:

Hur mycket bör man ta i utdelning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket bör man ta i utdelning?
  2. Hur mycket utdelning kan jag ta ut 2023?
  3. Hur stor får en aktieutdelning vara?
  4. Hur mycket pengar måste man ha för att leva på utdelningar?
  5. Är utdelning bättre än lön?
  6. Är utdelning skattefritt?
  7. Hur mycket utdelning kan jag ta ut 2024?
  8. Kan man ta ut utdelning utan att ta ut lön?
  9. Hur mycket lön måste man ta ut för utdelning 2024?
  10. Vad är 4 %- regeln?
  11. Hur mycket utdelning på 1 miljon?
  12. Hur mycket lön ska jag ta ut från mitt aktiebolag?
  13. Är det bättre att ta utdelning än lön?
  14. Vad kostar det att ta ut aktieutdelning?
  15. Hur mycket pengar behöver man för att bli ekonomiskt fri?

Hur mycket bör man ta i utdelning?

Att kunna ta ut vinst ur sitt aktiebolag är det som är lockar många när de väljer att starta just aktiebolag. Men när får man ta ut utdelning egentligen och hur mycket? Vi reder ut!

Att ta ut utdelning i stället för lön kan lätt ses som rena skatterabatten. Utdelningen beskattas som kapital med 20 procent skatt, medan du måste betala sociala avgifter på lönen och dessutom betala skatt till såväl hemkommun som kanske statskassan. Det gör att en del företagare väljer att hålla nere sin egen lön för att ta så mycket utdelning som möjligt i stället.

Hur mycket utdelning kan jag ta ut 2023?

Förenklingsregeln utgår ifrån en schablon motsvarande 2,75 inkomstbasbelopp. För utdelning 2023 uppgår gränsbeloppet enligt förenklingsregeln till 195 250 kronor, oavsett löneuttag.

Förenklingsregeln kan bara nyttjas i ett bolag och att schablonbeloppet beräknas utifrån ägarens andel i bolaget. Är ni flera ägare till ett bolag så fördelas schablonbeloppet utifrån ägarandel.

Hur stor får en aktieutdelning vara?

Nedan har du en checklista för hur du räknar ut hur mycket du kan ta i utdelning från ditt aktiebolag och få hela utdelningen beskattad med 20 procents inkomstskatt.

  • Börja med att ta fram uppgift på hur många aktier du ägde i fåmansföretaget vid årets ingång och hur många aktier det var totalt i företaget vid årets ingång. Detta hittar du i företagets aktiebok.
  • Du kan då räkna fram din andel av företaget som
  • Hur mycket pengar måste man ha för att leva på utdelningar?

    1. Investera i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer & fakturaköpPå Savelend.se får du avkastning genom att investera i lån till företag, privatpersoner, fakturaköp och inkassoportföljer. Du får en hög avkastning och bra riskspridning.Minsta insättning = 500 kr.

    3. Investera på börsenSnittavkastningen på börsen är ca 8 % per år om man ser över 100 års tid. Sprid dina investeringar på många olika företag/aktier och fonder. Det ger dig en stabil avkastning och mindre risk. Om du hittar aktier med hög utdelning så får du ett kassaflöde från utdelningarna varje år som du kan betala din ”lön” med.

    Tips:Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt (gratis). Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i råvaror, index, valutor osv på nästan hela världens marknader.

    Är utdelning bättre än lön?

    För att kunna ta utdelning krävs vinst i bolaget som bolaget betalar bolagsskatt på och väldigt många får nog vara nöjda om de har inkomster i bolaget som ger en hygglig lön. Och lön ska alltid vara förstahandsvalet. Först när du har lön från bolaget (eller inkomster från annat håll, t ex pension eller annan anställning) upp till brytpunkten för statlig skatt (613 900 inkomstår 2023) så blir det intressant att avstå från lön från bolaget. Då blir det nämligen bättre att låta bolaget skatta fram en vinst (med 20,6% bolagsskatt) och sedan dela ut pengarna till dig med bara 20% kapitalskatt.

    Tack vare jobbskatteavdrag, grundavdrag, nivån på arbetsgivaravgifterna och för att en lön ger pensionsgrundande och sjukpenninggrundande inkomst vinner lönealternativet före utdelningsalternativet så länge du inte kommer över brytpunkten för statlig skatt.

    Är utdelning skattefritt?

    Svenska Röda Korset och våra samarbets­partners sparar information på din enhet för att kunna erbjuda anpassad funktionalitet, samla in besöks­statistik och möjliggöra personaliserad marknads­föring. Du väljer vilka typer av cookies som du accepterar utöver de nödvändiga som behövs för att webbplatsen ska fungera.

