:

Hur räknar man ut hyra för lokal?

Innehållsförteckning:

 1. Hur räknar man ut hyra för lokal?
 2. Vad är en rimlig hyra per kvadratmeter?
 3. Vad är marknadsmässig lokalhyra?
 4. Vad kostar det att hyra en liten lokal?
 5. Hur mycket kostar det att hyra en lokal?
 6. Hur mycket ligger en normal hyra på?
 7. Hur mycket kostar hyra lokal?
 8. Hur mycket hyra är rimligt?
 9. Vad är en rimlig hyra?
 10. Vad kostar det att hyra en lokal?
 11. Vad är rimligt att betala i hyra?
 12. Hur mycket ska jag ta ut i hyra?
 13. Vad är mest lönsamt att hyra ut?
 14. Hur mycket får man ta betalt i hyra?
 15. Vad är en genomsnittlig hyra?

Hur räknar man ut hyra för lokal?

Bostäder som hyrs ut måste hyras ut med en så kallad skälig hyra. Reglerna kring skälig hyra skiljer sig åt beroende på om det är en hyresrätt, bostadsrätt eller ett hus som hyrs ut samt om bostaden hyrs ut i första eller andra hand. För att avgöra vad som är en skälig hyra för en bostad finns en del regler och riktlinjer att följa.

Med denna kalkylator kan du räkna ut en skälig hyra för din bostadsrätt eller ditt hus.

Längre ner på sidan kan du även räkna ut en skälig hyra för en hyresrätt.🔗 Gå direkt ner till: kalkylatorn som beräknar skälig hyra för hyresrätt

Vad är en rimlig hyra per kvadratmeter?

I tabellen redovisas genomsnittlig (medelvärde) årshyra per kvadratmeter bostadsyta 2022 samt ny månadshyra per lägenhet 2022 i lägenheter upplåtna med hyresrätt. Siffrorna redovisas i kronor och är uppdelade efter antal rum.

[1] 2023–04-27 Tabellen har korrigerats för småhus avseende Årshyra per kvm och Ny månadshyra.

Vad är marknadsmässig lokalhyra?

Beroende på vilken typ av kontor ni hyr så skiljer det avsevärt vad som ingår i kostnaden. De tre huvudsakliga alternativen som finns är följande:

 • Eget kontor - en traditionell lokal med 3-5 års avtal där ni står för all möblering och service
 • Kontor på kontorshotell - ni hyr egna rum eller en egen avdelning på ett kontorshotell men delar på gemensamhetsytor och service ingår
 • Coworking - ni hyr endast medlemskap och har ingen låsbar yta utan tillgång till gemensamma ytor

Traditionella lokaler kommer mer eller mindre utan något inkluderat, utan ni får i stället möjligheten att sätta er egen prägel. Kostnaderna kan skilja sig markant beroende på kvalitén på kontoret och läget. Utöver det är det nästintill omöjligt att ge en rättvis bild över kostnaden för möblering och service, då det kan kosta från i princip ingenting till väldigt stora summor.

Att hyra ett kontor på ett kontorshotell är som att hyra kontoret som en tjänst. Ni tar helt enkelt med er era datorer och möjligtvis lite loungemöbler, och resten är fixat.

Men låt oss börja med att reda ut en viktig skillnad mellan kontorshotell och eget kontor - nämligen hur mycket yta ni hyr och behöver betala för, och hur mycket yta ni får på köpet.

Poängen med ett kontorshotell utöver korta och flexibla avtal samt service är att ni endast behöver hyra och betala för er faktiska kontorsyta. Resten tar ni del av när ni har behovet. Det betyder att sättet man räknar kontorets storlek på kontorshotell jämfört med ett vanligt kontor lätt blir förvirrande.

Vad kostar det att hyra en liten lokal?

8. november 2017

Denna fråga är viktig att ställa sig både för att på förhand kunna räkna ut hur hög månadshyra man har råd med, samt för att minimera risken att betala ett överpris genom en noggrann undersökning av liknande lokaler i området. Läs mer om hyror per kvadratmeter för lokaler här!

Hur mycket kostar det att hyra en lokal?

8. november 2017

Denna fråga är viktig att ställa sig både för att på förhand kunna räkna ut hur hög månadshyra man har råd med, samt för att minimera risken att betala ett överpris genom en noggrann undersökning av liknande lokaler i området. Läs mer om hyror per kvadratmeter för lokaler här!

Hur mycket ligger en normal hyra på?

