:

Vad ska man göra vid ID-kapning?

Innehållsförteckning:

 1. Vad ska man göra vid ID-kapning?
 2. Vad menas med ID-kapning?
 3. Hur kan en identitet kapas?
 4. Hur stor är risken att bli id kapad?
 5. Är det värt att skaffa id skydd?
 6. Vad är straffet för ID kapning?
 7. Kan någon ta lån med mitt personnummer?
 8. Kan hackare komma åt BankID?
 9. Kan någon komma åt mitt BankID?
 10. Kan vem som helst få tag i mitt personnummer?
 11. Kan man identifiera sig utan ID?
 12. Hur många id kapningar sker per år?
 13. Kan någon göra något med mitt personnummer?
 14. Vad händer om någon får tag i mitt personnummer?
 15. Är id-skydd värt?

Vad ska man göra vid ID-kapning?

Information

Torsdagen den 14 september stänger vår kundservice kl. 12.00 pga. utbildning. Vi öppnar återigen fredagen den 15 september kl. 10:00 och håller därefter öppet som vanligt till kl. 15:00

Vad menas med ID-kapning?

Några saker du själv kan göra för att minska risken att bli utsatt för id-kapning är:

 • Spärra obehörig adressändring på skatteverket.se . När spärren är aktiverad godkänns bara adressändringar som görs med e-legitimation i Skatteverkets e-tjänster.
 • Spärra möjligheten att ändra din postadress hos adressandring.se .
 • Skaffa en digital brevlåda. I din digitala brevlåda får du post från myndigheter och kreditupplysningsbolag, vilket gör att du snabbare lägger märket till om någon annan exempelvis tagit en kreditupplysning i ditt namn.
 • Om du tappat bort en identitetshandling, anmäl det till utgivaren, polisen och kreditupplysningsföretag.
 • Var försiktig med var du sparar dina inloggningsuppgifter till olika konton. Använd starka, unika lösenord.

ID-kapning, även kallat ID-stöld, innebär använda någon annans personliga uppgifter i syfte att begå ett brott. Det kan handla om namn och personnummer, ID-handling, inloggningsinformation eller e-post. När kriminella kommer över dessa uppgifter kan de beställa prylar eller teckna avtal och abonnemang i någon annans namn.

Hur kan en identitet kapas?

 • Identitetskapning kostade cirka 56 miljarder USD i USA 2020, och cirka 49 miljoner konsumenter drabbades. 
 • Cirka 13 miljarder USD i förluster berodde på bar Javelin kallar ”traditionellt identitetsbedrägeri”, där cyberbrottslingar stjäl personligt identifierbar information och använder den för egen vinning, till exempel genom dataintrång.
 • Men den största delen av förlusterna, 43 miljarder USD, kom från identitetskapning där brottslingarna interagerar direkt med konsumenter och stjäl deras information genom sådana metoder som robotsamtal och nätfiskemejl. Offren för dessa bedrägerier blev i genomsnitt av med 1 100 USD, enligt Javelin. 
 • Eftersom covid-19-pandemin ändrade hur folk handlade och överförde pengar inriktar sig brottslingar allt mer på digitala plånböcker och icke-hierarkiska betalningsmetoder som Apple Pay och Zelle. Cirka 18 miljoner människor i USA föll offer för bedrägerier genom dessa digitala betalningsmetoder under 2020.

Hur stor är risken att bli id kapad?

ID-kapning innebär att en bedragare använder dina personuppgifter och därmed utger sig för att vara dig. Bedragaren kan exempelvis teckna lån, köpa saker på delbetalning eller försöka lura dina vänner att låna ut pengar.

Det sker främst genom att bedragaren får tag på personuppgifter, lösenord, BankID eller information som kan utnyttjas för att personen ska kunna utge sig för att vara dig. Informationen kan exempelvis stjälas via så kallad ”phishing”, virus på datorn, stöld av post i brevlådan eller stöld av ID-handlingar. En kapning kan alltså ske både online och fysiskt.

Är det värt att skaffa id skydd?

ID-kapning eller ID-stöld är olovlig användning av annan persons identitet. Det vill säga någon annan använder din identitet för att ingå ekonomiska avtal och göra obehöriga köp i ditt namn. Det kan röra sig om att bedragaren kapar din identitet för att:

Vad är straffet för ID kapning?

