:

Hur mycket ska man ta betalt för samarbeten?

Innehållsförteckning:

 1. Hur mycket ska man ta betalt för samarbeten?
 2. Måste det stå betalt samarbete?
 3. Hur mycket får en influencer för ett samarbete?
 4. Hur lägger man upp betalt samarbete Instagram?
 5. Vem är Sveriges rikaste influencer?
 6. Hur många följare måste man ha för att tjäna pengar?
 7. Hur mycket får Bianca Ingrosso för ett samarbete?
 8. Hur mycket tar Therese Lindgren för ett samarbete?
 9. Hur många följare måste man ha för att tjäna pengar på Instagram?
 10. Vem är världens rikaste men?
 11. Vem tjänar mest på Instagram i Sverige?
 12. Hur mycket pengar får man per 1000 visningar?
 13. Vad tjänar man lättast pengar på?
 14. Hur mycket pengar har Lovisa Worge?
 15. Hur stor del av Caia äger Bianca?

Hur mycket ska man ta betalt för samarbeten?

För att våga ta skäligt betalt för ditt jobb så behöver du erkänna ditt eget värde (för dig själv). Lätt att säga men svårt att göra. Det finns en massa saker som hindrar oss från att se vårt eget värde: osäkerhet, konflikträdsla, självkritik, prestationsångest, jämförelsesjuka etc.

För att komma över detta föreslår jag att du gör såhär: Tänk dig att du sitter på ett café med en vän. Din vän är låg och känner sig osäker och otillräcklig i sin arbetssituation, och det är ditt jobb att få hen att känna sig bättre. Så du uppmärksammar din vän på alla hens fantastiska kvaliteter och påminner hen om hur hårt hen jobbar.I det här scenariot så är det förstås du som är din vän. Du är både den stöttande vännen och den som behöver stöd. Påminn dig själv om hur bra du är, hur hårt du jobbar och vilken grym kompetens du sitter på, precis som du skulle sagt till din vän.

För att våga ta skäligt betalt för ditt jobb så behöver du erkänna ditt eget värde (för dig själv). Lätt att säga men svårt att göra. Det finns en massa saker som hindrar oss från att se vårt eget värde: osäkerhet, konflikträdsla, självkritik, prestationsångest, jämförelsesjuka etc.

För att komma över detta föreslår jag att du gör såhär: Tänk dig att du sitter på ett café med en vän. Din vän är låg och känner sig osäker och otillräcklig i sin arbetssituation, och det är ditt jobb att få hen att känna sig bättre. Så du uppmärksammar din vän på alla hens fantastiska kvaliteter och påminner hen om hur hårt hen jobbar.I det här scenariot så är det förstås du som är din vän. Du är både den stöttande vännen och den som behöver stöd. Påminn dig själv om hur bra du är, hur hårt du jobbar och vilken grym kompetens du sitter på, precis som du skulle sagt till din vän.

Nästa steg är att hitta din USP, eller unique selling point. För inte så länge sen så försökte en vän till mig förklara hur hon ser på sin business, och hennes tankar och idéer var all over the place. Jag lyssnade och sa något i stil med "Så din grej är typ att du hjälper företag att skapa edgy kampanjer med smart copy och ett feministiskt och intersektionellt perspektiv?". Och hon bara "Ja!...Exakt!". Man skulle kunna säga att det här är hennes USP. En sammanfattning av tjänsterna hon erbjuder och hennes unika styrkor. När du pitchar idéer eller förhandlar om arvode så är det detta du vill lägga tyngd på. Det är den primära anledningen till varför ett företag borde jobba med dig av alla människor. Det ger din kund en bild av vad de kommer att få genom att jobba med dig.

För vissa typer av jobb så känns det givet att ta betalt per timme. Till exempel om du blir anlitad för en heldagsfotografering eller för att hålla i en föreläsning. Ett vanligt timpris för frilansande kreatörer är mellan 800-1500 kr i timmen (exklusive moms).

Viktigt att tänka på när du tar betalt per timme är att räkna in all typ av förberedelse, från mailande till moodboard till att handla, preppa fotografering och inte att förglömma: restid! Räkna även in tiden för efterarbete. Det kan exempelvis vara bildredigering och svara på kommentarer/frågor. Det är därför vanligt att man tar betalt för en heldag (minst!), även om själva uppdraget inte tar mer än ett par timmar. Ska du exempelvis föreläsa på en folkhögskola i Uddevalla så är det förmodligen rimligt att ta betalt för hela dagen, även om föreläsningen bara är en timme. Tänk bara på all tid som kommer gå åt till att förbereda föreläsningen, resa dit, stanna kvar och svara på frågor samt resa hem igen!

