ska också göra extra kontroller av hyresinkomster, som ökade stort 2020, och de nya RUT-tjänsterna som omfattar viss tvätt (ej kemtvätt), montering av möbler, transport av möbler för återbruk och enklare tillsyn av bostad. Även det nya avdraget för grön teknik kommer att granskas – ett avdrag som gäller för installation av solceller, lagring av egenproducerad energi och laddningspunkter för elfordon.

  De vanligaste felen som små och medelstora företag gör är att dra av för privata kostnader som inte rör verksamheten och att man inte redovisar förmåner eller inkomster som bör beskattas. Enligt Skatteverket gör 4 av 10 företag dessa skattefel, som motsvarar cirka 8 miljarder kronor om året.