:

Hur får jag reda på taxeringsvärde?

Innehållsförteckning:

  1. Hur får jag reda på taxeringsvärde?
  2. Hur mycket skatt betalar man på taxeringsvärdet?
  3. Hur stor del av marknadsvärdet är taxeringsvärdet?
  4. Hur mycket har taxeringsvärdet ökat?
  5. Är taxeringsvärdet viktigt?
  6. Är det bra att ha ett högt taxeringsvärde?
  7. Kan man sänka taxeringsvärdet?
  8. Vad händer om man säljer under taxeringsvärdet?
  9. Kan man köpa ett hus under taxeringsvärde?
  10. Vad har taxeringsvärdet för betydelse vid försäljning?
  11. Kan man sälja sitt hus hur billigt som helst?
  12. Kan man bjuda under taxeringsvärdet?
  13. Vad är ett skambud på hus?
  14. Måste man acceptera utgångspris?
  15. Måste man ha lånelöfte för att lägga bud?

Hur får jag reda på taxeringsvärde?

När du vill få fram ett taxeringsvärde är det till Skatteverket du ska vända dig. För att ta reda på taxeringsvärdet på ditt hus loggar du bara in på Mina sidor på Skatteverkets webbsida. Är du nyfiken på hur taxeringsvärdet kan komma att justeras vid till exempel en större utbyggnad kan du också göra olika testberäkningar där. Vill du ta reda på ett taxeringsvärde på någon annans fastighet behöver du först uppgifter om vilken fastighetsbeteckning som fastigheten har och i vilken kommun den ligger.

Hur mycket skatt betalar man på taxeringsvärdet?

Sedan den 1 januari 2008 är det kommunal fastighetsavgift som gäller för bostäder i stället för statlig fastighetsskatt. Alla bostäder i hyreshus, ägarlägenheter och småhus har en kommunal fastighetsavgift. Statlig fastighetsskatt är en skatt som ägare till skattepliktiga fastigheter som inte innehåller färdigbyggda bostäder ska betala.

Hur stor del av marknadsvärdet är taxeringsvärdet?

Ett taxeringsvärde är det samlade värdet av en fastighet du äger och är det som ligger till grund för hur mycket fastighetsskatt eller fastighetsavgift du ska betala. Som standard brukar taxeringsvärdet vara ungefär 75 procent av fastighetens marknadsvärde och det är Skatteverket som tar beslutet för vad ditt taxeringsvärde blir. För att fastighetsavgiften inte ska bli för hög finns det ett takbelopp som varierar för varje år. 2021 var takbeloppet 8 524 kronor för småhus.

Hur mycket har taxeringsvärdet ökat?

Småhus kommer snart att få nya taxeringsvärden. Förändringarna beror på ökningen av fastighetspriser mellan 2020 och 2022. Det och andra nyheter gick Skatteverket ut med i ett pressmeddelande.

  • Över 2,4 miljoner småhus får nya taxeringsvärden.
  • Genomsnittlig ökning: 31 procent.
  • Variation i ökning: Jämtland (43 %), Gotland (38 %), Blekinge (26 %).

Ett taxeringsvärde är det samlade värdet av en ägd fastighet, och ligger till grund till den fastighetsskatt som ska betalas för fastigheten. Standard brukar vara att taxeringsvärdet ska ligga på ungefär 75 procent av fastighetens marknadsvärde och beräknas av Skatteverket.

Eftersom priserna oftast ändras snabbare på bostadsmarknaden än vad Skatteverket hinner registrera kan det vara bra att själv dubbelkolla och räkna ut ett fastighets taxeringsvärde med hjälp av Skatteverket.

Är taxeringsvärdet viktigt?

Byggnadsvärdet och tomtvärdet utgör tillsammans taxeringsvärdet för en fastighet. Saknas bebyggelse beräknas taxeringsvärdet endast på tomten. Taxeringsvärdet avgör hur mycket du som fastighetsägare ska betala i antingen fastighetsskatt eller fastighetsavgift. Det kan också ha stor påverkan på hur mycket du kan få i bolån när du vill köpa en fastighet.

Är det bra att ha ett högt taxeringsvärde?

Ett taxeringsvärde är samlat värde av en fastighet. Detta ligger till grund för vad du får betala i fastighetsavgift. Om fastigheten är obebyggd består taxeringsvärdet endast av det eventuellt tomtvärde. För en fastighet med byggnad på ofri grund får markägaren ett taxeringsvärde som består av tomtvärdet – och den som äger byggande på ofri grund får då istället ett taxeringsvärde som består av byggnadsvärdet på fastigheten.

Taxeringsvärdet fastställs vid fastighetstaxeringen och ska motsvara 75% av fastighetens marknadsvärde.

Att tänka på: När du letar efter en ny bostad kan det vara bra att ta reda på vad taxeringsvärdet är på det hus eller den fastighet du planerar att köpa. Taxeringsvärdet kan ha en betydelse om du skall låna pengar hos en bank med fastigheten som säkerhet eller få försäkringsersättning för skador på fastigheten

Skatteverket som justerar taxeringsvärdet och det görs var tredje år baserat på ett genomsnitt av tidigare års försäljningspriser. Taxeringsvärdet ska motsvara 75 procent av det sannolika marknadsvärdet för fastigheten i värdeområdet, två år före taxeringsåret som det avser. Vid småhustaxeringen 2018 är det försäljningar under åren 2014-2016 som avgör om taxeringsvärdet gått upp eller ned sedan förra taxering gjordes.

