:

Vilka verksamheter är inte momspliktiga?

Innehållsförteckning:

 1. Vilka verksamheter är inte momspliktiga?
 2. Vad är det 6% moms på?
 3. Vad har 25% moms?
 4. Vad är moms på event?
 5. Är moms 20 eller 25 procent?
 6. Hur tar man bort 12 moms?
 7. Är moms 20%?
 8. När är man momsbefriad?
 9. Vilka branscher är momsfria?
 10. Är det moms på konserter?
 11. Vad får företaget bjuda på?
 12. Vad har 12 procent moms?
 13. Vilka tre olika momssatser finns det?
 14. När är det 12% moms?
 15. Kan man slippa moms?

Vilka verksamheter är inte momspliktiga?

All försäljning av varor och tjänster är i regel momspliktig om den sker i form av affärsverksamhet. I mervärdesskattelagen definieras dock separat vilka varors eller tjänsters försäljning är momsfri.

Momsfria är bland annat:

Vad är det 6% moms på?

Här kan du räkna ut momsen både framlänges och baklänges genom kalkylatorn här nedan. Kalkylatorn anger även hur stor del som momsen är. Du kan välja mellan momssatserna 6%, 12% och 25%. Förinställt är det på 25% då det är den vanligaste momssatsen. Om du vill lära dig mer om moms kan du läsa sammanställningen nedanför momsuträknaren.

Du kan välja att fylla i vilket fält som helst så räknas de andra ut. Du kan välja momssatsen i rullistan. Där finns alternativen 6 %, 12 % och 25 % OBS! Notera att ingen avrundning sker i räknaren, vid prissättning och fakturering bör det göras.

Vad har 25% moms?

Välj momskalkylator nedan efter vad du vill räkna ut och vilka värden du redan har på ditt kvitto eller faktura. Ange de två värden du har i rätt kalkylator och kalkylatorn räknar direkt ut de andra två. Vill du till exempel räkna ut moms baklänges så använd första kalkylatorn nedan, där du anger pris inkl. moms samt momssats.

En del av kalkylatorerna nedan är samma, men de är dubblerade för att du enklare ska kunna hitta rätt kalkylator utifrån vad du vill räkna ut och de kända värdena du har.

Vad är moms på event?

är undantagna momsplikt helt och hållet. Varor och tjänster som är momsfria är till exempel sjukvård, tandvård, social omsorg, skolverksamhet och bank- och försäkringstjänster.

Är moms 20 eller 25 procent?

Moms er en forkortelse for meromsætningsafgift, dog bruges ordet merværdiafgift i momsloven. Dette er en dansk afgift på alle varer solgt i Danmark. Afgiften er på 25 % af varens pris og bliver lagt oveni i prisen. Dvs. når du køber en varer er 20% af prisen moms. Den moms, som din virksomhed betaler ved et varekøb eller ved et køb af en ydelse, kaldes for indgående moms eller købsmoms. Hvis din virksomhed har solgt en varer kaldes det udgående moms.

Pendanten til den indgående moms eller købsmoms er udgående moms. Udgående moms bliver også kaldt for salgsmoms. Når din virksomhed sælger en vare eller en tjenesteydelse, skal du lægge momsbeløb oven i regningen. Det beløb, som din virksomhed får ind i moms, er den udgående moms eller salgsmoms.

Hur tar man bort 12 moms?

Moms är en skatt som betalas på nästan all konsumtion av varor och tjänster. Som företagare betalar du in moms till staten, men momsen är ingen kostnad. Du betalar visserligen moms på dina inköp (exempelvis om du köper en ny kontorsstol) men i de flesta fall har du rätt att göra avdrag för samma moms.

Enkelt förklarat ska du betala in skillnaden mellan den moms du lägger till på utgående försäljning (utgående moms) och den moms du betalar när du köper in någonting (ingående moms).

Är moms 20%?

2015-10-14 Av Simon Rybrand 0 kommentarer

Just nu jobbar vi med procent här på sajten. Det beror på att vi just nu lägger upp och fyller på med fler onlinelektioner till vår kurs med Högstadiematematik. Det här har förstås inneburit att det har blivit ett och annat exempel där vi jobbar med moms då det är så när kopplat till just procent.

