:

Vilka äger Kronofogden?

Innehållsförteckning:

 1. Vilka äger Kronofogden?
 2. Har Kronofogden tystnadsplikt?
 3. Vad är Kronofogden och vad har de för uppgift?
 4. Hur finansieras Kronofogden?
 5. Kan Kronofogden ta din hund?
 6. Vad kan Kronofogden inte ta?
 7. Kan Kronofogden ta bort skulder?
 8. Kan Kronofogden ta min telefon?
 9. Kan Kronofogden ta pengar på mitt konto?
 10. Vilka pengar kan inte Kronofogden ta?
 11. Kan Kronofogden ta min säng?
 12. Kan Kronofogden gå in på mitt konto?
 13. Har Kronofogden koll på mitt bankkonto?
 14. Kan Kronofogden ta hela min lön?
 15. Hur länge kan en skuld ligga kvar hos Kronofogden?
 16. Hur arbetar Kronofogdemyndigheten med fordringar?
 17. Vad är en kronofogde?
 18. Hur ska kronofogden kartlägga din inkomst?

Vilka äger Kronofogden?

Kronofogden är en statlig myndighet som arbetar med skulder. De arbetar både med att driva in skulder, men även med att ge rådgivning till personer som är skuldsatta.

Om du hamnar hos Kronofogden innebär det att du på något sätt har misskött dina skulder och betalningar. Det kan handla om obetalda räkningar eller amorteringar som inte kommit in i tid.

Handlar det om ett obetalt lån med säkerhet, till exempel ett bolån, kan myndigheten i värsta fall kräva dig på pengarna genom försäljning av det du lämnat som säkerhet vid lånet. Vid bolån handlar det om bostaden och vid billån handlar det om bilen.

Har Kronofogden tystnadsplikt?

Hej! Och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Jag antar att du menar Kronofogdemyndigheten när du skriver KF.

Vad är Kronofogden och vad har de för uppgift?

Kronofogden är en statlig verkställande myndighet som ser till att skulder blir betalda, men som också arbetar förebyggande för att minska den generella skuldsättningen i samhället. Kronofogdemyndigheten lyder under Finansdepartementet och verksamheten finansieras av staten samt olika avgifter. Kontoren finns på 32 orter i landet med omkring 2 300 anställda. Förutom att hjälpa den som inte fått betalt genom indrivning, kan Kronofogden även underlätta för den som ska betala genom exempelvis stöd och skuldsanering. Själva skulden kan vara till en privatperson, myndighet, hyresvärd eller annan leverantör på marknaden.

Hur finansieras Kronofogden?

Sidan blev senast uppdaterad: 2022-02-18

Om någon är skyldig ditt företag pengar men vägrar att betala, kan du kan få hjälp av Kronofogden genom att ansöka om betalningsföreläggande.

Kan Kronofogden ta din hund?

Den delen av eländet reddes ut genom att Liselottes pappa köpte tillbaka Billy från kronofogden för 4 000 kronor.

- I deras egna bestämmelser står alldeles klart att de inte får utmäta familjehundar och andra sällskapsdjur. Och de fem valparna kunde de inte alls hantera. Nu är de 16 veckor. Sett med kronofogdens ögon har de sjunkit betydligt i värde.

Det var många turer kring kullen med de fem små kinesiska nakenhundarna, varav två var puffar alltså med päls. Ett par veckor efter utmätningen skickades de av kronofogden till ett inackorderingshem.

Vad kan Kronofogden inte ta?

Övrigt/annat

Kronofogden har dragit en större summa pengar utan att meddela om någon utmätning. Dagen efter dragningen fick jag en blankett som jag ska fylla i angående min inkomst. Har de rättigheter till det, dra pengar först och sedan fråga om jag vill göra en avbetalningsplan? Hela skuldsumman är redan dragen och därmed är kontot tömt. Jag är arbetslös utan någon form av inkomst. De drog ifrån mitt sparkonto som jag och min son skulle leva på. Nu har vi inget kvar och någon hjälp från soc är inte aktuell.

Kan Kronofogden ta bort skulder?

Personer som är svårt skuldsatta kan få hjälp att betala sina skulder och slippa betalningsansvaret för delar av skulden. Syftet är att göra det lättare för den skuldsatte att komma på fötter igen och se till att personen ifråga kan betala större delen av skulden inom en rimlig tidsperiod.

Kraven för att få skuldsanering är relativt omfattande, det räcker inte att vara skuldsatt och att ha betalningsproblem.

När du inte längre kan betala dina skulder kan du ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. En skuldsanering innebär att du blir av med dina skulder inom loppet av fem år. Under denna saneringstid kommer du att leva på existensminimum, då allt överskott av lönen efter räkningar går till att betala av skulderna.

Kan Kronofogden ta min telefon?

Kommunals a-kassa får inte använda inkasso för att driva in obetalda skulder från medlemmarna. Totalt rör det sig om 42 miljoner kronor i felaktigt utbetald ersättning eller uteblivna medlemsavgifter. -- Vi får gå tillbaka till det gamla systemet och låta kronofogden ta in våra skulder, säger a-kassans ordförande Anders Bergström.