Inför taxeringen tar Skatteverket, tillsammans med Lantmäteriet och oberoende fastighetsvärderare, fram försäljningsstatistik för olika områden som används som underlag vid taxeringen. Det är alltså var en fastighet ligger, Skatteverket använder sig av värdeområden, som till stor del bestämmer taxeringsvärdet.

Exempel: Om vi ska ta fram ett taxeringsvärde för 2018 används försäljningsstatistiken under 2014–2016 för att utreda marknadspriserna. Därefter räknas marknadspriset om till 2016-års prisnivå. Sedan blir taxeringsvärdet 75 % av det uppskattade marknadsvärdet.

Kan man sänka taxeringsvärdet?

Det är dags för fastighetstaxering igen. Senast den 1 november ska deklarationer och eventuella ändringar vara inlämnade till Skatteverket. Här är tio tips på hur du sänker ditt taxeringsvärde.

1. Har du trots åtgärder inte lyckats få ned radonhalten under gränsvärdet 200 Bq/m3, får du ytterligare 2 procents sänkning av taxeringsvärdet.

Vad händer om man säljer under taxeringsvärdet?

Bostad & Fastighet

Jag och min fru ska köpa en fastighet av hennes mor. fastigheten har ett värde av 1.8 miljoner. Vi får köpa den för 300000. Finns det skattetekniska problem med att vi köper fastigheten under vad den är värderad till

Kan man köpa ett hus under taxeringsvärde?

Med avyttring avses försäljning, byte och liknande överlåtelser av tillgångar. Andra exempel på sådana överlåtelser är apport, expropriation, upplåtelse av nyttjanderätt på obegränsad tid och marköverföring genom fastighetsreglering om ersättning utgår i pengar (44 kap. 3 § IL, 45 kap. 5–6 §§ IL).

Gåva av fastighet mot ersättning i form av en annan fastighet kan för gåvotagare anses vara byte av fastighet och föranleder kapitalvinstbeskattning (RÅ 1991 ref. 98).

Skatteverket anser att kontinuitetsmetoden ska användas vid byte av tillgångar med olika marknadsvärden. Detta gäller vid byten där det inte finns något inslag av gåva och skillnaden i ersättning inte avser något annat, såsom t.ex. en arbetsinsats eller en utdelning etc. Marknadsvärdet (det allmänna saluvärdet) på den tillgång en person får vid bytet tas därmed upp som ersättning för den bortbytta tillgången. Detta marknadsvärde får också anses vara den förvärvade tillgångens anskaffningsutgift. Hänsyn ska även tas till eventuell kontant ersättning som ingått i bytet (Skatteverkets ställningstagande Byten av tillgångar med olika marknadsvärden utan gåvoavsikt eller inslag av något annat).

För att en gåva ska föreligga ska tre kriterier vara uppfyllda:

  • den ska bygga på frivillighet
  • det ska finnas en gåvoavsikt
  • det ska ske en förmögenhetsöverföring från givaren till gåvomottagaren.

En gåva ses som en benefik överlåtelse. En gåva utlöser inte kapitalvinstbeskattning.

Vad har taxeringsvärdet för betydelse vid försäljning?

Ett taxeringsvärde är ett samlat värde av en fastighet. Taxeringsvärdet ska motsvara 75 procent av det sannolika marknadsvärdet för fastigheter i värdeområdet, två år före taxeringsåret, det så kallade nivååret.

Det som påverkar taxeringsvärdet på en taxeringsenhet är, förutom värdenivån, också sådana värdefaktorer som bland annat avstånd till vattendrag, tillgång till vatten- och avlopp, bostadsbyggnadens byggnadskategori, ålder, storlek och standard.

Vid småhustaxeringen 2024 är det prisutvecklingen under åren 2020-2022 och prisnivån under 2022 som har avgjort om taxeringsvärdena gått upp eller ner sedan förra taxeringen.

Kan man sälja sitt hus hur billigt som helst?

Först och främst måste du få bostaden värderad för att komma underfund med vilket pris du ska sätta. Du kan värdera bostaden på olika sätt:

  • Se vad liknande bostäder har sålts för. På Hemnet kan du exempelvis söka efter liknande bostäder i samma område för att få en uppskattning om priset.
  • Få en kostnadsfri värdering. Låt en eller flera mäklare genomföra en kostnadsfri muntlig värdering. Värderingen är bara en uppskattning och du binder inte upp dig till något avtal. Du kan hitta mäklare i ditt område genom HittaMäklare exempelvis.
  • Anlita en värderingsman. Att ta hjälp av en värderingsman kostar pengar, dessutom är värderingsmän sämre på att värdera bostäder än mäklare eftersom de inte är lika insatta i den lokala marknaden som mäklare är.

Kan man bjuda under taxeringsvärdet?

