:

Måste man betala skatt när man säljer guld?

Innehållsförteckning:

 1. Måste man betala skatt när man säljer guld?
 2. Hur säljer man en guldtacka?
 3. Var får man bäst betalt för sitt guld?
 4. Vad får man om man säljer guld?
 5. Måste man deklarera att man är guld?
 6. Hur mycket guld får man ha hemma?
 7. Hur mycket får man för 100 gram guld?
 8. Hur mycket får man för 1 g guld?
 9. Hur mycket pengar får man för 1 kg guld?
 10. Är det enkelt att sälja guld?
 11. Vart får man mest för pengarna om man säljer guld?
 12. Var ska jag sälja mitt guld?
 13. Hur deklarera investeringsguld?
 14. Är det smart att investera i guld?
 15. Kan man spara guld i banken?

Måste man betala skatt när man säljer guld?

När vi ändå är inne på missuppfattningar om skattskyldighet så är inte vinster på guld skattefria. Däremot är så kallat investeringsguld (tackor och investeringsguldmynt) fritt från moms, vilket lett till dåliga formuleringar om skattefritt guld och tillhörande missuppfattningar.

Alla kapitalvinster, dvs där du säljer något dyrare än du köpte det för, ska beskattas i Sverige. Skatten är 30% på mellanskillnaden, och i vissa fall kan man helt eller delvis kvitta mot förluster i samma tillgångsslag. Det går inte nödvändigtvis att kvitta en förlust i obligationer mot en vinst i aktier eller en vinst på bostadsförsäljning mot en förlust på aktier.

Hur säljer man en guldtacka?

Vi köper godkända investeringstackor och mynt i guld, silver, platina och palladium.  Vi ger er högsta pris och utbetalning omgående (ca 1-3 bankdagar). Du kan tryggt skicka in din ädelmetall med vår returpåse, den kommer med förbetald frakt (150:- avdrages vid utbetalning) och är fullt försäkrad. 

Beställ din returpåse genom att fylla i formuläret nedan.

Guldcentralen är ett av Skandinaviens äldsta ädelmetallföretag. Vi har funnits sedan tidigt 1950-tal och var från början Riksbankens kontrollorgan över guldhandeln i Sverige. Hos oss kan du lita på att du får en seriös hantering av din investeringsmetall och att vi betalar ut din ersättning omgående. 

Var får man bäst betalt för sitt guld?

Funderar du på att sälja guld? Just nu är priserna höga och du kan få riktigt bra betalt om du vill sälja ditt guld. Men det gäller att välja rätt aktörer att sälja ditt guld till.

Vissa företag lovar väldigt höga priser när du säljer guld, oavsett karathalt. Samtidigt lägger en del guldhandlare på dolda avgifter, vilket betyder att du får betydligt mindre än vad grampriset visar. Så gör inte vi.

De flesta gulduppköpare betalar dessutom bara för vikten av guldet du vill sälja – ingenting mer. Vi på Sefina ger dig bra betalt för ditt guld och kan utöver det aktuella guldpriset per gram även betala för vissa designade guldsmycken och smycken med ädelstenar.

Vad får man om man säljer guld?

Vi köper ditt guld till ett högt pris! Guldbrev har funnits sedan 2009 och har över 100 000 nöjda kunder i hela Sverige. Hos oss säljer du ditt guld helt försäkrat, med fritt porto och till ett högt pris.

Måste man deklarera att man är guld?

Du behöver inte betala tull om de varor du har handlat på nätet har ett sammanlagt värde av högst 1 700 kronor. Däremot ska du alltid betala svensk moms. För alkohol och tobak gäller särskilda regler. Läs mer på sidan Ska du handla på nätet?

Om du reser med kommersiella transportmedel så som flyg, färja eller tåg behöver du inte betala tull eller moms om de varor du har handlat har ett sammanlagt värde av högst 4 700 kronor.

