:

Hur gör man om enskild firma till aktiebolag?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man om enskild firma till aktiebolag?
  2. Kan man byta från enskild firma till aktiebolag?
  3. När ska man omvandla enskild firma till aktiebolag?
  4. Vad är bäst enskild firma eller aktiebolag?
  5. Kan man ombilda enskild firma till aktiebolag?
  6. Vad händer när man avslutar enskild firma?
  7. Hur avslutar jag min enskilda firma?
  8. Vad är nackdelen med aktiebolag?
  9. Vad är nackdelar med aktiebolag?
  10. Vad är nackdelar med enskild firma?
  11. Kan jag fakturera från min enskilda firma till Mitt AB?
  12. Vad är nackdelen med enskild firma?
  13. Kan man sälja sin enskilda firma?
  14. Varför AB istället för enskild firma?
  15. Varför aktiebolag och inte enskild firma?

Hur gör man om enskild firma till aktiebolag?

om du ombildar den enskilda näringsverksamheten till ett aktiebolag, om bolaget fortsätter att driva verksamheten. Överlåtelse av en hel verksamhet eller en verksamhetsgren är momsfritt.

Om du är frivilligt momsskyldig för uthyrning av lokal tar bolaget normalt över dina rättigheter och skyldigheter som är knutna till den frivilliga momsskyldigheten.

Kan man byta från enskild firma till aktiebolag?

En enskild firma är ingen juridisk person vilket innebär att du själv ansvarar för verksamhetens eventuella skulder. Ett AB räknas däremot som en juridisk person som är skild från dig. Därför har du som ägare i princip inget ansvar för företagets skulder (Men märk väl, det finns undantag till exempel om du är styrelseledamot eller vd och bolaget inte betalar sina skatter).

 Å andra sidan ökar administrationen exempelvis för att du måste ha en bolagsordning, göra en årsredovisning som ska registreras hos Bolagsverket för varje räkenskapsår. Du ska också hålla bolagsstämma och ha styrelsemöten som ska protokollföras. 

När ska man omvandla enskild firma till aktiebolag?

Det finns inget konkret svar på exakt när det är bäst att ombilda en enskild firma till ett aktiebolag. Förutsättningarna är olika för olika företag och verksamheter. Det finns däremot situationer som kan innebära att det är bättre att göra en ombildning än det är att fortsätta ha en enskild firma. Några exempel på sådana situationer är:

  • När företagets resultat kommer närmare den brytpunkt som finns för statlig skatt. Då finns det oftast fördelar med att ha ett aktiebolag ur ett skattemässigt perspektiv. Medan man i en enskild firma betalar skatt på hela företagets resultat så kan man ta ut lön eller utdelningar i ett aktiebolag och portionera ut sina inkomster mycket jämnare under ett år. 
  • Om företaget har expanderat och ska anställa flera är det läge att göra en ombildning, kort och gott eftersom man inte är personligen ansvarig för skulderna som finns i företaget om man har ett aktiebolag medan man är det om man har en enskild firma. Att ha anställda i ett aktiebolag innebär dessutom flera möjligheter till förmåner än det finns om man har anställda i en enskild firma.

Om du avgör att det är läge att göra en ombildning av din enskilda firma kommer vi gå igenom hur du går tillväga och även gå närmare in på allt du behöver tänka på vid ombildningen.

Om du har en enskild firma som du vill ombilda till ett aktiebolag ska du börja med att registrera aktiebolaget hos Bolagsverket. Det kan du göra kostnadsfritt på verksamt.se. Du ska inte avsluta din enskilda firma innan du har registrerat aktiebolaget. För att du ska kunna starta ett aktiebolag måste du:

  • Ha ett kapital på minst 25 000 kronor som du lägger in som insats i företaget. Den här insatsen går till de aktier som tillfaller företagets ägare, det vill säga dig och kanske den eller de du startar aktiebolaget tillsammans med.
  • Ha betalat in aktiekapitalet och fått ett intyg från banken om att kapitalet är inbetalt. Intyget ska du skicka in till Bolagsverket. 

Aktiekapitalet måste inte nödvändigtvis bestå av kontanter utan kan också vara egendom som har ett värde för verksamheten. För att få använda egendom som aktiekapital måste en revisor först göra en värdering av egendomen. 

Vad är bäst enskild firma eller aktiebolag?

Då kan enskild firma vara att föredra. Den är lätt att starta och du behöver inte satsa något aktiekapital. Kostnaden för att dra igång stannar vid runt tusen kronor i registreringsavgift. I regel är det enda kravet en godkänd F-skattsedel, vilket kan ta några veckor hos skatteverket.

Fundera på aktiebolag. Om företaget går i konkurs förlorar så slipper ägarna ta hela smällen utan förlorar bara det satsade aktiekapitalet på som lägst 25 000 kronor.

I praktiken är villkoren ofta tuffare. Bankerna kräver ofta personlig borgen av ägaren för att låna pengar ut till nystartade aktiebolag. Företagare som inte följt lagen riskerar också personligt betalningsansvar.