Hyresvärdar

I februari 2013 började en ny lag för privatuthyrning att gälla som gör skillnad på hyressättningen för hyresrätter och bostadsrätter. I båda fallen finns det en rad viktiga saker att ta hänsyn till som hyresvärd. Samtrygg har sammanställt det allra viktigaste i denna guide om hyressättning vid bostadsuthyrning så att du snabbt och enkelt kan få en uppskattning på vad rätt hyra är för dig och ditt kontrakt.

Hur mycket kostar hyra lokal?

En kommersiell lokal kan bäst beskrivas som ett särskilt utrymme, vilket, precis som namnet antyder, är avsett för kommersiella ändamål eller med andra ord för företagsverksamhet. Över hela Europa finns det ett brett utbud av lokaler, och de presenterar sig i en mängd olika varianter som man kan överväga, oavsett om man är intresserad av:

Att hitta rätt lokaler att hyra i Estland innefattar oftast en flerstegsprocess. För att inleda processen på bästa sätt, bör du först tydligt definiera dina specifika krav och behov för lokalen. Ett praktiskt sätt är att skapa en detaljerad checklista i ett Excel-ark, så att du enkelt kan kryssa av specifika punkter när du besöker potentiella lokaler.

När du väl har en klar bild av dina behov, är det dags att utforska den nuvarande marknaden för lediga lokaler i Estland. Baserat på dina kriterier, skapa en lista över de lokaler du finner mest intressanta och önskar besöka.

Efter att ha listat de mest relevanta lokalerna, tar du kontakt med respektive hyresvärd eller fastighetsmäklare för att arrangera visningar. Under dessa visningar bör du noggrant utvärdera om varje lokal matchar dina uppsatta behov, och jämföra med din tidigare skapade kravlista.

Hur mycket hyra är rimligt?

Bostäder som hyrs ut måste hyras ut med en så kallad skälig hyra. Reglerna kring skälig hyra skiljer sig åt beroende på om det är en hyresrätt, bostadsrätt eller ett hus som hyrs ut samt om bostaden hyrs ut i första eller andra hand. För att avgöra vad som är en skälig hyra för en bostad finns en del regler och riktlinjer att följa.

Med denna kalkylator kan du räkna ut en skälig hyra för din bostadsrätt eller ditt hus.

Längre ner på sidan kan du även räkna ut en skälig hyra för en hyresrätt.🔗 Gå direkt ner till: kalkylatorn som beräknar skälig hyra för hyresrätt

Vad är en rimlig hyra?

När du hyr en bostad är det viktigt att du betalar en skälig hyra. Men vad är egentligen en skälig hyra? I det här avsnittet kommer vi att förklara vad som menas med skälig hyra och vilka faktorer som påverkar den.

Vad kostar det att hyra en lokal?

 • Plats: Det är viktigt att du tänker på var lokalen är belägen och huruvida det är lämplig utefter ditt företags behov. Om du har anställda och de kommer att pendla till jobbet, så är det viktigt att ha i åtanke eftersom det är en fördel om lokalen är lättillgänglig med kollektivtrafik eller parkeringsmöjligheter.När du hyr kontor hos oss på CONVENDUM i Stockholm, så spelar det ingen roll vilken av våra anläggningar du har som bas. Ponera att du vanligtvis utgår från Sundbyberg eller Solna, men under dagen har ett möte med en kund som sitter i Gamla stan. Då kan du boka ett ledigt mötesrum på någon av våra anläggningar i närheten där du enkelt kan möta upp din kund i ett fullt förberett och utrustat mötesrum. Som medlem får du alltså tillgång till alla våra adresser både i Stockholms innerstad och utanför City, men även i Göteborg och Palma där vi också finns.
 • Storlek: Se till att lokalen är tillräckligt stor för de behov som ditt företags har. Du vill inte hyra en lokal som är för liten eller för stor. Har du anställda som behöver en egen plats? Är du i behov av mötesrum där du kan hålla kundmöten? Håller företaget kanske på att expandera och förväntas växa ut lokalen inom en relativt snar framtid?På CONVENDUM erbjuder vi flexibla avtal. Med det menar vi att om du hyr en lokal hos oss, men om din verksamhet växer och nya medarbetare behöver en plats, kan du alltid lägga till fler kontor. Skulle du till och med behöva en helt egen våning, är även det möjligt. Det är helt enkelt dina behov som styr upplägget.
 • Kostnad: Se över din budget och räkna på hur mycket du har råd att betala i hyra varje månad. Ta då hänsyn till samtliga kostnader – såsom hyra, serviceavgifter, el och vatten.Som medlem hos oss på CONVENDUM betalar du en månadsavgift som inkluderar allt detta. Om du behöver fler kontor tillkommer en kostnad som vi kan fastställa när vi vet mer om dina behov.
  • flexibla avtal och möjlighet att skala upp eller ner verksamheten efter behov.
  • många bekvämligheter och tjänster inkluderade, såsom WiFi, skrivare, receptionsservice och mycket mer.
  • billigare än att hyra ett traditionellt kontor.
  • möjlighet att arbeta i en dynamisk och kreativ miljö med andra företag och etablera ditt nätverk.
  • skräddarsydda lösningar efter dina unika behov.