Du behöver inte betala tull eller moms om de varor du har handlat har ett sammanlagt värde av högst 3 300 kronor när du reser på annat sätt än med kommersiell trafik, till exempel med din egen bil, båt eller cykel.

Hur mycket guld får man ha hemma?

Priset du får för ditt guld beror på guldets vikt och renhet i karat. Guldpriset kan också skilja sig åt inom samma karathalt beroende på vilken typ av vara du har. Det aktuella guldpriset per gram hos oss på Sefina Pantbank är idag:

Hur mycket just ditt guld är värt beror, utöver det aktuella guldpriset, på guldets vikt och karat. Karat är ett mått på guldets renhet.

Karatskalan går från 1 till 24 karat, där 24 karat betecknar helt rent guld. Priset för guldet sjunker därefter för varje steg på karatskalan. Guld i 18 karat är till exempel mindre värt än 24K. medan 14 karat är värt mindre än 18K o.s.v.. Högst upp på den här sidan ser hur mycket betalt du får per karat och gram.

Du kan själv räkna ut vilket pris du får för dina smycken genom att väga dem hemma och sedan gånga vikten i gram med priset per karat. Vanliga smycken som halsband, ringar och armband i guld består oftast av 18 karat eller 14 karat guld.

Hur mycket får man för 100 gram guld?

För 24 karats investeringsguld med certifikat betalar vi just nu 683.88 kr/g. Detta är ett kampanjpris som gäller upp till 5g per kund.

För överstigande vikt och alla andra typer av 24 karats investerinsguld som saknar certifikat betalar vi fortfarande höga 618.58 kr/g.

Hur mycket får man för 1 g guld?

För 24 karats investeringsguld med certifikat betalar vi just nu 683.88 kr/g. Detta är ett kampanjpris som gäller upp till 5g per kund.

För överstigande vikt och alla andra typer av 24 karats investerinsguld som saknar certifikat betalar vi fortfarande höga 618.58 kr/g.

Hur mycket pengar får man för 1 kg guld?

Om du vill investera i guld är det viktigt att du är medveten om vad som påverkar guldpris. Det är inte en enda faktor som avgör. I grunden kan vi förstås se att kilopris på guld avgörs av hur mycket som finns av råvaran. Så är det ju alltid.

Utöver detta är investerare först och främst intresserade av vad som händer med den amerikanska dollarn samt räntenivå. Det är framför allt dollarns värde man ser på. När dollarns värde går ner går guld värde upp.

En stigande räntenivå kan också öka priset på guld men inte lika mycket som dollarn då den sjunker i värde. Det kan sägas att det amerikanska ränteläget påverkar guldets pris på kortare sikt än vad dollarns värde gör.

Det finns till och med guld i elskrot. Och numera vet svenska forskare hur det går att utvinna detta guld. Det talas om att skroten från elektriska applikationer kan vara rena rama guldgruvan! Det är ju minst sagt något att hålla ett öga på för dig som fascineras av denna ädelmetall.

Är det enkelt att sälja guld?

1. Vad kan jag sälja i er butik?Guldcentrum köper guld i alla dess former. Från 24K till lägst 8K. Du kan sälja guld i form av s.k. skrotguld, guldsmycken både hela och trasiga, ringar, hängen, halsband, örhängen, medaljer och guldklockor. Du kan även sälja tandguld till oss. Vi köper guldtackor, guldmynt och alla andra guldföremål. Vi köper även silver, dock lägst 500K och endast i Guldcentrums butik. Du kan sälja guld till Guldcentrum enkelt och säkert med vår Guldpåse. Eller sälja guld direkt över disk i Guldcentrums butik i Malmö.

2. Kan jag sälja tandguld till er?Ja, det går bra att sälja tandguld till Guldcentrum. 

Vart får man mest för pengarna om man säljer guld?

