:

Kan man göra UF själv?

Innehållsförteckning:

 1. Kan man göra UF själv?
 2. Vad kan man ha som UF?
 3. När är SM i UF 2023?
 4. Hur gör man ett UF?
 5. Vad får man inte göra i UF?
 6. Vad får man om man vinner UF?
 7. Är det skatt på UF?
 8. Vilka vann UF 2023?
 9. När avslutas UF året?
 10. Måste man deklarera UF?
 11. Hur går man från UF till AB?
 12. Hur länge håller UF på?
 13. Vad får man om man vinner UF SM?
 14. Är UF ett riktigt företag?
 15. Är UF obligatoriskt?

Kan man göra UF själv?

Genom att starta och driva ett företag kan du skapa något som du tycker saknas eller något som du själv skulle vilja ha.

När ni har en idé, ni vet vem som ska göra vad i företaget och ni har kontakt med en rådgivare då är det dags att sätta mål. Ni kanske behöver en prototyp eller en färdig produkt att visa upp på en mässa. Då behöver ni produktutveckla, skissa, designa och göra marknads­undersökningar. I det här skedet gör ni även en affärsplan som beskriver er affärsidé, vilka era konkurrenter är, prissättning och hur er budget ser ut.

Nu har ni kommit en god bit på vägen. Och det är dags att få ut produkterna på marknaden och börja sälja. En viktig del för att nå ut till kunderna är att ha en bra marknadsföring och avgränsa en målgrupp.

Många UF-företag vill delta på den regionala mässan som är ett bra tillfälle att lära sig försäljning. Ett obligatoriskt moment är att ha minst två försäljningstillfällen och försäljningen är självfallet också grunden för att ett företag ska gå runt. Försäljningen ska bokföras löpande.

Vad kan man ha som UF?

 • Rawstraw UF – Varje år slängs miljarder plastsugrör runtom i Europa. Plasten som hamnar i naturen utgör inte bara en direkt fara för djuren, utan även för hela vårt ekosystem. Därför har Rawstraw kommit fram till en lösning där vi istället använder oss utav 100% hållbara sugrör utan någon negativ inverkan på miljön. Det tycker vi är fantastiskt! Rawstraw är numera även ett aktiebolag och har varit med på Draknästet.

 • När är SM i UF 2023?

  23-24 maj var det dags för SM i Ung Företagsamhet och representanter från stiftelsen gymnasieskolor fanns på plats. Hundratals UF-företag från hela landet visade upp sig och kämpade om SM-guld. Stiftelsens UF-företag placerade sig som följande:

  Hur gör man ett UF?

  Hej och välkommen till den femte filmen i vår serie för övningsföretag. Kanske har företaget gått med vinst under förra året och då kan det vara så att du behöver lämna in en inkomstdeklaration. Alla som har inkomster över ett visst belopp ska lämna in en deklaration. Det är för att skatten ska bli korrekt utifrån de lagar vi har och som riksdagen har beslutat.

  I den här filmen vänder vi oss till dig som har sålt tjänster. Har du sålt varor, ja då ska du göra lite annorlunda och då får du istället titta på den film som handlar om det. Jag heter Helena och är en av föreläsarna i den här filmen.

  Vad får man inte göra i UF?

  Du som går utbildningen UF-företagande på gymnasiet och driver ett UF-företag har samma ansvar som andra företag för att varor och produkter som du arbetar med följer kemikaliereglerna. Ansvaret har att göra med vilken roll ditt företag har och vilken sorts vara eller kemisk produkt du jobbar med

  Det finns ämnen som är förbjudna eller som inte får finnas över vissa halter i kemiska produkter eller varor.

  Du kan behöva informera den som köper produkterna om de innehåller vissa farliga ämnen. Farliga ämnen är ämnen som har egenskaper som gör dem farliga på något sätt, till exempel brandfarliga, allergiframkallande eller skadliga för miljön. Du måste ta reda på om din vara eller produkt innehåller några ämnen som är klassificerade som farliga. För att kunna göra det måste du få bra information från din leverantör.