I oktober hade Kommunals a–kassa krav om att få tillbaka 26 miljoner kronor i felaktigt utbetalda ersättningar till medlemmarna.  Dessutom finns krav på 16 miljoner kronor i uteblivna medlemsavgifter.Rutinen är att det skickas ut kravbrev och sedan påminnelser. Kommer pengarna inte in så överlämnas ärendet till ett inkassoföretag.

Kan Kronofogden ta pengar på mitt konto?

Hej!det gäller kronofogden och befogenheten att ta ut pengar från ett konto.

Jag har en fastställt månadsbetalning till kronofogden pga. en större skuld till utlandet för barnunderhåll.som inte kunde betalas i sin helhet och det har fungerat utan problem,jag har ett fastställt förbehållsbelopp och det är inga konstigheter.det rullar bara på med månadsbetalningar.mycket väl skött av KF ,jag beundrade dem och deras medmänsklighet

Vilka pengar kan inte Kronofogden ta?

Övrigt/annat

Det är tänkbart att kronofogden kommer att göra en indrivning hos mig på grund av en privat ekonomisk tvist jag befinner mig i. Om jag har lånat ut pengar till min dotter kan kronofogden utmäta dessa pengar som alltså inte finns hos mig? Om jag har skänkt mina pengar till min dotter kan kronofogden utmäta dessa pengar från min dotter?

Kan Kronofogden ta min säng?

 Sverige har för första gången lämnat tillbaka två antika föremål till italienska staten: en torso i marmor från…

MALMÖ. Han fick i uppdrag att lösa ett problem som hängt över avdelningen i åratal.

 HJÄRNARP. Han var fri i ungefär ett år. Men när elpriset skenade så hamnade spökjägaren Tom Olausson hos Kronofogden…

 HJÄRNARP. Han var fri i ungefär ett år. Men när elpriset skenade hamnade spökjägaren Tom Olausson hos Kronofogden på nytt. – Det berömda skyddsnätet som det pratas om har vi inte sett mycket av, säger han.

 Du har betalat in för mycket – och de pengarna kan Kronofogden lägga beslag på.

 Skuldberget hos Kronofogden växer och är nu det högsta någonsin. Det totala skuldbeloppet ligger på 14,6 miljarder…

Kan Kronofogden gå in på mitt konto?

Hej!det gäller kronofogden och befogenheten att ta ut pengar från ett konto.

Jag har en fastställt månadsbetalning till kronofogden pga. en större skuld till utlandet för barnunderhåll.som inte kunde betalas i sin helhet och det har fungerat utan problem,jag har ett fastställt förbehållsbelopp och det är inga konstigheter.det rullar bara på med månadsbetalningar.mycket väl skött av KF ,jag beundrade dem och deras medmänsklighet

Har Kronofogden koll på mitt bankkonto?

Jag har släppt alla mina skulder till krono, för löneutmätning, men det har inte börjat komma igång ännu. Jag får dessutom län den 25e och inget blev draget på lönen, utan det är tagit direkt från kontot (idag, den 27e).

Jag undrar eg bara om det är vanligt att krono, när som helst kan dra pengar utan förvarning? Jag har fått utslag och betalnings avier från krono, men jag räknade med att detta skulle gå till utmätning som sagt, och att man hade vart förberedd på detta när detta beslut tas.

Kan Kronofogden ta hela min lön?

Övrigt/annat

Hej! Jag har en hel del skulder vilket gör att Kronofogden ibland gör försök till utmätning av min lön, då jag inte haft något överskott att utmäta har det hittills inte utmätts ngt mer än under kort period för några år sedan. Nu har jag blivit sambo. Min sambo har hittills studerat och inte haft någon inkomst men ska nu börja jobba. Jag är lite orolig då vad jag förstår påverkar Kronofogdens syn på den utmätningsbara delen av min lön. Kan man genom avtal skydda det hela? Tråkigt om min sambo indirekt måste betala för skulder jag dragit på mig innan vi träffades. Hoppas på snabbt svar, MVH. 

Hur länge kan en skuld ligga kvar hos Kronofogden?

I ett mål om betalningsföreläggande, som efter bestridande från svaranden hänskjutits till Uppsala tingsrätt, yrkade T.M. att PRA Group Sverige AB skulle åläggas att utge 59 877 kr jämte ränta till honom.

PRA Group Sverige AB bestred käromålet men vitsordade det yrkade beloppet som skäligt i och för sig.

Hur arbetar Kronofogdemyndigheten med fordringar?

 • Kronofogdemyndigheten arbetar med indrivning av både statliga och privata fordringar. Indrivning av statens fordringar handläggs som allmänna mål. Hit räknas till exempel indrivning av parkeringsböter, studieskulder och skatter. Indrivning av privata fordringar handläggs som enskilda mål.

Vad är en kronofogde?

 • Denna artikel handlar om titeln kronofogde. Se Kronofogdemyndigheten för den nutida myndigheten. Kronofogde är i Sverige en jurist med notariemeritering, som är anställd vid Kronofogdemyndigheten. En kronofogde granskar och stöder personal inom Kronofogdemyndigheten, som arbetar med operativ indrivningsverksamhet.

Hur ska kronofogden kartlägga din inkomst?

 • Första steget är alltid att Kronofogden kartlägger personens inkomst. En blankett skickas ut, ”Redogörelse för inkomstförhållande” där personen uppger både inkomster samt andra ekonomiska förhållanden. Här nämns även hur man bor och familjesituation.