:

Får man äga hus i Thailand som svensk?

Innehållsförteckning:

 1. Får man äga hus i Thailand som svensk?
 2. Har Thailand pension?
 3. Har thailändare fri sjukvård?
 4. Hur länge man får bo i Thailand?
 5. Vad kostar ett litet hus i Thailand?
 6. Hur mycket kostar det att köpa hus i Thailand?
 7. Hur mycket kostar ett hus i Thailand?
 8. Hur mycket kostar hus i Thailand?
 9. Kan man klappa hundar i Thailand?
 10. Vad kostar en försäkring i Thailand?
 11. Hur mycket pengar bör man ha om man ska bo i Thailand?
 12. Får utlänningar köpa hus i Thailand?
 13. Hur mycket pengar behöver man för att leva i Thailand?
 14. Hur billigt kan man bo i Thailand?
 15. Kan man äga fastighet i Thailand?

Får man äga hus i Thailand som svensk?

Du som står i begrepp att köpa bostad hemma i Sverige men samtidigt är en Thailand-älskare har kanske slagits av tanken att investera i ett hus i Thailand. Det finns dock några saker att tänka på innan du tar det steget. Att den thailändska lagen förbjuder utlänningar att äga mark i landet är det största argumentet mot att köpa ett hus i landet som svensk. Även om du får äga huset som marken står på så kommer du aldrig kunna äga hela fastigheten i juridisk mening. Att däremot äga en lägenhet helt och hållet går bra, och är därför det alternativ som de flesta spekulanter väljer.

Har Thailand pension?

Key Findings

This report analyzes the current state of pension provision in Thailand and proposes options for reform that would increase the adequacy and sustainability of the pension system. 

Har thailändare fri sjukvård?

Standarden på sjukhusvården i Thailand har förbättrats avsevärt under de senaste 20 åren och många sjukhus håller internationell standard. Sjukhus framför allt i Bangkok är enligt västerländska mått mätta tillräckligt bra och de dyraste sjukhusen har ett mycket bra anseende. På sjukhusen arbetar utländska och thailändska läkare som fått sin utbildning antingen i Europa eller USA.

Tillgången på hälso- och sjukvårdstjänster varierar i olika delar av Thailand. Också i Chiang Mai, Samui och Pattaya finns brådskande akutvård samt rutin- och långtidsvård i omfattande utsträckning.

Hur länge man får bo i Thailand?

Thailand är ökänt för att vara kräsna med vilka som får flytta till landet. Du kommer alltså att behöva söka tillstånd för det mesta för att kunna leva ett normalt liv i Thailand.

Vad kostar ett litet hus i Thailand?

När du har en bit mark att bygga på går processen ganska fort. Det är inte som här i Sverige att du behöver lämna in avancerade konstruktionsritningar och sedan vänta 10 veckor på bygglov och startbesked.

– När jag byggde mitt första hus tog det sex dagar, från första mötet med byggaren tills de satte spaden i marken. Vi hade ett möte där vi ritade upp huset och delade på en flaska whiskey. Dagen därpå kom han tillbaka med en lite mer avancerad ritning, tänk nivå handritad med linjal och några måttangivelser. Byggmaterialet anlände dag fyra och fem, sedan satte de igång, säger Peter.

Det senaste huset han byggde krävde dock att han rev ett befintligt hus på tomten först. Då var han tvungen att kontakta kommunen.

– I mitt fall så var det befintliga huset registrerat hos kommunen (Apmphue) med en enkel planritning och foto på exteriören. När vi anmälde att huset var termitskadat och att det skulle rivas och byggas om på nytt fast i betong, så var beskedet att “Ok, bara det blir samma storlek på huset och att det blir en kopia från det ursprungliga rent formmässigt”. Med kopia avses i detta fall stolpar och ytterväggar på samma plats som tidigare.

Behöver du riva bör du sannolikt också kontakta banken, i alla fall om du har lån på marken. De måste ge sitt okej eftersom värdet på marken påverkas.

Hur mycket kostar det att köpa hus i Thailand?

Thailand har varit svenskens mest älskade turistmål de senaste åren. Det har även varit populärt bland svenskar att köpa bostad i Thailand. Landet erbjuder allt från storstad till fina badstränder. Huvudstaden i Thailand är Bangkok och är en häftig storstad med en paljett av färger, dofter och ljud. Centrala och södra Thailand lockar består av härliga stränder, god mat och fenomenala hotell. Vissa orter i landet har ett pulserande nattliv medan andra har ett bekvämare lugn över sig.

