:

Får man köpa utrustning för Friskvårdsbidraget?

Innehållsförteckning:

 1. Får man köpa utrustning för Friskvårdsbidraget?
 2. Kan man köpa löparskor för friskvårdsbidrag?
 3. Vad kan man ta ut på friskvårdsbidrag?
 4. Kan man använda friskvårdsbidrag till glasögon?
 5. Är fotvård friskvård?
 6. Vad tänka på vid köp av löparskor?
 7. Kan man köpa en cykel med friskvårdsbidrag?
 8. Hur ska ett kvitto för friskvård se ut?
 9. Är simning friskvård?
 10. När får man gratis fotvård?
 11. Är thaimassage friskvård?
 12. Varför ska man inte gå i löparskor?
 13. Kan man ha löparskor till vardags?
 14. Kan man använda friskvårdsbidrag till elcykel?
 15. Är bindvävsmassage friskvård?

Får man köpa utrustning för Friskvårdsbidraget?

Högskolan har vissa begränsningar i friskvårdsbidragets storlek kopplat till anställningen. Om en medarbetare har en anställning där anställningstiden är kortare än sex (6) månader under ett kalenderår halveras bidraget till 1000 kr. Vid en eventuell förlängning av anställningen kan hela bidraget erhållas.

Medarbetare som är tjänstlediga på heltid för arbete hos annan arbetsgivare kan inte erhålla friskvårdsbidrag. Föräldralediga och sjukskrivna erhåller friskvårdsbidrag.

Kan man köpa löparskor för friskvårdsbidrag?

Nej, ingen utrustning får bekostas med friskvårdsbidraget. Det är själva aktiviteten som är bidragsberättigad. Exempelvis är löpning en godkänd friskvårdsaktivitet men kostar ingenting att utöva, förutom utrustning. För att få ut mer av löpträning med hjälp av friskvårdsbidraget kan du gå på löpinriktade pass på gym, samla ihop ett lag och anmäla er till ett motionslopp, gå en kurs med en löpcoach för att förbättra din löpteknik eller gå på massage.

Vad kan man ta ut på friskvårdsbidrag?

Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande.

Kan man använda friskvårdsbidrag till glasögon?

Som anställd väljer du ut den träningsform du helst vill ägna dig åt, och så betalar arbetsgivaren hela eller delar av kostnaden upp till ett visst belopp.

Du blir friskare och slipper hål i plånboken. Arbetsgivaren kan i sin tur göra avdrag för det hela så det blir en god affär för alla.

LÄS OCKSÅ: Stor guide: Styrketräning - så når du ditt mål 

Är fotvård friskvård?

Denna behandlingen är momsbelagd och rekommenderas för företagsfriskvård.

Behandlingen börjar med ett skönt fotbad, klippning och slipning av naglar. Eventuella förhårdnader avlägsnas och avslutas med en skön fotmassage.

Vad tänka på vid köp av löparskor?

”Vilka löparskor ska jag köpa? Hur vet jag vilka löparskor som passar just mig?”

Gatorna är rensopade och äntligen börjar solens strålar värma. Då brukar många bli sugna på att ge sig ut och springa och ett stort dilemma brukar dyka upp: vilka löparskor ska jag ha? Det märker jag inte minst på de DM jag får på Instagram så här års, ungefär hälften består av frågor om just löparskor. Så, i det här inlägget tänkte jag räta ut ett gäng vanliga frågetecken när det kommer till att köpa löparskor. Häng med!

Kan man köpa en cykel med friskvårdsbidrag?

Det har blivit allt vanligare att anställda får en cykel som personalförmån. Det är en skattepliktig förmån om du som arbetsgivare betalat en cykel som den anställda använder privat, exempelvis till och från jobbet. Det skriver Swedbank.

Det betyder att du som arbetsgivare ska betala arbetsgivaravgifter och skatteavdrag för förmånen.

Hur ska ett kvitto för friskvård se ut?

En djupdykning i 2019 års statistik kring det populära friskvårdsbidraget gav en hel del intressanta insikter, som till exempel:

 • Genomsnittet för den summa som erbjöds i friskvårdsbidrag 2019 var 3 001 kr.
 • Ca 55% av de anställda nyttjade sitt friskvårdsbidrag.
 • De som nyttjade sitt bidrag använde i snitt 84% av summan.

Den bransch som har det högsta friskvårdsbidraget är bank & försäkring med i genomsnitt 3 461 kr, medan offentlig sektor hamnar i botten med 2 216 kr. Högre belopp ger generellt ett ökat nyttjande. Den magiska summan där mer än hälften av medarbetarna tycker att det är värt att nyttja sitt friskvårdsbidrag verkar ligga på 3000 kr.

