:

Vad kan jag dra av på skatten som student?

Innehållsförteckning:

 1. Vad kan jag dra av på skatten som student?
 2. Får man göra reseavdrag för studier?
 3. Hur mycket ska en 18 åring betala i skatt?
 4. Kan man göra avdrag på kurslitteratur?
 5. Är CSN med i deklarationen?
 6. Hur mycket pengar på mat i månaden student?
 7. Vad krävs för att få göra reseavdrag?
 8. Hur mycket skatt ska jag betala som student?
 9. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
 10. Kan man göra avdrag för busskort?
 11. Kan man göra avdrag för hemmakontor?
 12. När får man avdrag på CSN?
 13. Är studiemedel skattefritt?
 14. Hur mycket ska en student klara sig på?
 15. Vad är rimligt att leva på i månaden?

Vad kan jag dra av på skatten som student?

Som student är det vanligt att man sommarjobbar på annan ort. Om du gör det har du rätt till avdrag för så kallat "Tillfälligt arbete”. Om du uppfyller kraven är du berättigad att göra avdrag för:

 • utgifter för måltider och småutgifter den första månaden
 • boendekostnader på orten

Får man göra reseavdrag för studier?

Som student är det vanligt att man sommarjobbar på annan ort. Om du gör det har du rätt till avdrag för så kallat "Tillfälligt arbete”. Om du uppfyller kraven är du berättigad att göra avdrag för:

 • utgifter för måltider och småutgifter den första månaden
 • boendekostnader på orten

Hur mycket ska en 18 åring betala i skatt?

Du kan beställa ett skattekort via internet, i e-tjänsten MinSkatt. För att kunna beställa ett skattekort måste du ha finländska bankkoder. Här kan du läsa anvisningar för hur du beställer ett skattekort i MinSkatt. 

Du kan också beställa genom att ringa till numret 029 497 001. Det kostar att ringa till numret.

Du kan också beställa skattekortet på en av skattebyråerna. Här finns kontaktuppgifter till skattebyråerna.

Kan man göra avdrag på kurslitteratur?

En viktig förutsättning för en fungerande relation mellan förlag och författare är en grundläggande fördelning av rättigheter och skyldigheter. Denna reglering återfinns i vårt förlagsavtal.

Som utgångspunkt för våra förlagsavtal använder vi ett standardiserat kontraktsformulär. Men det är inte alltid helt lätt att förstå innebörden av varje punkt i kontraktet/avtalet. Därför har vi samlat förklaringar och kommentarer till de olika punkterna i ett dokument som du kan hämta här (pdf).

Är CSN med i deklarationen?

Det beror på vilken typ av lån du har, nedan kan du läsa information om vad som gäller för de olika lån som finns hos CSN.

Det beror på vilken typ av lån eller avgift det gäller:

Hur mycket pengar på mat i månaden student?

En student som studerar heltid har i snitt 10 700 kronor att leva på varje månad, och utgifter på 9 225 kronor i månaden.

Det innebär att den genomsnittliga studenten kommer behöva ta studielån, arbeta, eller använda sparade pengar för att täcka sina utgifter under sin studietid. Många studenter kan även få bostadsbidrag för att täcka delar av sina utgifter.

Vad krävs för att få göra reseavdrag?

Närmare en miljon personer gör varje år avdrag för resor i sin deklaration, men många gör fel och reglerna kan uppfattas som svåra. Därför är det bra att använda Skatteverkets beräkningshjälp där det enkelt går att räkna ut om du har rätt till avdraget och i så fall med hur mycket.

Avdrag för resor till och från arbetet är det vanligaste avdraget och de allra flesta gör avdrag för bilresor. För att få göra avdrag för resor med bil måste flera villkor vara uppfyllda. I Skatteverkets kontroller har det varit fel i ungefär vartannat fall och det är framförallt tre saker där de flesta felen uppstår.

Hur mycket skatt ska jag betala som student?

Du behöver inte ett skattekort om du bara studerar och studiepenningen (studiestödet) från FPA är din enda inkomst. FPA tar inte ut förskottsinnehållning på studiepenningen. Du får alltså hela studiepenningen på ditt konto.