  Kom ihåg att även råvaror som kommer från naturen kan ha farliga egenskaper, vissa kan till exempel ge upphov till allergiska reaktioner eller vara giftiga.

  Vad får man om man vinner UF?

  Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement, som nominerats till Nobels fredspris 2022 och 2023. Sedan 1980 har vi utbildat över 560 000 gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Varje år jobbar vi också med lärare och elever på drygt hälften av Sveriges grundskolor, genom våra läromedel, utbildningar och inspirerande möten. Vi driver även vårt nätverk UF alumni som ger unga entreprenörer, tidigare UF-företagare, personlig utveckling, drivkraft att växa och ett unikt kontaktnät. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap för en positiv samhällsutveckling. Vi har 24 regionkontor, ett nationellt kansli och ca 130 anställda i hela landet. Vi stöds av offentliga medel och det privata näringslivet.

  Är det skatt på UF?

  Ur ett skatträttsligt perspektiv är ditt UF-företag ett enkelt bolag.

  Det innebär att samtliga medarbetare [bolagsmän] skattar [är redovisningsskyldiga] för sin del av företagets vinst.

  Vilka vann UF 2023?

  23-24 maj hålls SM i Ung Företagsamhet på Älvsjömässan i Stockholm där Skaraborg kommer att representeras av 1:a-pristagarna i följande tävlingar:

  Årets UF-företag - Thempest UF, de la Gardiegymnasiet. Tävlingsvärd: Svenskt Näringsliv

  Ni bryter ny mark i en konservativ bransch. Med stort mod och målmedvetenhet visar ni att  entreprenörskap handlar om att se möjligheter och göra något av dem. Med ett omtalat material ser ni utvecklingspotential i att omvandla bygg- och textilindustrin med ett grönare val.

  När avslutas UF året?

  ECO Wild UF

  UF-året avslutas med SM i Ung Företagsamhet - två lärorika dagar där vi tyvärr inte nådde hela vägen, men är otroligt nöjda ändå. Ett fantastiskt år av lycka, tårar, hårt arbete och tusen olika lärdomar är nu över och vi vill tacka alla involverade för all stöttning och hjälp som gjort oss till Sörmlands bästa UF-företag i fyra övervägande kategorier. Stort tack. Det kunde faktiskt inte sluta bättre än såhär!

  Måste man deklarera UF?

  När man startar ett vanligt företag så gör man detta hos Bolagsverket. Man väljer bolagsform, betalar in en registreringsavgift, får ett organisationsnummer och måste därefter redovisa moms och betala skatt. Men för UF-företag är det annorlunda.

  Eftersom UF-företag ses som ett övningsbolag sker ingen registrering hos Bolagsverket utan istället hos Ung Företagsamhet. Registrering kan göras mellan den 1/9 och den 1/12. .De punkter som måste vara klara för att kunna slutföra registreringen är::

  • vilka som skall vara med i företaget
  • vilka roller ni ska ha i UF-företaget
  • vad ert företag skall ha för företagsnamn
  • er godkända affärsidé (egenproducerad kosmetika och skins är tex. inte tillåtet)
  • namn och kontaktuppgifter till företagets rådgivare

  Ett UF-företag redovisar inte moms vilket betyder att du köper och säljer varor precis som om företaget vore en privatperson. Glöm därför inte att alltid be era leverantörer att få prisuppgifter inkl. moms eftersom de ofta inte gör detta automatiskt till företag. Annars kan du få en faktura som blir 25 procent dyrare än vad du hade räknat med.

  Eftersom UF-företaget som sagt är ett övningsföretag betalar företaget heller ingen skatt på vinsten. Istället kommer du och övriga företagsmedlemmar att deklarera er respektive del av inkomster och utgifter på en speciell blankett i deklarationen (T2- blanketten). Men detta gäller bara om din del av vinsten tillsammans med din ev. lön från extra- eller sommarjobb är mer än 20 431 kr (2022). Din UF-lärare kommer säkert att gå igenom mer om hur detta fungerar. Men det är klokt att redan nu läsa på hos Skatteverket.

