:

Vad är bäst aktiebolag eller handelsbolag?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är bäst aktiebolag eller handelsbolag?
  2. Varför aktiebolag och inte handelsbolag?
  3. Är handelsbolag samma som aktiebolag?
  4. När lönar det sig att byta till aktiebolag?
  5. Kan man ändra ett handelsbolag till aktiebolag?
  6. Vilka risker finns med handelsbolag?
  7. Vilka risker finns det med handelsbolag?
  8. Varför ska man ha handelsbolag?
  9. Vad är nackdelen med aktiebolag?
  10. Hur avvecklar jag mitt handelsbolag?
  11. Kan man sälja ett handelsbolag?
  12. Vad är nackdelar med handelsbolag?
  13. Kan man ta ut lön i handelsbolag?
  14. Vad menas med 3 12 regeln?
  15. När är det värt att skaffa AB?

Vad är bäst aktiebolag eller handelsbolag?

Hur ser verksamheten ut och vilka inkomster har du i övrigt som privatperson? Det är faktorer som påverkar valet av företagsform när du vill starta eget.

Som egen företagare har företagsformen en stor påverkan på hur ekonomin ska struktureras – både för bolaget och privat. Därför är det bra att känna till vad som gäller och hur verksamheten i bolaget ska bedrivas innan du gör ditt val.

Varför aktiebolag och inte handelsbolag?

Aktiebolag För att starta ett aktiebolag behöver du ett aktiekapital om 25 000 kr som blir bolagets aktiekapital. Du kan starta bolaget själv eller tillsammans med en eller flera andra personer. Bolaget ska registreras i aktiebolagsregistret. Ägarandelarna i bolaget regleras av hur mycket aktier varje person äger. Det är aktiebolagslagen som styr hur bolaget ska upprättas (genom stiftelseurkund), skötas och avvecklas – på så sätt är ett aktiebolag mer regelstyrt och kräver mer kunskap av grundaren jämfört med att starta ett handelsbolag. I aktiebolagslagen förekommer regler för hur stiftelseurkunden ska upprättas, hur ändamålet för bolaget ska anges, hur styrelse och VD ska tillsättas, hur bokföringen ska ske etc. Generellt brukar det sägas att aktiebolag är en bolagsformen där det inte förekommer personligt betalningsansvar för bolagets skulder och därav riskerar inte ägaren sin privatekonomi, vilket är en sanning med modifikation. Om inte styrelsen sköter bolaget kan de, VD:n eller aktieägare komma att bli skadeståndsskyldiga eller till och med personligt betalningsansvariga. Därför är det viktigt att ha koll på grundläggande och övergripande regler i aktiebolagslagen när man grundar sitt bolag, underhåller det och avvecklar det.

Handelsbolag Ett handelsbolag är som en förlängning av en enskild firma när man bestämt sig för att man inte längre vill driva bolaget ensam. Det är lagen om handelsbolag och enkla bolag som appliceras i det här fallet, en lag som är mindre omfattande än aktiebolagslagen. För att grunda ett handelsbolag behöver man vara minst två personer som har avtalat om att gemensamt bedriva näringsverksamhet i ett bolag. Bolaget måste ha registrerats i handelsregistret. För att en ny person ska kunna tillträda handelsbolaget krävs det samtliga ägares godkännande, till skillnad från ett aktiebolag där man kan tillträda som ägare efter att ha förvärvat aktier i bolaget. I handelsbolag har varje ägare rätt att vidta åtgärder i förvaltningen av bolaget, vilket är en skillnad från aktiebolag där det oftast är VD:n som har den här typen av kapacitet. Ägarna av ett handelsbolag har ett personligt betalningsansvar för skulderna i bolaget. Det här innebär att om bolaget får likviditetsproblem så är det ägarna som personligen är skyldiga att stå för dessa och som får ta de ekonomiska konsekvenserna.

Sammanfattningsvis är den största skillnaden det personliga betalningsansvaret, i ett aktiebolag förekommer det inte om bolaget inte grovt missköts och i ett handelsbolag finns den skyldigheten oavsett om bolaget är skött eller inte. Regelefterlevnaden är mer omfattande gällande aktiebolag än vad den är gällande handelsbolag. Risken i bolaget, alltså om du som grundare går in med lån och tar en ekonomisk risk med bolaget, skulle jag säga får vara en av de omständigheterna som ska väga tyngre när du som entreprenör väljer mellan ett aktiebolag eller ett handelsbolag. Aktiebolag kan ha en lite längre startsträcka men generellt ger det mer ekonomiska och riskmässiga fördelar. Det bästa är att ta hjälp av en jurist om man är osäker.