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

Med Swish kan du snabbt och säkert skicka och ta emot pengar med mobilen. När du skaffar Swish är beloppsgränsen 3000 kronor per vecka. Du kan enkelt ändra gränsen i internetbanken eller i vår app. 

När du skaffar Swish får du som är 18 år eller äldre automatiskt en beloppsgräns på 3000 kronor per rullande 7 dagar.

Kan man göra avdrag för busskort?

Det här med deklaration och avdrag är ett ständigt återkommande ämne varje vår. För många går mycket på automatik och den tryckta informationen i deklarationen behöver bara dubbelkollas, men det är inte omöjligt att det finns ett antal avdragsgilla kostnader där ute som du inte vet om.

I den här guiden listar vi 18 avdrag du inte får missa – kanske hittar du något som kan spara dig pengar vid nästa självdeklaration.

Kan man göra avdrag för hemmakontor?

Det är inte omöjligt att du har rätt till att göra avdrag för ditt hemmakontor. Men Skatteverket är inte överdrivet generösa när det gäller sitt regelverket för just arbetsplatser i bostaden.

Det krävs att din arbetsgivare inte tillhandahåller en arbetsplats för dig och att det finns ett klart behov av ett arbetsrum i bostaden. Så långt är det kanske okej – men kraven blir sedan tuffare.

Möbler är något som oftast kommer på tal när man pratar om större utgifter för sitt nya hemmakontor.

Kanske har du behövt köpa en ny stol, ett skrivbord eller en ny lampa till ditt kontor hemma? Tyvärr är detta inte något som du kan göra avdrag för – om du inte uppfyller alla de tuffa krav från Skatteverket vi tidigare nämnde för att få göra avdrag på arbetsrummet.

Anledningen till detta är att det är svårt att dra gränsen för om lampan eller stolen bara går att använda i jobbet. Här spelar det tyvärr ingen roll för bedömningen om du faktiskt bara har använt möbeln endast i jobbet – du lär oftast få nej.

När får man avdrag på CSN?

Som student är det vanligt att man sommarjobbar på annan ort. Om du gör det har du rätt till avdrag för så kallat "Tillfälligt arbete”. Om du uppfyller kraven är du berättigad att göra avdrag för:

 • utgifter för måltider och småutgifter den första månaden
 • boendekostnader på orten

Är studiemedel skattefritt?

Det beror på din studietakt och hur många veckor du får studiestöd för under ett kalenderhalvår (januari–juni och juli–december). Du får ha inkomster upp till ett visst belopp utan att dina studiemedel påverkas. Detta belopp kallas för fribelopp.

Hur mycket ska en student klara sig på?

Att balansera studier och ekonomi är en utmaning för många studenter. Om du pluggar heltid och tar fullt studiemedel från CSN får du cirka 12 000 kronor i månaden. Då ska du bland annat ha råd att bo och äta, köpa studentlitteratur och ha en rolig tid. Här är våra bästa tips på hur du får ekonomin att gå runt som student.

För att få ekonomin att gå ihop på en studentbudget handlar det om att fokusera på två saker: hur du kan öka dina inkomster och hur du kan minska dina utgifter. Vi börjar med inkomsterna.

Vad är rimligt att leva på i månaden?

Levnadskostnader kan enkelt beskrivas som det sammanlagda priset på de saker och ting du behöver varje dag för att leva ett bra liv. I Sverige görs varje år en beräkning av de vanligaste kostnaderna som ett genomsnittligt svensk hushåll ska stå för, som till exempel mat, el, och kläder. 

Det är Konsumentverket som ansvarar för denna bedömning av levnadskostnaderna för svenska individer och familjer. Deras referensvärden kan tjäna som grund till en budgetkalkyl för dig som vill få bättre grepp om dina levnadskostnader 2023 eller räkna ut hur mycket det kommer att kosta dig att flytta hemifrån. Många långivare använder också Konsumentverkets beräkning för att göra en kvar-att-leva-på-kalkyl på eventuella låntagare.‍

Bland de kostnader som räknas som levnadskostnader i Sverige finns följande: mat och kläder, el, telefon och TV, hygienartiklar, städartiklar och möbler. Det finns dock övriga stora kostnader som inte tas med i Konsumentverkets beräkning - till exempel boende och hyra, arbetsresor och semesterresor eller medicinkostnader.‍