    Dessa cookies behövs för att webbplatsen ska fungera tekniskt och funktionellt och måste därför accepteras för att kunna besöka sidan.

    Hur mycket utdelning kan jag ta ut 2024?

    Reglerna för utdelning i fåmansbolag kan vara lite komplicerade och det skiljer lite vad som gäller beroende på bolagets struktur. I den här artikeln förutsätter vi att

    • Du äger minst 4% av aktiebolaget vid ingången av året du betalar ut utdelningen. Om du alltså utbetalar utdelning 2023 så ska du ha ägt aktierna vid ingången av 2023.
    • Du uppfyller kraven på kvalificerade andelar i fåmansföretag. Lite förenklat ska ni då vara maximalt fyra ägare som kontrollerar mer än hälften av rösterna.

    Så om du äger aktiebolaget själv, eller t.ex. till hälften vardera tillsammans en annan person så uppfyller du förutsättningarna.

    Kan man ta ut utdelning utan att ta ut lön?

    Som ny egenföretagare kan det vara svårt att veta vad som är en rimlig lön att ta ut från ditt aktiebolag. Eftersom du är både din arbetsgivare och arbetstagare finns det inget större behov att skriva ett anställningsavtal som fastställer din lön. Därför är det du själv som bestämmer hur mycket du får i lön baserat företagets inkomster.

    Överskottet som finns kvar när alla aktiebolagets utgifter är betalda ligger till grund för din lön. Baserat på hur stor företagets vinst blir varje månad finns det alltså möjlighet att ta ut olika stor lön från månad till månad.

    Tänk på att din lön inte är samma sak som lönekostnad, vilket är den kostnad det innebär för aktiebolaget att betala din lön. I lönekostnaden ingår bland annat arbetsgivaravgifter och sociala avgifter, och innan lönen landar på ditt privata konto beskattas summan med ytterligare drygt 30 procent. Om du har en ett överskott på 50 000 kronor kan du räkna med att få ut ungefär 28 000 kronor i din plånbok.

    Allt du behöver veta om skatter och avdrag som egenföretagare.

    Hur mycket lön måste man ta ut för utdelning 2024?

    För att möjliggöra lågbeskattad utdelning efter årsskiftet måste du som delägare uppfylla det så kallade löneuttagskravet, det vill säga ha tagit ut en årslön om minst 641 280 kronor (vilket motsvarar 9,6 inkomstbasbelopp och som för inkomstår 2020 uppgår till 66 800 kronor).

    Observera att det lönebaserade utrymmet för delägarnas samtliga andelar inte får överstiga ett belopp motsvarande 50 gånger delägarens eller närståendes kontanta ersättning från bolaget eller dess dotterbolag.

    Ett vanligt fel är att man inte gör en avstämning innan årsskiftet och tar ut för låg lön vilket begränsar dina möjligheter till lågbeskattad utdelning. Eftersom det är kontant utbetalda löner för kalenderåret som ingår i beräkningen går ett misstag i form av för lågt löneuttag inte att reparera i efterhand.

    Vad är 4 %- regeln?

    4% regeln är en typ av tumregel som man använder för att räkna ut hur mycket pengar man behöver för att bli ekonomiskt oberoende. Du kan använda 4% regeln för att veta när du har investerat tillräckligt med pengar för att leva på 4% av din avkastning.

    Den här tumregeln hittar man ofta inom FIRE, en rörelse och community för personer som vill bli ekonomiskt oberoende. Ofta vill man göra detta genom att just använda 4% regeln för att garantera en bra livsstil men med komplett frihet.

    Det betyder däremot inte att den absolut måste användas av den som vill bli ekonomiskt oberoende, men det är en vanlig metod som många använder. Alla som vill bli ekonomiskt oberoende hör inte heller till FIRE-rörelsen, även om det ofta kan finnas likheter.

    Hur mycket utdelning på 1 miljon?

    För att kunna ta utdelning krävs vinst i bolaget som bolaget betalar bolagsskatt på och väldigt många får nog vara nöjda om de har inkomster i bolaget som ger en hygglig lön. Och lön ska alltid vara förstahandsvalet. Först när du har lön från bolaget (eller inkomster från annat håll, t ex pension eller annan anställning) upp till brytpunkten för statlig skatt (613 900 inkomstår 2023) så blir det intressant att avstå från lön från bolaget. Då blir det nämligen bättre att låta bolaget skatta fram en vinst (med 20,6% bolagsskatt) och sedan dela ut pengarna till dig med bara 20% kapitalskatt.

    Tack vare jobbskatteavdrag, grundavdrag, nivån på arbetsgivaravgifterna och för att en lön ger pensionsgrundande och sjukpenninggrundande inkomst vinner lönealternativet före utdelningsalternativet så länge du inte kommer över brytpunkten för statlig skatt.

