:

Kan man få bidrag när man köper elcykel?

Innehållsförteckning:

 1. Kan man få bidrag när man köper elcykel?
 2. Får man bidrag för elcykel 2023?
 3. Hur får man tillbaka pengar elcykel?
 4. Kan man göra avdrag för elcykel?
 5. Vad är Cykelbidrag?
 6. Är det olagligt att köra elcykel full?
 7. Vad är en elcykel värd efter 3 år?
 8. Hur mycket kostar en bra elcykel?
 9. Kan man deklarera cykel?
 10. Hur mycket får man ut på försäkring cykel?
 11. Kan en elcykel stå ute på vintern?
 12. Kan en elcykel stå ute i regn utan batteri?
 13. Hur lång livslängd har en elcykel?
 14. Hur många år håller ett batteri till elcykel?
 15. Är det värt att köpa en elcykel?

Kan man få bidrag när man köper elcykel?

Sedan 1 februari i år har man kunnat ansöka om den så kallade elfordonspremien. Det innebär att man kan ansöka om att få tillbaka 25 procent av kostnaden, eller max 10 000 kronor, då man köper ett elfordon som elcykel, elmoped eller elmotorcykel.

Premien blev populär, hittills har Naturvårdsverket betalat ut ersättning i 94 000 fall. Regeringen anslog 350 miljoner kronor för i år, den 18 oktober var pengarna i princip slut och myndigheten slutade behandla nya ansökningar.

Får man bidrag för elcykel 2023?

Elcykelpremien gäller som sagt retroaktiv från den 20 september 2017. Har du köpt din elcykel från det datumet har du 6 månader på dig från den 1 januari 2018 att skicka in kvittot. Det kan dock dröja en bit inpå våren innan du kan räkna med att få din elcykelpremie. Det är datumet för köpet som gäller alltså då du genomgått ett köp och fått din orderbekräftelse.

Har du handlat en elcykel innan den 20 september men inte betalt den förrän efter den 20 september så gäller tyvärr inte elcykelpremien.

Hur får man tillbaka pengar elcykel?

Sedan 1 februari i år har man kunnat ansöka om den så kallade elfordonspremien. Det innebär att man kan ansöka om att få tillbaka 25 procent av kostnaden, eller max 10 000 kronor, då man köper ett elfordon som elcykel, elmoped eller elmotorcykel.

Premien blev populär, hittills har Naturvårdsverket betalat ut ersättning i 94 000 fall. Regeringen anslog 350 miljoner kronor för i år, den 18 oktober var pengarna i princip slut och myndigheten slutade behandla nya ansökningar.

Kan man göra avdrag för elcykel?

För att förbättra förutsättningarna att pendla och transportera sig klimatvänligt avsatte regeringen 350 miljoner kronor till en elfordonpremie för köp av elcykel eller elmoped. Bidraget har efter perioden valts att inte förlängas och är således borttaget. Det är alltså inte längre möjligt att ansöka om bidrag för elcykel. Är du ändå sugen på att köpa en cykel har vi mängder av modeller med motor att kolla vidare på.

Efter regeringens satsning elcykelpremie har utfallet utvärderats. 89 396 personer beviljades premie och drygt 368 miljoner kronor betalades ut för elcyklar som köptes från september 2017 och ett år framåt. Det genomsnittliga beloppet som betalades ut var 4100 kronor vilket motsvarer ett cykelköp på cirka 16 400 kr.

Vad är Cykelbidrag?

Trafikborgarråd. Daniel Helldén (MP) vill få fler av stadens anställda att välja cykeln. Foto: Ylva Bergman

Den grönblå majoriteten har som mål att fler ska välja ett klimatsmart och miljömässigt bättre resande, som till fots, med cykel eller kollektivt.

Är det olagligt att köra elcykel full?

Ett elfordon utan trampor som går i max 20 km/tim och har en maximal motoreffekt på 250 watt eller är självbalanserande, exempelvis segway och hoverboard, räknas också som en cykel. Elfordon avsedda för personer med funktionsnedsättning, som går i max 20 km/tim, räknas också som cyklar.  

För att få köra en elcykel på allmän väg ska den uppfylla kraven i EU:s maskindirektiv och vara CE-märkt. Sedan 2018 finns en europeisk standard EN 15194:2017 för elassisterade cyklar, som utöver dessa krav också ställer vissa krav på tillverkaren. Cykeln ska bland annat ha en tillräckligt stark ram, motorn får inte störa ut annan elektronik och cykeln ska inte kunna starta av sig själv, till exempel vid ett trafikljus.  

Vad är en elcykel värd efter 3 år?

Kostnaden varierar på ditt val av cykel och tillbehör samt din marginalskatt. Kostnaden kan även variera något på om du kommer använda cykeln i ditt arbete eller om din arbetsgivare vill hjälpa till med ett arbetsgivarbidrag. Det finns även ett par olika fördelaktiga servicepaket som påverkar priset men dessa är naturligtvis valfria.  Vilken cykel du än väljer, vilken marginalskatt du än har eller vilket servicepaket du än väljer så blir kostnaden enormt fördelaktig gentemot ett direktköp i butiken. För en noggrannare uträkning och pris kan du använda kalkylatorn nedanför. Priset för cykeln utgår från cykelns ordinariepris och kan ej utnyttjas med andra rabatter eller kampanjer.

Hur mycket kostar en bra elcykel?

