:

Hur får man skyddad adress?

Innehållsförteckning:

 1. Hur får man skyddad adress?
 2. Vill inte att min adress ska synas på nätet?
 3. Kan man ta bort sin adress från Eniro?
 4. Hur tar jag bort mig själv från internet?
 5. Hur blir man anonym på Ratsit?
 6. Är det olagligt att inte ändra adress?
 7. Får man vara skriven på en adress där man inte bor?
 8. Har ingen adress att skriva mig på?
 9. Hur gör man för att inte synas på Eniro?
 10. Kan jag se om någon har googlat mig?
 11. Kan man se vem som sökt på mig på Ratsit?
 12. Kan man se vem som besöker Ratsit?
 13. Får inneboende skriva sig på adressen?
 14. Hur länge kan man vara skriven på en adress utan att bo där?
 15. Vad händer om någon skriver sig på din adress?

Hur får man skyddad adress?

Vad krävs för att få skyddade personuppgifter? Och hur gör jag för att få det? 

Du kan få skyddade personuppgifter, eller skyddad identitet som det också kallas, om du eller någon i din familj är utsatt för ett allvarligt hot. Du kan till exempel få det om du är hotad av en partner, någon i familjen eller släkten, ett kriminellt gäng eller av någon du vittnat mot i en rättegång. 

Vill inte att min adress ska synas på nätet?

De flesta av oss har varit trogna användare av internet i många år och det är inte enkelt att ta bort personuppgifter som hamnat där ute. Faktum är att på många sociala medier så ger du bort dina rättigheter till informationen så snart som du har delat den. Innehållet kan fortfarande tillhöra dig, men det är svårt att på något sätt begränsa vilka som har tillgång till materialet och vad det sedan används till.

Idag finns ett begrepp som kallas för “data scraping” vilket innebär att olika företag och plattformar som du använder dig av samlar in information om dig och lagrar denna i stora databaser som de sedan säljer vidare till organisationer och företag. Detta är en hel bransch och något som sker bakom kulisserna utan att vi riktigt ser eller tänker på det.

En annan svårighet är att spåra all data som är associerad med dig. Du kan till exempel ta bort alla dina nuvarande sociala mediekonton, men du måste också hantera spåret av alla dina gamla profiler, användarnamn och e-postmeddelanden som du lämnat efter dig under alla dina år online.

Att ta bort dig själv från internet är en lång resa med många stopp längs vägen. Det första stället du behöver besöka är dina sociala medier. Företagen bakom dessa plattformar hamrar dina data, och dina sociala medie-profiler är i regel det första som kommer upp i Google-sökningar. Detta är alltså det första steget för att ta bort personuppgifter du inte vill ska vara synliga på internet. (Här hittar du information om du önskar ta bort Facebook, radera Tinder-konto, radera Spotify konto eller ta bort instagramkonto).

Kan man ta bort sin adress från Eniro?

Du kan ta bort dina uppgifter på Eniro genom att kontakta kundservice via mail till [email protected] alternativt via brev till:

Använd länken under, sök upp dina uppgifter och välj sedan “ta bort”. Du behöver Bank-ID-inloggning.

Hur tar jag bort mig själv från internet?

Det finns flera olika så kallade söksajter på nätet, som exempelvis Hitta.se, Eniro och Mr.Koll, som man kan använda för att snabbt kolla upp en adress eller telefonnummer. Om du inte vill att dina uppgifter ska visas när någon söker på ditt namn kan du faktiskt rätt enkelt ta bort dem från sajten.

Här nedanför går vi igenom hur du döljer dina personuppgifter på några av de vanligaste söksajterna.

Hur blir man anonym på Ratsit?

Ratsit.se används årligen av 5,5 miljoner svenskar, både i arbetet och privat. Databaserna innehåller ca 8 miljoner personer och 2,2 miljoner företag/organisationer. Det är helt kostnadsfritt att söka och få fram rikligt med basinformation. Utöver gratistjänsterna finns ett antal avgiftsbelagda produkter för dig som vill ha ytterligare information. Det framgår tydligt när något är avgiftsbelagt och det krävs alltid en aktiv handling för att köpa något.

