:

Vilken bil är billigast i förmånsvärde?

Innehållsförteckning:

  1. Vilken bil är billigast i förmånsvärde?
  2. Vilka bilar har lägst förmånsvärde 2023?
  3. Är det värt att ha förmånsbil 2023?
  4. Är det värt att ha förmånsbil 2022?
  5. Vilken tjänstebil har lägst förmånsvärde?
  6. Vilken förmånsbil 2023?
  7. Vad kostar förmånsbil månaden 2023?
  8. När lönar det sig att ha förmånsbil?
  9. Kan man ha förmånsbil utan att ta ut lön?
  10. Hur mycket höjs förmånsvärdet 2023?
  11. Hur mycket är en tjänstebil värd i lön?
  12. Varför är förmånsbil så dyrt?
  13. Får familjemedlemmar köra förmånsbil?
  14. Vilka bilar får sänkt förmånsvärde?
  15. Hur påverkar förmånsvärdet min lön?

Vilken bil är billigast i förmånsvärde?

På tionde plats i vår sammanställning kommer Kia Ceed SW som med sitt elektrifierade kombiformat samt vettiga prislapp erbjuder ett minst sagt tilltalande paket, inte minst som tjänstebil.

Vi har skrivit att ”Det här är nog främst en bil som riktar sig mot tjänstebilister, tack vare dess låga förmånsvärde.”

På nionde plats i vår sammanställning kommer Volkswagen ID.4, en bil som länge toppat listorna över Sveriges mest sålda elbil – tills Tesla Model Y klev in på arenan.

Brittiska Top Gear konstaterar att ”Volkswagen ID.4 är helt rätt ute sett till ändamål.”

På åttonde plats i vår sammanställning kommer Polestar 2 som är det kinesägda svenska märkets första renodlade elbil.

Brittiska Carwow säger att bilen erbjuder ”ett elegant utseende och god räckvidd men att fjädringen är lite väl styv.”

Vilka bilar har lägst förmånsvärde 2023?

Jag har tidigare skrivit ett väldigt uppskattat inlägg där jag redovisade en tabell med ändrade förmånsvärden ifall regeringen går vidare med Skatteverkets förslag om hur man kan göra om förmånsbeskattningen av miljöbilar. Den tabellen är dock baserade på förmånsvärden för 2021, så den stämmer inte helt, och jag har därför tänkt uppdatera tabellen med 2022 års faktiska förmånsvärden. Särskilt eftersom regeringen nu skickat ut förslaget på lagrådsremiss.

Men nu har jag gått ett steg längre. Jag har skapat ett verktyg där ni själva kan räkna ut förändringen för vilken bilmodell som helst, som ni kan nå genom att klicka här. Där kan ni mata in en modell och se hur förmånsvärdet kommer förändras. Såhär ser verktyget ut (screenshot):

Är det värt att ha förmånsbil 2023?

Förmånsvärde är enkelt förklarat ett värde som en anställd får i förmån av sin arbetsgivare. Det kan exempelvis vara en bil, friskvård, mobiltelefon eller något annat som den anställde får istället för pengar.

Har du en förmånsbil så ägs eller leasas bilen av din arbetsgivare men du får använda den även privat. Detta räknas då som en förmån och därför behöver du betala skatt. Betalar företaget även kostnader för bensin ska även detta förmånsbeskattas.

Förmånsvärdet på en bil baseras bland annat på följande faktorer:

  • Vad bilen kostar som ny
  • Om bilen har någon extrautrustning
  • Om det är en elbil
  • Om du som anställd kör mer än 3 000 mil i tjänsten
  • Fordonsskatt

Är det värt att ha förmånsbil 2022?

När en anställd tar del av en förmånsbil uppstår det alltså en beskattningsbar förmån. Det betyder att du är skyldig att betala inkomstskatt på det värde som bilen representerar, det vill säga dess förmånsvärde. Förmånsvärdet räknas ut schablonmässigt, alltså enligt en fast mall med förutbestämda belopp. Det hela är ordentligt krångligt, men mer om det längre ner.

Vilken tjänstebil har lägst förmånsvärde?

Nästa år införs ett helt nytt sätt att beräkna förmånsvärde för elektrifierade bilar som gynnar billigare elbilar och missgynnar de dyrare modellerna.

I våras föreslog Skatteverket en ny metod att beräkna förmånsvärde som är mer rättvis.

Vilken förmånsbil 2023?

Det råder ingen tvekan om att Johan Sjögren på Volkswagen Finans kan sina tjänstebilsfrågor och för att alla ska få ta del av hans kunskaper så kommer här hans tankar kring de fyra viktigaste tjänstebilsfrågorna inför 2023.