Du möts av en stor mångfald och generositet. Thailand är en perfekt plats för både solsemester, öde paradis, kultur, fantastiska smakupplevelser, heta nätter i storstadsdjungeln och spännande äventyr. Dagarna fyller du lätt av aktiviteter som trekking, elefantridning, jeepsafari och snorklingsturer. Det är ett perfekt land att vara turist i och eller för dig som vill köpa en bostad i Thailand.

Hur mycket kostar ett hus i Thailand?

De är faktiskt inte tillåtet för utlänningar att äga mark i Thailand, men det finns en rad alternativ för den som är i stånd att skaffa sig bostad eller investera för framtiden:

Ett sätt är att investera minst 40 miljoner baht i landet. Då blir man beviljad att förvärva en rai (1600 kvadratmeter) mark, men enbart för bostadssyfte och på specifika platser i landet.

Ett annat sätt är att starta ett thailändskt bolag som därmed kan äga marken. Dock så skall detta företag verka aktivt (bedriva en aktiv verksamhet) och vara majoritetsägt av thailändska medborgare. Majoritetsägt innebär att dessa äger 51%, eller mer.

Utlänningar tillåts att hyra mark i upp till trettio år med ett bildande leasingkontrakt. Detta kan sedan förlängas med lika lång tid, såvida båda parter är överens. Man bör förstås alltid rådfråga och konsultera en seriös och kunnig jurist innan några kontrakt skrivs.

Hur mycket kostar hus i Thailand?

Thailand är ett land med väldigt varierande landskap och vegetation. Här kan du njuta av lugnet i ditt semesterhus i de makalöst vackra och lugna bergstrakterna på fastlandet eller på en exotisk ö med vita sandstränder. Eller hyr en semesterlägenhet nära nöjen och storstadspuls i den färgsprakande staden Bangkok.

Thailand är ett land med väldigt varierande landskap och vegetation. Här kan du njuta av lugnet i ditt semesterhus i de makalöst vackra och lugna bergstrakterna på fastlandet eller på en exotisk ö med vita sandstränder. Eller hyr en semesterlägenhet nära nöjen och storstadspuls i den färgsprakande staden Bangkok.

Kan man klappa hundar i Thailand?

Rabies är en virussjukdom som drabbar det centrala nervsystemet och smittar via saliven från däggdjur. Virusets påverkan på hjärnan kan skapa ett aggressivt beteende, vilket kan få ett sjukt djur att bita utan provokation. Då sjukdomen smittar via saliven så riskerar man att smittas av såväl bett som när djurets saliv kommer i kontakt med öppna sår eller slemhinnor. Detta innebär att, om man har otur, så kan du bli smittad om du blir slickad i ansiktet av t.ex. en hund som är infekterad med viruset. Exempel på andra djur som kan vara bärare är apor, katter, rävar och fladdermöss. Tänk på att djuret inte nödvändigtvis behöver uppvisa ett sjukt för att smitta, undersökningar har visat att djur kan utsöndra virus i saliven upp till 13 dagar innan de första symptomen visar sig.

Rabies förekommer främst i världsdelarna Afrika, Asien och Nord-, Mellan- och Sydamerika men kan också förekomma på vissa platser i Europa. Risken för smitta är större i länder med dålig kontroll på rabiesvaccination av husdjur och i länder med fritt kringströvande hundar.  SOS International har nyligen rapporterat att allt fler skandinaver i populära turistdestinationer såsom Thailand och Bali har sökt hjälp i samband med misstankar om rabies efter bett från djur. De har också uppmanat turister att vara extra uppmärksamma vid besök i de populära apparkerna som finns i dessa länder då aporna kan angripa människor i jakt på mat.

Vill du veta mer om vad som gäller för vaccinationer, pass och visum i olika länder kan du besöka vår landsguide.

Vad kostar en försäkring i Thailand?

Thailand har en måttlig hotmiljö. Civil oro är den största risken för utländsk personal, eftersom politisk stabilitet förblir flytande sedan premiärminister Thaksin Shinawatras fall under 2006. Militären fortsätter att väga betydande inflytande i regeringen med ex-arméchef och pro-militär kandidat, Prayuth Chan -o-cha som vann ett omstridt generalval år 2019. Landet står också inför en väpnad separatistkampanj i de tre sydligaste provinserna. Korruption påverkar alla nivåer i det thailändska samhället, inklusive brottsbekämpning och brottslighet och drogmissbruk är höga. Organiserad brottslighet präglas av prostitution, piratkopiering av elektroniska varor, penningtvätt, bestickning, olaglig våldshandel, människosmuggling och vitkraftsbrott som finansiell och säkerhetsbedrägeri. Relationer med några av sina grannar är ansträngda på grund av överlappande påståenden, vilket leder till sporadiska konflikter och lokal konflikt. Dessutom är den thailändska kungen också vördad av folket och Thailand har också en av de strängaste Lèse-majestélagen i världen. Den nuvarande kungen är Maha Vajiralangkorn, som antog tronen efter övergången av Bhumbol Adulyadej i oktober 2016.