Är det olagligt att inte ändra adress?

Hej och tack för att du ställer din fråga till oss på Lawline!

Det är olagligt att folkboföra sig på fel adress

Får man vara skriven på en adress där man inte bor?

Så ser lagen ut sedan 2018, rapporterar Hem & Hyra.

Om du flyttar är det din plikt att göra adressanmälan till Skatteverket inom en vecka, men det går också bra att anmäla flytten till din nya adress i förväg.

Har ingen adress att skriva mig på?

Hej! Jag har flyttat från en annan stad till Malmö och flyttar runt mellan olika kompisar och har ingenstans där jag kan skriva mig. Hur gör jag?

Melvin

Hur gör man för att inte synas på Eniro?

Du kan ta bort dina uppgifter på Eniro genom att kontakta kundservice via mail till [email protected] alternativt via brev till:

Använd länken under, sök upp dina uppgifter och välj sedan “ta bort”. Du behöver Bank-ID-inloggning.

Kan jag se om någon har googlat mig?

Hem > K > Kan Jag Se Om Någon Har Googlat Mig?

Den nya svenska sajten Googlad.nu ger dig svaret. Gör en sökning på ditt eget namn så får du se hur många gånger någon har sökt på det under den senaste månaden. Du får förstås även se sökresultatet. Tjänsten är gratis och kräver ingen registrering.

Kan man se vem som sökt på mig på Ratsit?

Jag söker ibland på mig själv på Mr Koll och kan konstatera att den som gör sökningen inte alltid är så anonym som den kanske tror... Jag känner bara en i staden X och när det står att någon från staden X har sökt på mig så blir det inte så svårgissat .

Kan man se vem som besöker Ratsit?

Denna personuppgiftspolicy gäller för de tjänster som tillhandahålls genom denna och andra webbsiter, tjänster och applikationer, av Ratsit AB 556709-0526.

Vi använder information som vi samlar in om våra kunder och användare för fyra huvudsakliga skäl:

 • för att bedriva vår verksamhet och tillhandahålla (inklusive förbättra och anpassa) de tjänster och produkter vi erbjuder,
 • för att tillhandahålla personligt anpassade tjänster unikt anpassade för individuella användare,
 • för att skicka kommunikation, inklusive kampanjer till våra användare, samt
 • för att marknadsföra tjänster och visa reklam, i våra egna tjänster och webbsiter som stöds av reklam.
 • Introduktion
 • Innehåll
 • Personuppgifter vi samlar in
 • Hur vi använder personuppgifter
 • Anledningar till att vi delar dina personuppgifter
 • Hur du kommer åt och kontrollerar dina personuppgifter
 • Dina individuella rättigheter
 • Säkerhet för dina personuppgifter
 • Var vi sparar och behandla personuppgifter
 • Vårt bevarande av personuppgifter
 • Ändringar i denna personuppgiftspolicy
 • Kontakta oss

Vi samlar in uppgifter för att våra Tjänster ska fungera effektivt och ge dig bästa möjliga upplevelse. Vissa av dessa uppgifter tillhandahåller du direkt, exempelvis när du skapar ett konto i en applikation, administrerar ditt användarkonto för en Tjänst, köper en produkt i våra webb-butiker, laddar ned en app och registrerar dig som användare, registrerar dig för ett nyhetsbrev, eller kontaktar oss för support. Vi får en del av informationen genom att registrera hur du interagerar med våra Tjänster och produkter, exempelvis genom användning av teknik som cookies på våra siter och mottagning av användningsdata från programvara som körs på din enhet.Vi kan även hämta uppgifter från tredje part. Uppgifter som har hämtats från tredje part skyddar vi enligt de metoder som beskrivs i denna policy och enligt eventuella ytterligare begränsningar som gäller för informationens källa. Sådana tredjepartskällor kan variera över tid men har tidigare inkluderat:

 • Datamäklare som vi köper demografiska data av, för att komplettera information som vi samlar in.
 • Sociala nätverk, när du ger en av våra produkter åtkomst till dina uppgifter i ett eller flera nätverk.
 • Partners som vi samarbetar med för att erbjuda tjänster eller delta i gemensam marknadsföringsverksamhet.
 • Offentligt tillgängliga källor, till exempel öppna myndighetsdatabaser eller andra data som är tillgängliga för allmänheten.

