:

Kan man få friskvårdsbidrag för golf?

Innehållsförteckning:

 1. Kan man få friskvårdsbidrag för golf?
 2. Vad ingår i friskvårdsbidrag Skatteverket?
 3. Vad är godkänt som friskvård?
 4. Hur bokföra golf?
 5. Är Golfmedlemskap avdragsgillt?
 6. Är greenfee avdragsgillt?
 7. Vad ingår inte i friskvård?
 8. Vad ska stå på kvittot för friskvård?
 9. Kan man ta fotvård på friskvårdsbidrag?
 10. Vad bokförs på konto 7621?
 11. Är golflektioner friskvård?
 12. Är medlemsavgifter friskvård?
 13. Är golf avdragsgill representation?
 14. Är thaimassage friskvård?
 15. Kan man köpa klippkort för friskvårdsbidrag?

Kan man få friskvårdsbidrag för golf?

Här har vi sammanfattat reglerna för friskvårdsbidrag år 2023. Hur funkar egentligen regelverket? Vilka belopp gäller och vilka aktiviteter är godkända?

Friskvårdsbidrag är en populär jobbförmån som innebär att arbetsgivare skatte- och avgiftsfritt kan (men inte måste) ge sina anställda möjlighet till motion och friskvård av enklare slag. Det kan även erbjudas för aktiviteter som saknar inslag av motion men som fungerar avstressande eller avslappnande, exempelvis massage. En förutsättning för att det ska räknas som en skattefri förmån är att det erbjuds till alla anställda på lika villkor.

Vad ingår i friskvårdsbidrag Skatteverket?

Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande.

Vad är godkänt som friskvård?

Skälet till att Skatteverket har tagit bort den så kallade aktivitetslistan är två domar i Högsta förvaltningsdomstolen. Domstolen gav två privatpersoner rätt att använda friskvårdsbidraget till westernskytte och en fortsättningskurs i trav – aktiviteter som inte fanns med på listan.

Nuvarande skattelagstiftning (som är från 80-talet) anger att aktiviteten ska vara av enklare slag och mindre värde. Eftersom  Högsta förvaltningsdomstolen nu har godkänt två motionsaktiviteter som Skatteverket inte har bedömt vara av enklare slag blir listan inaktuell.

– Därför bedömer Skatteverket att aktivitetslistan inte längre fyller någon funktion, säger Pia Blank Thörnroos.

Hur bokföra golf?

Hej på er !

Jag har eget AB som IT konsult och spelar golf ibland med kunder eller samarbetspartners. Man kan ta upp  180kr ex moms för greenfee per person som avdragsgill kostnad för representation.

Är Golfmedlemskap avdragsgillt?

Djupt orättvist tycker man på Småföretagarnas Riksförbund. Där har man länge lobbat för att avdragsrätten ska gälla oberoende av bolagsform.

– Väldigt många småföretagare arbetar hårt och har en pressad vardag som riskerar att skapa ohälsa. Därför är det en grupp som är i stort behov av friskvård för att balansera de negativa faktorerna. Det gäller naturligtvis alldeles oavsett om de driver sina företag som aktiebolag eller enskilda firmor. Därför borde det vara en självklarhet att avdragsmöjligheten ska finnas oavsett bolagsform. Därför menar vi att det är mycket angeläget att hitta en skatteteknisk lösning på det här problemet, säger Mattias Andersson, näringspolitisk samordnare på Småföretagarnas Riksförbund.  

Är greenfee avdragsgillt?