När är man momsbefriad?

Det är viktigt att tänka på att fakturans utformning skiljer sig beroende på om du skickar en faktura till dina kunder eller om du mottar en faktura från någon av dina leverantörer.

Har du momsbefriad verksamhet och skickar faktura till kund så ska ingen moms redovisas på fakturan. När du skapar en faktura i Bokio så väljer du momssats 0% på artikelraderna. Har du redan sparat eller importerat artiklar så går det att ändra momsen på dessa till 0%. Klicka på Lägg till ny rad och välj eller skapa en ny artikel.

Vilka branscher är momsfria?

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har fastställt ett tidigare meddelat förhandsbesked som fastslår att tjänster som ett bolag utför i samband med företagsförmedling i sin helhet ska anses momsfria.

Bakgrunden i målet (nr 3476-12) var i allt väsentligt följande. Bolaget åtog sig att förmedla överlåtelse av ett företag. Transaktionen kunde bestå av försäljning av aktier i onoterade företag eller av inkråmet i sådana företag. Bolaget ersattes dels i form av ett mindre fast arvode, dels i form av provision om och när förmedling kommer till stånd. Uppdraget bestod i att vidta en rad åtgärder såsom analys och värdering, dokumentation, marknadsbearbetning, avtalsförhandlingar med mera. 

Är det moms på konserter?

Om du frågar Skatteverket om du som arbetsgivare har rätt att bjuda dina medarbetare på fika under en tjänsteresa, blir svaret nej. Då bidrar det inte till “allmän trivsel på arbetsplatsen”, och det erbjuds inte heller till alla. Således ska det förmånsbeskattas.

Om du är på tjänsteresa och jobbar på annan ort räknas alltså alla bullar och alla take away-lattes som privata kostnader, så länge det bara är till dig själv du köper. 

Vad får företaget bjuda på?

Om du frågar Skatteverket om du som arbetsgivare har rätt att bjuda dina medarbetare på fika under en tjänsteresa, blir svaret nej. Då bidrar det inte till “allmän trivsel på arbetsplatsen”, och det erbjuds inte heller till alla. Således ska det förmånsbeskattas.

Om du är på tjänsteresa och jobbar på annan ort räknas alltså alla bullar och alla take away-lattes som privata kostnader, så länge det bara är till dig själv du köper. 

Vad har 12 procent moms?

Hur räknar man ut moms? På den här sidan kan du använda vår momsräknare för att beräkna moms på ett pris och se summan exklusive samt inklusive moms.

Vår momsräknare hjälper dig att lägga till eller ta bort moms på ditt pris. Välj mellan 6%, 12% och 25% moms eller skriv in en egen momssats.

I Bokio får du hjälp att beräkna moms helt automatiskt. Både när du bokför, fakturerar dina kunder och ska göra momsdeklaration. Skapa konto och kom igång med enkel bokföring, fakturering och mycket mer!

Vilka tre olika momssatser finns det?

är undantagna momsplikt helt och hållet. Varor och tjänster som är momsfria är till exempel sjukvård, tandvård, social omsorg, skolverksamhet och bank- och försäkringstjänster.

När är det 12% moms?

Behöver du snabbt och enkelt räkna ut moms baklänges på ett kvitto som skall redovisas vill vi rekommendera vår momskalkylator.

När du skall göra en snabb & enkel momsberäkning, använd vår momskalkylator, välj momssats som du vill räkna ut och fyll i priset inklusive eller exklusive moms. Klart!

Kan man slippa moms?

Om du bedriver verksamhet som gör att du ska betala eller få tillbaka moms

Du som har företag och säljer varor eller tjänster i Sverige ska ta ut moms av dina kunder, så kallad utgående moms

. Momsen är ingen kostnad för dig, utan en skatt som du tar ut av kunden och redovisar vidare till staten.

När du sedan köper varor eller tjänster till ditt företag betalar du moms på dem, så kallad ingående moms