  Om du säljer en tjänst så kan du även behöva betala sociala avgifter. Så ta med detta i beräkningen när du sätter pris på din tjänst. Men ibland är det istället kunden som står för inkomstskatt och arbetsgivaravgifter så kolla noga upp reglerna hos Skatteverket innan du designar din affärsmodell.

  Vid registreringen av ditt UF-företag behöver du ange minst en rådgivare. Detta är en person som du kommer att få stöttning av under hela UF-året och kommer därför vara en viktig resurs. Klokast är att ha fler än en så att du täcker in de områden som du till en början kanske inte kan så mycket om. Detta kan vara allt från branschkunskap eller bokföring till marknadsföring.

  Smart är även att ha en rådgivare som nyligen drivit UF-företag och som vet hur det är att både driva företag och gå i skolan på samma gång. Vid UF-registreringen skall du både kunna ange rådgivarens namn och kontaktuppgifter så tänk på att ta denna kontakt tidigt vid läsårsstarten.

  Du kommer därefter att träffa din rådgivare minst två gånger under året (krav från UF) men väldigt många framgångsrika företag har träffar varje månad. Är du osäker på hur du ska komma i kontakt med någon rådgivare finns det förslag på hur i inlägget; vill du ha tips på hur man väljer rådgivare.

  Hur går man från UF till AB?

  I år driver 37 054 gymnasieelever UF-företag, vilket är ett nytt rekord. En viktig del under UF-året är UF-mässan där de unga företagarna får möjlighet att visa upp sina företag för besökarna och förhoppningsvis sälja de produkter och tjänster som de har arbetat med under året.

  SEB är sedan 13 år tillbaka partner med UF i Stockholm, Göteborg och Skåne, och under mars arrangerar UF mässor på dessa orter.

  Hur länge håller UF på?

  För Ung Företagsamhet är personlig integritet något vi tycker är viktigt. Vi vill därför alltid eftersträva en hög nivå av dataskydd. Här förklarar vi hur vi samlar in och använder personuppgifter enligt GDPR.

  Vi beskriver också dina rättigheter och hur du kan göra dem gällande. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss om du har frågor om hur vi behandlar dina personuppgifter. Kontaktuppgifter står sist i denna text. 

  Vad får man om man vinner UF SM?

  Den 23–24 maj hölls SM i Ung företagsamhet på Stockholmsmässan. Hundratals UF-företag visade upp sig och kämpade om SM-guld. Eventet avslutades med galamiddag och prisutdelning där Årets UF-företag gick till SOBB UF och Årets monter till Seasoning UF.

  Stockholmsmässan är guldsponsor till Ung Företagsamhet och även tävlingsvärd för kategorin Årets monter. När Stockholmsmässan i vanlig ordning korade vinnaren i kategorin Årets monter var det Seasoning UF som stod som vinnare. Seasoning UF har skapat en säsongsbetonade kokbok med recept från lokala restauranger och kockar i Västerås och visade hög kvalitet på samtliga tävlingskriterier för Årets monter. Extra utmärkande var kombinationen av den detaljrika designen som var helt i symbios med det engagerande bemötandet.

  Är UF ett riktigt företag?

  Men hur skall man kunna starta företag om man inte får låna pengar kanske du undrar? Det finns flera olika sätt och det vanligaste är att sälja riskkapitalsedlar som finns i valörerna 10 till 300 kr. Men det finns fler möjligheter, vet du vad?

  Man kan till exempel sälja en startup-produkt som kan vara allt från färska frallor som levereras till kundernas dörr till chokladbollar. Förra hösten var det en hel del av företagen på Bäckängsgymnasiet som valde att sälja kaffe genom en före detta UF-elev Mathilda från Success by Health. Ett av företagen drog in tusentals kronor på detta sätt vilket gjorde att de inte behövde sälja något externt riskkapital alls.

  Är UF obligatoriskt?

  Hej, jag ska välja gymnasium nu till våren och jag vet inte riktigt vad, jag funderar på ekonomi med inriktning juridik men undrar då om det är obligatoriskt inom ekonomi juridik att skapa ett UF företag i åk 3?

  HhjjAlex 9 timmar sedan