En värdering av guld är alltid helt gratis hos oss. Våra professionella värderare kontrollerar guldets renhet och skick och återkommer sedan med ett bud till dig. Det är inget säljtvång så du kan i lugn och ro bestämma dig för om du vill sälja eller avvakta.

Hos oss är din guldpåse kostnadsfri, alltid försäkrad och skickas rekommenderat så du kan tryggt skicka in ditt guld till oss.

Det är enkelt. SÅ HÄR GÅR DET TILL 4 enkla och snabba steg

Var ska jag sälja mitt guld?

En värdering av guld är alltid helt gratis hos oss. Våra professionella värderare kontrollerar guldets renhet och skick och återkommer sedan med ett bud till dig. Det är inget säljtvång så du kan i lugn och ro bestämma dig för om du vill sälja eller avvakta.

Hos oss är din guldpåse kostnadsfri, alltid försäkrad och skickas rekommenderat så du kan tryggt skicka in ditt guld till oss.

Det är enkelt. SÅ HÄR GÅR DET TILL 4 enkla och snabba steg

Hur deklarera investeringsguld?

Omsättning av investeringsguld undantas från mervärdesskatt. Bestämmelsen finns i 3 kap. 10 a § ML och baseras på de bestämmelser som finns i artiklarna 346–347 i mervärdesskattedirektivet.

Är det smart att investera i guld?

Guldet har stigit med ca 28 procent senaste två åren och kostar nu kring 1 800 dollar per ounce. Detta gör att ädelmetallen, som traditionellt setts som en säker hamn i osäkra börstider, nu noteras kring de högsta nivåerna någonsin. Här nedan ser du guldets prisutveckling sedan år 2000. Detta är mätt som dollar per viktenhet ounce. En troy ounce är ungefär 31.1 gram.

Den starka utvecklingen har också bidragit till ett allt större intresse för guldinvesteringar.

När det gäller enskilda investeringar är det framförallt en ETF (börshandlad fond) som äger riktigt fysiskt guld som ökat mest i popularitet. Antalet ägare av ”WisdomTree Physical Swiss Gold” har ökat med 17% sedan början av 2020 tills idag.

Den vanligaste kritiken mot guld som investering är att det inte har någon tillväxt. Du kan låsa in en tacka guld i ett kassavalv och vänta 30 år. Inget kommer har hänt, varken mer eller mindre av tillgången finns kvar. En aktie har åtminstone tillväxtpotential, alltså förhoppningen om att skapa något mer tiden.

Just den kritiken är också den styrkan som guld besitter. Alltså den värdebevarande förmågan. Då det fysiska guldet förblir stabilt så är det många investerare genom tiderna som sökt sig till guldet för att säkra upp sitt kapital när det är generellt ostabilt på marknaden.

Kan man spara guld i banken?

Guld är känt för att behålla sitt värde, även under tider då det råder turbulens på börsen. Ekonomiska oroligheter kan till och med leda till att guldpriset stiger eftersom efterfrågan ökar när aktier och fonder rasar i värde. Historiskt sett har både guld och silver ökat mycket i värde, även om det funnits perioder av nedgångar eller stillastående pris.

För dig som sparar i fonder och aktier på börsen kan guld utgöra ett bra komplement i din investeringsportfölj. Denna exklusiva ädelmetall ger diversifiering vilket gör att du sprider riskerna bättre och kan fungera även som ett skydd mot inflation.

Guld som investering passar bäst för långsiktigt sparande, oavsett om du sparar i guldtackor och guldmynt eller värdepapper relaterade till guld. Guldpriset varierar för varje dag och du kan enkelt se vad priset ligger på idag hos nätmäklarna Nordnet och Avanza samt en mängd andra sajter som uppdaterar guldpriset i realtid.

Väljer du till exempel en fond som investering för guldet är det fondens innehav som kommer att påverka hur det går för dina investerade pengar. Låt oss titta närmare på vilka sätt du kan investera i guld för att förstå vilka olika fördelar och nackdelar som finns!