    Hur mycket lön ska jag ta ut från mitt aktiebolag?

    Med denna årliga artikel vill vi hjälpa dig som är ägare till ett fåmansföretag att planera på vilket sätt du ska ta ut överskott från företaget. Vi kommer att ge dig några tumregler som kan fungera som riktlinjer för hur du bör tänka när du planerar dina uttag från företaget.

    I vårt resonemang utgår vi från att du är anställd i ditt eget företag som är ett fåmansaktiebolag.

    De två vanligaste sätten att ta ut överskott från ett företag är lön och utdelning. Skatten på lönen beror på hur mycket lön du tar ut och på hur hög kommunalskatten är i din kommun.

    Utdelning kan vara kapitalbeskattad med 20 procent eller, till den del den överstiger gränsbeloppet, tjänstebeskattad upp till 90 inkomstbasbelopp. Överskjutande belopp därutöver beskattas i kapital till 30 procent.

    I tabellen nedan ser du en uppställning av hur mycket du får kvar efter skatt beroende på vilket sätt du tar ut vinsten från ditt företag under 2022. Beräkningarna bygger på en kommunalskatt på 32 procent, en bolagsskatt på 20,6 procent och arbetsgivaravgifter på 31,42 procent. Vi har inte tagit hänsyn till jobbskatteavdraget eller det förhöjda grundavdraget för pensionärer.

    Tabellen visar att du får ut mer efter skatt om du tar ut överskott från företaget i form av kapitalinkomst istället för lön. Är dina andelar kvalificerade beskattas utdelning upp till gränsbeloppet i kapital med 20 procent. Utdelning som överstiger gränsbeloppet beskattas i tjänst upp till ett tak på 90 inkomstbasbelopp. Taket gäller för utdelningar till delägaren och dennes närstående under beskattningsåret. Närståendekretsen ska i det här sammanhanget bedömas med utgångspunkt från den äldste delägaren och en person kan bara tillhöra en närståendekrets. Utdelning därutöver beskattas i kapital till 30 procent.

    Är andelarna inte kvalificerade beskattas all utdelning i kapital med 25 procent.

    Är det bättre att ta utdelning än lön?

    När du tar ut lön från ditt aktiebolag så räknas den summan in i ditt trygghetssystem hos till exempel Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten. Men du betalar å andra sidan vanligtvis mer skatt och avgifter på de pengarna än du gör på utdelning som endast har 20 procent skatt upp till en viss gräns (gränsbeloppet). 

    Vad kostar det att ta ut aktieutdelning?

    Som ny egenföretagare kan det vara svårt att veta vad som är en rimlig lön att ta ut från ditt aktiebolag. Eftersom du är både din arbetsgivare och arbetstagare finns det inget större behov att skriva ett anställningsavtal som fastställer din lön. Därför är det du själv som bestämmer hur mycket du får i lön baserat företagets inkomster.

    Överskottet som finns kvar när alla aktiebolagets utgifter är betalda ligger till grund för din lön. Baserat på hur stor företagets vinst blir varje månad finns det alltså möjlighet att ta ut olika stor lön från månad till månad.

    Tänk på att din lön inte är samma sak som lönekostnad, vilket är den kostnad det innebär för aktiebolaget att betala din lön. I lönekostnaden ingår bland annat arbetsgivaravgifter och sociala avgifter, och innan lönen landar på ditt privata konto beskattas summan med ytterligare drygt 30 procent. Om du har en ett överskott på 50 000 kronor kan du räkna med att få ut ungefär 28 000 kronor i din plånbok.

    Allt du behöver veta om skatter och avdrag som egenföretagare.

    Hur mycket pengar behöver man för att bli ekonomiskt fri?

    Först och främst, hur definierar man begreppet ekonomiskt oberoende? Det finns ingen bestämd definition, men med hänsyn till den här guiden väljer vi att rikta fokus mot begreppet i egenskap av att kunna leva på avkastningen från sina investeringar. Istället för att jobba och få lön låter man alltså sparpengarna i till exempel aktier och fonder generera passiva inkomster.

    När du är ekonomiskt oberoende är ditt eget sparkapital din källa till inkomst. Du är inte beroende av någon annan intäkt för att leva.

    Det betyder alltså att det investerade kapitalet, räntan, utdelningarna och avkastningen som du får från exempelvis aktier och fonder är tillräcklig för att täcka dina utgifter – för resten av livet. Den dagen som du har tillräckligt på kontot för att kunna leva på enbart avkastningen från sparkapitalet kan du med säkerhet kalla dig för ekonomiskt fri.