Baserat på expertbetyg och kundomdömen har vi utsett Batavus Harlem E-Go till bästa elcykeln för herr och Batavus Razer E-Go till bästa elcykeln för dam Båda cyklarna är lätta, men robusta och har en räckvidd på upp till 80 km, vilket gör dem perfekta för vardagspendling Ska du köra på mer ojämna underlag och kanske offroad kan vi istället rekommendera MOMAS Ultimate 2023 som vi utsett till den bästa el-mountainbiken Läs mer om de olika elcyklarna och jämför deras egenskaper nedan

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

 • Vikt: 19,2 kg
 • Ram: Aluminium
 • Motor: Bosch
 • Batteri: Bosch Power Pack 400Wh
 • Bromsar: Fram och bak
 • Antal växlar: 7 st
 • Sträcka per laddning: 40 – 80 km
 • Vikt: 27 kg
 • Ram: Aluminium
 • Motor: Momas Ultra 80
 • Batteri: Integrerat Samsungbatteri på 36 V 20 Ah
 • Bromsar: Shimano hydrauliska skivbromsar
 • Antal växlar: 12
 • Sträcka per laddning: Upp till 140 km
 • Vikt: 25 kg
 • Ram: Aluminium
 • Motor: Bewo 36 V
 • Batteri: Samsung 36V, 14 Ah-batteri
 • Bromsar: Logan hydrauliska skivbromsar
 • Antal växlar: 8
 • Sträcka per laddning: Upp till 100 km

Kan man deklarera cykel?

Många svenskar kan minska sin skatt genom att kontrollera deklarationen och göra de skatteavdrag som de har rätt till. Här går vi på Lendo igenom 12 av de vanligaste avdragen inför deklarationen 2023. Du får faktiskt dra av för cykelresor! 

I början av mars fick många svenskar deklarationen i sin digitala brevlåda och i mitten av månaden öppnade Skatteverket för inlämning. Den som lämnar in sin deklaration före den 30:e mars har möjlighet att få pengar tillbaka på skatten redan före påsk. Men många svenskar har avdrag att göra, och då blir väntan längre. Men naturligtvis lönar det sig att göra de avdrag du har rätt till. 

Hur mycket får man ut på försäkring cykel?

Vi kan hjälpa dig snabbare om du uppger cykelns märke och modell, inköpsdatum och inköpspris när du gör anmälan. Du kan göra din anmälan även om du inte har dessa uppgifter tillgängliga.

Kan en elcykel stå ute på vintern?

Läs om hur du gör för att din elcykel skall hålla år efter år. Hur ska man ta hand om batteri, cykel och när skall man serva den?

Din elcykel kan vara en trogen kompanjon på vägarna, men som vilket fordon som helst beror dess prestanda på dess skick. Så vad kan du göra för att ta hand om och hålla din elcykel i topp-skick? Jack Swainston, verkstadsansvarig på Ecoride i Göteborg har svaren på alla dina frågor.

Kan en elcykel stå ute i regn utan batteri?

Elcyklar har revolutionerat cyklingen och miljontals nya människor upptäcker fördelarna med elcyklar varje år. Men fortfarande finns det de som tvivlar. Här krossar vi några elcykelmyter och berättar varför vi tror att elcyklar inte bara är här för att stanna, utan också kommer att revolutionera cyklingen.

Kärnidén hos cykeln har inte förändrats på över 100 år. Visst har det skett en del utveckling, men koka ner det och en cykel består fortfarande av två hjul, vevar, pedaler och en drivlina. Även med en elmotor är cyklar fortfarande underbart enkla maskiner och på en elcykel är komponenterna, förutom batteri och drivenhet, samma att underhålla som på en konventionell cykel. En välskött cykel går sällan sönder och det vanligaste mekaniska felet är en punktering som du kan lära dig att åtgärda själv på några minuter.

Hur lång livslängd har en elcykel?

Alla batterier tappar kapacitet över tid. Även om detta inte helt kan undvikas, kan du begränsa och förhindra hur mycket och hur snabbt det går. Eftersom det beror på flera faktorer, inklusive kvaliteten på battericellerna, hur ofta batteriet används och hur det underhålls.

Det finns god anledning att välja ett batteri med kvalitetsceller som passar din elcykel, men också dina behov. Kvalitetsceller från till exempel Samsung, LG, Velectro, Phylion och Panasonic har vanligtvis en kapacitetsförlust på 10-30% per år under normal användning. Billiga no-name, ofta kinesiska celler, kan ha en ännu större förlust. I vissa fall upp till 50%.

Hur många år håller ett batteri till elcykel?

Inför ditt köp av elcykel är det ofta många frågetecken och det som främst särskiljer elcykeln från en vanlig cykel är batteriet. Därför ger vi dig här mängder av bra informaiton om just elcykelns batteri. Allt du behöver veta om kapacitet, laddning, räckvidd, förvaring och hur länge det håller.

Ett elcykelbatteri laddas i ett vanligt vägguttag. Använd endast den laddare som kommer med din cykel eller köp en ny som är anpassad för just din modell. Smidigast är att plocka bort batteriet från cykeln även om det också går att ladda batteriet när det fortfarande sitter kvar på cykeln. Batteriet ska helst laddas i rumstemperatur då dess kapacitet kan påverkas negativt vid för höga eller låga temperaturer (under – 10°C och över +40°C).

Är det värt att köpa en elcykel?

Som namnet antyder är mittmotorn placerad centralt på elcykeln, vilket ger en bra balans. En mittenmotor är vanligtvis kraftfullare än en främre motor. Du måste trampa lite hårdare för att få motorstöd, men du får mycket hjälp i gengäld.

Den främre motorn väger mindre än den centrala motorn, vilket gör att elcykelns totalvikt också är lägre än en elcykel med centralmotor. Den främre motorn har inte mycket dragkraft, men den räcker för 25 km/h. En elcykel med frontmotor är lätt att serva, eftersom det i princip är en vanlig cykel med en motor monterad.