Är handelsbolag samma som aktiebolag?

Ett handelsbolag är ett företag som har två eller flera delägare, som kallas bolagsmän. Bolagsmännen kan vara privatpersoner eller företag. Ett handelsbolag räknas som en juridisk person, vilket innebär att bolaget kan ingå avtal, äga egendom och ha skulder. Men det är ändå ägarna som ska betala skatt om företaget går med vinst. Bolagsmännen är dessutom  personligt och solidariskt ansvariga för företagets skulder.

Att bolagsmännen är solidariskt ansvariga för företagets skulder innebär att vem som helst av bolagsmännen kan behöva betala tillbaka hela skulden ifall någon som handelsbolaget är skyldig pengar skulle kräva det.

Bolagsformen kännetecknas även av att det inte behövs något startkapital för att starta ett handelsbolag. Ett aktiebolag kräver till exempel ett startkapital på 25 000 kronor. 

När lönar det sig att byta till aktiebolag?

om du ombildar den enskilda näringsverksamheten till ett aktiebolag, om bolaget fortsätter att driva verksamheten. Överlåtelse av en hel verksamhet eller en verksamhetsgren är momsfritt.

Om du är frivilligt momsskyldig för uthyrning av lokal tar bolaget normalt över dina rättigheter och skyldigheter som är knutna till den frivilliga momsskyldigheten.

Kan man ändra ett handelsbolag till aktiebolag?

För företag som har med anställda är aktiebolag (AB) den vanligaste företagsformen. De juridiska och ekonomiska fördelarna övervinner de fördelar som finns i exempelvis enskild firma eller handelsbolag när man kommit upp i storlek. Det går därför att ombilda enskild firma till aktiebolag – rent juridiskt kallas det för att överlåta ett företag till ett aktiebolag. För att allting ska bli rätt är det värdefullt att ta hjälp i processen med att ombilda ditt företag.

Vilka risker finns med handelsbolag?

Ett handelsbolag är en företagsform där bolaget bedrivs av två eller flera personer. Dessa personer, så kallade bolagsmän, kan antingen vara fysiska eller juridiska personer. För att starta ett handelsbolag krävs att bolagsmännen har avtalat om att gemensamt utöva näringsverksamhet och att bolaget har förts in i handelsregistret, detta framgår av 1 kap. 1 §  lag (1980:1102) om handelsbolag och enkla bolag. Görs ingen registrering utgör bolaget istället ett enkelt bolag.

Handelsbolaget utgör en juridisk person vilket medför att bolaget har en egen rättskapacitet. Det innebär att handelsbolaget precis som ett aktiebolag kan få rättigheter och ikläda sig skyldigheter. Till skillnad från ett aktiebolag har däremot handelsbolagets bolagsmän personligt ansvar för bolagets skulder, vilket är en stor nackdel med att bedriva ett handelsbolag. Detta innebär att om bolaget inte har möjlighet att betala sina skulder kan skulden utkrävas av någon av bolagsmännen. Den bolagsman som betalar skulden kan i sin tur kräva att övriga bolagsmän betalar sina andelar av skulden till denne, detta kallas för att bolagsmännen har ett solidariskt ansvar. Den personliga ekonomiska ställning bolagsmännen har avgör därför huruvida leverantörer och kreditgivare vågar ha affärsförbindelser med bolaget.

Vilka risker finns det med handelsbolag?

Grunden är att aktieägaren inte har något personligt ansvar för företagets skulder. Bolaget företräds av sin styrelse, som utses av aktieägarna vid bolagsstämma. Bolaget kan också företrädas av eventuell verkställande direktör, som utses av styrelsen.

Om mer än hälften av det registrerade aktiekapitalet är förbrukat gäller särskilda regler där bolaget riskerar att bli likviderat. För att skydda bolagets långivare bör det egna kapitalet (tillgångarna minus skulderna) vara minst lika stort som aktiekapitalet.

Vi har lagerbolag med 25 000 kr i aktiekapital. Beställ online för snabb hantering, eller kontakta oss för mer information.

I en enskild firma är företagets organisationsnummer samma som ägarens personnummer. Ägaren kallas för egen företagare och är personligt ansvarig för alla företagets skulder.

Varför ska man ha handelsbolag?

är bolagsmännen alltid personligt och solidariskt ansvariga gentemot utomstående och det kan aldrig avtalas bort. Det personliga ansvaret innebär att bolagsmännen ansvarar med sin privata ekonomi för företagets skulder och ingångna avtal. Det solidariska ansvaret innebär att var och en av bolagsmännen personligen kan tvingas betala företagets alla skulder. Den som har betalat får i sin tur kräva de andra bolagsmännen på deras andel i skulden.