  Vad är rimligt att betala i hyra?

  Länger ner i artikeln kan du läsa om hur skälig hyra beräknas för respektive bostadstyp samt vilka regler som gäller. Med denna kalkylator kan du räkna ut skälig hyra för bostadsrätt, hus och hyresrätt.

  Kalkylatorn räknar med Riksbankens referensränta + 2 procentenheter. Just nu räknar kalkylatorn alltså med 5,5 % i avkastningsränta.

  Med denna kalkylator kan du räkna ut en skälig hyra för en bostadsrätt eller ett hus. Med Ekonomifokus egna kalkylator kan du räkna ut en skälig hyra för en hyresrätt.

  Hur mycket ska jag ta ut i hyra?

  Är du andrahandshyresgäst och har betalat en oskälig hyra, det vill säga du tycker att du betalat för mycket i hyra, kan du vända dig till hyresnämnden. Hos hyresnämnden kan du ansöka om att få tillbaka den del av hyran som är oskälig. Du kan också ansöka om att få hyran sänkt för den fortsatta hyrestiden.

  Återbetalning kan bli aktuell för hyror upp till två år tillbaka i tiden. Då räknar man från dagen då du ansökte om återbetalning. Detta gäller för avtal som har träffats efter den 1 oktober 2019. För avtal som träffats innan denna tidpunkt får beslut om återbetalning avse hyror för ett år tillbaka i tiden.

  Vad är mest lönsamt att hyra ut?

  Att enbart hyra ut en produkt av enklare slag är en sak. Låt säga att din verksamhet hyr ut partytält. För enklare och förhållandevis billiga produkter som ett tält är löpande underhåll förmodligen inte något som prioriteras. Det spelar heller inte någon större roll vilket tält du hyr ut eller exakt vilka tältpinnar som kombineras med vilken duk eftersom de är helt utbytbara samt enkla och billiga att ersätta.

  Däremot har du som uthyrare av mer komplexa och dyra enheter ofta ett större ansvar att säkerställa att de fungerar som de ska och att de underhålls på en regelbunden basis. Här blir det förmodligen också viktigt att på ett strukturerat sätt kunna visa en servicehistorik över enheten.

  Hur uthyrningsmodellen utformas är naturligtvis även en fråga om lönsamhet. Går det att på ett effektivt sätt räkna på kostnaderna för all den service som utförs? Tar du kanske rentav för lite betalt? Hyresintäkterna kan visserligen se bra ut på ytan, men om du sedan lägger på servicekostnaden knuten till varje uthyrd enhet är frågan om affären går ihop.

  Hur mycket får man ta betalt i hyra?

  Bostäder som hyrs ut måste hyras ut med en så kallad skälig hyra. Reglerna kring skälig hyra skiljer sig åt beroende på om det är en hyresrätt, bostadsrätt eller ett hus som hyrs ut samt om bostaden hyrs ut i första eller andra hand. För att avgöra vad som är en skälig hyra för en bostad finns en del regler och riktlinjer att följa.

  Med denna kalkylator kan du räkna ut en skälig hyra för din bostadsrätt eller ditt hus.

  Längre ner på sidan kan du även räkna ut en skälig hyra för en hyresrätt.🔗 Gå direkt ner till: kalkylatorn som beräknar skälig hyra för hyresrätt

  Vad är en genomsnittlig hyra?

  Hyran för en lägenhet på 70 kvm i Sverige är i genomsnitt 7 222 kronor.

  Högst är hyresläget i storstadsregionerna. Men genomsnittshyran i en kommun påverkas också av hur gamla hyreshusen är. Kommuner som inte byggt så mycket nytt på senare år har låga genomsnittshyror.

  Medelhyran i Bjurholm är till exempel mindre än hälften av den i Täby. För en 70 kvm stor lägenhet i Bjurholm var månadshyran i snitt 4 311 kronor, att jämföra med 10 751 kr/mån i Täby.