Förutom att höja friskvårdsbidraget, vad kan man som arbetsgivare göra för att få fler anställda att använda sitt friskvårdsbidrag? Såhär säger Johanna Helinder, Area Manager Health & Wellness på Benify:

– Kommunikation är A och O. Efter ett mejl eller en push där de anställda påminns om att de har friskvårdsbidrag kvar att nyttja märker vi direkt att fler loggar in och beställer friskvårdstjänster i våra portaler. Det är också viktigt att lyfta fram att bidraget inte bara kan användas till att träna på gym, utan även till exempel massage eller kostrådgivning.

Att fysiskt aktivitet har positiva effekter på hälsan är ingen hemlighet. Träning kan också vara bra på fler sätt, säger Johanna:

Är simning friskvård?

Är din arbetsgivare en av dem som förstått nyttan av att ha friska och aktiva anställda? Det gillar vi och därför accepterar vi flera olika friskvårdscheckar och hälsokuponger som betalning hos oss. Vi tar emot Epassi/ActiWay, Min Friskvård/Epassi och Wellnets kuponger. Alla friskvårdsbidrag är personliga.

Med ett Simhallskort kan du simma alla dagar året runt. Fyrishovs Simhall öppnar kl. 06.00 på vardagar och helger 07.30. Simhallen är 50 meter lång och här finns banor för alla farter, både snabba och långsamma. Simhallskortet kostar 3270 kr och gäller ett helt år.

När får man gratis fotvård?

Inom fotsjukvården behandlas patienter med medicinska fotproblem, till exempel du:

 • med diabetes som har vissa typer av fotproblem som kräver fotsjukvård
 • med cirkulationsrubbningar som har orsakat eller riskerar att orsaka sår på foten
 • som har svåra fotproblem på grund av exempelvis reumatiska, ortopediska eller neurologiska sjukdomar
 • med vissa andra medicinska fotproblem, till exempel svårare fall av nageltrång eller fotkomplikationer vid hudsjukdomen psoriasis.

Inom fotsjukvården behandlas patienter med medicinska fotproblem, till exempel du:

 • med diabetes som har vissa typer av fotproblem som kräver fotsjukvård
 • med cirkulationsrubbningar som har orsakat eller riskerar att orsaka sår på foten
 • som har svåra fotproblem på grund av exempelvis reumatiska, ortopediska eller neurologiska sjukdomar
 • med vissa andra medicinska fotproblem, till exempel svårare fall av nageltrång eller fotkomplikationer vid hudsjukdomen psoriasis.

Är thaimassage friskvård?

Du får använda friskvårdsbidraget till enklare aktiviteter med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet. Du kan också använda det till kostrådgivning och rådgivning i samband med rökavvänjning. Du får inte använda friskvårdsbidraget för att hyra eller köpa utrustning.

Varför ska man inte gå i löparskor?

När du ska upp i fjällen eller ut på vandringsleden är det bara en typ av sko som gäller – vandringskängan. Frågan är vad du ska ha på fötterna när du går din långa hundpromenad, är på svampplockningsäventyr eller tar en kortare förmiddagshike? Experten Malin Andersson på Salomon har full koll – då ska du kitta upp dig med en ordentlig promenadsko!

SHOPPA NU: Skor och kläder för långpromenaden

Kan man ha löparskor till vardags?

Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att generellt svara på vilka walkingskor som är bäst. Det är helt upp till dina behov, dina fötter och på vilket underlag du oftast promenerar på. Behöver dina fötter extra stöd någonstans och hur ofta promenerar du? Är skons utseende viktigt för dig? Går du promenader på asfalt och i stan eller på ojämna stigar i naturen?

De walkingskor som är anpassade för terräng och längre vandringar i naturen är ofta tåligare med räfflad undersida som ger bra grepp på alla typer av underlag. Om skorna ska användas till asfalt och promenader på plant underlag kan du välja en enklare och lättare promenadsko som inte är lika robust. Du bör också ha årstiden i åtanke innan du gör ditt köp. Om du ska använda skon på vintern och i kallare temperaturer lönar det sig att välja en vattenstötande sko med stark ovandel.

Kan man använda friskvårdsbidrag till elcykel?

Kostnaden för förmånscykeln dras alltså från lönen före skatt, som ett bruttolöneavdrag.

Det finns olika exempel på hur stort bruttolöneavdrag som görs. Sportson, som också är leverantör av förmånscyklar, ger två exempel på sin hemsida:

För en vanlig cykel värd 8 000 kronor blir bruttolöneavdraget 195 kronor per månad. För den som har en skattesats på 33 procent motsvarar det en nettokostnad på 131 kronor, och om man har så hög inkomst att man betalar 50 procent i skatt så motsvarar det en nettokostnad på 98 kronor.

Är bindvävsmassage friskvård?

Som anställd väljer du ut den träningsform du helst vill ägna dig åt, och så betalar arbetsgivaren hela eller delar av kostnaden upp till ett visst belopp.

Du blir friskare och slipper hål i plånboken. Arbetsgivaren kan i sin tur göra avdrag för det hela så det blir en god affär för alla.

LÄS OCKSÅ: Stor guide: Styrketräning - så når du ditt mål