 • Golfträning, t.ex. nybörjarkurser, golfkurser, golflektioner (under 1 000 kr per tillfälle) och rådgivning i kost- och motionsfrågor

 • Egen träning på drivingrange (rangebollar/rangekort)

 • Års- eller säsongskort för korthålsbana, träningsanläggning eller träningsområde

 • Spelavgift (årlig avgift för golfspel, exklusive medlemsavgift)

 • Greenfeeavgifter (under 1 000 kr per tillfälle)

 • Spel på footgolfbana (motsvarar greenfeeavgift)

 • Nytt 2020: Deltagar- och startavgifter i golftävling (under 1 000 kronor per tävling)

 • Medlemsavgiften till golfklubben (samma gäller all föreningsidrott)

 • Tränings- och motionsredskap, dvs golfklubbor och annan utrustning

 • Spelavgifter eller golfpaket som omfattar mer än godkända friskvårdsaktiviteter, exempelvis ett exklusivt friskvårdspaket där delar av innehållet inte räknas som ”motion eller friskvård av enklare slag”. Läs mer här.

Vad ingår inte i friskvård?

Friskvård är ett samlingsbegrepp för aktiviteter som förebygger och boostar hälsan. Med detta menas enklare aktiviteter med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet. Du kan också använda det till kostrådgivning och rådgivning i samband med rökavvänjning. För aktiviteter utan inslag av motion, till exempel massage, får aktiviteten kosta maximalt 1 000 kronor per tillfälle för att vara av mindre värde och skattefritt.

Vad ska stå på kvittot för friskvård?

Både friskvårdsbidrag och förmån av fri motion och friskvård (naturaförmån) blir skattepliktiga om någon anställd, till exempel en vikarie eller en provanställd, utestängs från möjligheten att motionera på samma villkor under den period han eller hon är anställd. Det årliga friskvårdsbidraget för dessa tillfälligt anställda personer kan proportioneras utifrån anställningstiden.

Enligt Skatteverket måste alla som är i ”aktiv tjänst” omfattas av erbjudandet om motionen och friskvården. Det betyder att till exempel den som är tjänstledig för studier eller andra angelägenheter inte behöver erbjudas.

Kan man ta fotvård på friskvårdsbidrag?

En djupdykning i 2019 års statistik kring det populära friskvårdsbidraget gav en hel del intressanta insikter, som till exempel:

 • Genomsnittet för den summa som erbjöds i friskvårdsbidrag 2019 var 3 001 kr.
 • Ca 55% av de anställda nyttjade sitt friskvårdsbidrag.
 • De som nyttjade sitt bidrag använde i snitt 84% av summan.

Den bransch som har det högsta friskvårdsbidraget är bank & försäkring med i genomsnitt 3 461 kr, medan offentlig sektor hamnar i botten med 2 216 kr. Högre belopp ger generellt ett ökat nyttjande. Den magiska summan där mer än hälften av medarbetarna tycker att det är värt att nyttja sitt friskvårdsbidrag verkar ligga på 3000 kr.

Förutom att höja friskvårdsbidraget, vad kan man som arbetsgivare göra för att få fler anställda att använda sitt friskvårdsbidrag? Såhär säger Johanna Helinder, Area Manager Health & Wellness på Benify:

– Kommunikation är A och O. Efter ett mejl eller en push där de anställda påminns om att de har friskvårdsbidrag kvar att nyttja märker vi direkt att fler loggar in och beställer friskvårdstjänster i våra portaler. Det är också viktigt att lyfta fram att bidraget inte bara kan användas till att träna på gym, utan även till exempel massage eller kostrådgivning.

Att fysiskt aktivitet har positiva effekter på hälsan är ingen hemlighet. Träning kan också vara bra på fler sätt, säger Johanna:

Vad bokförs på konto 7621?

Sjukvårdsförsäkring för anställda redovisas normalt under kontogrupp 76 Övriga personalkostnader.