Hur mycket pengar bör man ha om man ska bo i Thailand?

 • Enkelt boende i hus eller lägenhet
 • Thailändsk mat
 • Restaurangbesök
 • Mopeder och lätta motorcyklar
 • Hyra moped eller motorcykel
 • Hotell på landsorten
 • Kläder och skor
 • Resor med buss och tåg
 • Souvenirer
 • Tunnelbana och skytrain
 • Tandläkarbesök
 • Biobesök
 • Lokalt producerad starksprit
 • Bilar producerade i Thailand
 • Bilar med flak
 • Flygresor
 • Hotell på turistorter och i Bangkok
 • Elektronik, datorer och kameror
 • Tatueringar
 • Gå och titta på Thaiboxning
 • El (elräkningen)
 • Lokalt producerad öl
 • Märkesklockor

Får utlänningar köpa hus i Thailand?

De är faktiskt inte tillåtet för utlänningar att äga mark i Thailand, men det finns en rad alternativ för den som är i stånd att skaffa sig bostad eller investera för framtiden:

Ett sätt är att investera minst 40 miljoner baht i landet. Då blir man beviljad att förvärva en rai (1600 kvadratmeter) mark, men enbart för bostadssyfte och på specifika platser i landet.

Ett annat sätt är att starta ett thailändskt bolag som därmed kan äga marken. Dock så skall detta företag verka aktivt (bedriva en aktiv verksamhet) och vara majoritetsägt av thailändska medborgare. Majoritetsägt innebär att dessa äger 51%, eller mer.

Utlänningar tillåts att hyra mark i upp till trettio år med ett bildande leasingkontrakt. Detta kan sedan förlängas med lika lång tid, såvida båda parter är överens. Man bör förstås alltid rådfråga och konsultera en seriös och kunnig jurist innan några kontrakt skrivs.

Hur mycket pengar behöver man för att leva i Thailand?

Den byråkratiska biten skiljer sig en hel del jämfört med Sverige. Som utlänning kan det kännas både krångligt och långdraget när man vill eller behöver göra olika saker som kräver kontakt med thailändska myndigheter.

Dels är språket något som försvårar, men också det faktum att saker tar längre tid och kan upplevas som något mer omständiga. Därför är det rekommenderat att alltid ta hjälp av en lokal rådgivare som kan hjälpa dig att navigera genom den thailändska byråkratin.

Att bo i Thailand som pensionär kan ha många fördelar då man får mycket mer för sin pension. Det är också varmt året runt och thailändare har generellt mer respekt för äldre än vad man har i Sverige.

Det är varmt året runt, på gott och ont. Värmen kan göra gott för stela leder, artros och andra krämpor, men det kan också bli för varmt med värmeslag som följd.

Man bör också tänka på sjukvård och vad som gäller med en privat sjukförsäkring. Pensionärer kan ansöka om ett så kallat Non-Immigrant Visa ”O”, även känt som pensionärsvisum. Uppfyller du alla krav och får detta visum kan du stanna i 365 dagar för att sedan förlänga med ett år åt gången.

Hur billigt kan man bo i Thailand?

Thailand är jämförelsevis ett billigt land.  Ska du flytta till Thailand så rekommenderar jag dig ungefär samma budget som din svenska, kanske något mer. I utbyte får du en bättre levnadsstandard. Det är stor skillnad på levnadsstandarden i Sverige och Thailand, så bara för att en Thailändare kan leva på en lön på 8000 baht (ca 2000 kr) så betyder det absolut inte att man som svensk kan/vill göra det.

För er som reser till Thailand så vill jag uppmärksamma om den stora skillnaden mellan billiga destinationer och dyra. Sedan måste man också skilja på “thai priserna” och turistpriserna. Och självklart är det så att vissa Thailändare har extremt mycket pengar (mycket mer än många rika svenskar), så du handlar där dom handlar eller äter där dom äter så behöver du en riktigt fet plånbok.

Kan man äga fastighet i Thailand?

Det har under senare år blivit mycket populärt för svenskar att köpa fastighet i Thailand. Nedan återfinns några råd att ha i åtanke inför eventuellt fastighetsköp.

Enligt uppgift är det åtskilliga tusen svenskar som äger en fastighet i Thailand och vi räknar med att det nu kan finnas närmare 100 företag inom fastighetsbranschen som är inriktade på att utveckla/bygga eller sälja fastigheter till svenskar och andra skandinaver.