För saker som sponsrade inlägg eller andra slags samarbeten med varumärken däremot, så kan det istället vara vettigt att sätta ett pris som står i proportion till det värde företaget får genom att samarbeta med dig. När ett företag anlitar en influencer så får de i första hand abstrakta värden som ökad trovärdighet och varumärkesigenkänning, snarare än mätbara resultat som exempelvis konverteringar. Givetvis kan det finnas samarbeten där huvudsyftet är att sälja mer av en specifik produkt, men då kanske längre in i ett långsiktigt samarbete där influencern redan byggt en relation mellan sig, varumärket och följarna.

Saker som tid, utgifter, räckvidd, din relation till dina följare, din arbetslivserfarenhet och din nisch spelar alla en roll när du sätter ditt pris. Alla har sin egna speciella metod att prissätta, men det som har funkat bäst för mig är att tänka på hållbarheten i min arbetssituation. För att jag ska kunna fortsätta göra det jag gör på heltid, utan att gå in i väggen pga ekonomisk stress, hur mycket behöver jag då tjäna i månaden? Dvs, jag räknar baklänges från min önskade månadslön. "Men vänta nu! Jag kan väl inte bara välja hur mycket jag vill tjäna sådär huxflux?" kanske du tänker. Men hear me out! Denna metod är nämligen grymt effektiv när det kommer till att få en realistisk bild över sin tid och sina utgifter.

Hur mycket behöver du tjäna per månad för att gå runt? För mig, just nu, är den summan 20 000:- netto. Med den lönen kan jag klara mig bra, tills min livssituation förändras. För att jag ska kunna ta ut 20 000 i "lön" (eller eget uttag som det heter i enskild firma) från mitt företag så behöver jag fakturera 40 000 i månaden (ungefär hälften försvinner bort i skatt, moms och avgifter).

Men sedan har jag ju utgifter i företaget också. Saker som ingredienser till alla mina recept, webbhotell, hemsideprenumeration, redigeringsprogram, kamerautrustning som behöver uppdateras ibland, rekvisita, nyhetsbrev, redovisningstjänster, olika appar jag använder OCH SÅ VIDARE. Sammanlagt blir det rätt mycket. Jag har räknat ut att jag behöver fakturera minst 50 000:- i månaden för att täcka upp för allt detta. Då kan jag även lägga undan lite besparingar. 

Måste det stå betalt samarbete?

Publicerad 2019-12-09 • Uppdaterad 2021-03-12

Nu skärps kraven vad gäller tydlighet kring reklam i sociala medier. Patent- och marknadsöverdomstolen slår fast att bolaget bakom en influencer har brutit mot förbudet mot att göra reklam i sociala medier utan tillräcklig reklammarkering.

Hur mycket får en influencer för ett samarbete?

Väldigt många företag försöker erbjuda produkter i utbyte mot exponering i dina kanaler – gå inte med på det! Av följande anledningar:

 • När du tar emot produkter som lön för arbete så måste du betala inkomstskatt på ca 30% på värdet av produkterna (summan beror på var du bor). Exempel: Du får kläder som är värda 1000 kronor. Då ska du betala ca 300 kronor i inkomstskatt som ska tas upp i deklarationen. Du går alltså back i rena pengar på samarbetet.
 • När du tar betalt i produkter visar du företag att det är okej att betala för reklam i prylar. Du sätter en standard för branschen. Hur ska vi andra kunna ta vettigt betalt för våra tjänster när du ger bort dem gratis? Tänk på dina kollegor.

Läs mer om Skatteverkets regler för influencers här!

När du tar emot en produkt eller pengar i utbyte mot att nämna den i dina kanaler så gör du reklam och måste meddela dina följare detta. Detta är lag (marknadsföringslagen) och du måste skriva först (högst upp) i inlägget att det är ett samarbete.

Om du får produkter utan krav på exponering (till exempel pressutskick) behöver du inte annonsmärka (MEN du ska skatta för inkomsten som är produkten).

Läs mer om hur annonsmärkning ska se ut här!

Hur lägger man upp betalt samarbete Instagram?

När du skapar organiskt branded content på Instagram kräver våra policyer för branded content att du använder etiketten för betalt partnersamarbete när du taggar varumärket som du samarbetar med. Du kan visa dina partnersamarbeten med varumärken i flödet, händelser, sändningskanaler, livesändningar, reels och Instagram-videor.

Obs! Det går bara att lägga till etiketten för betalt partnersamarbete via Instagram-appen.

Vem är Sveriges rikaste influencer?

2022-12-22

Vi lever i en värld där sociala medier är en så viktig och stor del av vår vardag. Det är därför inte heller förvånande att en del människor via dessa plattformar har vuxit fram till otroligt stora influencers som har inflytande över miljontals människor. Vi har listat dessa svenska influencers som har flest följare på instagram som via plattformen delar spännande insikter i deras fartfyllda liv.

Hur många följare måste man ha för att tjäna pengar?

TikTok har en inbyggd annonsplattform som låter användare monetisera sina videor. För att börja tjäna pengar på dina TikTok-videor behöver du ha minst 1 000 följare och bli en TikTok-partner. TikTok delar sin annonsintäkt med dig baserat på din engagemang och interaktion med videorna. Så ju mer interaktiva och engagerande dina videor är, desto mer pengar kan du tjäna.