Även om ni är muntligt överens är det bra att skriva ett kompanjonavtal

. I kompanjonavtalet skriver ni ned allt det ni har kommit överens om. Kompanjonavtalet kan till exempel reglera hur ni ska fördela vinsten eller hur ni ska göra om en bolagsman vill gå ur bolaget. Bestämmelser i avtalet och ömsesidiga försäkringar kan bidra till att ge er som kompanjoner ett ekonomiskt skydd.

Det finns inga formella krav på kompanjonavtalet. Här nedan finns exempel på sådant som är vanligt att ha med. Ni har troligen fler punkter för just er verksamhet. Diskutera gärna med en utomstående rådgivare.

Vad är nackdelen med aktiebolag?

...är att en enskild firma är kopplad till dig som person och registreras på ditt personnummer, medan ett aktiebolag är en egen juridisk person med ett unikt organisationsnummer.

  • Enskild firma, som också kallas enskild näringsverksamhet, kan passa en mindre verksamhet som du ska driva ensam.
  • En enskild firma registreras på dig som individ och du är personligt ansvarig för företagets skulder och avtal. Din privatekonomi och företagets ekonomi är därmed helt sammankopplade.
  • Med en enskild firma tar du inte ut någon lön från företaget. Istället är det företagets vinst som du tar ut och betalar skatt på.

Hur avvecklar jag mitt handelsbolag?

Mitt bolag ska tydligen vara "vilande" för att ansöka om a-kassa. Vad betyder egentligen vilande bolag och vad är vilandereglerna?

För att en företagare ska få arbetslöshetsersättning får inte några åtgärder pågå i företaget, varken av företagaren själv eller någon annan. Antingen genom att företaget avvecklas, eller att ingen verksamhet pågår tillfälligt.

Kan man sälja ett handelsbolag?

Kommanditbolag är en särskild form av handelsbolag där vissa delägare (kommanditdelägarna) kan ha ett begränsat ansvar för bolagets förpliktelser, men där minst en av delägarna (komplementären) har ett obegränsat ansvar.

Ombildning av kommanditbolag till aktiebolag görs på samma sätt som ombildning av handelsbolag till aktiebolag.

Vad är nackdelar med handelsbolag?

Handelsbolag (HB) är en vanlig bolagsform. Handelsbolagformen används vanligtvis om två eller flera vill starta ett företag tillsammans. Den som är delägare kallas för handelsbolagsdelägare.

När man driver ett handelsbolag så behöver man registrera ett namn på sitt handelsbolag. En grundregel är att man behöver hitta på ett namn. Det kan vara svårt att finna något som man trivs med själv och samtidigt är säljande. Här tycker vi att man bör lägga lite tid. Ett företagsnamn ska du förhoppningsvis leva länge med och det ska helst berätta lite om vad ditt företag sysslar med. Det kanske är ett av dina viktigaste beslut som du behöver fatta, redan från början.

När du väl har beslutat dig för att starta ett företag som handelsbolag, så ska det registreras hos Bolagsverket. Det gör ni enklast genom att använda de blanketter som finns på Bolagsverkets hemsida eller den online-tjänst som Bolagsverket tillhandahåller. Här kommer en länk till Bolagsverkets hemsida(klicka här).

Kan man ta ut lön i handelsbolag?

Tar du ut varor eller inventarier från handelsbolaget utan att betala marknadsvärdet så ska uttaget beskattas precis som om du hade sålt sakerna på vanligt sätt. I de flesta fall ska bolaget dessutom redovisa moms på uttaget. Det kan även vara så att du gör uttag till familjemedlemmar, vänner och liknande.

Vad menas med 3 12 regeln?

Du kan ta utdelning till låg beskattning enligt förenklingsregeln eller så kan du använda reglerna om lönebaserad utdelning (huvudregeln). Reglerna om lönebaserad utdelning kan ge stora utdelningsutrymmen men kräver också en hel del i löneuttag.

Det är dock viktigt att poängtera att det finns betydande fördelar med att ta ut ersättning från bolaget i form av lön i första hand.

När är det värt att skaffa AB?

Hur ser verksamheten ut och vilka inkomster har du i övrigt som privatperson? Det är faktorer som påverkar valet av företagsform när du vill starta eget.

Som egen företagare har företagsformen en stor påverkan på hur ekonomin ska struktureras – både för bolaget och privat. Därför är det bra att känna till vad som gäller och hur verksamheten i bolaget ska bedrivas innan du gör ditt val.