Ett taxeringsvärde är ett samlat värde av en fastighet. Det kan vara både ett tomtvärde och ett byggnadsvärde beroende på hur ägarförhållandena ser ut. Taxeringsvärdet ligger till grund för hur mycket fastighetsskatt eller fastighetsavgift du ska betala. Ju högre taxeringsvärde desto högre avgift. Men äger du ett hus som har ett taxeringsvärde över 1 060 000 kronor betalar du ändå inte mer än takbeloppet för fastighetsavgiften, vilket för inkomståret 2020 är 8 349 kronor för småhus.

Taxeringsvärdet på din fastighet kan också ha betydelse om du behöver ta ett banklån och vill ha din fastighet som säkerhet. Ditt försäkringsbolag kan också titta på taxeringsvärdet om du råkar ut för en skada på huset och de behöver räkna på ersättning. Dessutom använder kommunen taxeringsvärdet när de ska beräkna tomträttsavgälder. Och det används i vissa fall som underlag vid friköp av tomträtter, samt vid en fastighetsvärdering.

Det är Skatteverket som bestämmer taxeringsvärdet för alla fastigheter i Sverige. Vart tredje eller sjätte år tar de tillsammans med Lantmäteriet och oberoende fastighetsvärderare fram underlag för att räkna ut det korrekta taxeringsvärdet. Du kan få en särskild fastighetstaxering om det skett några större förändringar på din fastighet eller om den är nybildad.

Taxeringsvärdet beräknas likadant utifrån alla olika typer av fastigheter vare sig det är en fastighet med bostadsrätter, en skogsfastighet eller en jordbruksfastighet. Tanken är att det ska motsvara 75 % av marknadsvärdet på fastigheten. Hur stort marknadsvärdet är avgörs av:

  • Riktvärde – beslutas utifrån det värdeområde som fastigheten ligger i. Ett värdeområde bestäms genom att man analyserar snittet på försäljningspriserna från de två senaste åren innan taxeringstillfället, samt yttre faktorer som buller från motorväg.
  • Tomtvärde – värdering av tomt utgår från en normaltomt i värdeområdet. Sedan påverkar individuella faktorer som storlek, närhet till vatten, vilken typ av bebyggelse du har på din tomt, samt om du har dricksvatten och wc-avlopp.
  • Byggnadsvärde – beräknas utifrån ett normhus i området. Därefter påverkar vilken typ av fastighet du har och i vilken standard som fastigheten är både utvändigt och invändigt, samt storleken på fastigheten.

Vad är ett skambud på hus?

Du kan lägga vilket bud du vill på en bostad, på vilken nivå du går in i en budgivning kan vara ren taktik. Om en bostad annonserats under en längre tid kan man agera taktiskt, eller vi kan säga drastiskt, genom att lägga ett skambud. Det obekväma är förstås att man då riskerar att förolämpa säljaren, men fördelarna med ett skambud kan vara stora. I de flesta fall börjar säljaren fundera på den prisbild man har satt, kanske var den lite för hög?

Naturligtvis kan vem som helst begripa att det är sällsynt att man lyckas köpa bostaden till ett skambud – men målsättningen är inte alltid att köpa till det skamliga priset man har lagt. Vi gillar bostaden och vill ha den, så vi utövar taktik. Genom skambudet försöker vi förankra nya tankar hos säljaren och eventuella andra spekulanter. Skambudet kanske gör att säljaren kan gå ner lite om vi går upp, och på något sätt hamnar priset på en relevant nivå där vi slår till.

Tips:Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året? Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.2. Lånekoll.se – jämför räntor på lånelöften, bolån & privatlån hos ett stort antal banker med en enda ansökan.

Måste man acceptera utgångspris?

När en bostad läggs ut till försäljning med ett utgångspris, är det priset som budgivningen är tänkt att starta på. Men som budgivare kan du välja att börja budgivningen både över och under utgångspriset och säljaren får välja själv om den vill anta budet eller inte.

Står det accepterat pris i bostadsannonsen är priset som uppgetts det säljaren kan tänka sig att sälja för, och som ligger nära mäklarens värdering av bostaden. Att bostaden ligger ute med ett accepterat pris betyder dock inte att den måste säljas till det priset. Dels kan det fortfarande bli budgivning. Dels är det i slutändan säljaren som har rätten att avgöra när, till vem och till vilket pris bostaden blir såld.

Måste man ha lånelöfte för att lägga bud?

Ett lånelöfte är ett förhandsbesked från banken om hur mycket du får låna för att köpa bostad. Lånelöftet är baserat på din nuvarande situation och inkomst. Ett lånelöfte är bra att ha innan du börja buda på bostäder.

Vårt lånelöfte är kostnadsfritt och inte bindande för dig. För att ansöka om lånelöfte måste du ha fast inkomst och inga betalningsanmärkningar. Kontakta oss om det blir förändringar i uppgifter som du lämnar när du ansöker om lånelöfte, till exempel lön.

Du kan låna upp till 85 procent av bostadens värde. Det betyder att du måste ha minst 15 procent i kontantinsats när du köper en ny bostad. Ansök om lånelöfte