Hur mycket får Bianca Ingrosso för ett samarbete?

Bianca Ingrosso är en av Sveriges största influencers och kvinnliga entreprenörer. Hon har 1,3 miljoner följare på Instagram där hon tar omkring 200 000 kr för ett reklaminlägg, är delägare i Caia Cosmetics och lanserade nyligen smyckesföretaget ANI tillsammans med kollegan Lovisa Worge. Och entreprenörs-andan stannar inte där – i höst gör hon debut med sin nya talksshow BIANCA på Discovery plus. Nu kammar hon in stora pengar som influencer och Caia Cosmetics som i början av året värderades till över en miljard.

Hur mycket tar Therese Lindgren för ett samarbete?

Foto: Ellen Waldton

– Jag har kommit till punkten där jag känner att jag inte längre kan stå för att göra reklam för vissa modeföretag. Och det har att göra med modeindustrins negativa klimatpåverkan och fabriksarbetarnas dåliga villkor, säger Therése Lindgren till Aftonbladet.

Hur många följare måste man ha för att tjäna pengar på Instagram?

Personer som tjänar pengar på Instagram delas ofta upp i 3 grupper. Vilken grupp du hamnar i beror på hur många följare ditt konto har. Såhär brukar man gruppera influencers på Instagram:

 • 1000-10 000 följare: Nano-influencer
 • 10 000-100 000 följare: Micro-influencer
 • Över 100 000 följare: Macro-influencer

Det krävs alltså så lite som 1000 följare för att kunna definieras som en influencer och tjäna pengar på Instagram. Att säga upp sig och försöka jobba som influencer på heltid när man nått 1000 följare är dock inte något som någon bör försöka sig på. Majoriteten av mindre influencers har ett vanligt heltidsjobb och tjänar sina pengar på Instagram vid sidan av.

Vem är världens rikaste men?

Frankrikes rikaste man, Bernard Arnault, är kraften bakom världens största lyxvarukoncern LVMH. Företaget äger mer än 70 märken, inklusive Givenchy, Moët & Chandon och Dior. Arnault är även känd för sitt konstintresse och äger flera konstverk av Picasso, Yves Klein och Henry Moore.  

Vem tjänar mest på Instagram i Sverige?

Ingrossos ägarandel ligger i nuläget på 11,5 procent. Framgångssagan nådde en rekordnivå under verksamhetsåret 2021. Caia fördubblar vinsten till 91 miljoner kronor, jämfört med 45 miljoner kronor under föregående år. – Fjolåret var ett fantastiskt år.

Hur mycket pengar får man per 1000 visningar?

Hur mycket pengar tjänar man på youtube? Det finns två huvudsakliga sätt att tjäna pengar på Youtube. Dessa är Adsense ads och genom Affiliate marketing. Här har vi samlat viktig information om vad de två sätten innebär i praktiken.

Vad tjänar man lättast pengar på?

Många företag börjar i liten skala, och ofta börjar man tjäna sina första pengar hemifrån. Du kanske inte har utvecklat den där klockrena affärsidéen som tar över världen ännu, men vill ändå komma igång med en egen business? Då är den här artikeln för dig.

Börja med att ställa dig frågan: Vad är du duktig på? Vad tycker du är roligt? Om du hittar en aktivitet med de två gemensamma nämnarna är sannolikheten stor att du även kan göra det till ett levebröd! Du kanske tycker om att skriva texter, följa aktiemarknaden, testa produkter eller något annat.

Du behöver inte heller bli stressad över att du måste registrera en näringsverksamhet direkt. Många framtida företagare har börjat sin resa genom att till exempel fakturera utan företag eller via så kallad hobbyverksamhet. 

Hur mycket pengar har Lovisa Worge?

Med the Sea Truck i ryggen spann Dyson vidare på nya uppfinningar. Den första egna inventionen var världens första pneumatiska plasthjul, som han monterade under en skottkärra för ökad funktionalitet. Dysons “Ballbarrow” blev ingen succé, men plasthjulet skulle snart göra comeback i produkterna som tog uppfinnarens namn över hela världen.

James Dyson hade nämligen börjat fila på idén att använda cyklonisk separation i en dammsugare, för att inte tappa sugkraft under städningen. 5127 prototyper senare lanserade Dyson modellen DC01 år 1993, och skulle snart förändra städningen för alltid.

Unika DC01 blev en jättesuccé och blev snabbt världens mest sålda dammsugarmodell.

Hur stor del av Caia äger Bianca?

Metro Mode har tidigare skrivit om Bianca Ingrossos stora vinst i sitt egna bolag Bianca Ingrosso AB, som gjorde hela 27 miljoner i vinst förra året. Men hennes personliga bolag är bara ett av affärsbenen som hennes karriär och ekonomi står på; nu står det klart att hon har sålt en del av Caia Cosmetics – och tjänar 60 miljoner (!) kronor på affären.