Du kan göra val angående de uppgifter vi samlar in. När du blir ombedd att lämna personuppgifter kan du välja att avböja. Men om du väljer att inte ange uppgifter som är nödvändiga för att få tillgång till en produkt, tjänst eller funktion, finns det risk att du inte kommer att kunna använda den specifika produkten eller funktionen.

Får inneboende skriva sig på adressen?

Pulsen Omsorg tänker större än enskilda tjänster. Vi vill erbjuda verktyg som skapar mer tid för omsorg i omsorgen. För att möjliggöra ett effektivt digitalt ekosystem ligger fokus på standardisering och sömlös integration där olika tjänster knyts samman och kan förvaltas på ett långsiktigt hållbart sätt. Pulsen Omsorgs målbild för framtidens välfärd täcker hela omsorgskedjan – från behov och aktualiseringar till åtgärder och information som hjälper den enskilde i dess specifika livssituation. Denna hjälp skapas med individen i centrum och med dennes aktiva deltagande i processen. Genom att tillhandahålla plattformen Combine som ett nav i det digitala ekosystemet är vårt strategiska mål att vara den naturliga partnern för alla samhällets aktörer inom omsorg och välfärd.

Vi har experterna som knyter ihop verksamhetskunskap med realisering av tjänster för den sociala välfärden. Vi besitter unik kunskap och förståelse för omsorgens utmaningar samt möjligheterna som tekniken ger oss. Digital omsorg är vår nisch. Vi har 30 års erfarenhet och är en organisation bestående av passionerade medarbetare med vitt skilda specialistkunskaper. Vi kan säkert tyckas olika. Men vi har alla sökt oss hit av samma anledning: För att få chansen att göra skillnad. Riktig skillnad, för andra människor. Det är därför vi har både viljan, kunskapen och kapaciteten att realisera den digitala omsorgen idag. Och imorgon. En välfungerande, smart och medmänsklig välfärd är viktigt för alla: För den enskilda individen i behov av stöd. För anhöriga. För personal. Och för samhället i stort.

Hur länge kan man vara skriven på en adress utan att bo där?

När du behöver ta banklån för att finansiera dina bostadsköp finns det risk att problem uppstår. Om du vill äga flera bostäder måste banken avgöra om din ekonomi räcker till – du måste ha råd att betala samtliga räntekostnader, driftskostnader och hyresavgifter för bostäderna. Om banken däremot beviljar ditt lån, eller om du har råd att betala bostäderna kontant, är det fritt fram att äga hur många bostadsrätter, villor, tomter och sommarstugor som helst. Eftersom det är lagligt att äga flera bostäder är det också tillåtet att äga en bostadsrätt du inte är folkbokförd på. Du kan trots allt bara vara folkbokförd på en enda adress.

Vad händer om någon skriver sig på din adress?

Med tjänsten Visa folkbokförda på samma adress kan du göra det här:

 • Se vilka personer som är folkbokförda på samma adress som du själv.
 • Meddela oss om någon av personerna är felaktigt folkbokförd på din adress.

Lämna så mycket information som du kan eftersom det hjälper oss att snabbare rätta felet. Du behöver inte veta personnumret på den person som är felaktigt folkbokförd på din adress när du använder den här tjänsten. Genom att du använder tjänsten kan vi snabbt identifiera och åtgärda ett eventuellt fel. För att använda denna tjänst behöver du vara folkbokförd i Sverige, över 18 år och ha en e-legitimation. Om du inte har någon e-legitimation kan du använda den oinloggade tjänsten Meddela felaktig folkbokföring.

I tjänsten Visa folkbokförda på samma adress kan du se vilka personer som är folkbokförda på din egen adress och meddela oss om något är fel.