Från och med idag är det brottsligt att använda någon annans identitet utan lov om man orsakar skada och olägenhet för den drabbade. Det var minst sagt på tiden. Men kommer lagen att göra någon skillnad i praktiken?

Identitetsbedrägerier ökar lavinartat och är idag det vanligaste bedrägeribrottet enligt polisen. Hittills har de utsatta inte betraktats som brottsoffer i lagens mening, trots den skada som kunnat uppstå. Men nu är alltså själva id-kapningen olaglig och det kan ge böter eller upp till två års fängelse att i någon annans namn exempelvis:

Kan någon ta lån med mitt personnummer?

Kontakta Skatteupplysningen på telefon 0771-567 567 för att få hjälp. Du ska även anmäla det till Polisen så att du kan skicka en kopia på anmälan till Skatteverket.

 • Anmäl identitetsintrång hos Polisen Länk till annan webbplats.

Kan hackare komma åt BankID?

Låt användarna logga in med e-legitimation i era tjänster, system och appar! Då skyddar ni både deras och er egen data från de som inte ska komma åt den. Eftersom cyberattackerna ökar är vi alltid redo att hjälpa till med att höja er digitala säkerhet. För att bidra till ett högre säkerhetsmedvetande vill vi puffa lite extra för det just nu – genom att erbjuda lägre start- och månadsavgift för vår enkla integration av BankID.

Kan någon komma åt mitt BankID?

Lyckligtvis går det att förebygga den här typen av brott. Här följer några matnyttiga tips för att stoppa ID-kapning innan skadan är skedd:

På Facebook och andra sociala medier är det enkelt att skapa en falsk identitet. Nyligen fick en privatperson kontot länsat efter att ha lämnat ut sina personuppgifter till en sida som uppgav sig för att vara Skatteverket. Bedragare har också för vana att skapa falska privatkonton, där de lurar av personens vänner känsliga uppgifter. 

Kan vem som helst få tag i mitt personnummer?

Hej och stort tack för du vänder dig med din fråga till oss på Lawline!

Hämta ut paket och liknande utan id-handling

Kan man identifiera sig utan ID?

Hej och stort tack för du vänder dig med din fråga till oss på Lawline!

Hämta ut paket och liknande utan id-handling

Hur många id kapningar sker per år?

Sedan i mars har det anmälts drygt tio procent fler id-bedrägerier än i fjol. Det visar färsk statistik från Brottsförebyggande rådet som försäkringsbolaget If analyserat.

Id-bedrägerier är ett av de vanligaste bedrägeribrotten och under coronapandemin har det gjorts fler anmälningar än året innan.

Kan någon göra något med mitt personnummer?

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Företag som det du nämner har ett utgivningsbevis. Hemsidor som har utgivningsbevis har ett grundlagsskydd som gör att de får publicera personuppgifter så länge de inte begår ett yttrandefrihetsbrott. För att ett yttrandefrihetsbrott ska vara aktuellt krävs att det är särskilt angivet i grundlagen att det är förbjudet. Exempel på yttrandefrihetsbrott är t.ex. spioneri, hets mot folkgrupp och förtal (jfr 5 kap. 1 § YGL med hänvisning till Tryckfrihetsförordningen). Det går dessutom att få ut någons personnummer, inklusive de sista siffrorna, med stöd av offentlighetsprincipen. Till exempel genom att ringa till Skatteverket.

Vad händer om någon får tag i mitt personnummer?

Att ID-kapning är ett växande problem har nog inte undgått någon. Enligt Polisen anmäls cirka 12000 ID-kapningar varje månad och mörkertalet är stort. Men med ökad kunskap och medvetenhet finns chansen att kunna sätta stopp för bedrägeriförsöket i tid om du skulle råka bli drabbad. Här är åtta tecken du bör vara uppmärksam på.

Tecken på att du kan ha blivit ID-kapad

Är id-skydd värt?

ID-skydd

År 2021 utsattes över 200 000 svenskar för id-kapningar och då polisen endast löser 6 % av alla anmälda bedrägerier är det viktigt att ha ett eget id-skydd som skyddar ens identitet och tillgångar. Tryggsams ID-skydd livebevakar ditt personnummer och larmar dig omedelbart via SMS vid ökad risk för bedrägeri, så att du kan agera snabbt, innan bedrägeriet hinner genomföras.