Kan man ombilda enskild firma till aktiebolag?

Du kan föra över periodiseringsfonder och expansionsfond till aktiebolaget. Du ska då skjuta till ett belopp i bolaget. Beloppet får du inte räkna med i omkostnadsbeloppet för aktierna i bolaget.

Tänk på att om aktiebolaget övertar periodiseringsfonder eller om du vill slippa ta upp expansionsfond till beskattning så ska aktiebolaget redovisa detta genom att bifoga bilaga N7 till sin deklaration.

Vad händer när man avslutar enskild firma?

Det är viktigt att du avregistrerar dig för F-skatt , moms och arbetsgivaravgifter. Om du inte avregistrerar din verksamhet kan du i vissa avseenden även fortsättningsvis behandlas som om du bedriver näringsverksamhet.

Ansökan om avregistrering kan du göra på blanketten Ändringsanmälan (SKV 4639). En avregistrering innebär inte att F-skattedebiteringen tas bort för det aktuella beskattningsåret. Om en preliminär F-skattedebitering ska tas bort helt eller ändras på grund av ändrad beräknad inkomst måste du även lämna in blanketten Preliminär inkomstdeklaration 1 (SKV 4314).

Hur avslutar jag min enskilda firma?

Normalt bestämmer du själv när du vill avsluta din enskilda näringsverksamhet. Du slutar då agera som näringsidkare genom att inte längre utföra några uppdrag eller sälja några varor. För att verksamheten ska vara helt avslutad måste du dock även sälja företagets alla tillgångar, betala alla skulder och återfört alla obeskattade reserver såsom periodiseringsfond, expansionsfond och skogskonto.

I stället för att sälja tillgångarna och betala skulderna kan du föra över dem till dig själv genom uttag. När så har skett är din verksamhet avslutad.

Vad är nackdelen med aktiebolag?

...är att en enskild firma är kopplad till dig som person och registreras på ditt personnummer, medan ett aktiebolag är en egen juridisk person med ett unikt organisationsnummer.

  • Enskild firma, som också kallas enskild näringsverksamhet, kan passa en mindre verksamhet som du ska driva ensam.
  • En enskild firma registreras på dig som individ och du är personligt ansvarig för företagets skulder och avtal. Din privatekonomi och företagets ekonomi är därmed helt sammankopplade.
  • Med en enskild firma tar du inte ut någon lön från företaget. Istället är det företagets vinst som du tar ut och betalar skatt på.

Vad är nackdelar med aktiebolag?

Ett aktiebolag kan startas av en eller flera personer. Ett aktiebolag är ett företag där delägarna, alltså aktieägarna, normalt sett inte har ett personligt ansvar för företagets skulder. Att starta ett aktiebolag kräver en kapitalinsats.

Du måste ha ett aktiekapital När du startar ett aktiebolag måste du ha minst 25 000 kronor i aktiekapital. Aktiekapitalet kan användas i verksamheten.

Vad är nackdelar med enskild firma?

Svar: Nackdelarna med enskild firma är att du får ansvaret för företagets ekonomi även privat till skillnad från ett aktiebolag som är en egen s.k juridisk person. En annan nackdel kan vara att aktiebolag får en större trovärdighet om man jämför med en enskild firma. Det svåra med att ha en enskild firma är att det är lätt att blanda ihop företagets ekonomi med den privata och få obehagliga överraskningar när skatter och avgifter ska betalas.

Sveriges populäraste bok för företagare som vill hitta nya kunder

Kan jag fakturera från min enskilda firma till Mitt AB?

Fråga: Jag har precis skaffat en enskild firma och ett entreprenadföretag ska hyra in mig för ett speciellt projekt. Ägaren till företaget vill betala mig så att jag i slutändan får en ”lön” som är i linje med hans anställda, 25 000 kronor per månad. Eftersom jag kommer att få betalt per timme undrar jag vilken timpenning jag ska fakturera?

Svar från juristen: Heltidsarbete innebär ett snitt på 173 timmar per månad eftersom man räknar med att en månad består av 21,7 arbetsdagar med åtta arbetstimmar. En månadslön på 25 000 kr innebär då en timlön på ca 145 kr. Anställda tjänar in semesterlön, du bör därför lägga på ca 12 procent så att du kan vara ledig motsvarande de anställdas semester.

Vad är nackdelen med enskild firma?

En enskild näringsverksamhet, ofta kallad enskild firma, är en företagsform som är uppbyggd på så sätt att företaget och personen är samma person. Detta innebär att en enskild firma inte är, till skillnad från många andra företagsformer, en egen juridisk person. Ägarens personnummer är i denna företagsform även företagets organisationsnummer. Du som ägare ansvarar på grund av detta för allt som du gör i firmans namn, om firman exempelvis tar ett banklån är det du som har ansvar för att skulden betalas tillbaka till banken. Detta innebär att det kan vara svårt att separera din personliga ekonomi från företagets, gränsen mellan dig som driver företaget och själva företaget är med andra ord svårare att dra. I en enskild firma där verksamheten växer sig större och företaget har att göra med stora affärer kan det därför vara bra att fundera på att omvandla företaget till en annan företagsform, till exempel ett aktiebolag.