En arbetsgivare kan erbjuda sina anställda en sjukvårdsförsäkring för att få fri sjukvård och specialistvård utan att behöva stå i vårdkö. Försäkringen kan också ge fri sjukvårdsupplysning, vårdplanering, förebyggande insatser och rehabilitering. Den gäller vanligtvis utan självrisk. En sjukvårdsförsäkring tecknas antingen som en gruppsjukvårdsförsäkring eller som en individuell sjukvårdsförsäkring. Den anställde förmånsbeskattas för försäkringen och den skattepliktiga förmånen beräknas till 60 procent av försäkringspremien. 40 procent av en sjukvårdsförsäkring är alltså en skattefri förmån. Arbetsgivaren ska därför dra förmånsskatt från den anställdes lön och lämna korrekta uppgifter på lönespecifikationen. För arbetsgivaren är det en avdragsgill kostnad. Enskilda näringsidkare kan bara teckna en sjukvårdsförsäkring privat.

Är golflektioner friskvård?

1988 infördes reglerna om motion och andra personalvårdsförmåner. Men trots golfens popularitet i Sverige dröjde det hela 20 år innan golfen blev kvalificerat som friskvårdsbidrag. Här är allt du behöver veta inför 2023.

Sedan den 1 januari 2018 är golf godkänt för friskvårdsbidrag. Detta betyder kort och gott att du kan lämna in kvitton till din arbetsgivare och på så sätt få ett bidrag för att spela golf. Smart va? Men vad finns det egentligen för regler och vilka friskvårdsaktiviteter inom golf är skattefria?

Är medlemsavgifter friskvård?

Friskvård är ett samlingsbegrepp för aktiviteter som är tänkta att främja de anställdas hälsa. Det kan röra sig om motionsaktiviteter eller sportutövande – men även behandlingar som lindrar stelhet eller smärta.

Friskvårdsbidraget är ett bidrag som arbetsgivare kan välja att ge sina anställda. Det finns inget krav på att varje arbetsplats ska ha ett friskvårdsbidrag. Friskvårdsbidraget är helt skattefritt och avdragsfritt, vilket betyder att varken arbetsgivaren eller den som nyttjar bidraget behöver betala skatt på beloppet. Detta gäller om friskvårdsbidraget är mindre än 5 000 kronor, om friskvårdsbidraget skulle vara större än 5 000 kronor behöver hela beloppet beskattas (och inte bara det belopp som överstiger 5000kr).

Skatteverket anger vissa krav som behöver uppfyllas för att friskvårdsbidraget ska kunna nyttjas:

 • Vara av mindre värde (Skatteverket definierar 5000kr som mindre värde)
 • Rikta sig till hela personalen
 • Ska inte gå att byta mot pengar

Är golf avdragsgill representation?

Reglerna om representation ändrades den 1 januari 2017. De nya reglerna innebär att om du i samband med representation har kostnader för mat och dryck får du göra avdrag för moms. Detta gäller på ett underlag som får vara högst 300 kronor exklusive moms per person och tillfälle.

Är thaimassage friskvård?

Nu har polisen i region Väst samlat fastighetsägare till lokalerna där salongerna hyr och visat dem bilder på sperma, på kök, sängar och väggar för att få dem att säga upp kontrakten.

– Det finns tre viktiga saker i det här, kvinnornas otroliga utsatthet, hur stor omfattning det faktiskt är och fastighetsägarna, säger Peter Ljungdahl på IGOB, sektionen mot Internationell och Grov Organiserad Brottslighet, i polisregion Väst.

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn hittade skarpladdat vapen • Förundersökning om grovt vapenbrott inledd

Kan man köpa klippkort för friskvårdsbidrag?

Friskvårdsbidrag är en fantastisk möjlighet för dig att dels testa något nytt, dels att få tillbaka lite pengar för den motion du utför. Medley är anslutna till Benify, Wellnet och Epassi. Här får du information om hur du kan få betalintyget, och vad som gäller angående friskvårdsersättning. Observera att friskvårdsbidraget är personligt.

Hur funkar friskvårdsbidraget, hur mycket får man och vad får man göra? Friskvårdsbidraget är skattefritt upp till 5 000 kronor per år och kan användas av anställda till enklare motion och friskvård, som till exempel ett gymkort eller massage.