1. Hur påverkas mitt förmånsvärde för 2023

Vad kostar förmånsbil månaden 2023?

En av fördelarna med att välja elbil är att den har mycket låg fordonsskatt, vilket har en positiv effekt på förmånsvärdet eftersom skatten räknas in som en del av förmånsvärdet. För en Polestar 2 är fordonsskatten bara 360 kr/år, likt alla elbilar. Motsvarande ny bil med framhjulsdrift och förbränningsmotor kostar 9 406 kr/år i skatt under de tre första åren och det inkluderas alltså som en del av förmånsvärdet.

Elbilar har också fördelen att deras förmånsvärde sätts ned med ett schablonbelopp på 350 000 kronor eller maximalt 50 % av nypriset. Det betyder att förmånsvärdet på en uppgraderad Polestar 2 ligger på från 2 438 kr/månad i beräknat preliminär nettokostnad efter 50 % marginalskatt. Motsvarande bil med förbränningsmotor skulle ha ett förmånsvärde (2023-01-01) på 4 600 kr/månad i nettokostnad beräknat med 50 % marginalskatt.

När lönar det sig att ha förmånsbil?

- För bilar uttagna fram till den sista juni förändras inte förmånsvärdet. Däremot har fordonskatten för bensin- och dieseldrivna höjts ytterligare. Detta gäller alla personbilar och lätta lastbilar som registreras från den 1 april 2021 och gäller de tre första åren.

Kan man ha förmånsbil utan att ta ut lön?

Hej,Undrar hur jag skapar en lön i löneprogrammet när det det bara är bilförmån som ska vara med och deklareras och ingen vanlig kontant lön.

Mvh Paulin

Hur mycket höjs förmånsvärdet 2023?

Det råder ingen tvekan om att Johan Sjögren på Volkswagen Finans kan sina tjänstebilsfrågor och för att alla ska få ta del av hans kunskaper så kommer här hans tankar kring de fyra viktigaste tjänstebilsfrågorna inför 2023.

1. Hur påverkas mitt förmånsvärde för 2023

Hur mycket är en tjänstebil värd i lön?

Hej!

Jag vet att det redan finns massor trådar om förmånsbilar! Ber på förhand ursäkt, håller på att läsa igenom parallelt, om någon känner att de finns var på min fråga och vet var så länka gärna - tack på förhand! Jag förstår också om de finns åsikter att jag borde kunna räkna och läsa på det här på egenhand med min lönenivå - sorry about that

Varför är förmånsbil så dyrt?

Att ha förmånsbil har länge varit populärt i Sverige och en kvarts miljon förmånsbeskattade bilar har rullat på gatorna de senaste åren. Men under 2021, i samband med regeringens kraftiga skattehöjningar, svalnade intresset och antalet bilar inköpta av företag minskade. Inför valet väcks frågan igen: hur ser framtiden ut för tjänstebilar? Och vad tycker de olika partierna i frågan?

Får familjemedlemmar köra förmånsbil?

Om arbetsgivaren låter dig använda en tjänstebil privat kallas det förmånsbil.  Att du själv får använda bilen privat räknas som en förmån och du som förare betalar inkomstskatt för förmånen. Håll reda på hur mycket du kör i tjänsten och privat. Tänk på att reglera i avtal vad som ska gälla om du får använda tjänstebilen även för privat bruk.

Arbetsgivaren är ytterst ansvarig för din arbetsmiljö när du använder bilen i tjänsten.

Vilka bilar får sänkt förmånsvärde?

Nästa år införs ett helt nytt sätt att beräkna förmånsvärde för elektrifierade bilar som gynnar billigare elbilar och missgynnar de dyrare modellerna.

I våras föreslog Skatteverket en ny metod att beräkna förmånsvärde som är mer rättvis.

Hur påverkar förmånsvärdet min lön?

Har du som anställd en tjänstebil/leasingbil som du använder privat, kan du utgå ifrån att den förmånen ska beskattas (förmånsbeskattas). Använder du bilen privat i ”ringa omfattning”, dvs inte mer än 10 mil vid högst 10 tillfällen per år ( inkl. resor till och från arbetet), behöver inte bilen förmånsbeskattas. Kör du mer än så riskerar du att straffbeskattas och eftersom bevisbördan ligger hos dig bör du noggrant föra körjournal.

Brukas tjänstebilen både i tjänsten och privat så ska du förmånsbeskattas. Skatten dras på din lön och baseras på den valda bilens förmånsvärde. Väljer du tillbehör/extrautrustning som exempelvis extraljus, dragkrok eller läderklädsel så kan det höja bilens förmånsvärde. Förmånsvärdet läggs på din lön och ökar på så vis din skatt. För att räkna ut marknadsvärdet kan du använda dig av Skatteverkets nybilsprislista .