Om man jämför med andra verksamhetsformer finns det flera saker som är enklare med att starta och bedriva en enskild firma. Som utgångspunkt finns till exempel inget krav på att ha en revisor i en enskild firma. Om verksamheten däremot har utvecklats till ett större företag kan det krävas en revisor, de allra flesta enskilda näringsidkare uppkommer dock ej till dessa nivåer. Vidare har företaget endast en ägare och inget formellt startkapital behövs.

Kan man sälja sin enskilda firma?

Ja, det är möjligt att sälja en enskild firma. Vid försäljningen överlåts företagets tillgångar och skulder till köparen. Det rekommenderas att göra en korrekt värdering av företaget innan försäljningen för att fastställa ett lämpligt pris.

En möjlig plattform för att sälja en enskild firma är Bolagsplatsen.se, Sveriges största webbplats för företagsförmedling. På Bolagsplatsen kan man lägga upp en annons med information om företaget och dess verksamhet samt det pris man vill sälja företaget för. Potentiella köpare kan sedan kontakta säljaren via webbplatsen för att diskutera vidare.

Beskattningen vid försäljning av en enskild firma kan variera beroende på försäljningspriset och det skattemässiga värdet på verksamheten.

Om försäljningspriset överstiger det skattemässiga värdet, vilket är värdet som anges i deklarationen för det år företaget grundades, så beskattas skillnaden som en vinst. Denna vinst beskattas med inkomstskattesatsen på samma sätt som övrig inkomst, vilket innebär att du kan behöva betala en högre skattesats om vinsten är hög.

Om försäljningspriset är lägre än det skattemässiga värdet så kan du göra avdrag för förlusten. Avdraget dras från din totala inkomst för året och kan därmed sänka din totala skattesats.

Varför AB istället för enskild firma?

Den vanligaste bolagstypen i Sverige är aktiebolag. Både mindre företag som endast drivs av en person och stora börsnoterade företag med många anställda kan registreras som aktiebolag. För att du ska kunna starta ett aktiebolag måste du gå in med ett eget kapital. Publika aktiebolag kräver en insättning på som minst 500 000 kronor medan privata aktiebolag kräver en insats på minst 25 000 kronor. Den egna insättningen kan du använda till att köpa aktier i företaget.

Ett aktiebolag måste alltid ha en styrelse. Den behöver bestå av som minst en ordinarie ledamot och en suppleant. Det är styrelsen som företräder bolaget. Vem som sitter i styrelsen väljs under bolagsstämman. Alla som äger aktier har rätt att rösta. Om det inte är önskvärt att ha en styrelse som företräder företaget går det istället att välja att ha en verkställande direktör. VD:n ska ändå alltid utses av aktiebolagets styrelse. En grundregel är att även fast det bara är en person som startar aktiebolaget måste styrelsen minst ha två ledamöter varav en ska vara ordinarie och en ersättande.

Om ett aktiebolag går i konkurs är det inte aktieägarna som blir skuldsatta personligen utan skulden tillfaller konkursboet. Det innebär att aktieägarna och bolaget behandlas separat. Detta gör att det är lätt att skilja på företagets pengar och de privata i ett aktiebolag.

Att starta en enskild firma är ett väldigt lätt sätt att börja verka som företagare. För att starta en enskild firma krävs endast att man lämnar in en ansökan om antingen FA- eller F-skatt till Skatteverket. Det som skiljer de formerna åt är om man endast tänker verka som företagare eller om man också kommer ha inkomst från en anställning. Har man inkomst både från anställning och företaget ska man ansöka om FA-skatt. 

I en enskild firma tillfaller alla pengar som tjänas in dig själv. De ska alltså ses som din egen ekonomi snarare än företagets. De pengar du tjänar kommer räknas som tjänsteinkomst och därför kommer de också beskattas på samma sätt som om de kom från en anställning. Den stora skillnaden är att du själv som egenföretagare har ansvar för att betala in skatter, moms och sociala avgifter på de pengar du har tjänat. 

I en enskild firma är det viktigt att tänka på:

Varför aktiebolag och inte enskild firma?

Då kan enskild firma vara att föredra. Den är lätt att starta och du behöver inte satsa något aktiekapital. Kostnaden för att dra igång stannar vid runt tusen kronor i registreringsavgift. I regel är det enda kravet en godkänd F-skattsedel, vilket kan ta några veckor hos skatteverket.

Fundera på aktiebolag. Om företaget går i konkurs förlorar så slipper ägarna ta hela smällen utan förlorar bara det satsade aktiekapitalet på som lägst 25 000 kronor.

I praktiken är villkoren ofta tuffare. Bankerna kräver ofta personlig borgen av ägaren för att låna pengar ut till nystartade aktiebolag. Företagare som inte följt lagen riskerar också personligt betalningsansvar.